وظیفه مجموعه پدافند هوایی در زمینه رصد دشمن، در قالب کشف، شناسایی و اعلام خبر به یگانهای عمل کننده مختلف تعریف میشود. بدین ترتیب در صورت ورود دشمن به فضای خودی، یگانهای مربوطه که شامل هواپیماهای رهگیر و سامانههای دفاع هوایی هستند واکنش لازم را به موقع نشان میدهند.برای این منظور لازم است چشمان تیزبین پدافند هوایی که همان رادارها هستند بتوانند تمام فضای خودی و نیز تا عمق سرزمینهای اطراف کشور را دیده، به دقت بررسی نمایند و اهداف را در همان عمق کشف کنند. به علاوه برای رویارویی با تهدیدات موجود در نبردهای مدرن شامل هواپیماها، پهپادها و موشکهای پنهانکار راداری نیز توانمندیهایی علاوه بر برد بالا باید در رادارها ایجاد شود.
کشورمان ایران ضمن برخورداری از سامانههای راداری خارجی، سالها است که اقدام به طراحی و ساخت و تولید رادارهای مورد نیاز خود در انواع باندهای فرکانسی و با بهرهگیری از جدیدترین فناوریهای در دسترس کرده ضمن اینکه رادارهای خارجی در اختیار خود را نیز به تناسب توانمندیهای ایجاد شده بهسازی نموده است.
روز یکشنبه هفته جاری خط تولید 3 سامانه مهم راداری که توسط متخصصین صنایع الکترونیک وزارت دفاع در صا شیراز طراحی و ساخته شده است افتتاح و به بهرهبرداری رسید که با احتساب این سه رادار، مجموع رادارهای معرفی شده در کشورمان به عدد مشهور 40 رسید. مشرق نیز در راستای معرفی تلاشهای جهادگران این عرصه به معرفی 40 نمونه از رادارهای زمینپایه ساخت کشورمان میپردازد که دارای کاربردهای مختلف نظارت هوایی و سطحی هستند.
1- رادار ملی
ورود رادارهای جدید به ایران پس از جنگ تحمیلی و تفاوتهای عملکردی آن با نمونههای موجود متخصصان کشور را به این تصمیم رساند که باید حتماً راداری دیجیتالی و ساخت داخل فراهم شود. این امر در نهایت به ساخت رادار ملی با برد 450 کیلومتر در سال 1377 منجر شد که مراحل طراحی و ساخت آن تماماً توسط نیروهای داخلی به انجام رسید.
پیش از این کار بزرگ، فرستندهها، گیرندهها و برخی از اجزای سامانههای راداری موجود توسط متخصصان تعمیر و در صورت عدم وجود قطعات لازم در اثر تحریمها، با طراحی آن بخش به صورت بومی، قطعه یا بخش (ماژول) ساخت ایران روی سامانه نصب میشد.
اولین نمونه راداری که به صورت بومی طراحی و ساخته شد رادار ملی است. این رادار در کنار گیرندههای دیجیتالی ناظر 1 و 2 که به سامانههای راداری موجود در آن زمان افزوده شدند ساخته شد.
نتیجه تحقیقات کارکنان مجرب رادار پیرامون فناوریهای روز دنیا باعث شد تا رادار ملی با شرایط برد بالا و تفکیکپذیری فاصلهای و زاویهای بسیار خوب و از همه مهمتر برای قطع وابستگی از دنیا ساخته شود. در واقع با توجه به ساخت داخل بودن این رادار برد بلند امکان پوشش سطح گستردهای از کشور که قبلاً مقدور نبود با ساخت تعداد کافی از آن ممکن شد.
مهمترین مزیت رادار ملی، راحتی کار برای تیم فنی و فرآیند تعمیراتی است زیرا این رادار به دلیل استفاده از فناوریهای نوین به سرعت عیبیابی و رفع عیب میشود. مزیت دیگر آن آسایش تیم عملیاتی است زیرا این رادار علائم (اسکوپ) بسیار روشن و واضحی دارد و کاربر آن، اهداف مورد نظر را از بین اهداف ثابت به راحتی پیدا میکند. مزیت دیگر رادار ملی خودکار شدن بسیاری از عملکردهای آن است به طوری که به راحتی به شبکه مکانیزه و یکپارچه پدافند هوایی کشور متصل میشود.
محدودیت رادار ملی بویژه در مورد محدودیتهای راهاندازی، نسبت به رادارهای موجود کمتر است. در حال حاضر رادار ملی حداقل در شرق، شمال و غرب کشور وارد خدمت شده و به عنوان بخشی از زنجیره نظارت هوایی در فواصل طولانی و هشدار زودهنگام به کار میرود.
رادار ملی نشان داده است که شرایط جوی در کارکرد آن تأثیر بسیار اندکی دارد و در تمام فصول سال و انواع محیطهای مرطوب، کوهستانی و حتی کویری آزمایش شده و کمترین ایراد و محدودیت را نسبت به رادارهای موجود نشان داده است. این رادار هم برای هشدار زودهنگام و هم برای ردگیری اهداف هوایی کاربرد دارد و دادههای تولیدی توسط آن به مراکز فرماندهی و آتشبارهای عملیاتی ارسال میشود تا سریعترین واکنش نسبت به شرایط نشان داده شود.
برد رادار ملی در حدود 450 کیلومتر است که آن را در رده رادارهای برد بلند هشدار زودهنگام قرار میدهد. آنتن رادار آن ساختاری سه تکه و میلهای- شبکهای دارد. در نتیجه از جرم آنتن کم شده و مقاوت آن در مقابل باد نیز بیشتر میشود. این رادار از نوع ثابت است که در مواضع مشخص راداری نصب شده و به نظر میرسد که نوع نیمه متحرک یدک شونده نیز داشته باشد.
2- کاشف یک
کاشف-1 راداری تماماً متحرک، میانبرد، در باندS با برد بیشینه150 کیلومتر و سقف ارتفاع قابل پوشش 14کیلومتر بوده و عملکرد آن 2 بُعدی است به این معنی که دو مختصه مکانی هدف را نسبت به خود میسنجد که شامل فاصله مستقیم و زاویه بوده و پس از پردازش، مختصات x و y آن را نمایش میدهد که مربوط به فاصله افقی و ارتفاع اهداف است.
این رادار که با نام TM-ASR-1 نیز معرفی شده است توان خروجی 800 کیلووات داشته و با توجه به برد خود به عنوان رادار هشدار ثانویه در فرایند کشف اهداف به کار میرود. با توجه به فرکانس مورد استفاده، کاشف توانایی کشف اهداف با سطح مقطع راداری پائین مانند پهپادهای کوچک و موشکهای کروز را هم دارد. برای تضمین عملکرد بالای کاشف در فضای نبرد قابلیت مقابله با جنگ الکترونیک(ECCM) نیز برای آن ایجاد شده است.
پس از کشف و ردیابی هدف، رادار اطلاعات را به مرکز فرماندهی و کنترل ویا آتشبارهای پدافند هوایی ارسال میکند. آنتن این رادار که از نوع سهموی(Parabolic) است قابلیت گردش 360 درجه و با سرعتهای دورانی 3، 6 یا12 دور بر دقیقه را به تناسب موقعیت راهکنشی (تاکتیکی) و حضور تهدیدات در منطقه دارد.
به گزارش مشرق، کاشف همچنین نقشهای از کلاتر (بازتابهای عوارض سطحی) داده و میتواند مناطق حساس را به صورت تقویت شده در نمایشگرهای چندمنظوره خود نمایش دهد. کاشف توانایی کشف اولیه بیش از 100 هدف و ردیابی در حین جستجوی 20 هدف را دارد.
تمامی زیرسامانههای این رادار شامل مولد برق، اتاق خدمه و سامانههای پردازش و کنترل و ارتباطات و اجزای مکانیکی باز کردن و حرکت دادن رادار در یک کامیون مستقر شدهاند که یکی از عوامل تحرک بالای این مجموعه است.
قابلیت این رادار در آماده شدن به کار و یا خروج از وضعیت کاری برای حرکت به منطقهای دیگر بسیار بالا بوده و در زمان کمتر از 30 دقیقه آماده به کار میشود. متوسط زمان بین بروز دو ایراد در کاشف-1 بیش از 1000 ساعت و متوسط زمان لازم برای تعمیر ایراد در آن کمتر از 30 دقیقه است.
در نتیجه علاوه بر افزایش اطمینانپذیری آن، کارکردن و تعمیرات لازم نیز در زمان کوتاهی انجام شده و رادار به چرخه عملیاتی باز میگردد. این رادار در محیطی با سرعت باد 25 متر بر ثانیه (90 کیلومتر بر ساعت) و رطوبت 95% توانایی کارکرد دارد.
3- کاشف دو
کاشف-2 با بهسازیهای مختلف بر روی کاشف-1 به وجود آمده است به طوری که برد نهایی این رادار تا 200 کیلومتر بوده که حدود 33% افزایش نسبت به نسل قبلی را نشان میدهد. فرستنده و گیرنده در این رادار کاملاً از فناوری حالت جامد بهرهمند شدهاند که باعث افزایش قابلیتهای عملیاتی و همچنین افزایش اطمینانپذیری زیرسامانههای مربوطه میشود. از این رو قاعدتاً فاصله بین دو بروز ایراد در کاشف-2 بیشتر از نسل قبلی شده است.
یک تفاوت مشهود ظاهری در دو نسل کاشف، آنتن رادار آنها است که در نسل دوم به جای آنتنی با سطح یکپارچه از سطح مشبک استفاده نمودهاند. هر دو نوع آنتنها از سه بخش متصل به هم تشکیل شدهاند که در حال حرکت از هم باز شده و در طرفین و بالای خودروی حامل قرار میگیرند.
آنتن کاشف-2 به دلیل مشبک بودن، جرم کمتری داشته و در نتیجه به توان الکتریکی کمتری برای چرخش نیاز دارد و دوام اجزای متحرک آن نیز بیشتر گردیده و مقاومت آن در برابر باد نیز بهبود مییابد.
4- مطلع الفجر یک
رادار مطلع الفجر-1 از اولین نمونههای رادارهای داخلی با توانایی مناسب در کشف اهداف پنهانکار بوده است. این رادار در زمره رادارهای با برد متوسط به بالا قرار میگیرد و در باند VHF کار میکند.
نحوه عملکرد سختافزاری آنتن رادار مطلع الفجر بدین صورت است که آنتنهای آن که به فرم یاگی هستند در حال حرکت به صورت جمع شده روی سقف کانتینر حاوی تجهیزات پردازش و کنترل قرار داشته و پس از استقرار در ناحیه مورد نظر باز میشوند.
این مجموعه روی پایهای که به صورت تلسکوپی جمع شده است قرار دارد که با باز شدن این پایه مرکز آنتنها در ارتفاع حدوداً 8 متری سطح زمین قرار میگیرد. در مطلع الفجر-1 از 12 آنتن یاگی شکل که مشابه آنتنهای مرسوم گیرنده امواج تلویزیونی هستند استفاده شده است.
برد این رادار که 360 درجه را پوشش میدهد در حدود 300 کیلومتر بوده و سقف ارتفاع قابل پوشش آن 20 کیلومتر است که بیشتر از بالاترین سقف پرواز بسیاری از هواپیماهای نظامی معمول بوده و ارتفاع تاکتیکی اهداف را ارائه میدهد. مطلع الفجر-1 قابلیت ردگیری همزمان تا 100 هدف و نگهداری سابقه اهداف را دارد.
رادار به همراه مکانیزمهای استقرار، سامانههای پردازش و کنترل، نمایشگرهای کاربران، ادوات مخابراتی و سامانه تولید برق همگی توسط یک تریلر حمل میشوند که توان تحرک بالایی به آن میدهد. این رادار از سامانههای ضد جنگ الکترونیک نیز بهرهمند است و پایداری خوبی در فضای نبردهای مدرن خواهد داشت.
قابلیت کد کردن پالسها بر اساس الگوهای بومی با احتمال کشف پائین، شبکه عیبیابی خودکار، قابلیت پرش فرکانسی هم به صورت تصادفی و هم تابع الگوریتم مورد نظر تا 100 پله در کنار طراحی بخشی (ماژولار) از دیگر ویژگیهای قابل ذکر سامانه مطلع الفجر-1 است. این رادار ضمن دارا بودن قابلیت عملکرد شبانهروزی امکان استفاده به صورت شبیهساز آموزشی را نیز داشته و کاربری و تعمیر و نگهداری آن آسان است.
رادار مطلعالفجر-2، یک رادار 3 بعدی، با قابلیت تحرک مناسب، برد بلند ویژه مراقبت هوایی و هشدار زودهنگام در باند VHF است که میتواند به طور مستقل عمل کرده ویا به عنوان بخشی از یک سامانه پدافندی و البته جزئی از شبکه یکپارچه پدافند هوایی باشد.
این رادار قابل استفاده در تمام شرایط آب و هوایی و یک رادار مدرن با پردازش کوهرنت بوده و تماماً از اجزای نیمه هادی بهرهمند است که میتواند اهداف هوایی را تا برد 480 کیلومتر و همچنین اهداف با سطح مقطع پایین را آشکارسازی و ردگیری کند.
در مطلع الفجر-2 نیز مانند نسل قبلی تمامی اجزای سامانه توسط یک تریلر قابل حمل بوده و تغذیه رادار میتواند توسط دو دیزل ژنراتور نصب شده در آن یا توسط برق شهر انجام شود.
در روش پردازش کوهرنت یا منسجم(Coherent) که در مطلع الفجر-2 از آن استفاده شده تمامی سیگنالهای ارسالی با مشخصات یکسان از نظر فاز فرستاده میشوند و از اثرات تصادفی آنها پیشگیری میشود در حالی که در روش غیرکوهرنت یا نامنسجم سیگنالهای ارسالی دارای اختلاف فاز هستند.
به گزارش مشرق، از نتایج به کارگیری چنین روشی، توانایی تشخیص کوچکترین تفاوت سرعت اهداف بوده که ناشی از اختلاف سیگنالهای بازگشتی است که در هنگام ارسال هیچ اختلافی (در واقع اختلاف فاز) با هم نداشتند. همچنین تداخل کمتر و مزایای سیگنالی بهتری در این روش نسبت به روش نامنسجم وجود دارد.
استفاده از تجهیزات الکترونیکی پیشرفته نظیر نیمه هادیها باعث افزایش مدت زمان قابل کارکرد و کاهش احتمال بروز خرابی در این رادار شده و میزان زمان مورد نیاز برای تعویض و تعمیر قطعات آن را نیز کاهش داده است.
در مطلع الفجر-2 از 32 آنتن در دو طبقه به فاصله حدود 2 تا 4 متر و در هر طبقه دو ردیف استفاده شده و در هر ردیف 8 آنتن به طور متقارن حول استوانه نگهدارنده قرار گرفتهاند. بنابراین ارتفاع نهایی آنتنها از سطح زمین باید به حدود 12 تا 14 متر رسیده باشد که در افزایش پوششدهی ارتفاع پایین و نزدیک سطح زمین مؤثر است.
32 آنتن موجود در مطلع الفجر-2 تشکیل 2 کانال مجزا را دادهاند که علاوه بر افزایش پایداری عملکردی رادار و قابلیت اطمینان بالا در زمینه شناسایی و ردگیری اهداف هوایی، با بهرهگیری از 2 کانال مجزا در صورت از کار افتادن یا بروز هر گونه مشکلی برای یکی از آنها، دیگری به کار خود ادامه میدهد. طبق اعلام مسئولان مربوطه مطلع الفجر-2 که عملکردی 3 بعدی دارد از قابلیت اندازهگیری زاویه، جهت، سرعت و ارتفاع اهداف پروازی به روش مقایسه سیگنال بین 2 کانال مستقل موجود در رادار نیز برخوردار است.
6- رادار نظارت هوایی بایاستاتیک میانبرد
رادار بایاستاتیک دیجیتال حالت جامد که در باندVHF کار میکند برای کشف اهداف هوایی با مشخص کردن فاصله، زاویه و سرعت آنها با قابلیت انتقال بی درنگ اطلاعات به شبکه پدافند هوایی ساخته شده است.
مأموریت ویژه این رادار کشف اهداف پروازی با سطح مقطع راداری پائین همچون جنگندههای نسل پنجم، پهپادها و موشکها است. این رادار از گیرنده باند وسیع استفاده کرده و تکنیک پرش فرکانسی در آن در دو حالت خودکار هوشمند با استفاده از JATS و حالت رندوم صورت میگیرد.JATS یاJamming Analysis Transmission Selection کار تحلیل جمینگ دشمن را انجام داده و فرکانسهایی که تحت تأثیر جنگ الکترونیک قرار گرفته تشخیص داده و برای تغییر آن اقدام میکند.
این سامانه یک رادار 2 بعدی است و فرستنده و گیرنده آن در فاصلهای چند کیلومتری از یکدیگر قرار دارند. این قابلیت به عنوان یک مزیت برای سامانه محسوب میشود زیرا بخشهای غیرفعال (پسیو) آن را از حمله دشمن محافظت میکند. البته توان تحرک این سامانه بالا بوده و فرستنده و گیرنده هر یک در مکان محافظت شده جداگانهای قرار دارند و به راحتی منتقل میشوند در نتیجه زمان آماده به کار شدن و خروج از حالت کار کمتر از 45 دقیقه است.
مزیت دیگری که در طراحی و ساخت این سامانه لحاظ شده بیشینه توان تشعشعی است که 4000 وات بوده و 120 کیلومتر را پوشش میدهد. این سامانه قابلیت ردگیری تا 100 هدف را با استفاده از توانایی ردگیری در حین جستجو و ارتباط کامل با بخشهای کنترل و فرماندهی دارد.
این رادار دارای حاملهای مختلف سیگنالی نوع پیوسته و فرستنده تماماً حالت جامد بوده و علاوه بر قابلیت JATS برای مقابله با جمینگ، تکنیک جهش فرکانسی و روش «طیف گسترده» نیز در آن به کار گرفته شده است.
7 و 8 و 9- کاوش، جویا، هادی
این سه رادار از اجزاء سامانه پدافند هوایی موشکی مرصاد هستند. در این سامانه رادار جستجو و کشف هدف «کاوش» کار یافتن اهداف را بر عهده دارد. اهداف کشف شده دستهبندی و ارزیابی شده و اطلاعات به واحد فرماندهی و کنترل ارسال میشود. رادار جستجوگر ارتفاع پست «جویا» نیز برای کمک به کشف و ردگیری اهدافی که در ارتفاع پایین پرواز میکنند ایفای نقش میکند.
با کمک این رادار، مرصاد توانایی انهدام اهداف پروازی در ارتفاع پائین را نیز دارد. با تشخیص مرکز کنترل آتش سامانه، وظیفه ردگیری و قفل روی اهدافی که خطرناکتر تشخیص داده میشود به رادار رهگیر «هادی» سپرده شده و این رادار که سامانههای الکترواپتیکی نیز با آن همراه و هماهنگ و روی آن نصب شدهاند کار تأمین اطلاعات لازم برای هدایت موشک نیمه فعال راداری را به سمت هدف تا لحظه اصابت به آن به انجام میرساند.
سامانه مرصاد قابلیت شناسایی هدف در فاصله 150 کیلومتری توسط رادار کاوش، قفل نمودن روی آن در فاصله 80 کیلومتری و مورد هدف قراردادن آن در بیشینه برد45 کیلومتری را دارد.
با توجه به تهدیدات روز که اهداف با سطح مقطع راداری(RCS) کم هستند، در طراحی این سامانه تلاش زیادی شده است تا قابلیت درگیری مؤثر با این تهدیدات ایجاد شود که منجر به ایجاد توانایی کشف اهداف با سطح مقطع بسیار کم در حدود 0.5 مترمربع در فاصله 110 کیلومتری شده است. با این ویژگی اغلب موشکها، پهپادها و هواپیماهای جنگنده نسل چهارم پیشرفته به اهدافی عادی برای مرصاد تبدیل میشوند.
رادارهای این سامانه دارای قابلیتهای بالایی در زمینه اقدامات متقابل الکترونیکی و ضد جمینگ بوده و در نتیجه از پایداری بالایی در محیط نبرد برخوردار هستند.
10- رادار کیهانی سپهر
یکی از راههای کشف و تشخیص اهداف سطحی در فاصله دور استفاده از رادارهایOTH است که از آنها با عناوین ماوراء افق، افق نگر و کیهانی نیز یاد شده.
رادارهای کیهانی امواج HF را به لایه یونوسفر جو که از ارتفاع 85 کیلومتر تا 600 کیلومتری است میتابانند. با برخورد امواج به این لایه که منجر به شکست و بازگشت آنها به سمت زمین میشود محدودههای دور و وسیعی قابل پوشش است. به گزارش مشرق، این نوع رادارها برای نظارت بر مناطق دور دست از 500 تا 4000 کیلومتر و بالاتر در مساحتهای بسیار بزرگ مناسب هستند.
این رادارها دارای شبکهای از آنتنهای فرستنده و گیرنده بوده و به دلیل ماهیت شبکهای و گسترش سامانههای خود قابلیت حمل و نقل و جابجایی بالایی نداشته و به طور مستقر در مکان ثابت مورد استفاده قرار میگیرند. کاربرد غیرنظامی این رادارها در اموری از جمله اقیانوسشناسی و کنترل ترافیک دریایی و کاربرد نظامی آنها در بخش هشدار اولیه سامانههای دفاع موشکی بالستیک و کروز است.
رادارهای کیهانی معمولاً به لحاظ سختافزاری پیچیدگی کمتری نسبت به رادارهای فرکانس بالاتر دارند اما به لحاظ نرمافزاری و پردازش بسیار پیچیده هستند. دقت اندازهگیری این رادارها به اندازه رادارهای دیگر نیست و استفاده از آنها تنها در بخش هشدار اولیه مطرح است. کشوری که از رادار کیهانی استفاده میکند در واقع قادر است تحرکات کشورهای منطقه پیرامون خود را بر روی خاک آنها مورد پایش لحظهای قرار دهد.
رادار سپهر که به عنوان دوربردترین رادار کشور نیز مطرح میشود از نوع رادارهای ماوراء افق بوده و به گفته مسئولین دفاعی برد معمول آن 2500 کیلومتر است که قابلیت تغییر از 800 کیلومتر تا 3000 کیلومتر را نیز دارد. این رادار که در سالیان اخیر طراحی و ساخته شده است با طی آزمایشهای عملیاتی آماده به خدمت بوده و قرار است تا تعداد کافی از آن در مناطق مختلف کشور مستقر شوند.
11- علیم
این رادار یکی از نمونههای رادارهای پسیو ساخته شده در کشور است. رادارهای پسیو بدون انتشار امواج و با دریافت بازتابهای راداری ناشی از فرستندههای دیگر کار کشف اهداف را به انجام میرسانند. این فرستندهها شامل انواع مختلفی از جمله امواج فرستندههای رادیو و تلویزیون است.
این نوع رادارها مزایای قابل توجهی دارند از جمله توانمندی ویژه در کشف اهداف با سطح مقطع راداری پائین و اهداف پروازی در ارتفاع و سرعت کم. در عملکرد رادارهای بایاستاتیک و مولتیاستاتیک، دریافت امواجی که توسط هواگردهای پنهانکار به سمتی غیر از فرستنده منحرف شدهاند یکی از روش های کشف این گونه هواگردها است. رادارهای پسیو هم در واقع نوع خاصی از رادارهای مولتیاستاتیک بوده و در نتیجه در کشف این اهداف موفق هستند.
از دیگر مزیتهای رادارهای پسیو هزینه تولید و هزینه عملیاتی پائین به دلیل نبود فرستنده و اجزای مکانیکی متحرک است. البته این نوع رادارها نیاز به توان پردازشی بالایی به دلیل ماهیت متنوع امواج دریافتی داشته و حداقل 6 مرحله کار پردازش دادههای دریافتی باید انجام شود تا کار ردگیری هدف به انجام برسد. بنابراین ساخت رادار علیم در وهله اول نشان دهنده توانمندی بالای متخصصان کشور در زمینههای رایانه و پردازش است.
همچنین رادارهای پسیو به دلیل اینکه انتشار امواج ندارند توسط سامانههای دشمن کشف نشده و در نتیجه از حمله دشمن در راستای سرکوب پدافند هوایی مصون باقی میمانند. کمتر بودن اجزای مورد نیاز برای راهاندازی سامانه نیز به حفاظت و اختفای بهتر این نوع رادارها کمک میکند. بدین ترتیب این رادارها در نواحی نزدیک به دشمن نیز قابل استقرار هستند.
رادار علیم ساخت ایران بردی بین 250 تا 300 کیلومتر دارد که برای کشف و کمک به شکار سریع اهداف ارزشمندی چون جنگندهها و هواپیماهای ضربتی و همچنین موشکهای کروز پنهانکار راداری که به طور معمول در ارتفاع کمتر از 20 متری سطح زمین پرواز میکنند ابزار ارزشمندی در دست رزمندگان اسلام است.
الوند نام سامانه راداری است که بنابر اعلام مسئولان مربوطه در سه رده شامل برد کوتاه، متوسط و بلند ساخته شده است. حداقل دو نوع از آنها با تکمیل تمامی آزمایشها وارد یگانهای قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء شدهاند. این رادار به سامانههای ضدجمینگ جدید مجهز بوده که مطابق با نیازهای روز طراحی شده است.
13- طارق
این رادار با هدف ایجاد یک رادار زمینی برد کوتاه قابل حمل توسط نفر طراحی و ساخته شد. برد آشکارسازی این رادار برای انسان 4.5 کیلومتر، برای خودرو 8 کیلومتر و برای بالگردها 6 تا8 کیلومتر است.
آنتن آن از نوع میکرواستریپ آرایهای بوده و بیشترین مقدار توان برای فرستنده تنها به 10 وات میرسد. این رادار در باند X کار کرده و بازه سرعت شیء قابل ردگیری توسط آن بین 3 تا 200 کیلومتر بر ساعت معادل 83 سانتیمتر بر ثانیه (نزدیک به سرعت راه رفتن انسان) تا 55.6 متر بر ثانیه است.
طارق هم امکان اتصال به شبکه راداری کشور را داشته و هم میتواند از راه دور کنترل شود. همچنین میتوان از طارق در سامانههای کنترل آتش استفاده کرد. جرم کل مجموعه این رادار شامل آنتن، سهپایه و سامانه پردازشگر کمتر از 30 کیلوگرم است که حمل آن را توسط یک تا دو نفر ممکن می سازد.
