آیا گوشی شما از ۴G یا LTE پشتیبانی می‌‌کند؟ این سوال تا همین یک ماه پیش  برای تمامی کاربران ایرانی کاملا بی معنا بوده و اغلب در دو راهی انتخاب بین یک گوشی دو سیم‌کارت و یک گوشی تک سیم‌کارت اما با قابلیت LTE تقریبا هیچ کاربر ایرانی گزینه دوم را انتخاب نمی‌کرد. این معادله آشنا اما بلاخره چند هفته پیش به‌صورت سراسری تغییر کرد و نه‌تنها در مدت زمانی کوتاه شبکه نسل سوم تلفن همراه توسط هر دو اپراتور رونمایی شد بلکه نسل چهارم یا LTE نیز (هرچند محدود) هم‌اینک در برخی مناطق کشور در دسترس است. در مقاله زیر با ارزان‌قیمت‌ترین گوشی‌های هوشمند بازار با امکان پشتیبانی از LTE آشنا می‌شویم.

صحبت از ارائه نسل چهارم ارتباطات موبایلی این روزها همه‌جا به گوش می‌رسد و با اینکه این سرویس هنوز در سرتاسر کشور در دسترس نیست و حتی در شهرهای ارائه شده نیز پوشش آن هنوز کامل نشده است اما از هم‌اینک بسیاری از کاربران و به‌خصوص گیک‌ها در حال تهیه دیوایس‌های منطبق با این سیستم‌، برای تجربه‌ای بی‌نظیر و تا حدودی باورنکردنی در فضای همواره محدود اینترنت داخلی هستند. تکنولوژی ۴G یا LTE فناوری خاص و گران‌قیمتی است که نه‌تنها هزینه‌های بالایی را به اپراتور تحمیل می‌کند بلکه گوشی‌های پشتیبانی‌کننده از آن نیز بسیار محدودتر از دیوایس‌های معمول خواهند بود. ار این رو برای راهنمای کاربران تصمیم گرفتیم ارزان‌ترین گوشی‌های پشتیبانی کننده از اینترنت نسل چهارم ایرانسل را به ترتیب قیمت برای شما معرفی کنیم. با ما همراه شوید.

گوشی‌های معرفی شده در این مقاله به‌دقت از مدل‌های حال حاضر بازار انتخاب شده‌‌اند که ضمن داشتن سیستم‌عامل از تنها شبکه LTE داخلی یعنی شبکه ایرانسل نیز پشتیبانی کنند. شبکه نسل چهارم در باندهای فرکانس‌های مختلفی در کشورهای جهان فعال است و باند فرکانسی شبکه ایرانسل دو باند ۱۸۰۰ و ۲۶۰۰ مگاهرتز است. تمامی مدل‌های این لیست از این دو باند فرکانسی پشتیبانی می‌کنند. ۱۱ مدل‌ انتخاب شده در لیست پیش رو، براساس قیمت از حداقل رقم ۵۷۰ هزار تومان تا ۱ میلیون تومان مرتب شده‌اند که در ادامه با تک تک آن‌ها آشنا می‌شویم. البته ذکر این نکته مهم خواهد بود که مدل‌های این لیست تنها نمونه‌های حاضر در این کلاس قیمتی با پشتیبانی از LTE‌ نیستند اما حداقل در مورد مدل‌های گران‌تر سعی کردیم از نمونه‌های جدیدتر بازار استفاده کنیم.