14- بصیر110
این رادار نیز برای استفاده در مأموریتهای مراقبت زمینی و پایش مرزها ساخته شده است. با کمک دادههای تولیدی این رادار کار مدیریت منطقه تحت پوشش و دیدهبانی سامانهای ممکن شده و حتی نوع اهداف نیز تشخیص داده میشود. این رادار دارای انواع مختلفی از جمله نمونههای B، D، P و PS است.
رادار بصیر-110 به سامانه مکانیابی جهانی نیز مجهز بوده و توانایی تشخیص سرعت اهداف را دارد. شبکهسازی و کنترل از راه دور، فرستنده و گیرنده از نوع نیمه هادی، برخورداری از کنسول و سامانه پردازش رایانهای و کارکرد در باند X از دیگر قابلیتهای رادار بصیر است.
باند X شامل طول موج 2.5 تا 4 سانتیمتر و فرکانس 8 تا 12 گیگاهرتز بوده و به دلیل مشخصات الکترومغناطیسی خود توانایی تشخیص اهداف کوچک را دارد و معمولاً خود این رادارها نیز سبک و کوچک هستند. به گزارش مشرق، بصیر نیز به همین دلیل قابلیت حمل شدن توسط نفرات و خودرو را دارد و دهها دستگاه از آن توسط نیروی انتظامی در امر پایش مرزها به کار میرود.
نمونههایی از بصیر روی خودروهای تاکتیکی سبک و متوسط نیز نصب شده و بنابراین از قابلیت تحرک بسیار بالایی برخوردار هستند. برد آشکارسازی بصیر برای نفر پیاده 6 کیلومتر، برای خودروی سبک 12، خودروی سنگین 20 و برای بالگردها 25 کیلومتر است.
15- "GSR-110"
این رادار 25 کیلوگرمی نیز از جمله رادارهای کوتاه برد با مأموریت اصلی مراقبت زمینی است. برد آشکارسازی آن برای خودروهای سبک و کوچک تا 5 و برای خودروهای سنگین تا 6.4 کیلومتر است. آنتن این رادار توانایی گردش 360 درجه در راستای افقی را داشته و سرعت هدف قابل تشخیص برای آن بین 3 تا 100 کیلومتر بر ساعت است. جرم کلی رادار با تجهیزات جانبی 30 کیلوگرم است.
از دیگر ویژگیهای آن توانایی بالا در مقابله با جنگ الکترونیک، احتمال ردگیری شدن کم، فیلتر پردازش پالس داپلر، قابلیت تحرک بالا، آمادهسازی سریع، فرستنده حالت جامد، آنتن آرایهای میکرواستریپ، تشخیص و ردگیری اهداف به صورت دستی و خودکار، قابلیت شکلدهی دیجیتالی به موج و فشردگی پالسها، قابلیت کنترل از راه دور کامل، قابلیت نظارت بخشهای مختلف فضای تحت پوشش با محور و پهنای قابل انتخاب و توان مصرفی کمتر از 30 وات است.
16- افق
خانواده رادارهای افق به منظور پایش دریایی به عنوان رادار ساحلی توسعه یافتند. این رادار توانایی شبکه شدن با سامانههای راداری و پدافندی و اتصال به سامانههای کمک ناوبری از جمله Speed Log و GPS را داشته و توانایی ردگیری100 هدف دریایی از جمله ویژگیهای مهم افق برای راداری در این رده است.
یکی از نمونههای رادار افق در باند X کار میکند که برخی از مشخصات عملکردی آن شامل توان ارسالی 25 کیلووات، سرعت چرخش آنتن 24 و 42 دور در دقیقه به صورت 360 درجه و برد اسمی 96 مایل دریایی معادل 177.6 کیلومتر است.
نمونههایی از این رادارهای دریایی قابلیت نصب روی شناورها را دارند و با توانایی بالای خود در کشف تعداد بالایی هدف، قابلیتهای شناورهای رزمی کشورمان را در اطلاع از موقعیت اطراف بسیار افزایش دادهاند.
17- رادار تقرب فرودگاهی
هواپیماهای نزدیک شونده به یک فرودگاه پس از وارد شدن به حریم آن تحت کنترل مرکز مربوطه در آمده و برای فرود ایمن راهنمایی میشود. بار اصلی در سنجیدن وضعیت هواپیماها در این فرایند بر عهده رادار تقرب فرودگاهی است که یکی از اصلیترین سامانههای فرودگاهی به شمار میرود.
رادار ساخته شده برای این منظور قادر است از فاصله 30 کیلومتری فرودگاه هواپیما را تحت کنترل و هدایت خود گرفته و تا لحظه نشستن و پارک هواپیما آن را هدایت کند.
18- رادار 10 شهریور
یک سامانه راداری کاملا پسیو و منحصر به فرد در سطح منطقه است. این رادار اهداف ریزپرنده را میبیند اما خودش دیده و کشف نمیشود، زیرا موجی از خودش ساطع نمیکند. سامانه دهم شهریور قابلیت ردیابی بیش از 100 هدف بطور همزمان را دارد که بدست نیروهای توانمند قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) آجا تولید شده است. این فناوری در اختیار تعداد بسیار محدودی از کشورها است.
19- آرش1
این رادار جستجوگر، شناسایی اهداف در برد بلند با قابلیت تفکیک دقیق در سمت و برد پروازهای نزدیک به هم و کشف اهداف با سطح مقطع راداری کم را برعهده دارد. آرش-1 که قابلیت کشف ریزپرندهها را نیز دارد از نوع استقراری بوده و برد آن در حدود 400 کیلومتر تخمین زده میشود.
20- آرش2
به گزارش مشرق، آرش-2 یک رادار 2 بعدی حالت جامد و با پوشش زاویه 360 درجه است و ارتفاع بیش از 100هزار پا معادل بیش از 30 کیلومتر را رصد میکند. آرش-2 بر اساس پیشرفت در تحقیقات و جنگ الکترونیک و پردازش سریع و به موقع نسبت به آرش-1 ارتقاء یافته و به توانمندیهای بهروزتری رسیده است.
آرش-2 در باند L کار کرده و توان قله 40 کیلووات دارد. فرکانس کاری آن 1200 تا 1400 مگاهرتز بوده و برد آن به 400 کیلومتر میرسد. کمترین فاصله قابل آشکارسازی توسط آن نیز 5 کیلومتر است. رادارهای باند L در عین توان مناسب برای کشف اهداف پنهانکار راداری، از دقت بالاتری نسبت به باندهای فرکانسی HF/VHF/UHF برخوردار هستند.
این رادار توانایی جستجو در حین ردگیری را داشته و تا 200 هدف توسط آن قابل ردگیری است. در آرش-2 از پردازشگر پیشرفته برای افزودن به قابلیتهای ECCM استفاده شده و قابلیت کد کردن پالس ارسالی وجود دارد. با بهرهگیری از پیشرفتهای حاصل، رادار آرش-2 با احتمال بسیار کمی توسط دشمن رهگیری شده و در زمره رادارهای LPI یا Low Probability of Intercept قرار میگیرد.
تذکر مهم: رادارهای معرفی شده در این گزارش عمدتاً دوربرد بوده و با ایجاد پوششی با باندهای فرکانسی متنوع توان شبکه یکپارچه پدافند هوایی کشور را در کشف به موقع انواع اهداف کوچک و بزرگ در پهنه آسمان کشورمان موفق میسازند. در قسمت پایین این گزارش به معرفی 20 رادار دیگر ایرانی میپردازیم که اکثر آنها از نوع آرایه فازی هستند.
طوفان آرایه فازیها
ظهور فناوریهای جدید در عرصه رادارها منجر به ساخت نمونههای پیشرفتهای شد که از نظر قابلیتها رشدی جهشگونه نسبت به نسلهای قبل از خود داشتند. رادارهای آرایه فازی نمونه بارز این محصولات جدید هستند که امروزه گونه فراگیر رادارهای مختلف زمینپایه و هواپایه شدهاند. در ایران نیز با توجه به سطح علمی بسیار بالای متخصصان، طراحی و ساخت رادارهای آرایه فازی در دستور کار قرار گرفت و نمونههای متعدد با کاربریهای مختلف از آنها توسعه یافتهاند.
رادارهای آرایه فازی دارای توانمندیهای بالایی هستند که ناشی از به کار گیری فناوریهای جدید است. در این رادارها برای جستجو در فضای تحت پوشش سهم عمده به جای گردش مکانیکی آنتن رادار بر عهده تغییر در زاویه انتشار امواج است.
پویش بسیار سریع محیط (در حدود میلی ثانیه)، مقاومت بالا علیه اقدامات ضد الکترونیک و کشف بسیار مشکل محل رادار توسط سامانههای الکترونیکی گیرنده و هشدار راداری دشمن از جمله مهمترین ویژگیهای عملکردی این رادارهای پیشرفته است. همچنین امکان پرش پرتو رادار از یک هدف به هدف دیگر در زمانی در حدود چند میکروثانیه، بهره (Gain) بالاتر آنتن رادار و انتشارات جانبی کمتر که به معنی امکان انتشار انرژی بیشتر در جهت مطلوب است و امکان فراهمسازی پرتوهای چابک که تحت کنترل رایانه هستند از دیگر مزیتهای رادارهای آرایه فازی است.
در این رادارها تعداد زیادی المان فرستنده و گیرنده در کنار یکدیگر قرار داشته و هر یک از آنها در واقع یک رادار کوچک هستند که در مجموع با عملکرد هماهنگ، قابلیتهای ویژه رادارهای آرایه فازی نظیر توانایی شاسایی همزمان صدها هدف که در فواصل و ارتفاعات مختلفی در پهنه آسمان توزیع شدهاند را بوجود میآورند.
این رادارها دارای دو نوع اصلی فعال (اکتیو) و غیرفعال (پسیو) بوده که در نوع فعال میتوانند تا 1000 بار در ثانیه تغییر فاز داده و در صورت بروز اشکال در برخی المانهای گیرنده و فرستنده، کل رادار دچار اختلال نمیشود. رادارهای آرایه فازی الگوی مشخصی از انتشار امواج ایجاد نمیکنند در نتیجه سامانههای هشدار دهنده دشمن نمیتوانند محل دقیق این رادار را مشخص نمایند.
همچنین رادارهای آرایه فازی سامانههای کنترل آتش، قادر به هدایت چندین موشک علیه چندین هدف در زمان واحد بوده و چون در کسری از ثانیه تغییر فاز میدهند شناسائی منبع پرتو برای دشمن کاری بسیار مشکل خواهد بود. این رادارها در صورت کشف شدن توسط دشمن یا مواجهه با اخلالهای الکترونیکی، به دلیل تغییر فاز به میزان بسیار بالائی مقاوم هستند و در زمینههای گستردهای ازجمله رادارهای هواشناسی، نصب بر روی جنگندهها، ناوها و رادارهای رهگیری موشکهای بالستیک قابلیت به کار گیری دارند.
21- نجم
رادار آرایه فازی نجم-802 ساخت ایران یکی از نمونههای جدید در این دسته است که یک رادار آرایه فازی با قابلیت جستجو و ردگیری چندگانه اهداف هوایی بوده و برای استفاده در سامانههای پدافند هوایی برد متوسط طراحی و ساخته شده است. این رادار در حالت جستجو میتواند اهداف را در برد متوسط آشکارسازی و آنها را با بهرهگیری از قابلیت TWS ردگیری نماید.
با استفاده از توانایی TWS در حالی که رادار مشغول ردگیری یک یا چند هدف شناسایی شده است بخشی از توان خود را نیز برای جستجوی مجدد اختصاص داده و در واقع هوشیاری مجموعه پدافند نسبت به فضای تحت پوشش بیشتر میشود زیرا با وجود این قابلیت در صورت حضور اهداف جدید در پهنه آسمان، سامانه از وجود آنها مطلع خواهد شد.
در حالت ردگیری با مدیریت منابع رادار و استفاده از روش شکلدهی دیجیتالی پرتو رادار نجم قادر است اهداف را به صورت همزمان از فاصله متوسط ردگیری کند. با روش شکلدهی پرتو میتوان امواج را در جهات مورد نظر تقویت یا تضعیف کرده بهترین مسیر را برای سیگنالهای ارسالی و مشخصات مقدار و فاز آنها مطابق شرایط تنظیم نمود.
22- قدیر
برای اولین بار در حاشیه رزمایش بزرگ موشکی پیامبر اعظم-6 در تیر ماه سال 1390 خبر از وجود رادار دوربرد قدیر داده و برد آن 1100 کیلومتر و ارتفاع قابل پوشش آن 300 کیلومتر عنوان شد. در رزمایش فوق، رادار قدیر پس از پایان مراحل تحقیقات و ساخت نمونه اولیه که در نیروی هوافضای سپاه به انجام رسید تحت آزمایش عملیاتی قرار گرفت و پس از کارهای تکمیلی در چند سال اخیر، رونمایی رسمی و معرفی این رادار که دارای عملکرد 3 بعدی است در خرداد ماه سال جاری صورت گرفت.
قدیر راداری با فناوری آرایه فازی و از نوع استقراری و ثابت است. این رادار از یک مجموعه آنتن نصب شده روی دکل فلزی با ارتفاع زیاد و 4 بخش جانبی (فکتور) در اطراف آن که اضلاع یک مربع را تشکیل میدهند تشکیل شده است. آنتنهای دکل مرکزی این رادار از نوع یاگی هستند که در رادارهای با طول موج بلند استفاده میشود.
هر بخش جانبی رادار قدیر که به شکل یک صفحه عمود بر زمین ساخته شده وظیفه پوشش 90 درجه در سمت را داشته و ارتفاع آن 20 و طول آن 44 متر است. روی هر یک از این بخشها 128 آنتن به صورت ماتریسی با 16 ستون و 8 سطر نصب شده است که در مجموع رادار قدیر را دارای 512 آنتن از این نوع نموده است. مجموع این آنتنها با عملکرد آرایهای خود، ویژگیهای برتر رادارهای آرایه فازی را برای قدیر فراهم میکنند.
به گزارش مشرق، در زمینه باند فرکانسی رادار قدیر باید یادآوری نمود فرکانسهای HF، VHF و UHF برای کشف اهداف در مسافتهای دور کاربرد دارد. این باندهای فرکانسی به دلیل ماهیت کارکرد خود ناشی از طول موج بلند، دقت کمتری نسبت به طول موجهای کوتاهتر داشته اما با دستیابی به برد بسیار بالا، به خوبی نقش «هشدار زودهنگام» را برای مجموعههای پدافند هوایی اجراء مینمایند.
به علاوه این باندهای فرکانسی از توانمندی بالایی در کشف هواگردهای دارای سطح مقطع راداری (RCS) پائین برخوردار هستند که ناشی از عدم توانایی مواد به کار رفته در این هواگردها در جذب امواج طول موج بلند است.
23- رادار عصر
پروژه عصر، رادار هوایی دیجیتالی است که در باند S عمل کرده و علاوه بر استقرار در پایگاههای ساحلی، نیاز عمده یگانهای شناور کشور در رده ناو و بالاتر را در زمینه هشدار اولیه هوایی برطرف میکند. باند S برای کار در محیطهای دریایی و شرایط مختلف آب و هوایی بسیار مناسب بوده و طول موج آن بین 8 تا 15 سانتیمتر است.
به علاوه به دلیل طول موج کاری این باند، رادار عصر توانمندی مناسبی در کشف اهداف هوایی پنهانکار دارد. در این رادار از آنتن مسطح استفاده شده است که از نظر مشخصات عملکردی بهتر بوده و امروز بیشتر رادارهای پیشرفته از چنین آنتنهایی استفاده میکنند.
رادار عصر میتواند به صورت 3 بعدی اهداف را ردگیری نماید یعنی فاصله، زاویه سمتی و ارتفاع آنها را تعیین نماید. این رادار قابلیت ردگیری همزمان 100 هدف را داشته و برد آن برای اهدافی با سطح مقطع راداری (RCS) 4 متر مربع در حدود 200 کیلومتر است.
با توجه به ظاهر رادار عصر قاعدتاً در آن، تغییر جهت امواج تنها در راستای عمودی بر مبنای تغییر فاز انجام میشود زیرا این رادار قابلیت چرخش در صفحه افقی را دارد که این امر برای پویش (اسکن) در این راستا مورد استفاده قرار میگیرد.
به دلیل استفاده از فناوریهای پیشرفته و پردازشگرهای دیجیتال، زیرسامانههای رادار عصر دارای حجم کمی بوده و این مزیت در ناوهای رزمی که استفاده بهینه از فضای موجود بسیار اهمیت دارد ارزشی دوچندان دارد. به علاوه این رادار توان مصرفی کمی داشته و گفته میشود توانایی ردگیری اهداف سطحی را نیز دارد.
24- رادار سامانه مصباح
سامانه پدافند هوایی توپخانهای مصباح برای هدفیابی و کنترل آتش از یک سامانه رادار 3 بعدی برد کوتاه استفاده میکند. این رادار که آنتنی متشکل از 9 المان خطی دارد وظیفه جستجو و کشف اهداف را داشته و ضمن تشخیص دوست از دشمن دادههای مربوط به زاویه در سمت، ارتفاع و فاصله تا هدف را برای بخش آتش تأمین میکند.
این رادار که به صورت بومی و توسط متخصصان داخلی طراحی و تولید شده است از حجم و وزن پائین و سرعت پردازش بالایی برخوردار بوده و دقت آتش را برای این سامانه به میزان بسیار زیادی افزایش داده است. همچنین ضمن گردش 360 درجهای آنتن، قابلیت ردگیری اهداف در ارتفاع کم نیز از جمله توانمندیهای این رادار است.
25- رادار میانبرد ثامن
نام ثامن بر روی دو نوع رادار ایرانی گذاشته شده است. یک رادار هواشناسی ثامن و دیگری یک رادار نظامی در باند VHF. همانطور که اشاره کرده بودیم باند VHF از باندهای طول موج بلند است که برای کشف اهداف با سطح مقطع راداری پائین که رادارگریز تلقی میشوند بسیار توانمند است.
این سامانه راداری کنترل هوایی، قابلیت کشف اهداف را داشته و دارای حداقل سطح مقطع است. این رادار در زمره نمونههای میانبرد و راهکنشی (تاکتیکی) بوده و قابلیت کشف اهداف پنهانکار و ریزپرنده را دارد.
26- رادار هواشناسی آسمان
رادار آسمان نخستین رادار هواشناسی کشور است که با نظارت و مشارکت مرکز باروری ابرها در کشور توسعه داده شده. از این رادار برای نظارت بر تغییرات شرایط ابرها، حرکت، تراکم و برخی ویژگیهای دیگر آنها در محدوده ای با وسعت قابل توجه استفاده میشود.
این رادار در باند X کار میکند و برد آن 200 کیلومتر است و بر اساس اطلاعات دریافتی از ابرها، چگالی آنها را تخمین زده و احتمال بارشزا بودن آنها را ارزیابی میکند. محققان کشور در مدت یکسال این رادار را ساختهاند که دقت آن از برخی نمونههای خارجی مشابه بالاتر بوده و به قطع وابستگی به کشورهای دیگر منجر شده است.
27- رادار شهاب
سامانه راداری میانبرد، راهکنشی و غیر قابل کشف با قابلیت تداوم عملیاتی بالا در شرایط و محیطهای جنگ الکترونیک بوده که در شرایط تحریم بدست متخصصان قرارگاه پدافند هوایی آجا به بهرهبرداری رسیده است. این رادار قابلیت کشف اهداف با سطح مقطع راداری بسیار پائین را داشته و ردیابی آن توسط سامانههای الکترونیکی دشمن بسیار دشوار است.
28- رادار دوربرد مراقبت هوایی باند وسیع
این رادار که اواخر سال 1392 در شیراز معرفی شد توسط وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ساخته شده است.
به گزارش مشرق، این رادار پیشرفته از جمله سامانههای جستجو و مراقبت هوایی برد بلند محسوب میشود که با تولید آن به عنوان رادار هشدار اولیه در شبکه پدافند هوایی توان مراقبت هوایی کشورمان بیش از پیش تقویت خواهد شد.
همچنین آنتن سامانه تشخیص دوست از دشمن که قبلاً در رادارهای دیگر مانند آخرین گونه مطلع الفجر-1 و کاشف-2 دیده شده بر فراز این رادار نیز دیده میشود.
29- رادار علم الهدی
رادار علم الهدی در حاشیه بازدید مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا از نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه در اردیبهشت ماه سال جاری مشاهده شد. این رادار در باند VHF کار میکند و توانمندی بالایی در کشف و ردگیری اهداف پنهانکار راداری دارد.
این رادار از دو بخش اصلی افقی و عمودی تشکیل شده است که با وجود طول زیاد برای حمل و نقل قابلیت جمع شدن بر روی یک تریلر را داشته و توانمندیهای جابجایی آن را بهتر و سریعتر نمودهاند. ارتفاع بالای بخش عمودی این رادار توانایی آن را در کشف اهداف در ارتفاع پائین تقویت نموده و برد مؤثر آن را به نسبت ارتفاع پروازی اهداف افزایش میدهد.
30- رادار کاوش
کاوش نام یکی دیگر از سامانههای راداری نمایش داده شده در نمایشگاه مذکور است. هر چند هیچ گونه مشخصاتی از این رادار اعلام نشده اما شباهت بسیار بالای آن به یک رادار بسیار معروف خارجی گویای اهداف طراحی آن است.
در واقع رادار کاوش مشابه بومی رادار روسی کاستا-2ئی2 است که در چند سال گذشته در زمره تجهیزات پدافند هوایی کشور مشاهده شده و از مهمترین اجزاء ایجاد کننده توان کشف اهداف پنهانکار راداری (رادارگریز) در سامانههای پدافند هوایی پیشرفته امروز کشور سازنده یعنی روسیه از جمله اس-300 است.
کاستا-2ئی2 یک رادار جستجو و مراقبت 3 بعدی و تمام سمتی برای پوشش ارتفاعات پائین است که برای کنترل آسمان و تشخیص خودکار برد، زاویه سمتی، ارتفاع و مشخص کردن مسیر پرواز اهداف طراحی شده و در باند UHF کار میکند.
این رادار روسی توانایی کشف اهداف کوچک و کمسرعت را نیز در فواصل مختلف دارد. طول موج این رادار در محدود دسیمتر بوده و توان پوشش بردهای 5 تا 150 کیلومتر را دارد. زاویه ارتفاعی تا 25 درجه، پوشش سمتی 360 درجه و ارتفاع پروازی اهداف تا 6000 متر سایر مشخصات عملکردی آن است.
صرف نظر از مشابهت کلی رادار کاوش با کاستا-2ئی2 از جمله استفاده از 2 خودروی مرتبط با هم (یکی حامل آنتن و منبع تولید توان رادار و دیگری برای سختافزارهای جانبی و اتاق استقرار خدمه)، مشابهت در طرح کلی ساختمان فیزیکی آنتن رادار و جمعکنندههای امواج، تفاوتهایی در برخی بخشهای مکانیکی و سازه آن دیده میشود.
به علاوه با توجه به تجارب پیشین در طراحی و ساخت رادارهای همرده میتوان گمانهزنی نمود که رادار کاوش نسبت به کاستا از برتریهایی برخوردار باشد از جمله تقویت نسبی برد، توانایی کشف تعداد هدف بیشتر، مداومت کاری بیشتر و توان مصرفی کمتر.
31- رادار بشیر
این رادار نیز در نمایشگاه نیروی هوافضای سپاه مشاهده شد و سپس تصاویری از نمای نزدیک آن در رسانه ملی به نمایش درآمد. رادار بشیر دارای یک آنتن مسطح مستقر بر روی پایه بوده که قابلیت چرخش به صورت 360 درجه را دارد و به نظر میرسد از نوع آرایه فازی باشد.
در واقع در رادار بشیر پویش محیط در افق با چرخش مکانیکی آنتن به انجام میرسد که ساختاری مرسوم در بسیاری از رادارها است. به علاوه در رادارهای پیشرفته، پویش محیط در راستای ارتفاعی با تغییر زاویه امواج به انجام میرسد که قاعدتاً در رادار بشیر نیز از همین روش استفاده شده است.
شکل آنتن همچنین نشان میدهد در این رادار از طول موجهای کوچکتر مانند باندهای L و S استفاده شده است که دارای دقت بالاتری در تعیین موقعیت اهداف در مقایسه با باندهای HF/VHF/UHF هستند اما همچنان برای جستجو و ردیابی اهداف معمولی و پنهانکار راداری در بردهای متوسط و بلند استفاده میشوند.
به گزارش مشرق، در رادار بشیر ضمن مشابهت کلی طراحی رادار، آنتن و پایه آن و محل و شکل آنتن سامانه تشخیص دوست از دشمن، تفاوتهای قابل توجهی نیز در همین بخشها و اجزاء جانبی نسبت به رادارهای مشابه خارجی دیده میشود. سطح یکپارچه آنتن، تفاوت تعداد المانهای آنتن سامانه IFF و 3 جزء نصب شده در پشت و دو طرف جانبی آنتن از جمله این اختلافها است که نشاندهنده بومی بودن طراحی رادار بشیر ضمن الگوبرداری از رادارهای مطرح و موفق خارجی است.
32- رادار 1700 المانی سامانه سوم خرداد
بنا بر اطلاعات منتشر شده از سامانه پدافند هوایی موشکی سوم خرداد، این سامانه توانایی درگیری همزمان با 4 هدف و هدایت تا 2 موشک به سمت هر یک از آنها را دارد. یک رادار آرایه فازی برخوردار از 1700 المان نقش رادار اصلی این سامانه برای رهگیری اهداف و هدایت موشکها به سمت آن را بر عهده دارد. همچنین به دلیل ماهیت عملکرد این رادار و عدم تولید الگوی مشخص تابش امواج احتمال کشف محل آن توسط سامانههای دشمن بسیار کم است.
به کمک ویژگیهای فناورانه رادارهای آرایه فازی که پیشتر به آن اشاره شد سامانه پدافند هوایی سوم خرداد به توانمندی بالایی در مقایسه با دیگر سامانههای پدافند هوایی در حال خدمت در کشور دست یافته که مهمترین آن توان درگیری همزمان با چندین هدف در بردها و ارتفاعات مختلف است.
به علاوه با شلیک دو موشک به سمت هر هدف، عملاً احتمال اصابت موشکها بسیار افزایش مییابد که در سامانه سوم خرداد این امکان برای هر 4 هدف قابل درگیری وجود دارد و هدایت همزمان همه این موشکها (دستکم در مراحل اولیه شلیک) از وظایف رادار آرایه فازی 1700 المانی این سامانه است.
33- رادار سامانه موشکی طبس
سامانه پدافند هوایی موشکی طبس برای ردگیری و انهدام اهداف در برد متوسط و ارتفاع متوسط تا بالا طراحی و ساخته شده است. رادار این سامانه از نوع صفحه تخت بوده و به نظر میرسد قابلیت تغییر زاویه مکانیکی را در 2 راستای افقی و عمودی دارد.
هر چند طبس با هدف دستیابی به سامانهای با قیمت کمتر از سامانه موشکی سوم خرداد طراحی شده و توان درگیری با تعداد کمتری هدف را دارد اما با توجه به شلیک موشکهایی از خانواده طائر-2 توسط طبس برد رادار آن طبیعتاً بالا بوده و دستکم در حدود 100 کیلومتر تخمین زده میشود.
34- رادار سامانه یازهراء
سامانه پدافند هوایی موشکی یازهراء و نمونه متحرک آن با نام حرز نهم، از یک رادار با آنتن منحنی برای قفل روی هدف بهره میبرد که پرتابگرهای موشک در دو طرف آن قرار داده شدهاند.
این رادار هم هدف و هم موشک را ردگیری کرده و واحد پردازش با اطلاعات حاصل از آن کار تولید فرامین برای رساندن موشک به هدف را انجام میدهد. نمونه خارجی این رادار در سامانه مشابه، در باند J عمل میکند و برد آن در حدود 15 کیلومتر است.
35- رادار کشف سامانه مرصاد
یکی از رادارهای به نمایش در آمده در نمایشگاه دستاوردهای وزارت دفاع که در شهریور ماه برگزار گردید، نمونهای با آنتن مسطح بود که به عنوان رادار کشف سامانه مرصاد معرفی شده است. رادار حافظ یک رادار جستجوگر آرایه فازی فعال 3 بُعدی با برد متوسط است. این رادار می تواند انواع پرندههای مهاجم از جمله جنگندهها و پهپادها و موشکهای کروز را در ارتفاع پست و ارتفاع متوسط کشف کرده و موقعیت دقیق آنها را در 3 بُعد، شامل برد و زاویه سمت و زاویه ارتفاع در اختیار رادار کنترل آتش سامانه سلاح قرار دهد.
رادار حافظ همچنین قادر است پرتو را در 2 بُعد سمت و ارتفاع به صورت الکترونیکی و در زمان بسیار کوتاه تغییر داده، اهداف را از فاصله 250 کیلومتری آشکارسازی کرده و همزمان با جستجوی اهداف (قابلیت TWS) تعداد 100 هدف را ردگیری کرده و اطلاعات موقعیت آنها را در هر چند ثانیه برای سامانه سلاح به روز رسانی کند. با توجه به حد تفکیک بالا در برد، زاویه و سرعت، رادار حافظ میتواند در مقابل تهدیدات گروهی که در حال پرواز نزدیک به هم هستند به خوبی عمل کند.
این رادار علاوه بر امکان تغییر زاویه امواج در جهت افقی (بنا بر اعلام مسئولان) قابلیت چرخش مکانیکی 360 درجه در این صفحه را نیز داشته و برای جستجو در راستای عمودی از قابلیت پویش (اسکن) الکترونیکی توسط تغییر زاویه امواج استفاده میکند. آنتن این رادار توسط دو جک هیدرولیکی که در دو طرف آن قرار گرفتهاند از موقعیت افقی (در زمان حرکت خودروی حامل) به موقعیت عملیاتی تغییر وضعیت میدهد.
این رادار دارای توانایی کار به صورت 24 ساعته بوده و با توجه به استقرار آن بر روی کامیون از تحرک بسیار خوبی برخوردار بوده، در زمان بسیار کوتاه قابل گسترش و آماده انجام عملیات است. رادار حافظ از روشهای پیشرفته و به روز ضد جنگ الکترونیک، بهرهمند بوده و قادر است در محیطهای حاوی اختلال و جنگ الکترونیک و همچنین در شرایط جوی و آب و هوایی مختلف نقش مؤثری را ایفا کند.
با توجه به وجود اخباری از به کار گیری موشکهای صیاد (احتمالاً صیاد-2) در سامانه مرصاد و با توجه به برد بالاتر این موشکها نسبت به موشکهای شاهین و شلمچه، رادار جدید احتمالاً برای به کارگیری به همراه موشکهای صیاد توسعه یافته است.
36- رادار دوربرد کیهان
رادار کیهان یک رادار 2بعدی است که به گفته مسئولین دفاعی کشور قابلیت کشف فاصله، زاویه و سمت و سرعت شعاعی اهداف را داشته و آشکارسازی و ردگیری اهداف هوایی در ارتفاعات مختلف شامل هواپیماهای متعارف، پنهانکار راداری، ریزپرندهها و موشکهای کروز از دیگر توانمندیهای آن است. در واقع این رادار راهکنشی (تاکتیکی) برای کشف تعداد بالایی هدف و رویایی با حملات پرحجم دشمن طراحی شده.
به گزارش مشرق، در حالی که رادار کیهان به عنوان یک رادار برد بلند با فرکانسهای ترکیبی عمل مینماید، راداری متحرک است. برای مقایسه رادارهای شهاب و ثامن که میانبرد محسوب میشوند از نوع ثابت هستند. بنا بر اطلاعات منتشر شده متحرک شدن رادارهای عمل کننده در محدوده فرکانسی HF در دنیا بینظیر بوده و رادار کیهان اولین نمونه از این رادارها است که قابلیت تحرک دارد و نمونه خارجی ندارد. آنتنهای این رادار که در حالت کاری به صورت شعاعی قرار میگیرند، برای حرکت، در پشت کامیون حامل جمع میشوند.
از دیگر دستاوردها و فناوریهایی که با طراحی و ساخت رادار کیهان حاصل شده است فناوری طراحی آنتنهای آرایهای باند پهن، طراحی و ساخت فرستندههای توان بالا و حالت جامد با پهنای باند وسیع، طراحی و ساخت گیرندههای آرایهای با گستره دینامیکی بسیار بالا و مقاوم در برابر تداخل، پردازندههای آرایهای سرعت بالا برای دقتهای بسیار بالا، بهینهسازی الگوریتمهای پردازشی مختلف برای تحلیل با شرایط کاری موجود، ایجاد قابلیتهای شبکهای برای کاهش دغدغههای نگهداری سامانهها و ایجاد قابلیت اجرای عملیات تحت شبکه و کنترل از راه دور است.
37- رادار رصد اجرام فضایی
مرکز رصد اجرام فضایی امام صادق علیه السلام که کار کشف و ردگیری راداری، الکترواپتیکی و رادیویی اجسام فضایی را بر عهده دارد از یک رادار آرایه فازی بهرهمند است. این رادار از 3 وجه برخوردار بوده که در تصاویر منتشر شده المانهای رادار تنها روی یک وجه آن و به تعداد 64 عدد دیده میشوند.
در این رادار که برای ردگیری اجسام در ارتفاعات بالا طراحی شده با توجه به ماهیت ثابت آنتنها قاعدتاً برای پویش فضای مد نظر در راستای افقی و عمودی از چرخش الکترونیکی امواج استفاده میشود. در صورتی که دو وجه دیگر رادار فوق نیز به آرایه آنتنها مجهز باشد امکان پوشش 360 درجه محیط اطراف ممکن خواهد بود.
38- رادار فتح دو
این رادار دوربرد برای کنترل و مراقبت هوایی ساخته شده است که برای شناسایی اهداف با سطح مقطع بسیار کوچک کارایی بسیار زیادی دارد. فتح-2 برای اولین بار در رژه نیروهای مسلح در سال جاری به نمایش در آمد. اجزاء این رادار در حال حرکت مانند رادار مطلع الفجر-1 به صورت جمع شده در پشت یک کامیون قرار داده شدهاند.
به نظر میرسد با توجه به ابعاد آنتنها این رادار در باندهای فرکانسی پهن عمل کرده که توانمندی بالایی در کشف اهداف پنهانکار راداری در بردهای بالا به آن میدهد. استقرار این مجموعه بر روی کامیون، قدرت تحرک بالایی را برای آن ایجاد نموده است.
39- رادار سامانه موشکی رعد-1
سامانه موشکی رعد-1 برای اولین بار در رژه نیروهای مسلح سال جاری به نمایش عمومی در آمد. در کنار موشکهای این سامانه خودروهای حامل رادار آن نیز مشاهد شدند اما جزئیاتی از رادار مذکور منتشر نشده است. این سامانه راداری مستقر روی یک کامیون بوده که قدرت تحرک بالایی به آن میبخشد و در حال حرکت، اجزاء رادار کاملاً بسته است. یک دکل کوچک آنتن ارتباط با واحدهای شلیک در پشت این کامیون دیده میشود.
موشکهای سامانه رعد-1 شباهت بسیار بالایی به موشکهای سامانه سام-6 روسی دارند. 2 رادار اصلی این سامانه پدافند هوایی روسی که در ایران نیز موجود است بر روی یک شاسی زرهی نصب شدهاند شامل رادار کشف هدف 1S11 و رادار 1S31 برای تابانسازی هدف است که بردهای مختلفی در منابع برای آنها ذکر شده اما برد 75 تا 90 کیلومتر برای رادار 1S11 و تا 55 کیلومتر برای رادار 1S31 بیشتر قابل اتکا است.
بنا بر این در صورت نزدیک بودن مشخصات عملکردی موشک سامانه رعد-1 که احتمالاً طائر-1 نام دارد به موشک سامانه سام-6، مشخصات عملکرد رادار آن نیز باید دستکم در حدود مشخصات رادارهای سامانه روسی باشند.
40- رادار ردگیری هدف در سامانه باور-373
سامانه پدافند هوایی دوربرد موشکی باور-373 همانند نمونههای خارجی دارای مأموریت مشابه، خصوصاً سامانه اس-300 روسی از رادارهای مختلفی بهره میبرد. یکی از این رادارها که در نمایشگاه اخیر دستاوردهای وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح بر روی خودروی جدید ظفر به نمایش در آمده بود رادار ردگیری اهداف با برد متوسط به بالا است که وظیفه ردگیری اهداف هوایی و موشکهای بالستیک را دارد.
علاوه بر رادارهای معرفی شده در این گزارشها نمونههایی از رادارهای ایرانی نیز وجود دارند که تنها یک اسم یا تصویر از آنها منتشر شده و به علت عدم انتشار مشخصات همچنان ناشناخته باقی ماندهاند. از آن جمله رادار آنتن منحنی سامانههای موشکی کروز ساحل به دریا، رادار کشف و شناسایی سامانه باور-373 و رادار آرایه فازی تصویر زیر که در نمایشگاه دستاوردهای دفاعی سال 1390 حضور داشته است را میتوان نام برد.
مجموعه رادارهای نیروهای مسلح ایران که از فناوریهای پیشرفته و روز دنیا در کنار توان بالای طراحی و ابتکارات بومی ایرانی بهره میبرند در بردها و ارتفاعات مختلف، با فرکانسهای کاری مختلف و برای انواع مأموریتهای لازمه ساخته شدهاند که عملکرد مطلوب این رادارها نیز در مواقع مختلف در کشف و ردگیری انواع پهپادها و هواپیماهای جاسوسی دشمن نمود داشته است.این چشمان بیدار پدافند هوایی ایران به طور گسترده در اختیار یگانهای عملیاتی قرار گرفته و کشور را از وابستگی به محصولات خارجی بی نیاز کردهاند.
استعداد و نبوغ اهالی ایران زمین از قرنها پیش به واسطه ظهور اندیشمندان و فلاسفه به نام بر بشر خاکی پوشیده نبوده و نیست؛ امروز هم به واسطه همین پشتوانه قوی ملی میهنی شاهد تکیه افرادی از این مرز و بوم بر کلیدی و استراتژیکترین جایگاههای تصمیمساز در عصر اطلاعات هستیم.
ایرانیانی که تا قرنها مظهر تولید و صادرات دستاوردهای علمی اعم از ریاضیات، حساب، منطق، فلسفه و علوم پزشکی بودهاند، در سکانس عصر انفجار اطلاعات نیز صحنهگردانان به نامی هستند که کارگردانان شهیر را به سمت جذب خود کشانیده و در عرصههای جهانی نقش آفریتی کردهاند.
قرن بیست و یکم که پردهگردان عصر صفر و یک است با تکیه بر قدرت اطلاعات، معادلات کهنه جهانی را به گونهای متحول ساخته که قدرت را در کف سیاستمداران اطلاعاتی گذاشته و دیگران را زیر سلطه آنها فرض کرده و در واقع ملاکی برای برتری جویی شده است.
در چنین عصری، شاهد جلوهگری غولهای اطلاعاتی هستیم که مراکزی برای انباشت اطلاعات به حساب آمده و تحلیلگران قدرتمند قرن بیست و یکم به حساب میآیند اما با کمی دقت متوجه هدایت همین غولها توسط مدیران ایرانی میشویم.
قدرت ایران امروز جهانی است و برای اثبات چنین ادعایی کافی است نگاهی به ساختار بزرگترین شرکت اطلاعاتی جهان یا به عبارتی غول اینترنتی دنیا بیاندازیم تا شاهد نقش آفرینی ایرانیها در آن باشیم.
*تاجر ایرانی مدیر ارشد کسبوکار گوگل*
امید کردستانی مشاور ارشد مدیر عامل گوگل و تاجر ایرانی-آمریکایی است که در تهران به دنیا آمد.
وی در سن چهارده سالگی پس از مرگ پدرش به کالیفرنیا رفت و مدرک کارشناسی خود را در رشته مهندسی برق در سال 1984 از دانشگاه ایالتی سن خوزه گرفت.
کردستانی در سال 1991 موفق به اخذ مدرک کارشناسیارشد مدیریت ارشد کسبوکاراز (MBA) دانشگاه استنفورد شد.
کردستانی که سابقه بیش از 12 سال فعالیت در زمینه فناوری سطح بالا در شرکتهای پیشروی اینترنتی مانند 3DO، Go و هیولت پاکارد و نتاسکیپ را دارد به واسطه مسئولیت برقراری ارتباطات تجاری با
شرکتهایی چون ایبِی، سیتیبانک، آمریکنآنلاین، آمازون، تراولاسیتی، اینتل و اکسایت، صاحب تجارب ارزندهای شد که وی را تا مشاور ارشدی گوگل پیش برد.
گفته میشود او یکی از ثروتمندترین ساکنین کالیفرنیای شمالی است.
این مدیر خلاق ایرانی تابستان امسال طی حکم جدیدی به مدیریت ارشد کسبوکار گوگل رسید.
*مدیریت بزرگترین کلوپ ویدئویی دنیا توسط یک ایرانی*
سالار کمانگر دیگر ایرانی موفق و البته باهوشی است که پلههای ترقی را در عرصه فناوری به سرعت طی کرد و از همین جهت مورد توجه غول اینترنتی جهان قرار گرفت.
وی که در زمان ورود به گوگل جوانترین کارمند این شرکت بود، متولد سال 1355 در تهران و فارغالتحصیل رشته بیولوژی از دانشگاه استنفورد است.
جالب است که این رشته هیچ ربطی به فناوری ندارد اما کمانگر درباره اینکه چطور یک آیتیمَن شد گفته است که اوایل که به مدرسه میرفتم، بسیار مشتاقانه خیال پزشک شدن را در سر میپروراندم تا اینکه زمانی را به تماشای طبابت پزشکان اختصاص دادم. از آن به بعد بسیار مشتاق شدم که دانشمند شوم ولی روز به روز بیشتر متوجه میشدم که این کار هیجانآور نیست.
بعدها وقتی دو هفته به صورت پارهوقت در گوگل مشغول شدم، فهمیدم اعمالی که این کار من را با آنها درگیر میکند به من انرژی میدهد. درسی که من آموختم این بود که تنها تصور و خیالی که از یک کار داریم کافی نیست و باید از اینکه یک حرفه به صورت روزانه هیجان و انگیزه لازم را فراهم میکند، مطمئن شویم.
این ایرانیالاصل در سن 22 سالگی به گوگل رفت و طی مدت هفت سال به یکی از کارمندان کلیدی این شرکت تبدیل شد.
خلق سیستم تبلیغات گوگل توسط این مدیر جوان ایرانی تحت عنوان Google Adwords صورت گرفت که تضمین مالی برای این شرکت تاکنون شده است.
سرویس ادوردز به مشتریان این امکان را میدهد علاوه بر آنکه سایتهایشان بر حسب رتبهای که الگوریتمهای گوگل به آنها اختصاص داده تا در نتایج جستوجو نمایش داده شود، بتوانند سایتهایشان را در همان صفحه اول نتایج جستوجوی گوگل برای کاربرانی که جستوجوهایی مرتبط با کسبوکار مرتبط را داشتهاند به نمایش درآیند.
کمانگر یکی از مدیران کوشا در این شرکت به حساب میآید از اعضای اصلی مؤسس تیم محصولات گوگل و قائم مقام سابق این شرکت در بخش برنامههای کاربردی وب نظیر جیمیل، تاک، تقویم، ریدر، اورکات، بلاگر، پیکاسا، ویدئو، اسناد، صفحات گسترده بوده است.
نخستین پلان تجاری گوگل توسط وی نگاشته شد و پرونده موفقیتآمیزش منجر به تکیهزنی بر صندلی یوتیوب بعد از خریداری آن توسط گوگل شد.
کمانگر بعد از راهبری مدیریت تیم محصولات گوگل، اقدام به راهاندازی گروههای گوگل (Google Groups) در سال 2001 کرد.
گروههای گوگل محلی برای اشتراک موضوعات مورد علاقه کاربران گوگل است و چندین گروه برای آن تعریف شده است.
کمانگر در توصیه به کسانیکه میخواهند وی را الگوی خود قرار دهند، میگوید که ذهنتان را مشغول بدست آوردن شغلی عالی نکنید. به سمت شغلی بروید که علاقه دارید و به آن جذب شوید و بعد از مدتی در آن شغل پیشرفت کرده و به مقامهای بالای آن برسید.
*پزشک ایرانی طبیب گوگل است*
ترانه رضوی که دهه پنجم عمر خود را پشت سر میگذارد تقریبا از زمان آغاز به کار گوگل و زمانیکه این شرکت چندان شهرتی نداشت، همکاری خود را به درخواست دو مدیر توانمند این شرکت با آنها آغاز کرد.
دکتر رضوی فارغالتحصیل رشته پزشکی از دانشگاه جورج واشنگتن است و تخصص داخلی خود را در دانشگاه استنفورد تکمیل کرده است.
وی پزشکی در تشکیلات مرکزی گوگل در ماونتین ویو (Mountain View) کالیفرنیا است جاییکه وی مسئولیت حفظ سلامتی کارکنان گوگل را برعهده دارد.
علاقه این پزشک ایرانی الاصل با فعالیت در یک شرکت فناوری محور رفته رفته به سمت تکنولوژی کشیده شد تا جاییکه دوست دارد بداند چگونه فناوری میتواند سلامت افراد را تحت تأثیر قرار دهد و حتی چگونه میتوان از همین تکنولوژی برای مراقبتهای پیشگیرانه استفاده کرد.
این پزشک ایرانی به درخواست مدیران گوگل حیطه فعالیتهای خود را از بعد داخلی به جهانی میگستراند و علاوه بر پیغامهای سلامتی که برای گوگلیها ارسال میکند در وبلاگ خود هشدارهایی را به تمامی مردم جهان در زمینه پزشکی میدهد.
وی در یکی از مصاحبههای خود که در هشت سال پیش با یکی از رسانههای مطرح خارجی انجام داده درباره دلیل شروع به وبلاگنویسی گفته است که هنگامیکه کار در گوگل را آغاز کردم، به واسطه ایمیلهایی که برای کارمندان ارسال میکردم متوجه شدم که مخاطبان علاقمندی دارم و از این جهت حیطه فعالیتهای خود را در زمینه اطلاعرسانی گستردهتر کردم.
این پزشک ایرانی که مدیر تیم پزشکی گوگل است گفته میگوید که علیرغم تلاش اصلی ما در گوگل که سعی داریم بین کار و تفریح موازنه برقرار کنیم، گاهی کارکنان گوگل از اقدامات پیشگیرانه برای مراقبت از سلامتی غافل میشوند بنابراین آنها به کسانی احتیاج دارند که این مسائل را یادآوری کند.
از طرفی متوجه شدم کسانیکه برای به دست آوردن اطلاعات پزشکی به اینترنت مراجعه میکنند، غالبا با اطلاعات نامعتبر و مغشوشی پیش من میآیند. بنابراین من با فرستادن توصیههای سلامت عمومی همچون ارگونومی در کار، مقابله با استرس، توصیههایی برای افرادی که زیاد پرواز میکنند و برخی موضوعات دیگر کار خودم را آغاز کردم.
وی یکی از مشوقان اصلی در شروع وبلاگ را سرگئی برین مدیر این کمپانی آمریکایی دانسته تا تمامی مردم بتوانند از اطلاعات مفید سود ببرند.
رضوی میگوید که ابتدا نوشتههایم در وبلاگ رسمی گوگل منتشر میشد ولی شروع به نوشتن پستهای بیشتری کردم و وبلاگم را تحت نام خودم راه انداختم.
او معتقد است که وبلاگنویسی وقت میبرد؛ به خصوص وقتیکه با سلامت مردم سر و کار داشته باشیم زیرا باید مدام منابع اطلاعاتی را مرور کنیم.
وی در توصیهای گفته است که "من فکر میکنم که کار زیاد آفت سلامتی در شرکتهای فناوری و نه فقط گوگل است. کار زیاد باعث غافل شدن از اقدامات پیشگیرانه به منظور حفظ سلامت و شیوه زندگی بیتحرک میشود. فکر میکنم یکی از دلایلی که سرگئی برین از من خواست وبلاگنویسی را شروع کنم این بود که مشکلات سلامتی کارکنان گوگل ممکن بود با شرکتهای دیگر مشترک باشد."
*مدیر مهندسی گوگل هم ایرانی است*
مدیر مهندسی گوگل از سال 2004 تاکنون نیز مهندس رضا بهفروز ایرانیالاصلی است که در دانشگاه کرنل نیویورک درس خوانده و عاشق ساخت سیستمهایی برای دسترسی آزاد و هرچه بیشتر به محتوای اطلاعاتی است.
خودش میگوید عاشق ساخت سیستمهای ارتباطی است که به کوچکسازی جهان تسریع بخشد و آن را مکان بهتری برای زندگی کند.
بهفروز به گفته اطلاعاتی که از خودش در شبکه اجتماعی قرار داده گفته که بزرگ شده چهار کشور مختلف است و دوچرخهسواری ، نقاشی، پخت غذا، انجام کارهای بدیع و جهانگردی از علاقمندیهای اوست.
این مهندس ایرانی شاغل در گوگل که تاکنون به 40 کشور دنیا سفر کرده است مهندسی و انتخاب ماساژورهای این شرکت را هم برعهده داشته است.
این مدیر واحد مهندسی در بخش راهبری تکنیکی Google Talk نیز فعالیتهایی داشته و بماند که در بخش ایمیل مایکروسافت هم مدیریت برنامهنویسی کرده است.
یکی از امتیازات برجسته کارکنان گوگل این است که در روز 20 درصد وقت آزاد برای کارهای شخصی خود دارند و البته بیشتر نوآوریهای گوگل در این بازه زمانی 20 درصدی از کل تایم روز شکل گرفته است.
یکی از پروژهها و ابداعات وی که به چشم تمامی کاربران ایرانی گوگل خورده است، کیبورد ایرانی مستقر در صفحه اصلی این موتور جستوجو است.
به گفته خودش این طرح را با الهام از توسعه کیبورد هندی توسعه داده و توانسته گجت فارسی را برای کیبورد این شرکت توسعه دهد.
وی معتقد است اگر شکست نداشته باشد همیشه احساس راحتی میکند ولی از جهتی هم نگران است که شکستی نداشته باشد و همیشه در آسایش باشد!
*جزایری مدیر محصولات گوگل*
حالا نوبت معرفی مایک جزایری مدیر محصولات گوگل است که از سال 2005 در این شرکت مشغول به کار شده و در پست مدیریت محصولات این شرکت درگیر پروژههایی نظیر گوگلتاک (نرمافزار پیامرسان جیتاک)، پلتفرم رسانهای کروم، پرینتر ابری گوگل، WebM (پروژه توسعه فرمت ویدئویی متن باز و رایگان برای مشاهده ویدئوهای با کیفیت بالا در وب) و پرداخت حق اشتراک مصرف کنندگان بوده است.
جزایری 35 سال دارد و در رشته MBA با گرایش مدیریت تکنولوژی در دانشگاه واشنگتن تحصیل کرده است.
وی همچنین با گوگل در زمینه خریداری و ادغام شرکت فناوری محور On2 که فعالیتش در زمینه فشردهسازی فایلهای ویدیویی است، همکاریهایی داشته است.
مایک همچنین اولین مدیر پروژه گوگل در کرکلند (شهری در شهرستان کینگ واشنگتن) و قائممقام برای دفتر نیویورک طی سالهای 2007 تا 2009 بوده است.
جزایری در پروژه کروم گوگل و تولیدات برنامههای کابردی گوگل هم کار کرده است.
*تقویم گوگل در دست یک ایرانی*
شیرین اسکویی از جمله مخترعین ایرانی به شمار میرود که اطلاعات کمی از او در وب موجود است.
وی هم از جمله ایرانیان موفقی بوده که بزرگترین شرکت فناوری محور آمریکا اقدام به جذب او کرده است.
این مخترع ایرانی توانسته ابداعاتی را از سالهای 2007 تاکنون برای این شرکت داشته باشد و از این جهت در لیست محققان برتر گوگلی باشد.
بزرگترین ابداع این فرد برای گوگل، قابلیت بروزرسانی تقویم آن با نرمافزارهای تولیدی شرکتهای دیگر نظیر مایکروسافت است.
اسکویی مدیر پروژه بروزرسانی تقویم گوگل بوده و در ارتباط با تجربهاش در این زمینه گفته است که بسیاری از کاربران تا پیش از قابلیت بروزرسانی دچار سردرد میشدند چرا که اگر از تقویم مایکروسافت اوتلوک روی رایانه دسکتاپشان استفاده میکردند، نمیتوانستند محتوای آن را به جای دیگری ببرند.
وی میگوید به عنوان مثال اگر تقویم مایکروسافت را روی سیستم خانگی بروز میکردیم، نمیتوانستیم محتوای تغییر داده شده را روی تقویم گوگل هم داشته باشیم یا بالعکس؛ اما بروزرسانی تقویم گوگل این امکان را فراهم کرد تا محتوای تقویمها را در هر سیستمی بتوانیم بروز داشته باشیم.