ارزانترین گوشی های بازار با قابلیت پشتیبانی از شبکه ۴G


۱- Nokia Lumia 635:‌ مشخصات و قابلیت‌های این مدل با توجه به قیمت آن بسیار مناسب به نظر می‌رسد. Lumia 635 را به نوعی می‌توان ارزان‌قیمت‌ترین اسمارت‌فون حاضر در بازارهای داخلی با پشتیبانی از LTE دانست. نسخه اینترنشنال این گوشی با نام RM-974 شناخته می‌شود و هر دو باند ۱۸۰۰ و ۲۶۰۰ شبکه LTE در آن پشتیبانی می‌شود. صفحه‌نمایش IPS دستگاه، ۴.۵ اینچی با وضوح ۸۵۴×۴۸۰ پیکسل است و نه‌تنها از فناوری ClearBlack در افزایش کنتراست و کیفیت بهره می‌برد بلکه با شیشه Gorilla Glass 3 نیز در برابر صدمات فیزیکی محافظت می‌شود. چهار پردازنده ۱.۲ گیگاهرتزی A7، رم ۵۱۲ مگابایتی، ۸ گیگابایت حافظه داخلی قابل ارتقا و دوربین ۵ مگاپیکسلی سایر اجزای این گوشی را تشکیل می‌دهند. نبود دوربین دوم بالای صفحه‌نمایش بزرگ‌ترین نقطه صعف این مدل برای کاربران LTE محسوب می‌شود. Lumia 635 در بازارهای داخلی تا حدودی کمیاب است اما می‌توان آن را با رقمی نزدیک به ۵۷۰ هزار تومان تهیه کرد.

ارزانترین گوشی های بازار با قابلیت پشتیبانی از شبکه ۴G


۲- HTC Desire 510 : این گوشی نیز به نسبت مشخصات و قابلیت‌های آن قیمت بسیار مناسبی را ارائه می‌کند. صفحه‌نمایش گوشی ۴.۷ اینچی با وضوح ۸۵۴×۴۸۰ پیکسل است که به فشردگی نسبتا کم ۲۰۸ppi‌ منجر می‌شود. دوربین گوشی ۵ مگاپیکسل فاقد فوکوس خودکار با امکان فیلم‌برداری ۱۰۸۰p بوده و از یک باتری ۲۱۰۰mAh در آن استفاده شده است. چهار پردازنده ۱.۲ گیگاهرتزی، ۸ گیگابایت حافظه داخلی و ۱ گیگابایت رم در این مدل حضور دارند. Desire 510 در دو مدل آمریکایی و اروپایی عرضه می‌شود که نسخه اروپایی آن به پردازنده‌های ۶۴ بیتی مجهز شده‌اند. Desire 510 از اندروید ۴.۴.۲ بهره می‌برد و از Sense 5.5 UI نیز در آن استفاده شده است. این گوشی در بازارهای داخلی با قیمتی نزدیک به ۵۷۵ هزار تومان در دسترس قرار دارد.

ارزانترین گوشی های بازار با قابلیت پشتیبانی از شبکه ۴G


۳- Sony XPERIA V : مدل V یکی از معدود گوشی‌های خارج از سری Z سونی محسوب می‌شود که به امکان مقاومت در برابر نفوذ آب مجهز شده است. این گوشی که از حضور آن در بازار مدت نسبتا زیادی می‌گذرد هنوز نیز به واسطه قیمت مناسب و امکانات مطلوب طرفداران خود را حفظ کرده است. صفحه‌نمایش در V نسبت به دو مدل دیگر کوچک‌تر شده اما وضوح آن به HD یا ۱۲۸۰×۷۲۰ پیکسل ارتقا پیدا کرده است. دوربین گوشی ۱۳ مگاپیکسلی با فیلم‌برداری ۱۰۸۰p بوده و سیستم‌عامل آن نیز آخرین بار به نسخه ۴.۳‌ اندروید ارتقا پیدا کرده است. بخش پردازشی این گوشی نیز از دو نمونه پیشین قوی‌تر بوده و دو هسته ۱.۵ گیگاهرتزی Krait با گرافیک Adreno 225 در آن حضور دارند. ۸ گیگابایت حافظه داخلی و ۱ گیگابایت رم در این مدل دیده می‌شود. XPERIA V در بازارهای داخلی نزدیک به ۶۴۰ هزار تومان قیمت دارد.