این مدیر ایرانی فعال در گوگل گفته است که در قدیم اگر محتوای تقویمی تغییر میکرد برای اینکه تمامی اطلاعات لپتاپ خانگی، همراه و سیسنم محل کار تغییر کند نیازمند اعمال دستی بودیم که کار پیچیدهای بود اما اکنون اکنون اگر تصمیم به سفر داشته باشیم به راحتی میتوانیم اطلاعات تقویم گوگل را وارد تقویم اوتلوک سیستم عامل رایانه قابل حمل کنیم و از آن به شکل آفلاین استفاده کنیم.
تحقیقات عملیاتی شده وی منجر به کاستن از ارورها و عوامل آزاردهنده استفاده از تقویمهای متعدد شد.
اسکویی خودش در ارتباط با دست و پنجه نرم کردن با این معضل در گذشته میگوید این معضل و مشکل تا سالهای پیش از شروع فعالیتم در بروزرسانی تقویم گوگل ادامه داشت اما دو راه و برنامه برای بروزرسانی بین تقویم گوگل و تقویم اوتلوک مایکروسافت وجود دارد.
وی اذعان کرد که به احتمال زیاد من مهیجترین فرد گروه هنگام شروع این پروژه بودم زیرا با تقویم بسیار سر و کار داشتم. خوشحالم که اکنون با این نرمافزار (Google Calendar Sync) به راحتی میتوانیم تمام حسابهای گوگل و مایکروسافتمان را بروز نگاه داریم.
*ایرانی که شبکه تبلیغات ویدئویی راه انداخت*
شمیم صمدی هم دیگر مدیری است که با تصدی جایگاه مدیریت محصولات این غول آمریکایی، شمیم خوش ایرانیان را در غربیترین نقطه جهان پراکنده کرد.
وی که مدیریت بخش برنامهریزی تبلیغات این شرکت را برعهده داشت، هماکنون موسس استارت آپ Stealth Ad Tech در نیویورکسیتی است.
صمدی نیز سمت مدیریت محصولات گوگل را در پرونده خود دارد و دارای مدرک کارشناسی مهندسی برق از دانشگاه دیویس کالیفرنیا است.
وی دو بار در سمت مدیر محصولات گوگل بوده و روی چند پروژه مهم تبلیغاتی و تجاری کار کرده است؛ برخی از فعالیتهای او در این میان همچون مدیریت محصولات دابل کلیک ریچ مدیا که کمپانی راهکارهای تبلیغات دیجیتال است و تابعه گوگل به حساب میآید، بوده است.
پیش از دابل کلیک، راهاندازی شبکه ویدئوی تبلیغاتی آنلاین گوگل با نام ادسنس (AdSense) توسط وی انجام شد. حس تبلیغ (AdSense) یک برنامه تبلیغاتی ارائه شده توسط گوگل است که دارندگان وبگاهها میتوانند در این برنامه نامنویسی کنند تا روی وبگاههایشان تبلیغات متنی، تصویری و ویدئویی فعال شود.
دابل کلیک هم شرکت تابعه شرکت گوگل است که در زمینه ارائه راهکارهای تبلیغاتی در بستر وب فعالیت میکند و در آوریل 2007 توسط گوگل خریداری شد. در این روش مشتریانی که داری پتانسیل اصلی خرید هستند شناسایی شده و سرویس به آنها، محصولات جستوجو شدهشان را با گذاشتن پنجرههای کوچک تبلیغاتی پیشنهاد میکند.
صمدی در ارتباط با راهاندازی شبکه ویدیوی تبلیغاتی آنلاین گوگل میگوید که ایده این کار را از یک سوژه ابتدایی گرفته و آن را به یک خط استراتژیک کسبوکار در گوگل تبدیل کرده است.
*ایرانی که مدیر محققان گوگل است*
مریم کاموَر هم که به واسطه فعالیتش چهرهای شناخته شدهتر دارد، دیگر ایرانی است که محقق ارشد گوگل به حساب میآید و تیم تجزیه و تحلیل فناوری گفتاری گوگل را رهبری میکند.
وی درصدد توسعه محصولات گفتاری است و تحقیقاتی بسیاری در این زمینه انجام داده که برخی از آنها "ورودی صوتی برای دستگاههای اندرویدی" و "تجزیه و تحلیل جستوجوی موبایلی" بوده است.
وی 17 اختراع در طول تصدی سمتش در گوگل به ثبت رسانده و هشت مقاله علمی از او چاپ شده است.
کامور فارغالتحصیل دکترای علوم کامپیوتر از دانشگاه کلمبیا در سال 2008 است.
این محقق ایرانی علاقه بسیاری به تحقیقات در رمینه رابطه کامپیوتر و انسان، دستگاههای کوچک و رابطهای جستوجوگر دارد.
برخی از تحقیقات کامور به شرح سایز بهینه و قاب فریم برای جستوجوی صوتی لغات، جستوجوی گوگل با صوت، مقایسه نحوه جستوجوی کاربران در دستگاههای مختلفی نظیر کامپیوترها - آیفونها و موبایلها، کپچا چیست؟ کچپا مبتنی بر تصویر است، پیشنهادات جستوجو برای پویشهای موبایل: شناخت الگوهای استفاده، روند رمزگشایی در جستوجوهای موبایل، نقش متن در جستارهای ورودی: استفاده از سیگنالهای متنی برای تکمیل جستارهای روی دستگاههای موبایل و مطالعهای در قیاس وسیع روی رفتار جستوجوی بیسیم: جستوجوی موبایلی گوگل است.
دنیا این افراد را به عنوان چهرههایی میشناسد که زندگی همه ما را تحت تأثیر قرار داده و خدماتی نوین به جهانیان عرضه کردهاند.
درآمد و سود، درآمد به ازای هر سهم وحتی تعداد دستگاههای به فروش رفته آیفون و مک بیش از حد انتظار و پیش بینیهای انجام شده بوده است.
همانطور که در نمودار زیر ملاحضه میکنید، درامد 42 میلیارد دلاری اپل در سه ماهه سوم سال مالی این شرکت جهشی 12 درصدی نسبت به همین مدت در سال گذشته داشته است.
در واقع میتوان گفت این بهترین آمار ماه سپتامبر اپل در طی چند سال گذشته بوده است. به لطف معرفی آیفون 6 و آیفون 6 پلاس که همچنان بازار فروش آنها داغ است چنین آمار مالی برای اپل رقم خورده است.
فروش آیفون به تنهایی در سه ماهه اخیر 56 درصد درآمد شرکت اپل را به خود اختصاص داده است.
اما بزرگترین سورپرایز برای سیستمهای مک این شرکت است.
فروش 5.5 میلیون دستگاه مک در سه ماه گذشته رکوردی برای این محصول در تمام مدت حضور آن در فروشگاههای اپل در تاریخ بوده است.
درامد حاصل از فروش مک ها در این مدت بیشتر از درآمد حاصل از فروش تبلت های اپل یوده است. (مک 13 درصد و آیپد 13 درصد درآمد حاصل از فروش را به خود اختصاص دادهاند).
نکته جالب دیگر پیش بینی اپل از میزان درآمد خود در سه ماهه پایانی منتهی به فصل تعطیلات است.
اپل پیش بینی کرده است که میزان درآمد این شرکت در این مدت به 63 تا 66 میلیارد دلار برسد. در این صورت رکورد درآمد اپل در یک مدت سه ماهه در تاریخ این شرکت شکسته خواهد شد.
در نمودار زیر میزان درآمد اپل در بازههای سه ماهه از سال 2010 نمایش داده شده است.
قسمت آبی روشن نشانگر سهم فروش آیفون در درامد اپل بوده و قسمتهای قرمز و سبز و بنفش نیز سهم دیگر محصولات را در میزان درامد اپل نشان میدهند.
پیشرفت فناوری و معرفی سخت افزارهای قدرتمندتر، شرکت های فعال در زمینه تولید بازی های ویدئویی را قادر به معرفی عناوینی با گرافیک های بالاتر و پیچیدهتر کرده است. روند پیشرفت در صنعت بازی های ویدئویی به گونه ای بوده است که گرافیک برخی از بازی های امروزه هرچه بیشتر به دنیایی واقعی نزدیک شده اند.
با توجه به سود و درآمد قابل توجهی که تولید بازی های ویدئویی می تواند به همراه داشته باشد، شرکت های فعال در این صنعت تیم هایی از افراد متخصص در حوزه های مختلف از برنامه نویسی تا موسیقی و ... را در اختیار دارند تا مخاطبان بیشتری را به سوی خود جلب کنند. بر همین اساس، در ادامه این مطلب برخی از برترین ناشران بازی های ویدئویی را معرفی می کنیم.
نامکو
نامکو شرکتی ژاپنی است که پیشتر به عنوان توسعه دهنده و ناشر بازی های ویدئویی شناخته می شد. این شرکت در سپتامبر 2005 با شرکت باندای ادغام شد و دارایی های تولید بازی آنها در سال 2006 زیر چتر شرکت باندای نامکو گیمز قرار گرفت. نامکو در دوران طلایی بازی های ویدئویی آرکید شرکتی پیشتاز بود. پک-من مشهورترین عنوان این شرکت به پر فروشترین بازی آرکید در تاریخ مبدل شده و یک نماد فرهنگی محبوب بین المللی است.
برخی عناوین مطرح عرضه شده از سوی نامکو: پک-من، ریج ریسر، تکن
اکتیویژن بلیزارد
اکتیویژن بلیزارد شرکت هلدینگ آمریکایی متشکل از اکتیویژن، بلیزارد اینترتینمنت و سیرا اینترتینمنت است. اکتیویژن و بلیزارد اینترتینمنت همچنان به عنوان شرکت هایی جداگانه فعال هستند. شرکت هلدینگ تحت نام خود بازی ها را منتشر نمی کند و از نام شرکت های تابعه برای معرفی بازی های ویدئویی استفاده می کند.
برخی عناوین مطرح عرضه شده از سوی اکتیویژن بلیزارد: دیابلو، استار کرافت، ورلد آو وارکرافت، کال آو دیوتی
سگا
سگا شرکت چند ملیتی ژاپنی به عنوان توسعه دهنده و ناشر بازی های ویدئویی و توسعه دهنده سخت افزار فعالیت می کند. ساختمان مرکزی این شرکت در شهر توکیو، ژاپن قرار دارد. سگا عناوین بسیاری را از سال 1983 تا 2001 منتشر کرد اما شکست کنسول "دریم کست" بازسازی ساختار این شرکت در سال 2001 را موجب شد. از آن زمان سگا بر ارائه نرم افزار به عنوان یک توسعه دهنده شخص سوم متمرکز بوده است.
برخی عناوین مطرح عرضه شده از سوی سگا: سونیک، فانتزی استار، ویرچوا فایتر
مایکروسافت استودیوز
مایکروسافت استودیوز به عنوان بال بازیسازی شرکت مایکروسافت عمل می کند. این شرکت وظیفه توسعه و انتشار بازی های ویدئویی برای اکس باکس، ویندوز، استیم، ویندوز استور، و ویندوز فون را بر عهده دارد. مایکروسافت گیم استودیوز در سال 2002 همزمان با عرضه کنسول اکس باکس تاسیس شد و در سال 2011 به مایکروسافت استودیوز تغییر نام داد.
برخی عناوین مطرح عرضه شده از سوی مایکروسافت استودیوز: هیلو، کینکت ادونچرز، گیرز آو وار
سونی کامپیوتر اینترتینمنت
سونی کامپیوتر اینترتینمنت شرکت چند ملیتی ژاپنی فعال در زمینه بازی های ویدئویی است و از شرکت های تابعه سونی محسوب می شود. سونی کامپیوتر اینترتینمنت در توکیو و پیش از عرضه کنسول پلی استیشن تاسیس شده است. این شرکت در زمینه پژوهش و توسعه، تولید و فروش سخت افزار و نرم افزار برای خط تولید پلی استیشن و همچنین به عنوان توسعه دهنده و ناشر عناوین بازی های ویدئویی فعالیت می کند.
برخی عناوین مطرح عرضه شده از سوی سونی کامپیوتر اینترتینمنت: گرن توریزمو، دِ لست آو آس، آنچارتد، لیتل بیگ پلنت
نینتندو
نینتندو شرکت چند ملیتی ژاپنی تولید کننده لوازم الکترونیکی مصرفی است که ساختمان مرکزی آن در کیوتو، ژاپن قرار دارد. این شرکت در سپتامبر 1889 تاسیس شد و در ابتدا به تولید و فروش کارت های بازی می پرداخت. از دهه 1970، نینتندو فعالیت خود در زمینه بازی های ویدئویی را آغاز کرد و در نهایت به یکی از تاثیرگذارترین شرکت های فعال در صنعت بازی های ویدئویی مبدل شد.
برخی عناوین مطرح عرضه شده از سوی نینتندو: سوپر ماریو، دِ لجند آو زلدا، دانکی کانگ
الکترونیک آرتس
الکترونیک آرتس که به نام EA Games نیز شناخته می شود شرکت آمریکایی فعال در زمینه توسعه، بازاریابی، نشر و توزیع بازی های ویدئویی است. ساختمان مرکزی این شرکت در کالیفرنیا، آمریکا قرار دارد. الکترونیک آرتس در می 1982 تاسیس شد و یکی از پیشگامان صنعت بازی های رایانه ای بود. این شرکت به واسطه انتشار عناوین ورزشی بسیار مشهور است.
برخی عناوین مطرح عرضه شده از سوی الکترونیک آرتس: مدن انافال، فیفا، انبیای لایو، مس ایفکت، بتل فیلد
یوبی سافت اینترتینمنت
یوبی سافت اینترتینمنت شرکت چند ملیتی فرانسوی است که به عنوان توسعه دهنده و ناشر بازی های ویدئویی فعالیت می کند. یوبی سافت دارای 29 استودیو در 19 کشور جهان است و شرکت های تابعه آن در 26 کشور جهان قرار دارند. یوبی سافت مونترال در کانادا بزرگترین استودیو توسعه دهنده یوبی سافت است.
برخی عناوین مطرح عرضه شده از سوی یوبی سافت: پرینس آو پرشیا، ری من، فار کرای، اسپلینتر سل، اَسَسین کرید
تیک تو اینتر اکتیو سافتور
تیک تو اینتر اکتیو سافتور شرکت چند ملیتی آمریکایی فعال در زمینه توسعه، نشر و توزیع بازی های ویدئویی و لوازم جانبی بازی های ویدئویی است. تیک تو به طور کامل در مالکیت دو شرکت راک استار گیمز و 2کی گیمز قرار دارد. ساختمان مرکزی این شرکت در نیویورک و ساختمان مرکزی بین المللی آن در ویندزور، انگلیس قرار دارند. استودیوهای تیک تو نیز در سن دیگو، ونکوور، تورنتو، و کالیفرنیا فعال هستند.
برخی عناوین مطرح عرضه شده از سوی تیک تو اینتر اکتیو سافتور: گرند تیف اتو، من هانت، بایوشاک
پژوهش جدید دانشمندان دانشگاه ویرجینیا نشان میدهد، میتوکندریها در ابتدا به عنوان باکتریهای انگلی در سلولهای میزبانشان عمل میکردند و به جای آن که انرژی سلول را تامین کنند، آن را به سرقت میبردند.
این محققان از فناوریهای جدید توالیدادن دیانای برای رمزگشایی از ژنومهای 18 باکتری استفاده کردند که خویشاوندان نزدیک میتوکندری هستند. میتوکندریها با تجهیزکردن سلولها با آدنوزین تریفسفات (ATP) آنها را نیرودهی میکنند و زیستشناسان این عنصر را انرژی حیات میدانند.
منشا میتوکندری حدود دو میلیون سال پیش آغاز شد و یکی از رخدادهای بدوی در تاریخ تکامل حیات به شمار میآید. با این حال، تا پیش از این درباره شرایط موجود پیرامون منشا آن اطلاعات کمی در دست بود و این پرسش در زیستشناسی مدرن یک معما به شمار میآمد.
این مطالعه پتانسیل تغییردادن تفکر دانشمندان را درباره رخدادی که به شکلگیری میتوکندری انجامید، دارد. تحقیق جدید همچنین نشان میدهد میتوکندریها در ابتدا برای سلول میزبان نوعی باکتری انگلی بودند و با تغییردادن مسیر انتقال ATP به این سلول سودمند شدند.
این یافتهها دیدگاههای جدیدی درباره این رخداد در تاریخ آغازین حیات روی زمین ارائه میدهد که منجر به حیات متنوعی شد که امروزه وجود دارد. بدون وجود میتوکندری برای ارائه انرژی به مابقی سلولها، چنین تنوع زیستی حیرتآوری تکامل نمییافت.
دانشمندان محتوای ژنی اجداد میتوکندری را با توالیدادن دیانایهای خویشاوندان نزدیکشان بازسازی کردند و پیشبینی کردند میتوکندری در ابتدا باکتری انگلی بوده که انرژی را در شکل ATP از میزبانش به سرقت میبرد و این موضوع کاملا متضاد نقش میتوکندری در حال حاضر است.
در این مطالعه، دانشمندان همچنین بسیاری از ژنهای انسانی را شناسایی کردند که از میتوکندری مشتق میشوند. شناسایی این ژنها به درک اساس ژنتیکی اختلال عملکرد میتوکندری انسانی کمک میکند؛ اختلالی که در بروز بسیاری از بیماریها از جمله آلزایمر، پارکینسون و دیابت و بیماریهای مرتبط با پیری مشارکت دارد.
جزئیات این مطالعه در مجله PLoS ONE منتشر شد.
دانشمندان برزیلی یک سیستم شناسایی چهره را طراحی کردهاند که زمان استفاده رانندگان از تلفن همراه را شناسایی کرده و به آنها هشدار میدهند تا دستگاه را کنار بگذارند.
این سیستم نرمافزار که توسط دانشمندان دانشگاه سانتا کارتارینا ساخته شده، از یک دوربین داشبورد برخوردار است که در زمان بالا بردن تلفن همراه توسط رانندگان به آنها هشدار میدهد.
این دوربین میتواند چهره راننده و محیط اطراف آن را شناسایی کند.
نرمافزار مذکور به شناسایی مناطق پوست پرداخته و میتواند تشخیص بدهد آیا دستی در کنار صورت - نشانگر استفاده از تلفن همراه - وجود دارد یا خیر.
در صورت آگاهی از وجود دست در کنار صورت، این نرمافزار به راننده هشدار میدهد.
سیستم مذکور میتواند توسط شرکتهای اجاره خودرو و والدینی که نگران استفاده فرزندانشان از تلفن همراه در زمان رانندگی هستند، مورد استفاده قرار بگیرد.
هواپیمای غیرنظامی Citation X+ پس از دریافت گواهینامه از انجمن ملی هوانوردی آمریکا در ماه ژوئن، با شکستن رکوردهای سرعت برای طی مسافتهای بین شهری همچنین به رکوردزنی ادامه میدهد.
این هواپیمای شرکت هواپیمایی سسنا (Cessna) پیش از دریافت گواهینامه New Citation X نام داشت و عنوان سریعترین هواپیمای غیرنظامی جهان را یدک میکشید. هماکنون، فناوری مزبور با سرعت حداکثر 0.935 ماخ سریعترین جت غیرنظامی دارای گواهینامه لقب گرفته و از هواپیمای Gulfstream G650 دارای سرعت حداکثر 0.925 ماخ پیشی گرفته است.
این هواپیما به تازگی با طی مسافت قابلتوجهی، چندین رکورد جدید را در گروه وزن 12 هزار تا 16 هزار کیلومتر خود بر جای گذاشت. سیستم موردبحث سفر 2303 کیلومتری از فرودگاه Wichita Mid-Continent به فرودگاه بینالمللی کینگکاونتی در خارج از سیاتل را در دو ساعت و 58 دقیقه و با سرعت متوسط زمینی 777 کیلومتر در ساعت طی کرد.
این هواپیما سپس مسافت 4378 کیلومتر از سیاتل تا فرودگاه Opa-Locka Executive واقع در نزدیکی میامی، را در چهار ساعت و 52 دقیقه و با سرعت متوسط 900 کیلومتر در ساعت پرواز کرد.
پس از آن، این سامانه مسیرش را معکوس کرد و طی پنج ساعت و 13 دقیقه و با سرعت متوسط 839 کیلومتر در ساعت به سیاتل پرواز کرد و پس از آن در دو ساعت و 22 دقیقه و با سرعت متوسط 975 کیلومتر در ساعت به محل اصلیاش یعنی فرودگاه Wichita بازگشت.
در مجموع، این سامانه طی دور به طور میانگین با سرعت حداکثر 0.916 ماخ پرواز کرد. اتحادیه ملی هوانوردی آمریکا این رکوردهای سرعت را تایید کرده است.
این سامانه هوایی در سفر دو روزهاش حامل دو خدمه، چهار مسافر و تعدادی چمدان بود تا یک پرواز مسافرتی معمول را شبیهسازی کند.
محققان یک موسسه ایتالیایی موفق به ثبت رکورد سردترین دمای جهان شدهاند.
محققان آزمایشگاه ملی گران ساسو در موسسه ملی فیزیک اتمی ایتالیا توانستند دمای یک ظرف مسی با حجم یک متر مکعب را تا منفی 273.144 درجه سلسیوس کاهش دهند.
این دما بسیار به دمای صفر مطلق که برابر با منفی 273 درجه سلسیوس بوده، نزدیک است. بر اساس فیزیک نظری، هیچ دمایی نمیتواند پائینتر از این حد برود.
تاکنون هیچ تجربه دیگری در زمین نتوانسته حجم یا جرم مشابهی را تا این میزان کاهش دهد. همچنین انتظار نمیرود که شرایط مشابه آن نیز در طبیعت رخ دهد.
این آزمایش توسط گروه رصدخانه زیرزمینی برودتی برای رویدادهای نادر (COURE) در آزمایشگاه گران ساسو انجام شد که در آن توانستند سردترین مترمکعب جهان را در جهان شناختهشده ایجاد کنند. گران ساسو در بلندترین قله در کوهستان آپنینی در فاصله 120 کیلومتری رم واقع شده است.
حجم مسی سرد شده که از وزنی حدود 400 گرم برخوردار است، برای بیش از 15 روز، سردترین متر مکعب جهان بود.
COURE که در زبان ایتالیایی همچنین به معنی «قلب» است، یک مشارکت بینالمللی شامل 130 دانشمند از ایتالیا، آمریکا، چین، اسپانیا و فرانسه است. هدف آن، بررسی ویژگیهای نوترینوها و جستجو برای فرآیندهای نادر است.
سرماسنج COURE در نوع خود در جهان منحصربفرد است. این خاص بودن نه فقط از جهت ابعاد، دماهای شدید و قدرت سرد کردن، بلکه همچنین برای مواد منتخب و ایجاد شیوههایی است که دماهای بسیار پائین از رادیواکتیویته را تضمین میکنند.
دمای صفر مطلق که پائینترین دمای ممکن محسوب میشود، منفی 273.15 درجه سلسیوس یا صفر در مقیاس کلوین است.
محققان مرکز تحقیقات فیزیک پلاسمای واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی موفق به اجرای طرح «تاثیر تابش پلاسما بر ترمیم زخمهای پوستی» شدند.
سارا فتحالله، دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیک اتمی و مولکولی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد و محقق این طرح در این باره گفت: با توجه به مشکلات به وجود آمده در زخم بیماران دیابتی، مطالعه بر روی روشی نوین در درمان زخمهای دیابتی در مرکز تحقیقات فیزیک پلاسما آغاز شد.
وی با بیان اینکه نتایج این طرح پس از آزمایشهای مکرر نشان دهندهی بهبود کامل زخم دیابتی تنها پس از یک بار تابش بر روی نمونههای حیوانی است، افزود : با توجه به چشماندازهای این طرح در گام بعدی از این روش برای بهبود زخم دیابتی بر روی انسانها در آینده نزدیک استفاده میشود.
فتحالله یکی از مهمترین مشکلات امروز بشر را مساله سلامت در حوزه پوست دانست و اظهار کرد: درمانهای فعلی انواع زخمها و ضایعات پوستی دارای معایب فراوانی از جمله صدمه زدن به بافتهای سالم و طولانی بودن دوره درمان زخم است که منجر به بالا رفتن هزینهها وعفونتهای شدید و حتی مرگ میشود.
وی تاکید کرد: قابل ذکر است که بعضی از این روشهای مرسوم برای درمان بسیاری از زخمهای پوستی اعم از زخمهای بیماران دیابتی و زخمهای مزمن و عمیق کارآمد نیستند.
این پژوهشگر واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد ادامه داد: استفاده از دستگاه پلاسما جت برای تولید پلاسمای سرد گاز هلیوم که حاوی ذرات واکنش پذیر، رادیکالهای آزاد، یونها و ذرات خنثی، به عنوان روشی نوین برای ترمیم زخم بیماران دیابتی مطرح شده است.
وی به خواص منحصر به فرد پلاسما نسبت به روشهای سنتی درمانی اشاره کرد و گفت: عدم آسیب رسانی به بافت سالم، استریل کردن سطح زخم، سرعت بالای تیمار، ارزان و قابل کنترل بودن این روش از جمله مزیتهای این روش درمانی به شمار میرود.
بر اساس این گزارش، طرح «تاثیر تابش پلاسما بر ترمیم زخمهای پوستی» توسط سارا فتحالله، دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیک اتمی و مولکولی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد و به سرپرستی دکتر قرآن نویس، رئیس مرکز تحقیقات فیزیک پلاسمای این واحد و با همکاری شهریار میرپور و مرکز تحقیقات پوست و سلول بنیادی دانشگاه علوم پزشکی تهران به سرپرستی دکتر پروین منصوری انجام شده است.
هم اکنون مراحل ثبت اختراع دستگاه پلاسما جت و سیستم تولید نانو ذرات ولتاژ بالا توسط سازمانهای مربوط در حال پیگیری است.
تیمی از دانشمندان به رهبری دانشگاه جانز هاپکینز و با همکاری «امیر حاجیان» از «موسسه فیزیک نجومی نظری» کانادا و فارغالتحصیل دانشگاه صنعتی شریف، نشان دادهاند سیاهچالههای عظیمی که ذرات با فرکانس رادیویی بالا را با سرعت نور ساطع میکنند، میتوانند مانع از شکلگیری ستارگان جدید در کهکشانهای پا به سنگذاشته شود.
این تحقیق شواهد مهمی ارائه میدهد مبنی بر این که جتهای حامل ذرات با فرکانس بالا که از سیاهچالههای مرکزی کهکشانهای بالغ ساطع میشوند، مانع از واژگونشدن و خنکشدن گاز داغ کهکشان و تبدیلشدن آن به ستارگان نوزاد میشوند.
در فضا، گاز داغی که وارد کهکشان میشود، میتواند خنک و فشرده شود و ستارگان را شکل دهد. بخشی از این گاز نیز به داخل سیاهچاله کهکشان میرود. این چرخه به طور مداوم ادامه مییابد و هر چه گاز بیشتری فشرده و خنک میشود، ستارگان بیشتری شروع به تابش میکنند و سیاهچاله مرکزی نیز حجیمتر میشود.
اما در کهکشانهای بالغ یعنی کهکشانهای بیضوی بزرگ، این گاز دیگر خنک نمیشود و چنانچه گاز داغ بماند، نمیتواند واژگون و به ستاره تبدیل شود.
امیر حاجیان و همکارانش به رهبری «توبیاس مریج» و «مگان گرالا» دریافتند کهکشانهای بیضوی با دارابودن بازخورد فرکانس رادیویی، همگی حاوی گاز داغ بوده و از کمبود ستارگان نوزاد رنج میبرند. این موضوع سرنخی مهمی برای اثبات فرضیه آنها ارائه داد مبنی بر این که چنین بازخورد فرکانس رادیویی نوعی «سوییچ خاموش» برای شکلگیری ستارهای در کهکشانهای بالغ است.
بازخورد فرکانس رادیویی، ذرات با فرکانس رادیویی هستند که از مرکز سیاهچالههای مرکزی عظیم و با سرعت نور ساطع میشوند.
هنوز مشخص نیست چرا سیاهچالههای موجود در کهکشانهای بیضوی بالغ شروع به ساطعکردن این بازخورد میکنند؛ ساز و کار دقیق در پس این موضوع به خوبی درک نشده و در این باره اتفاق نظر وجود ندارد.
جزئیات این دستاورد علمی در مجله Monthly Notices of the Royal Astronomical Society منتشر شد.
سامسونگ بالاخره از جدیدترین فبلت خود با عنوان گلکسی نوت 4 به طور رسمی رونمایی و عرضه آن را در آمریکا آغاز کرده است.
سامسونگ گلکسی نوت 4 را میتوان بهترین گوشی همراه هوشاند تولید شده توسط سامسونگ دانست که علاوه بر داشتن مشخصات سخت افزاری قدرتمند صفحه نمایش بزرگ و شفافی نیز دارد.
در واقع میتوان چنین تفسیر کرد که گلکسی نوت 4 بزرگترین رقیب آیفون 6 پلاس در بازار فبلت ها بوده و هر دو شرکت ها در تلاش هستند تا با آخرین محصول خود در این رده مشتریان بیشتری را به سوی خود جذب کنند.
در همین راستا و به بهانه عرضه گلکسی نوت 4 در ادامه قصد داریم به قابلیت ها و ویژگیهای موجود در نوت 4 بپردازیم که در آیفون 6 پلاس وجود ندارد!
گلکسی نوت 4 مجهز به یک سنسور سنجش ضربان قلب در پشت گوشی است که کاربر میتوان با قرار دادن نوک انگشت خود بر روی این سنسور میزان ضربان قلب خود را اندازه گیری کند.
قاب پشتی گلکسی نوت 4 قابلیت جدا شدن را دارد و کاربر میتواند به راحتی باتری دستگاه را جابجا کند. این مورد در زمانهای اضطراری برای استفاده از باتری یدکی بسیار کاربردی است. در آیفون 6 پلاس (و بقیه آیفون ها) باتری قابلیت تعویض توسط کاربر را ندارد.
گلکسی نوت 4 دارای درگاه کارت حافظه میکرو اس دی بوده که کاربران میتوانند بسته به نیازهای خود از کارتها حافظه برای بیشتر کردن فضای ذخیره سازی گوشی استفاده کنند. اما در مقابل آیفون 6 پلاس به صورت پیش فرض در مدلهای 16، 64 و 128 گیگابایتی عرضه شده و درگاه کارت حافظه ندارد.
گلکسی نوت 4 دارای درگاه سنسور پرتاب اشعه مادون قرمز بوده که میتواند به عنوان یک ریموت کنترل برای دستگاههای مختلف مانند تلویزیون یا پخش کنندههای صوتی و تصویری مورد استفاده قرار گیرد. یک اپلیکیشن مخصوص نیز برای همین منظور در گلکسی نوت 4 در نظر گرفته شده است.
به گزارش بازارخبر، گلکسی نوت 4 این قابلیت را دارد که بتواند 2 اپلیکیشن متفاوت را به صورت همزمان بر روی صفحه نمایش گوشی اجرا کند. این قابلیت در برخی موارد مانند نوت برداری از صفحات یک کتاب الکترونیکی میتواند کاربرد زیادی داشته باشد. البته همه اپلیکیشن ها قابلیت استفاده همزمان با هم را ندارند.
در گلکسی نوت 4 برخی اپلیکیشن های خاص را می توان در پنجرههای مجزا اجرا کرد. ابعاد این پنجره ها را می توان با دست تغییر داد. این حالت مشابه داشتن یکی کامپیوتر دسکتاپ کوچک است که قابلیت حرکت بین پنجره ها و تبهای مختلف را دارد.
قلم برای گلکسی نوت 4 یکی از مواردی است که در بسیاری از مواد و برای بسیاری از کاربران بسیار پراستفاده است. تعداد زیادی از قابلیتهای خاص گلکسی نوت 4 با استفاده از قلم مخصوص آن آشکار میشود.
در داخل جعبه گلکسی نوت 4 یک شارژر کوچک دیواری نیز قرار دارد که کاربر می تواند به کمک آن گوشی را در مدت زمان بسیار کمتری شارژ کند. گلکسی نوت 4 قابلیت شارژ شدن با کابل یو اس بی معمول را نیز دارد اما سرعت شارژر مخصوص نوت 4 بسیار بیشتر خواهد بود.
به گزارش بازارخبر، حالت Ultra power saving این امکان را برای گلکسی نوت 4 فراهم میکند که بتواند با کمترین میزان باتری مدت بسیار زیادی روشن بماند. در ای حالت صفحه نمایش گوشی به صورت سیاه و سفید در آمده و عملکرد گوشی محدود میشود ولی در عوض چندین ساعت طول عمر باتری بیشتر میشود.
بسیاری از دستگاه های پیشرفته ساخته شده اند که می توانند رشته های عصبی مغز را آنالیز کرده و فکر شما را حدس بزنند حالا فرض کنید این امکانات به خودروی شما منتقل شود، نتیجه آن حتما خودرویی مانند «Neuron» می شود.
«Neuron» طرحی از «یان کتل» است که می تواند زهن راننده را خوانده یا از آن رانندگی یاد بگیرد. داخل این خودرو مملو از حسگرهای مختلف است که می تواند راننده را آنالیز کند و پس از مدتی تمام تصمیم های شما را جلوتر می داند و انجام می دهد.
این خودرو فرمان و پدال ندارد و همه چیز با تفکر کنترل می شود. طرح این خودرو از لحاظ ظاهری نیز بسیار عجیب است و نگاه کردن به آن باعث تعجب می شود. به نظر شما بشر روزی قادر به ساخت این خودرو خواهد شد ؟
همیشه رندرهایی از سری های مختلف بی ام و منتشر می شود که نمونه خاصی را تبدیل به پیکاپ کرده اند و حتی در یک مورد نمونه پیکاپ آن نیز ساخته شده است. به طور مثال در هفته گذشته عکس هایی از بی ام و M4 پیکاپ در فضای مجازی منتشر شده بود.
معمولاً شرکت خودروسازی «بی ام و» برای بازارهای مختلف، خودروهای مناسبی می سازد و حتی در بعضی از موارد مانند «X6» یک دسته بندی و بازار جدیدی را بوجود می آورد.
اگر بیشتر به نمونه پیکاپ طراحی شده برای سری 5 نگاه کنید متوجه می شوید که از نظر طراحی و جذابیت در سطح بسیار خوبی است و به نظر می رسد که خودرویی قابل استفاده از نظر فضای بار به عنوان یک پیکاپ باشد.
با وجود اینکه معمولاً نمونه های رندر شده نسخه M از بی ام و هستند و همگی دوست دارند که یک نسخه M را داشته باشند ولی در حقیقت اگر فرض کنیم که قرار باشد یک پیکاپ از بی ام و درست شود اصلاً نسخه M برای این مدل مناسب نیست و شاید بهتر باشد که از مدل های دیگری مانند 520d که توانایی تولید گشتاور بیشتری دارد، استفاده شود.
اما چرا بی ام و یک پیکاپ را به خط تولید خود اضافه نمی کند؟ شاید اگر قرار باشد قیمت خودرویی در حد بی ام و سری 5 را پرداخت کنید و یک خودرو با عنوان پیکاپ را سوار شوید، انتظار داشته باشید که به عنوان خودرویی در این کلاس بتوانید در شرایط محیطی و جاده ای مختلفی از آن استفاده کنید و بیش از یک سری 5 قابلیت حمل بار داشته باشد!.
به طور مثال فرض کنید چنین خودرویی با کیفیت بالای مواد داخلی و تجهیزات رفاهی مختلف، آیا می تواند یک بار سنگین مثلاً چند صد کیلو کاه و یونجه را در آب و هوایی برفی و بارانی جابجا کند؟ در حقیقت این چیزی است که یک خریدار پیکاپ از آن انتظار دارد و شاید بسیاری از امکاناتی که سری 5 روی آن بسیار تمرکز کرده به عنوان یک پیکاپ اصلاً اهمیت و کارایی نداشته باشند لذا رندرهای مختلف از سری های بی ام و اگرچه بسیار جذاب هستند اما اگر بی ام و قصد تولید یک پیکاپ واقعی را داشته باشد حتماً یک سری جدید و با ویژگی های یک پیکاپ واقعی را تولید خواهد کرد.(خودروبانک)
بیماری که سرم به او وصل شده است تمام مدت باید تحت نظر یک پرستار باشد. وظیفه پرستار درست رسیدن و به موقع رسیدن دارو به بیمار است و همچنین باید شرایط سرم را هربار بسنجد تا مشکلی فرد گیرنده دارو را به خطر نیاندازد.
سرم دارو یا خون درون این دستگاه قرار می گیرد و از آن پس همه کارها به عهده این وسیله است. زمان باقی مانده تا انتها تزریق، میزان باقی مانده از سرم، دمای محیط و دمای بدن بیمار و ... را نشان داده و همچنین قابلیت برنامه ریزی برای تنظیم انتقال دارو است.
این وسیله همچنین در زمان های حساس امواجی را به صورت وایرلس به گیرنده پرستارها می فرستد تا آن ها از شرایط خطر باخبر کند. وجود چنین دستگاهی نه تنها برای آینده بلکه این روزها نیز به شدت نیاز می شود.
وقتی سخن از ناامنی فضای وب میشود، معمولا اذهان به سرعت به سمت بدافزارها و هکرها میرود؛ اما این تنها مواردی نیست که به لحاظ امنیتی در فضای آنلاین با آن روبهرو هستید. این روزها امنیت در شبکههای اجتماعی دسکتاپ و موبایل بیش از هر مورد دیگری باید دغدغه شما را تشکیل دهد.
تقریبا همه از کارکردها و ضرورت نرمافزارهای امنیتی و فایروالها باخبرند؛ اما استفاده از این ابزارها به هیچ وجه اطمینانی از اینکه شما قربانی حملات سایبری نباشید، نیست. بخش اعظمی از امنیت شما در فضای آنلاین به نحوه رفتار و کارآیی شما بازمیگردد.
ما در اینجا پنج نکته اساسی برای شما داریم که هرگز در فضای نت نباید آنها را از یاد ببرید.
۱ ـ سیاستهای شرکتها و شبکههای اجتماعی در حال تغییر است
آنچه به نام سیاستهای مربوط به حریم خصوصی یا Privacy Policy شناخته میشود، مجموعه سیاستهای شرکتها یا شبکههای خصوصی در این مورد است که اساسا حریم خصوصی چیست و چه اطلاعاتی را شامل میشود. نکته اساسی اینجاست که شاید آنچه امروز بخشی از حریم خصوصی است، فردا در این حوزه نباشد. اگر یک ابزار یا وبسایت سیاستهای خود در این زمینه را تغییر دهد، معمولا این شرکتها و شبکهها نیز این سیاستها را مرتب تغییر میدهند.
۲ ـ درک نحوه عملکرد شبکههای اجتماعی ضروری است
پیش از آنکه مطلبی در شبکههای اجتماعی منتشر کرده و به اشتراک بگذارید، قدری درباره نحوه عملکرد این شبکه اجتماعی تفحص کنید. بسیاری از ما اطمینان بیش از حدی به برخی شبکههای اجتماعی و ابزارهای آنها میکنیم، بدون آنکه از ماهیت این خدمات اطلاعات کافی داشته باشیم.
فهرست دوستان در فیسبوک نمونه بارزی از این مسأله است. در بسیاری از موارد موضوعات و مطالبی در شبکههای اجتماعی قرار میدهیم، بدون توجه به اینکه حریم خصوصی خود و بسیاری دیگر از دوستان را خدشهدار کند. نکته بسیار اساسی اینجاست که در بیشتر اوقات شما این اطلاعات را تنها با دوستان خود به اشتراک نمیگذارید، بلکه عملا با شرکتهایی که به فیسبوک پول میدهند تا محتویات پروفایل شما را داشته باشند نیز به اشتراک میگذارید.
۳– در خصوص مطالبی که در سطح نت به اشتراک میگذارید، حساس باشید
شاید این موضوع پیش پا افتاده باشد؛ اما شما هیچگاه نمیتوانید ۱۰۰ درصد از اطلاعات شخصی که در فضای نت از خود منتشر میکنید، مراقبت کنید، به ویژه رفتارهایی نظیر خریدهای آنلاین و یا نصب یک App که میتواند اطلاعات حساسی شخص شما را درز دهد.
همواره در زمانی که در فضای آنلاین با شخصی ارتباط برقرار میکنید، از این موضوع مطمئن شوید با چه کسی، چه چیزی را و به چه روشی به اشتراک میگذارید. در نتیجه میتوانید به خوبی تصمیم بگیرید در مقابل این فرد چه شخصیتی از خود بروز دهید.
۴ ـ از قابلیت Two Step Verification استفاده کنید
هیچ ضرری ندارد یک مرحله دیگر به امنیت خود بیفزایید، به ویژه هنگامی که با اطلاعات شخصی خود سر و کار دارید. قابلیت Two Step Verification قابلیتی است که در بیشتر شبکههای اجتماعی و سرویسهای ایمیل شبیه به جیمیل وجود دارد و صرفنظر از گذرواژه شما، درخواست یک مرحله دیگر از اطلاعات ـ نظیر شماره تلفن یا کد امنیتی ـ را برای ورود به حساب کاربری میکند. این قابلیت احتمال هک شدن حساب کاربری شما را به شدت کاهش میدهد.
۵ ـ مراقب نحوه عمل دوستان خود در شبکههای اجتماعی باشید
سرانجام اینکه امنیت شما تنها مربوط به خود شما نیست. گاهی دوستان شما در شبکههای اجتماعی مطالبی منتشر میکنند که مستقیم یا غیرمستقیم اطلاعات شخصی شما را در بر گرفته و آنها را منتشر میکند. در نتیجه همواره مراقب مطالب به اشتراک گذاشته شده از سوی دوستان خود نیز باشید.
آژانس امنیت ملی آمریکا (NSA) ابزارها و فنآوری جاسوسی انحصاریاش را دو دهه است برای تامین بخشی از بودجه خود به شرکتهای خصوصی امریکایی اجاره داده است.
این ابزارها از ابتدای دهه 1990 تاکنون همه ساله در کاتالوگی تحت عنوان برنامه انتقال فناوری آژانس امنیت ملی آمریکا منتشر میشود؛ اما تا پیش از افشای جاسوسیهای آژانس امنیت ملی آمریکا افکار عمومی چندان اطلاعی از این برنامه نداشت.
در کاتالوگ سال 2014 آژانس امنیت ملی آمریکا، ابزارها و ترفندهای جاسوسی این سازمان در بخشهای صوتی و شنود، ریاضیات پیشرفته، ارتباطات، فناوری رایانه، پردازش اطلاعات، شبکه، فناوری اپتیک، امنیت و پردازش علائم، عرضه شده است. البته تمام فناوریهای عرضهشده در این کاتالوگ، فناوریهای کامل و قابل استفاده نیستند، بلکه بعضی هنوز در مرحله تحقیقات و نظریهپردازی هستند و آژانس امنیت ملی آمریکا با ارائه نتایج تحقیقات علمی خود قصد تکمیل آنها با استفاده از دانش سایر دانشمندان و نهادهای آمریکایی را دارد تا بتواند به تدریج اقدام به تکمیل آنها کند و در نهایت درباره استفاده انحصاری یا تجاری آنها تصمیمگیری کند.
لازم به ذکر است آژانس امنیت ملی آمریکا هدف مورد اذعان از عرضه فناوریها و ابزارهای جاسوسیاش یعنی کسب درآمد را منکر شده و اهداف دیگری همچون توسعه فناوریها از طریق تشریک مساعی با سایر افراد و سازمانها و تقویت زیرساختهای صنعتی آمریکا را عنوان میکند.
از آنجا که ابزارها، نرمافزارها و سختافزارهای عرضهشده در کاتالوگ آژانس امنیت ملی آمریکا کاملا تخصصی و پیشرفته هستند، مطمئنا مطالعه این ابزارها برای متخصصان علوم رایانهای کشورمان، بسیار موثر خواهد بود؛ لذا در ادامه صرفا به خلاصهای از کاتالوگ سال 2014 آژانس امنیت ملی آمریکا و فناوریها و ابزارهای عرضهشده در آن میپردازیم. متخصصان علوم رایانهای کشورمان میتوانند کاتالوگ کامل و توضیحات ابزارهای عرضهشده در آن را در انتهای همین گزارش دانلود کنند. با توجه به اینکه یکی از اهداف آژانس امنیت ملی آمریکا از عرضه این فناوریها و ابزارها استفاده از دانش سایر اشخاص حقیقی و حقوقی آمریکایی برای تکمیل آنها است، این کاتالوگ نشان میدهد که مهمترین نهاد جاسوسی سایبری آمریکا در چه وضعیتی قرار دارد و اهداف و برنامههای آتی آن چیست.
* ابزارهای صوتی و شنود
آژانس امنیت ملی آمریکا خود را رهبر عرصه تحقیقات در زمینه فناوریهای صوتی و شنود معرفی کرده است. این سازمان علت توجه گسترده به فناوری صوتی را نقش حیاتی آن در اقدامات اطلاعاتی همچون شنود عنوان کرده است.
آژانس امنیت ملی آمریکا در کاتالوگ سال 2014 خود چندین ابزار و فناوری جدید در موضوعاتی شامل شیوههای شناسایی، استخراج و تحلیل اصوات و سیگنالهای صوتی؛ ابزار شناسایی آنی صداهای چندگانه همزمان؛ شناخت صدای زبانهای خارجی؛ کپیسازی صداها؛ و شیوههای محاسبه تقویت اصوات عرضه کرده است.
* ریاضیات پیشرفته
ریاضیات در مسائل رمزنگاری اطلاعات، نقشی پایهای دارد و آژانس امنیت ملی آمریکا خود را پیشگام این عرصه نیز میداند. آژانس امنیت ملی آمریکا هدف از پیگیری پروژههای تحقیقاتی ریاضیات پیشرفته را تامین امنیت ارتباطات مخابراتی آمریکا و شناسایی سیستمهای پیشرفته جدید ارتباطاتی کشورهای خارجی عنوان کرده است.
فناوریهایی که آژانس امنیت ملی آمریکا در این بخش عرضه کرده شامل شیوهها و راهکارهای جدید رمزنگاری دیجیتال است.
* مخابرات
آژانس امنیت ملی آمریکا مسئول حفظ امنیت سیستمهای مخابراتی نهادهای دولتی و نظامی آمریکا است. در همین راستا، این سازمان در توسعه تجهیزات و ابزارهای مخابراتی و سیستمهای باسیم و بیسیم، بسیار پیشرو است.
آژانس امنیت ملی آمریکا در زمینه سیستمهای رمزنگاری، انتقال صوتی، ابزارهای رهگیری مخابراتی، شیوههای همگامسازی و راهکارهای تصحیح خطاها فناوریهای نوآورانهای در اختیار دارد. در کاتالوگ سال جاری، آژانس امنیت ملی آمریکا فناوریها و ابزارهایی در ارتباط با مکانیابی، همگامسازی، تصحیح خطاها، فیلترها، شیوههای شبیهسازی و انتقال صوتی عرضه کرده است.
* فناوری رایانه
آژانس امنیت ملی آمریکا طی 60 سال اخیر در حوزه علوم رایانهای نیز پیشگام بوده است. این سازمان از نخستین سازمانهایی بود که فناوری ابررایانهها را عرضه کرد و تقریبا از دهه 1950 تاکنون در تمامی پیشرفتهای نوین علوم رایانهای مشارکت داشته است. دانشمندان و محققان فعال در آژانس امنیت ملی آمریکا، همواره در حال تحقیق و توسعه شیوهها و فناوریهای جدید رایانهای خصوصا در حوزه رمزنگاری و امنیت شبکه هستند.
در کاتالوگ سال جاری، نرمافزارهایی درباره امنیت شبکه و چند سختافزار جدید عرضه شده است.
* پردازش اطلاعات
با توجه به گسترش روزافزون انتقال اطلاعات دیجیتال در سطح جهان، آژانس امنیت ملی آمریکا تلاش بسیاری دارد تا با فناوریها و ابزارهای جدید به جمعآوری و تحلیل اطلاعات در حال تبادل در کل جهان بپردازد. آژانس امنیت ملی آمریکا به بهانه حفظ امنیت ملی آمریکا، همواره ابزارهای نوینی برای ذخیره، پردازش و تحلیل اطلاعات در حال تبادل مردم همه کشورهای جهان عرضه میکند.
آژانس امنیت ملی آمریکا در کاتالوگ فروش امسال خود فناوریهایی درباره شیوههای ذخیره، احیاء و تغییر اطلاعات در هر زبان، شیوههای استخراج متن از نمودارها و جداول، شیوههای مدلسازی از اطلاعات و راهکارهایی شناسایی عرضه کرده است.
* میکرو الکترونیک
آژانس امنیت ملی آمریکا با توسعه ابزارهای میکرو الکترونیک به دنبال افزایش سرعت عمل، استحکام و کارآیی فناوریهای دیجیتال است. در کاتالوگ 2014، آژانس امنیت ملی آمریکا ابزارهای نوینی در حوزه میکروالکترونیک همچون ریزتراشهها عرضه کرده است.
* شبکه
یکی از مسئولیتهای مهم آژانس امنیت ملی آمریکا، حفاظت از شبکههای اطلاعاتی دولت آمریکا در برابر حملات هکری است. به همین منظور، آژانس امنیت ملی آمریکا هدف خود در این حوزه را یک گام پیش بودن از هزاران رقیب خارجی تعریف کرده است. این سازمان هماکنون یکی از قویترین ابزارهای امنیت شبکه را در جهان در اختیار دارد و با تحقیق و توسعه مداوم، به دنبال بهبود آنها است.
درکاتالوگ امسال، نرمافزارها و سختافزارهایی در حوزه فناوریهایی همانند دیواره آتش، امنیت شبکه، ارزیابی ترافیک شبکه، امنیت انتقال اطلاعات و موارد مشابه عرضه شده است.
* اپتیک
فناوریهای اپتیک در بخشهای رمزنگاری، سوییچینگ و سیستمهای پردازش اطلاعات، نقش دارند و روز به روز در حال پیشرفت و نوآوری هستند. آژانس امنیت ملی آمریکا نیز در این حوزه سرمایهگذاری عظیمی کرده و چند نمونه از نوآوریهای خود در این حوزه را عرضه کرده است.
آژانس امنیت ملی آمریکا (NSA) ابزارها و فنآوری جاسوسی انحصاریاش را دو دهه است برای تامین بخشی از بودجه خود به شرکتهای خصوصی امریکایی اجاره داده است.
این ابزارها از ابتدای دهه 1990 تاکنون همه ساله در کاتالوگی تحت عنوان برنامه انتقال فناوری آژانس امنیت ملی آمریکا منتشر میشود؛ اما تا پیش از افشای جاسوسیهای آژانس امنیت ملی آمریکا افکار عمومی چندان اطلاعی از این برنامه نداشت.
در کاتالوگ سال 2014 آژانس امنیت ملی آمریکا، ابزارها و ترفندهای جاسوسی این سازمان در بخشهای صوتی و شنود، ریاضیات پیشرفته، ارتباطات، فناوری رایانه، پردازش اطلاعات، شبکه، فناوری اپتیک، امنیت و پردازش علائم، عرضه شده است. البته تمام فناوریهای عرضهشده در این کاتالوگ، فناوریهای کامل و قابل استفاده نیستند، بلکه بعضی هنوز در مرحله تحقیقات و نظریهپردازی هستند و آژانس امنیت ملی آمریکا با ارائه نتایج تحقیقات علمی خود قصد تکمیل آنها با استفاده از دانش سایر دانشمندان و نهادهای آمریکایی را دارد تا بتواند به تدریج اقدام به تکمیل آنها کند و در نهایت درباره استفاده انحصاری یا تجاری آنها تصمیمگیری کند.
لازم به ذکر است آژانس امنیت ملی آمریکا هدف مورد اذعان از عرضه فناوریها و ابزارهای جاسوسیاش یعنی کسب درآمد را منکر شده و اهداف دیگری همچون توسعه فناوریها از طریق تشریک مساعی با سایر افراد و سازمانها و تقویت زیرساختهای صنعتی آمریکا را عنوان میکند.
از آنجا که ابزارها، نرمافزارها و سختافزارهای عرضهشده در کاتالوگ آژانس امنیت ملی آمریکا کاملا تخصصی و پیشرفته هستند، مطمئنا مطالعه این ابزارها برای متخصصان علوم رایانهای کشورمان، بسیار موثر خواهد بود؛ لذا در ادامه صرفا به خلاصهای از کاتالوگ سال 2014 آژانس امنیت ملی آمریکا و فناوریها و ابزارهای عرضهشده در آن میپردازیم. متخصصان علوم رایانهای کشورمان میتوانند کاتالوگ کامل و توضیحات ابزارهای عرضهشده در آن را در انتهای همین گزارش دانلود کنند. با توجه به اینکه یکی از اهداف آژانس امنیت ملی آمریکا از عرضه این فناوریها و ابزارها استفاده از دانش سایر اشخاص حقیقی و حقوقی آمریکایی برای تکمیل آنها است، این کاتالوگ نشان میدهد که مهمترین نهاد جاسوسی سایبری آمریکا در چه وضعیتی قرار دارد و اهداف و برنامههای آتی آن چیست.
* ابزارهای صوتی و شنود
آژانس امنیت ملی آمریکا خود را رهبر عرصه تحقیقات در زمینه فناوریهای صوتی و شنود معرفی کرده است. این سازمان علت توجه گسترده به فناوری صوتی را نقش حیاتی آن در اقدامات اطلاعاتی همچون شنود عنوان کرده است.
آژانس امنیت ملی آمریکا در کاتالوگ سال 2014 خود چندین ابزار و فناوری جدید در موضوعاتی شامل شیوههای شناسایی، استخراج و تحلیل اصوات و سیگنالهای صوتی؛ ابزار شناسایی آنی صداهای چندگانه همزمان؛ شناخت صدای زبانهای خارجی؛ کپیسازی صداها؛ و شیوههای محاسبه تقویت اصوات عرضه کرده است.
* ریاضیات پیشرفته
ریاضیات در مسائل رمزنگاری اطلاعات، نقشی پایهای دارد و آژانس امنیت ملی آمریکا خود را پیشگام این عرصه نیز میداند. آژانس امنیت ملی آمریکا هدف از پیگیری پروژههای تحقیقاتی ریاضیات پیشرفته را تامین امنیت ارتباطات مخابراتی آمریکا و شناسایی سیستمهای پیشرفته جدید ارتباطاتی کشورهای خارجی عنوان کرده است.
فناوریهایی که آژانس امنیت ملی آمریکا در این بخش عرضه کرده شامل شیوهها و راهکارهای جدید رمزنگاری دیجیتال است.
* مخابرات
آژانس امنیت ملی آمریکا مسئول حفظ امنیت سیستمهای مخابراتی نهادهای دولتی و نظامی آمریکا است. در همین راستا، این سازمان در توسعه تجهیزات و ابزارهای مخابراتی و سیستمهای باسیم و بیسیم، بسیار پیشرو است.
آژانس امنیت ملی آمریکا در زمینه سیستمهای رمزنگاری، انتقال صوتی، ابزارهای رهگیری مخابراتی، شیوههای همگامسازی و راهکارهای تصحیح خطاها فناوریهای نوآورانهای در اختیار دارد. در کاتالوگ سال جاری، آژانس امنیت ملی آمریکا فناوریها و ابزارهایی در ارتباط با مکانیابی، همگامسازی، تصحیح خطاها، فیلترها، شیوههای شبیهسازی و انتقال صوتی عرضه کرده است.
* فناوری رایانه
آژانس امنیت ملی آمریکا طی 60 سال اخیر در حوزه علوم رایانهای نیز پیشگام بوده است. این سازمان از نخستین سازمانهایی بود که فناوری ابررایانهها را عرضه کرد و تقریبا از دهه 1950 تاکنون در تمامی پیشرفتهای نوین علوم رایانهای مشارکت داشته است. دانشمندان و محققان فعال در آژانس امنیت ملی آمریکا، همواره در حال تحقیق و توسعه شیوهها و فناوریهای جدید رایانهای خصوصا در حوزه رمزنگاری و امنیت شبکه هستند.
در کاتالوگ سال جاری، نرمافزارهایی درباره امنیت شبکه و چند سختافزار جدید عرضه شده است.
* پردازش اطلاعات
با توجه به گسترش روزافزون انتقال اطلاعات دیجیتال در سطح جهان، آژانس امنیت ملی آمریکا تلاش بسیاری دارد تا با فناوریها و ابزارهای جدید به جمعآوری و تحلیل اطلاعات در حال تبادل در کل جهان بپردازد. آژانس امنیت ملی آمریکا به بهانه حفظ امنیت ملی آمریکا، همواره ابزارهای نوینی برای ذخیره، پردازش و تحلیل اطلاعات در حال تبادل مردم همه کشورهای جهان عرضه میکند.
آژانس امنیت ملی آمریکا در کاتالوگ فروش امسال خود فناوریهایی درباره شیوههای ذخیره، احیاء و تغییر اطلاعات در هر زبان، شیوههای استخراج متن از نمودارها و جداول، شیوههای مدلسازی از اطلاعات و راهکارهایی شناسایی عرضه کرده است.
* میکرو الکترونیک
آژانس امنیت ملی آمریکا با توسعه ابزارهای میکرو الکترونیک به دنبال افزایش سرعت عمل، استحکام و کارآیی فناوریهای دیجیتال است. در کاتالوگ 2014، آژانس امنیت ملی آمریکا ابزارهای نوینی در حوزه میکروالکترونیک همچون ریزتراشهها عرضه کرده است.
* شبکه
یکی از مسئولیتهای مهم آژانس امنیت ملی آمریکا، حفاظت از شبکههای اطلاعاتی دولت آمریکا در برابر حملات هکری است. به همین منظور، آژانس امنیت ملی آمریکا هدف خود در این حوزه را یک گام پیش بودن از هزاران رقیب خارجی تعریف کرده است. این سازمان هماکنون یکی از قویترین ابزارهای امنیت شبکه را در جهان در اختیار دارد و با تحقیق و توسعه مداوم، به دنبال بهبود آنها است.
درکاتالوگ امسال، نرمافزارها و سختافزارهایی در حوزه فناوریهایی همانند دیواره آتش، امنیت شبکه، ارزیابی ترافیک شبکه، امنیت انتقال اطلاعات و موارد مشابه عرضه شده است.
* اپتیک
فناوریهای اپتیک در بخشهای رمزنگاری، سوییچینگ و سیستمهای پردازش اطلاعات، نقش دارند و روز به روز در حال پیشرفت و نوآوری هستند. آژانس امنیت ملی آمریکا نیز در این حوزه سرمایهگذاری عظیمی کرده و چند نمونه از نوآوریهای خود در این حوزه را عرضه کرده است.
فتوشاپ یک زمانی یک نرمافزار تخصصی و پیچیده به نظر میرسید که اغلب توسط طراحان و گرافیست ها مورد استفاده بود. امروزه اما نه تنها یک ابزار تقریباً ساده و قابلاستفاده توسط همه به شکل ابتدایی است، بلکه یک فعل است که عملاً وارد زبان و ساختار زبانی ما شده است.
واقعیت این است که اکنون حجم عظیمی از تصاویر ویرایش شده وجود دارد که فتوشاپ مسئول همه آنها است. تصاویر مجلات اغلب با فتوشاپ ویرایش شدهاند، و حتی تصاویر بسیاری از دوستان ما که در سطح نت آنها را میبینیم، با ابزار فتوشاپ ویرایش شده و اغلب بهبود یافته است!
شاید برای شما هم سؤال باشد که در یک چنین فضایی تشخیص عکسهای واقعی از ویرایش شده چگونه ممکن است؟ روشهایی برای این موضوع وجود دارد که موضوع گزارش امروز ما است:
اول : بررسی بصری
شاید تصور کنید که تشخیص یک تصویر که به شکل حرفهای فتوشاپ شده است، کار سختی است. اما در نهایت گرافیست های ماهر هم علائمی از خود در تصویر به جای میگذارند که راز آنها را فاش میکند. اگر بدانید که به چه چیز باید دقت کنید، یک بررسی بصری ساده از تصویر میتواند به جعلی بودن یا نبودن آن راهنمایی کند.
الف: سطوح منحنی یا زاویهدار
زاویه و خمش نور در حالت طبیعی خود چیزهای زیادی برای گفتن به ما دارد. وقتی در حالت طبیعی قرار داشته باشد، خمش بسیار واضح بوده معمولاً یک باره ناپدید میشود. مانند خمش ها و زاویهها در تصویر زیر:
طبق یک اصل مسلم، سطوح صاف برای جفتوجور شدن با هیچ شیء دیگری خمش پیدا نمیکنند. ممکن است نور و زاویه آن در برخورد با اشیا تغییر داشته باشد، اما سطوح و سایر اشیا از این موضوع استثنا هستند. پس سطوح صاف که خمیدگی غیرمعمول دارند یکی از نشانههای ما است.
ب) وجود نور متغیر
معمولاً در یک تصویر طبیعی نور به شکل یکسان تأثیر خود را بر همه اشیا گذاشته است. اما در تصاویر ویرایش شده ممکن است با اشیایی برخورد کنیم که نور آنها برای توجه بیشتر دست کاری شده. به این معنی که تاریک تر یا روشن تر شده است. حتی در بسیاری از موارد زاویه تابش نور از دو جهت متفاوت و تأثیرات متفاوت بر بخشهای مختلف تصویر حکایت از یک تصویر ویرایش شده دارد.
ج) تغییر و افت در کیفیت تصویر
برخی از کاربران آماتور فتوشاپ، برای آنکه تغییراتی که در تصویر ایجاد کردهاند، برای دیگران افشا نشود، اقدام به کاهش کیفیت تصویر میکنند! برای اینکه شما تقصیرها را به گردن دوربین بیکیفیت یا نور پایین بیندازید. این نکته را به خاطر داشته باشید که امروزه هم دوربینهای دیجیتال و هم دوربین گوشیهای هوشمند بسیار باکیفیت هستند. در این شرایط یک تصویر بیکیفیت همیشه مشکوک است.
همچنین دقت در بخشهایی از تصویر که احتمالاً ویرایش شده حاکی از تغییر کیفیت تصویر در آن نقاط است. معمولاً قسمتهای ویرایش شده کیفیتی پایین تر از سایر قسمتهای تصویر دارند.
این سه روش کمک زیادی برای تشخیص یک تصویر ویرایش شده با فتوشاپ یا سایر ابزارهای ویرایش تصویر، از یک تصویر واقعی میکند. اما اگر از این طریق جعلی بودن عکس مشخص نشد، تکلیف چیست؟
دوم: ابزارهای تحت وب برای تشخیص
اشاره کردیم که دوربینهای امروز بسیار قدرتمند هستند و بخشی از این قدرت به واسطه اطلاعاتی است از تصویر در اختیار قرار میدهند. این اطلاعات برای تشخیص یک تصویر جعلی بسیار سودمند هستند. همچنین ابزارهای تحت وبی وجود دارند که برای تجزیه و تحلیل این اطلاعات طراحیشدهاند.
الف: FotoForensics
این ابزار برای تشخیص تصاویر ویرایش شده از تکنیکی با عنوان Error Level Analysis یا تجزیه و تحلیل میزان خطا استفاده میکند و کار خود را به خوبی انجام میدهد. نکته جالب این است که این ابزار متکی به تصاویرRAW و تحلیل اطلاعات Meta Data آنها برای تأیید اصالت تصویر نیست.
آزمایشی که ما بر روی این ابزار صورت دادیم و نتیجه آن را میتوانید در اینجا ببینید. این تصویر دو جواهر را نشان میدهد که ما با فتوشاپ بخشهایی از آن را براق تر کرده ایم. میتوانید قسمتهای براق شده را در نتیجه بررسی این ابزار به خوبی مشاهده کنید:
برای استفاده از این ابزار به اینجا بروید.
ب) Izitru
این ابزار از روشی متفاوت برای تشخیص اصالت تصاویر استفاده میکند. در واقع از Meta Data و برخی دیگر از اطلاعات استفاده کرده و شش آزمایش مختلف را بر روی تصویر صورت میدهد و در نهایت یک گواهش تصدیق صادر میکند. البته این ابزار به دقت قسمتهایی از تصویر را که ویرایش شده مشخص نمیکند، در نتیجه اگر به دنبال افکت های بد میگردید، کمی ناامید میشوید.
در اینجا میتوانید نتیجه آزمایش ما بر روی تصویر پیشین را با این ابزار ببینید. در بالای این تصویر اشاره شده است که این تصویر احتمالاً ویرایش شده:
برای استفاده از این ابزار به اینجا بروید.
ج) یک جستجوی معکوس در گوگل
شاید این که جعلی بودن یک تصویر را با گشتن به دنبال اصل آن اثبات کنیم چندان جالب نباشد، اما در بسیاری از موارد این راه حل ساده همه چیز را فاش میکند. حتی با مقایسه دو تصویر میتوانید دقیقاً بدانید که کدام قسمتها ویرایش شده است. هرچند در بسیاری از موارد برای تشخیص تصاویر منحصربهفرد، کارایی ندارد.
برای انجام یک جستجوی معکوس کافی است در جستجوی گوگل به قسمت Image یا تصاویر بروید و در نوار جستجو بر روی آیکون دوربین کلیک کرده و سپس عکس مورد نظر خود را آپلود کنید:
اینها همه روشهایی است که به واسطه آنها میتوانید تصاویر جعلی از واقعی را تشخیص دهید. شما چه راهحلی برای این موضوع میشناسید؟
دوربین دیجیتال پرقدرت برای رصد ابرنواخترها بر روی تلسکوپ رصدخانه پالومار نصب خواهد شد.
با کمک مالی 9 میلیون دلاری بنیاد ملی علوم آمریکا و بودجه درنظر گرفته شده از سوی مرکز ZTF، دوربین دیجیتال جدید برای رصد ابرنواخترها در رصدخانه پالومار موسسه فناوری کالیفرنیا ساخته خواهد شد.
با کمک دوربین دیجیتال ZTF که بر روی بر روی تلسکوپ ساموئل اشین نصب خواهد شد، امکان رصد تمام آسمان نیمکره شمالی در یک شب فراهم میشود.
اخترشناسان میتوانند از این دوربین برای یافتن ابرنواخترها، سیاهچالهها، سیارکهای نزدیک به زمین و سایر اجرام آسمانی استفاده کنند.
در مقایسه با میدان دید تلسکوپ فضایی هابل و سایر تلسکوپهای زمینی، میدان دید این دوربین دیجیتال 47 درجه مربع است که معادل 20 ماه کامل بوده و امکان شناسایی ابرنواختری با عمر کمتر از 24 ساعت را فراهم میکند.
رصد سریع یک ابرنواختر بسیار حیاتی است، چراکه نور ساطع شده در ساعات نخست پس از انفجار ابرنواختر حاوی اطلاعات ارزشمندی است که پس از این زمان 24 ساعت قابل بازیابی نیست.
دوربین دیجیتال ZTF قادر به تهیه یک فریم 18 گیگابیتی در دقیقه است که معادل مشاهده هشت ساعت از فیلمهای اچدی در یک دقیقه است.
این دوربین از سال 2017 به بهرهبرداری رسیده و هر سال یک کاتالوگ تنوع متریک با 300 رصد در اختیار محققان قرار خواهد داد.
کارشناسان مرکز تحقیقات پزشکی گلاسکو هشدار دادند ضریب هوشی پایین میتواند با بروز بیماری قلبی ارتباط داشته باشد.
به گفته پژوهشگران، ضریب هوشی پایین یکی از مهمترین عوامل پیشبینی کننده در بروز بیماری قلبی است.
بر همین اساس محققان تاکید دارند که پس از سیگار کشیدن، ضریب هوشی پایین عامل مهمی در پیشبینی این گروه از بیماریها است و در ردیف فشار خون بالا و فقدان ورزش کردن قرار میگیرد.
این پژوهش روی بیش از 1000 مرد و زن در اسکاتلند انجام گرفته است. دکتر دیوید باتی محقق اصلی این پژوهش در واحد پژوهشی شورای تحقیقات پزشکی گلاسکو خاطرنشان کرد: افرادی که ضریب هوشی بالا دارند، به طور معمول بیشتر عمر میکنند.
به گفته وی شاید علت این ارتباط این باشد که افراد با ضریب هوشی پایینتر کمتر به دنبال یک الگوی زندگی سالم هستند و یا از ابتدای عمر به مشکلاتی دچار بودهاند که هم روی ضریب هوشی و هم روی سلامت آنها تاثیر نامطلوب گذاشته است.
سایر کارشناسان با استناد به این یافته نتیجه گرفتهاند که پیامهای بهداشت عمومی باید به زبانی سادهتر و ملموستر به مردم منتقل شود.
محققان آمریکایی در تحقیقات خود دریافتهاند، برخی از سلولهای شکلدهنده زخم در قلب از توانایی تبدیل شدن به سلولهای تشیکلدهنده عروق خونی برخوردارند.
در تحقیقات قبلی مشخص شد که افزایش تعداد عروق خونی در قلب، برای تقویت توانایی قلب پس از بروز حمله قلبی ضروری بوده و به تسریع روند درمان کمک میکند.
محققان دانشگاه کالیفرنیا در لسآنجلس موفق به کشف روش جدیدی شدهاند که منجر به تقویت فرآیند تبدیل برخی از سلولهای تشکیلدهنده بافت زخم موسوم به فیبروبلاست به سلولهای اندوتلیال – سلولهای تشکیلدهنده عروق خونی – و درنتیجه ارتقاء فرآیند بازسازی قلب میشود.
سلولهای تشکیلدهنده بافت زخم در قلب موش با دستکاری ژنتیکی علامتگذاری شدند.
محققان کشف کردند که بسیاری از فیبروبلاستها در منطقه آسیبدیده قلب به سلولهای اندوتلیال تبدیل میشوند؛ این فرآیند بطور مستقیم به شکلگیری عروق خونی – پدیدهای موسوم به انتقال مزانشیمی اندوتلیال (MEndoT) کمک میکند.
همچنین یک مکانیسم مولکولی شناسایی شد که انتقال مزانشیمی اندوتلیال را تنظیم کرده و توزیع یک مولکول کوچک به MEndoT تقویتشده، منجر به کاهش زخم و درنتیجه درمان کامل قلب پس از حمله قلبی میشود.
نتایج این مطالعه در مجله Nature منتشر شده است.
مسافران هواپیما بزودی قادر خواهند بود تنها با نمایش انگشت شست خود از صف طولانی بازرسی امنیتی نجات یابند.
باوجود نگرانیها در مورد حریم خصوصی و ترس از هک شدن اطلاعات، شرکت هواپیمایی آلاسکا در حال آزمایش سیستمی است که از اسکن انگشتان برای شناسایی افراد و تسریع در فرآیند سوار شدن مسافران در هواپیما استفاده میکند.
در صورت راهاندازی سیستم «شست الکترونیکی» (e-thumb)، این شرکت مستقر در سیاتل به اولین شرکت در آمریکا تبدیل خواهد شد که از بیومتریک برای کارهایی مانند سوار شدن در هواپیما، ورود به سالن فرودگاه یا خرید در طول پرواز استفاده میکند.
اسکن انگشتان میتواند جایگزین اسناد شناسایی دولتی مانند گذرنامه یا گواهینامه رانندگی شده و صفهای انتظار را کوتاهتر کند.
گروه هواپیمایی آلاسکا استفاده از این فناوری را که از ویژگیهای فیزیکی انسان برای شناسایی فرد بهره میبرد، از ماه اوت در یک سالن دارای پروازهای مکرر در سیاتل آغاز کرد.
این پروژه آزمایشی به ذخیره اطلاعات نپرداخته اما از الگوریتمی استفاده میکند که نقاط مرجع بر روی اثر انگشتان را به یک کد رمزگذاریشده تبدیل کرده و قادر به بازسازی تصویر اصلی نیست.
اما به گفته بنیاد مرز الکترونیک، این فناوری خطرات چشمگیری را برای حریم خصوصی و ایمنی به همراه داشته و ممکن است در برابر هکرها آسیبپذیر باشد.
این سیستم پیش از عرضه برای کاربری تجاری با موانعی روبرو خواهد بود. ابتدا باید فرآیندهای تصویب دقیقی را گذرانده و شرکت هواپیمایی آلاسکا باید اداره امنیت حمل و نقل و سایر مقامات هوایی را متقاعد کند که سیستم مذکور شکستپذیر نبوده و اطلاعات شخصی بطور ایمن نگهداری خواهند شد.
محققان ایتالیایی چاپگر سهبعدی قابل حملی را طراحی کردهاند که از مواد طبیعی مانند گل یا خاک رس برای ساخت خانه استفاده میکند.
محققان شرکت ایتالیایی WASP معتقدند که فناوری ابداعی آنها برای خانهسازی به ارتقاء کیفیت زندگی میلیونها نفر بویژه در مناطق فقیر جهان کمک خواهد کرد.
این چاپگر سهبعدی دارای سه بازو با قابلیت افزایش اندازه تا شش متر است.
تفاوت دیگر فناوری ابداعی WASP با فناوریهای چاپ سهبعدی مشابه، روش ساخت و ساز است؛ در این روش به جای استفاده از بلوکهای مربعی بزرگ از بلوکهای مثلثی کوچک استفاده میشود که که دوام بیشتری به سازه میبخشد؛ بلوکهای مثلثی شکل سریعتر خشک شده و درنتیجه خانه سریعتر آماده سکونت میشود.
این فناوری ماه جاری میلادی در نمایشگاه علوم رم به نمایش گذاشته شد و انتظار میرود که نخستین خانه کامل با این فناوری اوایل 2015 ساخته شود.
تمامی انرژی مورد نیاز بزرگترین کارخانه باتریسازی جهان بطور کامل از انرژیهای تجدیدپذیر خورشید و باد تأمین میشود.
سقف این کارخانه عظیم بطور کامل با پنلهای خورشیدی پوشش داده شده و در سمت دیگری از این سازه عظیم، یک مزرعه بادی مجهز به توربینهای بادی احداث میشود.
در طرح قبلی، یک مزرعه خورشیدی عظیم در کنار کارخانه در نظر گرفته شده بود، اما در طرح جدید از فضای موجود به نحو کارآمدتری استفاده خواهد شد؛ شکل الماسشکل سازه نیز به افزایش بهرهوری در فرآیند ساخت کمک میکند.
با استفاده از دو منبع انرژی تجدیدپذیر باد و خورشید، نیاز به استفاده از برق بطور کامل برطرف میشود.
برای ساخت ابرکارخانه شرکت تسلا موتورز در نوادا، بودجه پنج میلیارد دلاری در نظر گرفته شده است؛ به گفته محققان، برای برقی کردن تمامی خودروهای جهان به 200 ابرکارخانه مشابه این کارخانه جدید باتریسازی نیاز است.
نتایج مطالعه مشترک صورت گرفته توسط محققان آمریکایی و آلمانی بر روی بیماران مبتلا به اماس و یووئیت (التهاب مشیمیه) نشان میدهد، در یک بازه زمانی پنج ساله حدود 60 درصد از مبتلایان به هر کدام از دو بیماری در خطر ابتلا به بیماری دیگر قرار دارند.
در مطالعات قبلی ارتباط بین بیماریهای چشم و بیماری اماس مشخص شده بود؛ اما محققان برای نخستینبار شرح دقیقی از ارتباط بیماری التهابی چشم یووئیت با بیماری اماس را ارائه کردند.
یووئیت (التهاب مشیمیه) موجب سوزش و التهاب لایه میانی چشم شده و درصورت عدم درمان، به از دست دادن دائم بینایی منجر میشود.
پزشکان معتقدند که یووئیت میتواند نشانهای از بروز بیماری اماس باشد و بین یک تا 10 درصد مبتلایان به اماس بطور همزمان به یووئیت نیز مبتلا هستند.
برای درک بهتر ارتباط این دو بیماری، اطلاعات 3000 بیمار تحت مداوا در موسسه چشمپزشکی Casey در دانشگاه اورگان و 5319 بیمار تحت مداوا در دانشگاه هایدلبرگ طی سالهای 1985 تا 2013 مورد بررسی قرار گرفت.
از مجموع این افراد، 24 بیمار از مرکز اول و 89 بیمار از مرکز دوم دارای معیارهای لازم برای ورود به مرحله بعدی مطالعه بودند.
براساس جمعیت مبتلایان به اماس در آمریکا و اروپا، محققان دریافتند که اماس به ترتیب از شیوع 18 و 21 برابری در میان شهروندان آمریکایی و اروپایی مبتلا به یووئیت برخوردار است.
این مطالعه همچنین نشان داد، در 28 بیمار (29 درصد) اماس پیش از یووئیت، در 15 بیمار (15 درصد) هر دو بیماری بطور همزمان و در 54 بیمار (56 درصد) یووئیت پیش از اماس تشخیص داده شد.
نتایج این مطالعه در یکصد و هجدهمین نشست سالانه آکادمی چشمپزشکی آمریکا (AAO2014) ارائه شد.
دانشمندان دانشگاههای میشیگان و هاروارد شنوایی موشهایی را که در اثر صدای شدید ناشنوا شده بودند، با افزایش تولید نوعی پروتئین کلیدی در گوشهای آنها بازیابی کردند.
با نشاندادن اهمیت پروتئینی موسوم به NT3 در حفظ ارتباط بین گوشها و مغز، این یافتهها راه را برای انجام تحقیقات انسانی با هدف درمان ناشنوایی ناشی از پیری عادی و قرارگرفتن در معرض صدا ارتقا میبخشد.
در پژوهش جدید دانشمندان نقش NT3 در گوش درونی و اثر تولید افزایشیافته آن روی شنوایی موشها را پس از قرارگرفتن آنها در معرض صدا درک کردند. نتایج این بررسی همچنین نقش کلیدی سلولهایی را نشان میدهد که از لحاظ سنتی «عوامل پشتیبانیکننده» ارتباط گوش و مغز خوانده میشوند. این سلولهای پشتیبانیکننده اساس فیزیکی سلولهای موی گوش را شکل میدهند و این سلولها مستقیما با عصبهای حامل سیگنالهای صوتی به مغز تعامل دارند.
بررسی جدید نقش تعیینکننده این سلولهای پشتیبانیکننده را به همراه مولکولهای NT3 تولید شده توسط آنها شناسایی میکند. مولفه NT3 در توانایی بدن برای شکلدادن و حفظ ارتباطات بین سلولهای مو و عصب حیاتی است.
پس از آن که محققان موشهای آزمایشی را به اندازه کافی در معرض صدا قرار دادند تا شنواییشان را از دست دهند، با استفاده از تکنیکی ویژه تولید NT3 را در سلولهای نواحی خاصی از گوش درونی گوش افزایش دادند. در نهایت مشخص شد توانایی موشهای دارای NT3 اضافی برای شنیدن در مقایسه با موشهای گروه کنترل بسیار بهتر شد.
جزئیات این دستاورد علمی در نشریه eLife منتشر شد.
مرحله نهایی سومین دوره مسابقات شناورهای هوشمند از امروز، 29 مهر ماه تا اول آبان ماه در دریاچه پارک ارم برگزار میشود.
مهندس بهنام صادق زاده، دبیر کمیته فنی سومین دوره مسابقات شناورهای هوشمند در تشریح جزئیات این مسابقات اظهار کرد: برگزاری سومین مسابقات شناورهای هوشمند به همت دانشگاه صنعتی شریف و انجمن مهندسی دریا انجام میشود که در این رقابت علمی، 125 دانشجو و 40 دانش آموز از چهارده استان کشور، دستاوردها و دانستههای علمی خود را به کار میبندند تا بهترین شناور را که دارای سه مولفه سرعت، دریامانی و مانور است، ارائه دهند.
وی افزود: طبق آخرین آمار، در این دوره از مسابقات شاهد هنرنمایی 28 تیم دانشجویی و 15 تیم دانش آموزی خواهیم بود که از 21 دانشگاه سراسری و آزاد و 12 مدرسه دولتی و غیر انتفاعی وارد رقابتها شدهاند و این نویدبخش رقابتی جذاب در سومین دوره مسابقات خواهد بود.
صادق زاده گفت: دانشگاه صنعتی شریف و انجمن مهندسی دریا سومین دوره مسابقات شناورهای هوشمند را امسال با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، سازمان بنادر و دریانوردی، نیروی دریایی سپاه و ارتش، وزارت دفاع و پشتیبانی و سایر نهادها و سازمانهای دریایی برگزار میکند و کمیته برگزاری مسابقات با تلاش بیوقفه سعی در اجرای هرچه بهتر مسابقات را دارند.
وی افزود: تفاهمنامهای با پارک ارم بسته شده است، بطوری که در سه روز برگزاری مسابقات یک بخش دریاچه بطور کامل در اختیار کمیته اجرایی قرار خواهد گرفت و جهت انجام مسابقات تجهیز خواهد شد تا رقابت قابل قبول و پرشکوهی را شاهد باشیم.
دبیر کمیته فنی سومین دوره مسابقات شناورهای هوشمند گفت: روز سه شنبه ساعت 8 صبح، افتتاحیه در پارک ارم با حضور ریاست مرکز همکاریهای فناوری و نوآوری ریاست جمهوری، ریاست سازمان صنایع دریایی، ریاست سازمان بنادر، فرمانده نیروی دریایی سپاه، ریاست گروه صنایع شهید توحیدی و سایر ارگانهای مرتبط دریایی برگزار میشود و از دستاوردهای مسابقات بازدید به عمل میآید و بعد از سخنرانی و تبیین اهداف مسابقات، رقابت بین تیمها آغاز میشود.
وی گفت: در روز نخست مسابقات، تست مانورد RC و سرعت هوشمند و در روز دوم مانور هوشمند و سرعت RC در دریاچه پارک ارم و با داورانی از سازمان صنایع دریایی، نیروی دریایی ارتش و سپاه و سازمان بنادر و دریانوردی و موسسه رده بندی انجام میشود.
دبیر کمیته فنی سومین دوره مسابقات شناورهای هوشمند خاطرنشان کرد: یکی از ویژگیهای اصلی این دوره مسابقات، رقابت در حضور مردم است، بطوری که در این سه روز ورود به پارک ارم برای عموم مردم آزاد خواهد بود تا علاقهمندان بتوانند از نزدیک شاهد رقابت تیمها و تشویق تیم مورد علاقه خود باشند.
وی یادآور شد: در بخش دانشجویی در مجموع مراحل چهارگانه مسابقات، به شش تیم که بیشترین امتیازات را کسب کردهاند، جوایز نقدی و غیر نقدی ارزندهای اعطا میشود و به تیمی که بیشترین نوآوری را داشته باشد، جایزهی ویژهای، اعطا و در بخش دانش آموزی به چهار تیم اول جوایز ارزشمندی اعطا میشود.
صادقزاده با ابراز امیدواری از رسیدن به اهداف مسابقات، تصریح کرد: این مسابقات با هدف تقویت مهارتهای فنی و مهندسی و خلاقیت دانشجویان و دانش آموزان، تقویت ارتباط بین صنعت و دانشگاه، ایجاد بستری هدفمند برای خلاقیت و نوآوری دانشجویان و طرح ایدههای نو، تمرین مهارتهای تیمی (Team Work)، آشنایی عملی با اصول طراحی مهندسی، ترویج روحیه کارآفرینی و ایجاد پتانسیلهای نوآورانه در دانشجویان و دانش آموزان برگزار میشود.
وی در پایان با دعوت از افرادی که مشتاق به تماشای مسابقات هستند، خاطرنشان کرد: مشاهده زنده رقابت تیمهای شرکت کننده بسیار جذاب خواهد بود و من نوید رقابتی پرهیجان را به تماشاگران، چه افراد مرتبط با دریا و چه افراد غیر مرتبط ، میدهم.
فیزیکدانان لیزر دانشگاه ملی استرالیا با همکاری «نادر انقطاع»، پروفسور ایرانی دانشگاه پرینستون، پرتو کششی تولید کردهاند که با استفاده از یک پرتو لیزری حفرهدار اجسام را دفع و جذب میکند.
این پرتو لیزر در قست لبههایش شفاف و در مرکز تاریک است و نخستین پرتو کششی نوری راه دور است که ذرات با قطر یک پنجم میلیمتر را از فاصله 20 سانتیمتر حرکت داد و این میزان 100 برابر بیش از آزمایشات پیشین است.
روش جدید فقط به یک پرتو لیزری منفرد نیاز دارد و میتوان به طور مثال از آن در کنترلکردن آلودگی جوی یا برای بازیابی ذرات ریز، ظریف یا خطرناک جهت نمونهگیری استفاده کرد. چون لیزرها کیفیت پرتوشان را برای مسافتهای طولانی بازیابی میکنند، میتوانند برای مسافت در مقیاس متر نیز عمل کنند.
برخلاف روشهای پیشین که از فوتون برای انتقال حرکت استفاده میکنند، پرتو کششی دانشگاه ملی استرالیا به انرژی لیزر برای حرارتدادن ذرات و هوای اطرافشان متکی است. تیم علمی این اثر را روی ذرات شیشهای حفرهدار که با طلا پوشیده شده بودند، آزمایش کرد.
در این جا، ذرات در مرکز تاریک پرتو به دام میافتند، سپس انرژی لیزر به آنها ضربه میزند و این ذرات را در طول سطحش حرکت میدهد. در آنجا ذرات جذب میشوند و نقاط داغی را روی سطح ایجاد میکنند. این ذرات هنگامی با نقاط داغ برخورد میکنند، حرارت میبینند و از سطح پرتاب میشوند، چنین موضوعی موجب بازگشت ذره در جهت مخالف میشود.
برای حرکتدادن ذره، تیم علمی مکان نقطه داغ را با کنترلکردن دقیق قطبیدگی پرتو لیزر حرکت داد. شیوه جدید آنها وضعیتهای نامعمول قطبیدگی را در پرتو لیزر دوناتیشکل ایجاد میکند و دانشمندان میتوانند از یک قطبیدگی به قطبیدگی دیگر حرکت کنند و سپس ذره را در جهت مطلوب متوقف یا این که حرکت آن را معکوس کنند.
پرفسور نادر انقطاع هم اکنون استاد دانشگاه پنسیلوانیا در فیلادلفیاست و با دانشکدههای مهندسی برق و سیستمها، مهندسی پزشکی، فیزیک و نجوم همکاری دارد. وی از پیشتازان رشته نانوفناوری در جهان محسوب میشود و تحقیقاتش در زمینه متامواد و نقش نور در نانو تکنولوژی، بر رشتههای متعددی از نجوم و علوم کامپیوتر گرفته تا پزشکی و فنون ارتباطات تأثیر گذاشته است.
دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا در لسآنجلس با همکاری «یاسمین قوچانی» ارتباط بین رشد بیرویه سلولهای بنیادی عصبی و اختلال اوتیسم را کشف کردند.
افراد مبتلا به اختلالات اوتیسم اغلب پس از تولد بازه زمانی رشد مغزی شتابیافته را تجربه میکنند و هیچ کس تا پیش از این، دلیل این موضوع یا ارتباط آن با هر گونه تغییرات رفتاری خاص را نمیدانست.
مطالعه محققان دانشگاه کالیفرنیا در لسآنجلس نشان داده چگونه در موشهای باردار، التهاب (یعنی خط مقدم دفاعی سیستم ایمنی) میتواند تقسیم افراطی سلولهای بنیادی عصبی را موجب شود که این امر به نوبه خود منجر به رشد بیش از حد مغز نوزاد آنها میشود.
قوچانی و همکارانش نشان دادهاند التهاب مادر میتواند منجر به ایجاد مغزهای بزرگتر و در نهایت بروز رفتار اوتیسم در نوزاد وی شود.
به گفته دکتر «هارلی کورنبلوم»، رهبر ارشد این مطالعه، این امر از طریق فعالیت سلولهای بنیادی عصبی رخ میدهد که در مغز تمامی پستانداران بزرگسال و در حال رشد نشست میکند.
در این مطالعه، دانشمندان با تزریق دوز پایینی از لیپوپلی ساکارید (نوعی سم موجود در باکتری E. coli) به بدن یک موش باردار، مولفههای محیطی را بازتولید کردند که این مولفهها توانستند سیستم ایمنی را فعال کنند. محققان دریافتند این سم منجر به تولید بیش از حد سلولهای بنیادی عصبی شد و مغز نوزادان موشهای باردار را بزرگتر کرد.
قوچانی و همکارانش دریافتند موشهای با مغزهای بزرگ رفتارهایی مانند اوتیسم در انسانها را از خود بروز دادند.
جزئیات این مطالعه در نشریه Stem Cell Reports منتشر میشود.
از زمان های بسیار دور اسلحه سازان به دنبال طراحی و ساخت زره برای سربازان و ابزار آلات نظامی خود بودند. آشنایی بشر با علم ذوب فلزات و توانایی تولید آهن و فولاد و سایر فلزات یک گام بلند در ساخت زره ها به شمار می آمد که تا سالیان دراز به عنوان زره جنگجویان به کار می رفت. امروزه زره های کامپوزیتی، اورانیومی و واکنشی و یا زره های مایع از جمله پیشرفته ترین زره هایی هستند که در ارتش های جهان به کار می روند.
در صنایع دفاعی جمهوری اسلامی ایران نیز تلاش برای رسیدن به زره های پیشرفته برای غلبه بر تهدیدات گوناگون نیز در جریان بوده و به نتایج خوبی نیز رسیده است. در این گزارش به جدیدترین دستاورد در این زمینه اشاره خواهد شد.
زره مایع
یکی از فناوری هایی که در دنیا در حال تحقیق روی آن هستند و بر اساس اخبار رسمی اعلام شده توسط وزارت دفاع، ایران نیز به آن دست یافته است، زره های مایع است که در اسفندماه سال گذشته توسط مسئولان دفاعی کشورمان اعلام شد.
به صورت کلی و به زبانی ساده، زره های جدید از لایه های کولاری تشکیل شده است که با ماده "پلیاتیلن گلیکول" پوشیده شده اند. در حالت عادی این ماده که بر روی سطح مورد نظر قرار می گیرد به نوعی نرم و مایع است اما به محض برخورد جسم سخت با سرعت بالا، مثل یک گلوله در کسری از ثانیه خود را جمع کرده و شدیدا سخت می شود. در نتیجه ضربه حاصل از برخورد را دفع کرده و در سطح زره پخش می کند.
در حال حاضر و بر اساس اخبار موجود واحدهای تحقیقاتی ارتش آمریکا بر روی بحث "زره مایع" کار می کنند. اما در جریان مراسم رونمایی از این دستاورد در ایران به استفاده از فناوری با عنوان "STF" در زره مایع اشاره شد. این واژه که کوتاه شده عبارت "shear-thickening fluid " است که به صورت کلی می توان آن را "مایع کاهش دهنده ضخامت" ترجمه کرد.
نحوه عملکرد زره مایع
این مایع همان "پلی اتیلن گلیکول" است. اساس کار به این صورت است که لایه های مورد نظر کولار را مایع مورد نظر که رقیق شده ترکیب شده و آن را بر روی حرارت می دهند تا در حین بخار شدن اتانول موجود ، مواد اصطلاحا به خورد لایه های کولار برود. بر اساس آزمایشات انجام شده بر روی کولار، 4 لایه پوشش کولاری که از این مایع به عنوان پوشش بر روی خود بهره می برند توانی برابر 14 لایه کولار بدون استفاده از این مایع را دارند.
زره مایع ساخت ایران
این مسئله یکی از مهمترین نکات مثبت مربوط به استفاده از این فناوری است که همانا کاهش وزن به شمار می آید. امروز و در جریان رونمایی از این محصول ، مسئولین وزارت دفاع اعلام کردند که استفاده از این فناوری در خوروهای زرهی باعث کاهش 76 درصدی وزن زره مورد نیاز خواهد بود. این مطلب در حقیقت یک انقلاب در صنعت ساخت خودروهای زرهی به شمار می آید.
در حال حاضر در جهان غرب و برای نمونه در آمریکا و انگلستان از زره چابهام در تانکهایی مثل آبرامز و یا چلنجر بهره می برند که چنین صفتی را داراست.
این تانکها بیش از 60 تن وزن داشته و این افزایش وزن باعث شده است که تا حدی از تحرک این تانکها کم بشود. در حال حاضر در آمریکا از زره کولار به غیر از زره های انفرادی در زره ناوهای هواپیمابر و رزم ناوها بهره برده می شود. پس امکان استفاده از کولار در خودروهای زرهی و تانکها و در کل وسایل نقلیه ممکن است.
حال می توان گفت 76 درصد کاهش در وزن زره یک تانک برای نمونه که بخش عمده وزن تانک را شامل می شود می تواند در کل به کاهشی تا حتی 50 درصدی وزن کل تانک بستگی به نوع آن منجر شود. این بدین معناست که حالا شما با داشتن همان قدرت موتور سابق می توان بر شتاب، میزان مهمات قابل حمل و یا خود زره و حفاظت تانک و یا خوروی مورد نظر افزود.
البته باید گفت که در آمریکا در حال حاضر در حد پروژه های آزمایشگاهی بوده اما به نظر ایران توانسته است این پروژه را از مرحله آزمایشی خارج کرده و به مرحله عملیاتی برساند.
زره قفسی محافظ جدید زره پوش های ایرانی
برای اولین بار در جریان رژه 31 شهریور ماه مدل جدیدی "تانک رخش واکنشی" رونمایی شد. نکته قابل توجه در مورد این تانک زره قفس مانندی بود که به دور این تانک در بخش برجک و بدنه نصب شده بود. شاید در نگاه اول و برای بسیاری از افراد این نوع حرکت بی معنی و این نوع زره، فاقد کارآیی به حساب بیاید اما باید گفت که این نوع زره برای از بین بردن نوع خاصی از تهدیدات ضد زره بهترین انتخاب بوده و در کشورهای بسیاری از جهان در حال حاضر در حال استفاده است.
تانک رخش واکنشی
این نوع زره که در جهان به "زره قفسی" نیز معروف شده است به صورت خاص برای مقابله با تهدید راکت های ضد زره مثل خانواده آر پی جی روسی و یا AT-4 سوئدی و یا لاو آمریکایی طراحی و ساخته شده است.
فراموش نکنیم که امروزه با وجود معرفی بسیاری از انواع موشک های هدایت شونده ضد زره، راکت های غیر هدایت شونده در این بخش خصوصا برای جنگهای شهری و فاصله نزدیک به دلیل سبکی و اندازه مناسب و فاصله کم با اهداف مورد نظر انتخاب اصلی به حساب می آیند.
زره پوش استرایکر
نفربر انگلیسی وایکینگ
کاری که این زره انجام می دهد در حقیقت بسیار ساده و در عین حال موثر است. برای مثال زمانی که یک راکت ضد زره به سمت یک تانک مجهز به این زره شلیک می شود ، قبل از برخورد راکت مورد نظر به بدنه تانک این راکت با زره مورد نظر برخورد کرده و منفجر می شود.
انفجار در فاصله دورتر از بدنه تانک باعث می شود تا بخش زیادی از انرژی حاصل از انفجار به زره قفسی وارد شده و در اصطلاح "ضرب آن گرفته شود". همین منفجر شدن سر جنگی راکت در فاصله ای دورتر از بدنه باعث نجات یافتن تانک و عدم آسیب دیدن سرنشین ها و خود زره پوش مورد نظر می شود.
تانک T-72 ارتش سوریه مجهز به زره قفسی
اما نکته جالب در مورد این زره این است که این نوع از پوشش حفاظتی بسیار سبک بوده و نه فقط بر روی تانک ها و بلکه تمامی زره پوش ها و حتی خودروهای تاکتیکی غیر زره پوش نیز نصب شده و به راحتی از آنها در برابر این گونه از تهدیدات دفاع می کند.
نگاهی به خودروهای نظامی نیروهای غربی در افغانستان به خوبی این مسئله را نشان می دهد. زره پوش آمریکایی استرایکر ، خودروی ضد مین بوفالو، نفربر روسی BTR-4، تانک آلمانی لئوپارد و بسیاری دیگر از زره پوش ها و تانک های معروف حال حاضر جهان در مناطق جنگی در حال خدمت است.
با توجه به ویژگی مهم این زره جدید یعنی سادگی نصب در کنار هزینه پایین طراحی و ساخت، یگانهای زرهی کشورمان در هر زمان که نیاز بدانند می توانند به راحتی و در اسرع وقت چنین سازه ای را روی نفربرها و تانک های ایرانی نصب کنند یا آنرا در اختیار کشورهای دیگر قرار دهند که این ابتکار، نتایج قابل توجهی را در میدان رزم به همراه خواهد داشت.
ایدهی سفر به فضا بدون اینکه کارمند ناسا باشید، یا اینکه سالها تحقیقات و مطالعات فضایی داشته باشید و در این زمینه تلاش بسیار کنید، آرزویی است برای بسیاری از مردم. همچنین خیلی رومانتیک است اگر به نامزدتان یک بلیت دونفره سفر به فضا هدیه بدهید! این ایدهی رومانتیک قرار است به زودی به واقعیت بپیوندند. البته برای کسانی که توانایی پرداخت ۲۵۰ هزار دلار را برای هر بلیت داشته باشند!
Virgin Galactic اولین شرکت گردشگری فضایی است در دنیا است. این شرکت در سال ۲۰۱۳ یک سفر آزمایشی به فضا انجام داد و قرار است در سال ۲۰۱۴ اولین گروه از مسافرهایش را به فضا بفرستد. البته مسافران فضایی برای ناهار به ماه یا ستارهها نمیروند، بلکه تنها از جو زمین خارجشده و دوباره به زمین بازمیگردند.
در این پرواز، مسافران درون سفینهی فضایی SpaceShip Two قرار دارند. این سفینه توسط هواپیمای حامل WhiteKnight Two حمل میشود. در نقطهای سفینه از هواپیمای حامل جدا میشود و به سمت خارج از جو پرواز میکند، بعد از رسیدن به نقطهی اوج، توسط گرانش زمین به پایین کشیده میشود و بر روی سطح زمین فرود میآید. این پروازها از پایگاه فضایی Spaceport America که جدیداً در New Mexico تأسیس شده است، انجام میشود.
Martin Jetpack بنا بر گفتهی سازنده، اولین جت پک کاربردی در جهان است. جت پک، یک وسیلهی پرندهی عمود پرواز است. جت پک مارتین، از فنهای کانالی برای پرواز استفاده میکند و توانسته گواهی هواپیمای سبک کلاس یک را دریافت کند. گفتهشده اولین فروش تجاری آن در سال ۲۰۱۴ انجام خواهد گرفت و در ابتدا برای کارهایی مثل عملیات پلیسی، آتشنشانی و عملیات نجات استفاده خواهد شد. این جت پک با سرعت حدوداً ۵۶ کیلومتر بر ساعت تا ۳۰ دقیقه پرواز میکند. در این مدت میتواند حدوداً ۳۰ کیلومتر راه طی کند. به نظر میرسد زمانی که انسانها همانند پرندهها به آسانی در هوا پرواز کنند نزدیک است.
واتسون اینجا، واتسون آنجا، واتسون همهجا!
دو سال پیش، IBM با تولید ابررایانهی واتسون در سرخط خبرهای فناوری اطلاعات جهان قرار گرفت. این ابررایانهی قدرتمند، یک توانایی ویژه دارد. واتسون میتواند از میان تمام اطلاعات، متنها، مقالهها، و … که بر روی حافظهاش ذخیره شده است، بگردد و جواب سؤالات انسانها را پیدا کند و به زبان انسان جواب دهد. این ابررایانه در سال ۲۰۱۱ در یک مسابقهی سؤال و جواب تلویزیونی شرکت کرد و بدون اینکه به اینترنت اتصال داشته باشد، توانست جواب سؤالات را زودتر از دیگر شرکتکنندگان بدهد و در مسابقه اول شد.
جدیداً IBM اعلام کرده است که میخواهد تواناییهای واتسون را به صورت سرویس ابری (سرویس آنلاین همیشه در حال کار) در خدمت کاربران قرار دهد. پیشبینی میشود در چند زمینه با IBM همکاری شود و تواناییهای واتسون بکار گرفته شود. یکی به صورت برنامهای برای اندروید و یا iOS به طوری که کاربر هر سؤالی که میخواهد در هر زمینهای از طریق گوشی از واتسون میپرسد و واتسون جوابش را میدهد. استفاده دیگر واتسون در فروشگاههای اینترنتی است. به صورتی که کاربر هر سؤالی در مورد کالای مورد نظرش داشته باشد، به صورت آنی جواب داده شود.
استفادهی دیگر که خیلی مهم است، در صنعت پزشکی است. بدین وسیله، واتسون میتواند مردم را با استفاده از کتب پزشکی که بر روی حافظهاش ذخیرهشده، در زمینهی بهداشت و درمان راهنمایی کند و حتی کمکحال پرستاران و پزشکان باشد تا فرایند درمان دقیقتر انجام شود و خطاهای احتمالی برطرف شود.
امروزه هر فردی برای کارهای روزمرهی خود احتیاج به تشخیص هویت دارد. داشتن کلید، نشانهی هویت صاحبخانه و صاحب خودرو است. دانستن شمارهی کارت، رمز دوم و CVV2، نشانهی صاحب کارت بانکی است. دانستن شناسه و رمز ایمیل، نشانهی صاحب حساب پست الکترونیکی است. امروزه برای هر کاری باید چندین رمز، کارت، کلید یا وسیله برای مشخص نمودن هویتمان داشته باشیم. دستبند Nymi آیندهای را ترسیم میکند که در آن به سخت و پیچیده بودن شناسایی هویت در این زمان میخندیم.
دستبند Nymi از ریتم ضربان قلب برای تشخیص صاحبش استفاده میکند و با بلوتوث به دستگاههای مختلف متصل میشود و هویت صاحبش را برای آن دستگاه آشکار میکند. علاوه بر این، کاربر میتواند به کمک سنسور نزدیکی سنج و سنسورهای حرکتی که در دستبند Nymi موجود است، حرکتهای خاصی را با دستش تعریف کند که فقط در صورت انجام آن حرکت، قفل دستگاه باز شود. اگر شخصی غیر از صاحب دستبند، بخواهد از آن استفاده کند، با تشخیص ریتم ضربان قلب فرد غریبه، Nymi قفل میشود.
انقلاب در بازیهای رایانهای با Oculus Rift
روزگاری داشتن یک عینک که هر لنزش یک تصویر جداگانه بر روی چشم منعکس بکند و بتوان از طریق آن قدم به دنیای دیگری گذاشت، آرزوی انسانها بوده است. تحقیقات زیادی هم در این زمینه انجامگرفته و مدلهای مختلفی هم ساخته شدند ولی شاید بتوان Oculus Rift را اولین مدل کاربردی در این گروه دانست که تجربهی نسبتاً موفقی هم در این زمینه دارد. قبل از این یک مدل از عینک Oculus Rift رونمایی شد که به خاطر کیفیت کار و طبیعی بودن تصویرش، سر و صدای زیادی هم به پا کرد و قرار است در سال ۲۰۱۴ از مدل دیگری رونمایی بشود. با وجود سنسورهای حرکتی که در این عینک وجود دارد، شخصی که این عینک را به چشمش میزند، میتواند با حرکت دادن سرش، همهجای فیلم یا بازی سه بعدی را ببیند. در این حالت اینگونه به نظرش میرسد که انگار واقعاً در محیط دیگری قرار دارد.
تنها مشکل این دستگاه این است که شخصی که از آن استفاده میکند، ممکن است به خاطر حرکات غیرمعمول که با چشمش میبیند، دچار بیماری حرکتی (مشابه همان مشکلی که افراد هنگام سفر با کشتی یا هواپیما پیدا میکنند) بشود. امیدواریم در نسخهی جدید Oculus Rift راهحلی برای این مشکل اندیشیده شود.
منبعی نوین برای انرژی الکتریکی
هرروز شاهد پیشرفتهای جدیدی در حوضهی انرژیهای پاک هستیم ولی احتمالاً در آینده هر کدام از ما منبعی انرژی الکتریکی خودمان میشویم.
Solepower یک اختراع شگفتانگیز در این حوزه است که انرژی ناشی از حرکت انسان بر روی زمین را از کف پای او به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. این طرح که قرار است سال ۲۰۱۴ وارد بازار شود در ابتدا برای دستگاههای کوچک مثل تلفنهای همراه و پخشکنندههای موسیقی بکار خواهد رفت. سازندگان Solepower میگویند حدود ۲ کیلومتر پیادهروی، انرژی لازم را برای شارژ یک گوشی هوشمند تأمین میکند. در حال حاضر این دستگاه برای سربازان در مناطق نظامی، افرادی که گشت و گذار در طبیعت میکنند، مردم مناطقی که دچار سوانح طبیعی میشوند و مردم مناطق دورافتاده که دسترسی آسان به انرژی الکتریکی ندارند، کاربرد ویژه خواهد داشت.
Virtuix Omni دوربین Oculus Rift را تکمیل میکند. این دستگاه را میتوان یک تردمیل ۳۶۰ درجه نامید که با کفش مخصوصش میتوانید به هر طرف بر روی آن حرکت کنید. Oculus Rift تنها دید ۳۶۰ درجه درون فیلم و یا بازی به شما میدهد. در صورتی که با Virtuix Omni میتوانید درون بازی به صورت واقعی حرکت کنید. هر بازی و یا نرمافزاری که از موس و صفحهی کلید برای کنترل حرکت استفاده میکند را میتوان به وسیلهی Virtuix Omni هدایت کرد.
ترکیب Virtuix Omni و Oculus Rift تنها برای بازی کردن نیست و اهداف خیلی مهمتری برای آنها وجود دارد. توریسم مجازی، شبیهسازی محیط کار، بازدید مجازی از موزهها و … از جمله قابلیتهای مهم و کاربردی این اختراعات است.
در نیمهی دوم سال ۲۰۱۴ که در آن قرار داریم، قرار است شاهد لباسهایی باشیم که در حین ورزش به ما میگویند چقدر انرژی مصرف میکنیم.
Radiate athletic wear نوعی لباس "ترموکرومیک" است که بالا رفتن دمای بدن باعث عوض شدن رنگ آن میشود. در هر قسمت بدن که دما بالاتر باشد، رنگ لباس در همان قسمت شدیدتر میشود. این لباس با این کار هم شخص را ترغیب به ورزش بیشتر میکند و هم در حین ورزش با جذب گرما باعث خنک شدن بدن او میشود. اگر میخواهید ماهیچههای خاصی را تقویت کنید، میتوانید با پوشیدن این لباس، مدیریت بهتری بر ورزشی که میکنید، داشته باشید.
این ساعت به صورت کامل ضد آب بوده و با استانداردهای IP65 و IP68 جهانی هماهنگی دارد.
این وسیله به یک پردازنده 4 هسته ای 1.2 گیگاهرتزی نیز مجهز است که می تواند به شکل خوبی نرم افزارهای مختلف را اجرا کند.
این دستگاه علاوه بر ویژگی های ذکر شده به 4 گیگابایت حافظه داخلی و سنسور موقعیت یاب نیز مجهز است و کاربران می توانند بدون تلفن همراه از این قابلیت های دستگاه استفاده کنند.
قیمت این دستگاه که اکنون وارد بازار شده است 250 دلار است که نسبت به قیمت بسیاری از ساعت های هوشمند سایر شرکت ها قیمتی متعادل به نظر می رسد.
خرید یک رایانه جدید می تواند به فرآیندی طولانی مدت با تصمیم گیری های پیچیده مبدل شود اما احتمالا هیچ کدام از آنها به اندازه انتخاب پردازنده مرکزی یا CPU مهم و بحث برانگیز نخواهد بود. در انتخاب پردازنده مرکزی با اصطلاحاتی مانند تعداد هسته ها، سرعت کلاک و اورکلاک، انواع سوکت و چیپست ها، استریم رولر و موارد دیگر مواجه خواهید شد.
اگرچه حداقل باید برخی از موارد ذکر شده در بالا را مد نظر قرار دهید، راه سادهتری برای برطرف کردن چالش خرید پردازنده مرکزی وجود دارد که نادیده گرفتن جزئیات فنی و تمرکز بر پرسشی اساسیتر است: اینتل در برابر AMD، کدام پردازنده ها بهترین گزینه برای شما هستند؟
احتمالا متوجه خواهید شد که پاسخ به این پرسش بسیار راحتتر خواهد بود و زمانی که انتخاب خود را انجام دهید بسیاری از تصمیم گیری های دیگر درباره رایانه جدید انجام خواهند شد و زمان قابل توجهی را صرفه جویی می کنید.
پردازنده های اینتل
اگر "عملکرد" یکی از اولویت های اصلی شما محسوب می شود و از نظر مالی با مشکلی مواجه نیستید پردازنده های اینتل به ویژه گزینه های Core i7 انتخاب خوبی محسوب می شوند. اگر دقت کرده باشید اکثر رایانه های قدرتمند همواره به پردازنده های اینتل مجهز هستند. البته با توجه به کاری که قصد انجام آن را دارید، تفاوت می تواند جزئی باشد. به عنوان مثال، تفاوت در عملکرد گیمینگ می تواند مشخص باشد و اگر اورکلاک کردن پردازنده انتخابی خود را برنامه ریزی کرده اید و برنامه های هدفتان از چندین هسته به خوبی استفاده می کنند پس AMDممکن است برخی مواقع سرعت هایی برابر یا بیشتر با میزان کش کمتر نسبت به اینتل را ارائه کند.
خانواده اینتل Core M (یا Broadwell) تغییرات فاحشی را در عملکرد تک هسته ایجاد نمی کنند. آنها نسبت به پردازنده های Haswell اینتل تنها افزایش پنج درصدی سرعت را ارائه می کنند. در حقیقت، ارتقا واقعی زمانی رخ خواهد داد که فرآیند تولید پردازنده 14 نانومتری به جریان اصلی بازار مبدل شود که کاهش 30 درصدی نیروی مورد نیاز را به همراه داشته و کاهش دمای تولیدی به تبلت های بدون فن نیز اجازه می دهد با ضخامت هرچه کمتر تولید شوند. مهمتر از همه عمر باتری دستگاه ها افزایش می یابد.
فناوری های اخیر اینتل می توانند تفاوتی چشمگیر در دستگاه های قابل حمل ایجاد کنند. اما اگر به دنبال گزینه ای دسکتاپ هستید که عملکردی بالا را ارائه می دهد و البته دوست ندارید با برچسب های قیمت هنگفت چیپ های رده بالای Core i7 اینتل مواجه شوید، پردازنده های Core i5 این شرکت همچنان یکی از بهترین گزینه ها هستند.
پردازنده های AMD
در شرایطی که اینتل به موفقیت پردازنده های 14 نانومتری امید دارد، شرکت رقیب یعنی AMD همچنان پردازنده های 28 نانومتری (احتمالا 20 نانومتری در سال 2015) را تولید می کند و مسیری کاملا متفاوت را در پیش گرفته است. این شرکت قصد دارد گزینه جدیدی را با پردازنده های خود ارائه کند که به نام "Kaveri" شناخته می شود.
تغییر بزرگ در این زمینه پشتیبانی از معماری سیستم ناهمگن (به اختصار HSA) است که ادغام هرچه بیشتر هسته های پردازنده مرکزی و پردازنده گرافیکی را دنبال می کند. به طور خاص، بخش حافظه قدیمی - پردازنده های مرکزی و پردازنده های گرافیکی هر یک دارای یک بخش بودند و به روش های بسیار متفاوت به کار گرفته می شدند - با طرحی جدید (hUMA) جایگزین شده اند که دسترسی به حافظه رم، صف بندی و حقوق اجرای مشابه را به اشتراک می گذارد.
این به معنای آن است که هر هسته پردازنده مرکزی و پردازنده گرافیکی در چیپ Kaveri می تواند فرآیند جداگانه ای را در فضای حافظه خود و مستقل از هسته های دیگر اجرا کند. شرکت AMD برای این روش جدید انجام کارها نام تجاری "هسته های رایانشی" (Compute Cores) را برگزیده تا به مقایسه درست آنها با موارد دیگر کمک شود. به عنوان مثال، پردازنده AMD Kaveri A10-7850K با چهار هسته پردازنده مرکزی و هشت هسته پردازنده گرافیکی دارای دوازده هسته های رایانشی است.
اما این آغاز ماجرا است. هسته های پردازنده مرکزی استریم رولر Kaveri می توانند در انجام وظایف تک رشته ای 10 درصد سریعتر و در وظایف چند رشته ای دو برابر سریعتر از آن باشند. هسته های ارتقا یافته گرافیکی GCN نیز عملکرد گرافیکی بهتر را موجب شده و پشتیبانی از برنامه "منتل" AMD (جایگزینی سریعتر برای DirectX در آداپتورهای GCN) باید تسریع هرچه بیشتر گیمینگ را موجب شوند.
پردازنده Kaveri چشمگیرترین گام رو به جلوی شرکت AMD محسوب شده و بهبودی واقعی نسبت به فناوری پیشین است. اگرچه نمی تواند قاتل اینتل باشد، اما طراحی Kaveri آن را به رقیبی جدی برای این شرکت در برخی حوزه ها مبدل می کند.
محققان آمریکایی قصد دارند از فناوری واقعیت مجازی برای کاهش خطر ابتلا به افسردگی در مأموریتهای طولانی فضایی استفاده کنند.
محققان آزمایشگاه Dali در پروژهای با حمایت ناسا، در حال طراحی فناوری کلاه واقعیت مجازی هستند.
کلاه واقعیت مجازی «ایستگاه فضایی مجازی» (Virtual Space Station) از طریق مجموعهای از برنامههای مختلف، سلامت روان فضانوردان را مورد ارزیابی قرار میدهد.
در سیستم جدید از هدست واقعیت مجازی Oculus Rift که به تازگی طراحی شده است، استفاده می شود؛ افزودن رایحه و صوت به این هدست میتواند به تغییر حالت روحی فضانوردان در مأموریتهای طولانی کمک کند.
برنامه واقعیت مجازی فضانوردان شامل مجموعه تصاویر و فیلمهای ویدئویی از خانواده و دوستان، تصاویر و موسیقیهای آرامبخش است که مغز را فریب داده و فضانورد حس می کند که در یک محیط زیبا یا در جمع خانواده است.
قرار است عملکرد کلاه واقعیت مجازی Virtual Space Station در مأموریت Hi-Seas در هاوایی مورد آزمایش قرار بگیرد؛ در این آزمایش شش داوطلب بمدت هشت ماه در شرایط شبیهسازی مریخ زندگی خواهند کرد.
محققان کانادایی جعبه ابزار جیبی به شکل یک سیلندر کوچک طراحی کردهاند که وسایل و ابزار مختلف از جمله تجهیزات کمکهای اولیه درون آن جای میگیرند.
جعبه ابزار سیلندری شکل «VSSL» در چهار نوع مختلف supplies (تجهیزات)، shelter (سرپناه)، first aid (کمکهای اولیه) و zombie با کاربردهای متفاوت طراحی شده است.
درون هر سیلندر، قوطیهای کوچک ضدآب 20 سانتیمتری وجود دارند که بر اساس نوع هر سیلندر، 15 وسیله مختلف بصورت فشردهسازی شده درون آنها جای میگیرند.
بطورمثال در سیلندر تجهیزات، چراغقوه با باتری، قطبنما، شمع با دوام چهار ساعته، تیغ، شش قرص تصفیه آب، اره سیمی، سوت آلومینیومی، ساعت ضدآب، کبریت و تجهیزات برای روشن کردن آتش، قلاب ماهیگیری، آینه علامتدهی، طناب از جنس کولار، نشانگر، درب بازکن قوطی، تجهیزات کمکهای اولیه تعبیه میشود.
در سیلندر کمکهای اولیه، چسب زخم، باند فشرده شده، چسب، دستکش، سوزن و سنجاق، پد الکلی و سایر تجهیزات مورد نیاز قرار داده میشود.
قیمت هر سیلندر 80 دلار است و چهار سیلندر بصورت یکجا به قیمت 225 دلار عرضه میشود.
موجود دریایی مرموز با 100 شاخک بازو مانند موجب تعجب ماهیگیر سنگاپوری شد و با وجود کمک کارشناسان هنوز این موجود مرموز شناسایی نشده است.
اخیرا اونگ هان بون 54 ساله در مکان مورد علاقه خود در جزیره سنتوزا مشغول ماهیگیری بود و هرگز انتظار دیدن موجود شکار شده با قلاب خود را نداشت. وی بسیار گیج و مبهوت بود و تصور میکرد موجود صید شده آماده جنگ و حمله است.
وی اظهار کرد: موجودات زیادی در دریا دیدم اما تاکنون هرگز موجودی شبیه به این را که تمامی شاخکهای بازو مانندش موجدار باشد، مشاهده نکردهام.
هان بون در ادامه افزود: این موجود، حیوانی مرموز و یا به نوعی متغیر است.
این موجود ناشناخته تا حدودی شبیه اختاپوس است، اما بیش از هشت بازو و حدود 100 شاخک متحرک بازو مانند دارد.
این ماهیگیر سنگاپوری تصمیم گرفت تصویر این موجود را به صورت آنلاین منتشر کند تا اگر فردی در این مورد اطلاعی داشت این مشکل را برطرف کند، اما هیچ کس نتوانست کمکی کند. برخی این موجود را متعلق به گروه ستارههای دریایی سبد مانند و برخی نیز آن را موجود دریایی جهش یافته نامیدند.
ستارههای دریایی سبد مانند نوعی ستاره شکننده دریایی است که دارای پیچ وتاب بسیار و تودهای بازو که هر کدام دارای قلاب هستند و برای شکار استفاده میشوند و معمولا جانوران شناور زمانی که یکی از بازوهای خود را از دست میدهند، به راحتی بازوی دیگری در بدن آنها دوباره رشد میکند.
ستاره دریایی سبد مانند در اعماق اقیانوسها و عمق حدود 1.2 کیلومتری دریا زندگی میکند.
نوعی ربات ابداعی ابداع شده که در سراسر خانه حرکت میکند و تصویر تلویزیون را توسط پروژکتور در هر جایی که کاربر بخواهد نشان میدهد.
این ربات 1900 دلاری توسط برنامه گوشی هوشمند کنترل میشود.
سامانه ابداعی دارای پروژکتور 1080p HD و همچنین یک سیستم صوتی 360 درجه است و داشتن دو چرخ به ربات امکان حرکت در سراسر خانه را میدهد.
این سامانه دارای فناوری نقشهبرداریکننده است که مکانهای اتاقها و دیوارهای منزل را برایش تعریف میکند. بنابراین، به طور مثال، کاربر میتواند دگمهای به نام «اتاق نشیمن» را فشار میدهد و ربات در آنجا حاضر خواهد بود.
مبتکر این فناوری به نام «پیهر لبو»، مدیر پروژه سابق گوگل، امیدوار است ظرف شش تا هشت ماه آینده رباتش را به بازار عرضه کند.
ربات مزبور در واقع نوعی پاد خانگی است و محتوای تلویزیون را هر جایی که کاربر بخواهد فرافکنی میکند و هر سطحی را به صفحه تلویزیون تبدیل میکند.
گفته میشود نشانگرهای این ابداع همچنین به عنوان یک دوربین امنیتی از راه دور عمل میکنند و زمانی که کاربر در منزل نیست، میتواند از طریق ویدئوچت این ربات از امور منزل آگاهی یابد.
ربات در واقع یک رایانه اندروید تماما کاربردی است که با استفاده از نرمافزارهایی که از Google Play Store دانلود میشوند، میتواند عمل کند.
بزرگترین اتوبوس برقی الکتریکی جهان در امریکا توسط شرکت BYD Motors ساخته شده است که تنها با استفاده از باتری میتواند تا 120 مسافر را جابجا کند.
این اتوبوس در نمایشگاه اتحادیه حملونقل عمومی آمریکا در هوستون به نمایش درآمد.
سامانه ابداعی، نخستین اتوبوس الکتریکی چندواگنه آمریکا به شمار میآید و به افتخار شهری که در آن طراحی شده (شهر لنکستر کالیفرنیا)، «Lancaster eBus» نام گذاشته شد. ساخت این وسیلهنقلیه دو سال زمان برده است.
این اتوبوس الکتریکی دارای طول 18.2 متر، با باتری کار میکند و از بیرون مانند هر اتوبوس ارتجاعی دیگر به نظر میرسد اما فناوری هدایت الکتریکی پیشرفتهای را در پس خود جا داده است. اتوبوس شامل موتورهایی در چرخش است که میتوانند سطح شیبدار را تا 21 درصد تحمل کنند و این موضوع آن را برای نواحی شهری تپهای مناسب میسازد.
اتوبوس ابداعی میتواند 288 کیلومتر را به همراه 120 مسافر در هر بار شارژ طی کند. این سامانه برقی از باتریهای فسفات آهن ساخت کارخانه BYD Motors استفاده میکند و این باتریها در خودروها و اتوبوسهای تکواگنی نیز به کار میروند.
این کارخانه چینی مدعی است باتریهای مزبور میتوانند شارژ کافی برای یک روز کامل کاری را بدون نیاز به شارژ مجدد ارائه دهند.
باتریهای اتوبوس جدید میتوانند 10 هزار بار شارژ شود و باز هم 70 درصد شارژ را در خود نگه دارند. این به معنای داشتن عمر 25 ساله برای باتریهاست که این میزان بیش از عمر اتوبوسهایی است که در آنها کار گذاشته میشوند.
همچنین گفته میشود باتریهای Lancaster eBus میتوانند سوختگی، برخورد، پنچری و تصادف را تا حد بالایی تحمل کنند.
قائممقام سازمان فضایی ایران اعلام کرد تا پایان امسال یک ماهواره ایرانی به فضا پرتاب خواهد شد.
حمید فاضلی با اشاره به تاریخچهای از فعالیت های فضایی کشور در دهه گذشته گفت: طی یک دهه گذشته همکاریهایی با کشورهای اروپایی برای طراحی و ساخت یک ماهواره مخابراتی به نام مصباح در مدار لئو را با یک شرکت اروپایی آغاز کردیم. بر اساس قرارداد این شرکت باید این ماهواره را با استفاده از ماهواره برهایی که پیش بینی شده، بود به فضا پرتاب میکرد. اما شرکت در این زمینه با ناکامی مواجه شد. از این رو، ما شرکت مذکور را عوض کردیم. با این وجود، پرتاب انجام نشد. در نتیجه ما از آن شرکت درخواست کردیم تا ماهواره ما را در اختیار خودمان قرار دهد. ولی متأسفانه حتی ماهواره ما را که از نوع معمول در 10 سال پیش بود به بهانه های واهی از جمله تحریم و ... به ما عودت ندادند.
فاضلی در گفتوگو با شبکه خبری العالم، همچنین با اشاره به اراده مسؤولان و پژوهشگران کشور برای خودکفایی در زمینه فضایی اظهار کرد: به دنبال ناکامی شرکت مذکور ما به این نتیجه رسیدیم که در عرصه این فناوری پیشرفته خودمان سرمایه گذاری و ماهواره را تولید و به فضا پرتاب کنیم. این امر باعث شد تا جایگاه جدیدی برای فعالیت های فضایی پیش بینی شود و بر همین اساس سازمان فضایی در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات شکل گرفت و با حمایت دولت ها و در سایه کوشش مسؤولان و با تکیه بر دانش و تکنولوژی بومی و استفاده از محققین، فرهیختگان و استعدادهای درخشان کشور در 14 بهمن سال 1387 کشورمان موفق شد اولین ماهواره ساخت داخل به نام امید را با استفاده از حامل و ماهوارهبر بومی به فضا پرتاب کند.
جایگاه ایران در علوم فضایی دنیا
وی درباره جایگاه ایران در زمینه علوم فضایی در منطقه و جهان گفت: براساس سند چشم انداز پیش بینی شده است که تا سال 1404 در حوزه فناوری های پیشرفته، کشورمان به سرآمد کشورهای منطقه تبدیل شود و در جایگاه اول قرار گیرد. با دستاوردهای خوبی که داشتهایم و تحریم ها و محدودیت ها باعث شد کشور متکی به توانمندی داخلی باشد و از داشته های خود استفاده کند. ما به دانش و فناوری های منحصر به فردی دست پیدا کردیم که تعداد اندکی از کشورها آن را در اختیار قرار دارند.
فاضلی ادامه داد: برای نمونه فناوری ساخت ماهواره در اختیار 40-50 کشور قرار دارد. اما فناوری پرتاب ماهواره و دستیابی به دانش ساخت حامل و ماهواره بر، فقط در اختیار حدود 10 کشور جهان قرار دارد که ما در سایه تلاش های دانشمندان و حمایت های دولت ها و به ویژه مقام معظم رهبری توانستیم به این فناوری دست پیدا کنیم.
ایران تنها کشور منطقه در ساخت و پرتاب ماهواره
فاضلی خاطرنشان کرد: بی تردید ما در میان کشورهای منطقه تنها کشوری است که توان طراحی و ساخت و پرتاب ماهواره با حامل و ماهوارهبر خود را در اختیار دارد و این توان همچنان در حال گسترش است.
وی ایران را یکی از 15 کشور دارای تکنولوژی فضایی در سطح جهان دانست و اظهار کرد: در سطح بین الملل، یک مؤسسه بین المللی معتبر به نام فوترون در 6 یا 7 سال اخیر فعالیت های کشورهای پیشرفته و پیشتاز در عرصه فضایی را رصد می کند.
فاضلی افزود: این مؤسسه در سال 2012 اعلام کرد با توجه به اینکه چند کشور، اخیرا در عرصه فعالیت های فضایی پیشرفت های قابل توجه و قابل ملاحظه ای داشته اند، نام پنج کشور دیگر به فهرست 10 کشور مذکور اضافه می شود که یکی از آن کشورها ایران بود و این کشورها در سال 2012 عبارت بودند از آرژانتین، افریقای جنوبی، استرالیا، اوکراین و ایران. این مؤسسه در همان سال اعلام کرد در میان این پنج قدرت نوظهور فضایی، ایران دارای بالاترین نرخ توسعه و رشد فعالیت های فضایی است.
برنامههای جدید سازمان فضایی ایران
قائم مقام سازمان فضایی در خصوص برنامه های جدید سازمان فضایی جمهوری اسلامی ایران، همه ماهواره های پرتاب شده قبلی را ماهوارههای سنجش از دور دانست و گفت: ما تصمیم داریم که ماهواره شریف ست را با ماهواربر سفیر به فضا پرتاب کنیم . ماهواره شریف ست دارای فناوری های جدیدی در زمینه های سازه ، دقت تصویربرداری با کیفیت بالاتر محموله اپتیکی است و برای اولین بار باند اس را در این ماهواره آزمایش خواهیم کرد و سپس ماهواره ناهید را که در سازمان فضائی توسعه پیدا کرده است ، با ماهواره بر سفیر به فضا پرتاب خواهیم کرد.
فاضلی ادامه داد: ماهواره ناهید دارای صفحه های خورشیدی است که این صفحات رو به خورشید بازمی شود و بازشدن صفحات خورشیدی یک فناوری جدید است ولی در ماهواره های قبلی صفحات خورشیدی روی بدنه ماهواره ها نصب شده بود . ما همچنین برای اولین بار باند مخابراتی کی یو را در ماهواره ناهید در مدار لئو آزمایش خواهیم کرد و اهل فن میدانند که پیچیدگی استفاده از باند کی یو در مدارهای پایین تر بیشتر است و ما ان شاء الله این فناوری را در ارتفاع 36 هزار کیلومتری یا همان مدار ژئو یا زمین آهنگ مورد استفاده قرار خواهیم داد.
پرتاب یک ماهواره جدید تا آخر امسال
فاضلی با اعلام این که انشاء الله تا آخر امسال یک ماهواره به فضا پرتاب خواهیم کرد، در پاسخ به این سؤال که آیا ماهواره ناهید که دارای باند کی یو خواهد بود ، قادر به پخش برنامه های شبکه های تلویزیونی که توسط غرب ممنوع شده است ، خواهد بود، اظهار داشت: باند کی یو که در ماهواره ناهید آزمایش خواهد شد، فعلاً دارای توانائی مستغنی کردن ما از ماهواره های مخابراتیِ واقع در مدار ژئو نخواهد بود؛ ولی تلاش ما دستیابی به فناوری استفاده از محموله های مخابراتی باند کی یو در مدار ژئو است.
فاضلی تأکید کرد: نگاه دولت تدبیر و امید، بیشتر بر پایه اولویت بخشیدن به فن آوری های فضایی در ارائه خدمات و کاربردهای فضایی است.
وی با اشاره به کاربردهای مختلف و مهم ماهواره گفت: ما با استفاده از تصاویر ماهواره ای دقیق می توانیم جنگل های خود را مورد پایش قرار دهیم، و مراقبت کنیم که دست اندازیی به آن ها صورت نگیرد یا اگر آتش سوزیی در نقطه ای از جنگل های کشور پدید بیاید، بلافاصله در این خصوص به جنگلبانانمان خبر دهیم.
فاضلی افزود: امروزه استفاده از تصاویر ماهواره ای برای مراقبت از مرحله کاشت ، داشت و برداشت محصولات کشاورزی بسیار رایج است. آمار و برنامه ریزی دقیق کشور در حوزه کشاورزی و در محصولات راهبردی مثل برنج، گندم و جو بسیار مهم است. ماهواره ها می توانند به ما کمک کنند مساحت سطح زیر کشتمان را به صورت دقیق اندازه گیری کنیم.
فاضلی با بیان اینکه ماهواره های کنونی ایران هنوز امکان ارسال چنین تصاویری را ندارند، خاطرنشان کرد: ان شاء الله ماهواره های بعدی ما نظیر ظفر، طلوع و آتست که با همکاری دانشگاه امیرکبیر ساخته شده است، توسط ماهواره برِ سیمرغ که به زودی توسط دیگر سازمان ها توسعه پیدا می کند و وارد خدمت می شوند، به فضا پرتاب شوند؛ و آنگاه می توانیم ماهواره ها را برای استفاده عملیاتی و دریافت تصاویر سنجشی دقیق مورد استفاده قرار دهیم.
فاضلی گفت: ماهواره های سنجش از دور برای اهداف صلح آمیز مثل همین پایش محصولات کشاورزی، مثل پایش ریزگردها و خشکی زایی، بیابان زایی، جنگل زدایی، یا مدیریت بحران ها و حوادث غیرمترقبه مثل سیل، طوفان، زلزله، سونامی و تمام فعالیت های صلح آمیز در زمینه پزشکی از راه دور.
سازمان فضایی به دنبال اهداف نظامی نیست
وی خاطرنشان کرد: گذشته از این ها، ما به هیچ وجه اهداف نظامی را در سازمان فضایی دنبال نمی کنیم، بحث برنامه های هوافضای دفاعی در سند جامع توسعه هوا فضا پیش بینی شده که متولی آن امر، حوزه های نیروهای مسلح هستند. سازمان فضایی تمام همّ و وجهه خود را بر استفاده از فن آوری های فضایی جهت اهداف صلح آمیز متمرکز کرده است.
طرح ایجاد پایگاه پرتاب ماهواره در مجاورت چابهار
فاضلی خاطرنشان کرد: در منطقه عمومی جنوب شرق کشور، نقطه ای را با بررسی های فنی دقیق به دست آوردیم و بنا داریم که در سال های آینده، پایگاه پرتاب ماهواره های مخابراتی ایجاد کنیم. طراحی های مقدماتی و طراحی های مفهومی برای احداث این پایگاه صورت گرفته است. مکان ایجاد این پایگاه، در منطقه ای در مجاورت شهر چابهار در استان سیستان و بلوچستان است.
وی با اشاره به ادعاها و اتهامات غرب علیه جمهوری اسلامی ایران برای مانع تراشی در برابر دستاوردهای مسیر توسعه فناوریها گفت: همین جا هم اعلام می کنم که اهداف ما کاملا صلح آمیز است و ما در همان پایگاه پرتابی که در جنوب شرق کشور احداث می کنیم، ان شاء الله امکاناتی فراهم خواهیم کرد که دیگر کشورها بیایند و محموله های فضایی و ماهواره ای خود را برای پرتاب به ما بسپارند.
.: Weblog Themes By Pichak :.