ارزانترین گوشی های بازار با قابلیت پشتیبانی از شبکه ۴G


۴- HTC Desire 610 : در Desire 610 با مشخصات بهبود یافته‌ای نسبت به Desire 510 روبرو می‌شویم. نسخه اروپایی و آسیایی این گوشی هر دو از باندهای فرکانسی ۱۸۰۰ و ۲۶۰۰ در LTE‌ پشتیبانی می‌کنند و از این لحاظ مشکلی وجود ندارد. صفحه‌نمایش دستگاه همچنان ۴.۷ اینچی است اما وضوح آن اینک به qHD یا ۹۶۰×۵۴۰ پیکسل ارتقا پیدا کرده است. اندکی کاهش ضخامت، وزن دستگاه را نیز نسبت به مدل Desire 510 نزدیک به ۱۴ گرم کاهش داده است. دوربین این بار ۸ مگاپیکسل با فوکوس خودکار و فیلم‌برداری ۱۰۸۰p بوده اما ظرفیت باتری با ۲۰۴۰mAh اندکی کاهش را نشان می‌دهد. چهار پردازنده ۱.۲ گیگاهرتزی ARM A7، حافظه ۸ گیگابایتی و ۱ گیگابایت رم دیگر موارد قابل ذکر در مورد این گوشی که با قیمتی در حدود ۷۸۰ هزار تومان به فروش می‌رسد را تشکیل می‌دهند.

ارزانترین گوشی های بازار با قابلیت پشتیبانی از شبکه ۴G


۵- Nokia Lumia 820 : دیگر انتخاب ویندوزفونی برای کاربران علاقه‌مند به LTE، گوشی لومیا ۸۲۰ از نوکیا است که با توجه به حضور مدل‌های جدیدتر، این روزها از افت قیمت مناسبی نیز برخوردار شده است. صفحه‌نمایش ۴.۳ اینچی گوشی دارای وضوح ۸۰۰×۴۸۰‌ پیکسل با فناوری ساخت Super AMOLED است و فناوری ClearBlack نیز کیفیت این پنل را تضمین می‌کند. دوربین ۸ مگاپیکسلی با فیلم‌برداری فول اچ‌دی، حافظه رم ۱ گیگابایتی و دو پردازنده ۱.۵ گیگاهرتزی Krait مشخصات برجسته این مدل را تشکیل می‌ً‌دهند. Lumia 820 هشت گیگابایت حافظه داخلی دارد و با کمک کارت حافظه می‌توان آن را تا ۶۴ گیگابایت دیگر ارتقا داد. ظرفیت باتری ۱۶۵۰mAh یکی از نقاط منفی معدود این مدل به حساب می‌آید. قیمت متوسط این گوشی در بازار حوالی ۷۹۰ هزار تومان است.

ارزانترین گوشی های بازار با قابلیت پشتیبانی از شبکه ۴G


۶- Sony Xperia M2 Aqua : سری M از جمله مدل‌های رده پایین با مشخصات مناسب سونی است که به‌خصوص در نسخه اول فروش بسیار بالایی را برای این برند به همراه داشت. در سال جاری ورزن M2 وارد بازار شد که البته به‌نسبت قیمت آن مشخصات چندان فوق‌العاده‌ای را ارائه نمی‌کرد. نسخه Aqua از M2 همانطور که می‌توان حدس زد ورزن مقاوم در برابر نفوذ آب و گرد و خاک M2 محسوب می‌شود و به‌صورت پیش‌فرض نیز در تمامی نسخه‌ها، از اتصال LTE پشتیبانی می‌کند. سایر مشخصات گوشی تغییری نسبت به گذشته نداشته‌‌اند که از آن جمله باید به صفحه‌نمایش ۴.۸ اینچی qHD، دوربین ۸ مگاپیکسلی با فیلم‌برداری ۴۸۰p، چهار پردازنده ۱.۲ گیگاهرتزی A7، هشت گیگ حافظه داخلی و ۱ گیگابایت رم است. یکی از نکات منفی این مدل زاویه دید نچندان رویایی صفحه‌نمایش است که در M2 نیز پیش از این دیده شده بود. این مدل حوالی ۸۵۰ هزار تومان قیمت دارد.

ارزانترین گوشی های بازار با قابلیت پشتیبانی از شبکه ۴G


۷- Sony Xperia ZR : ارزان‌ترین گوشی سری Z سونی با امکان پشتیبانی از LTE مدل ZR است. ZR در بین گوشی‌های اندرویدی این لیست تنها نمونه‌ای محسوب می‌شود که ارائه اندروید لولی‌پاپ یا ورژن ۵ نیز برای آن به‌صورت رسمی اعلام شده است و از این لحاظ با دیگر مدل‌ها تفاوت بزرگی خواهد داشت. صفحه‌نمایش ZR یک نمونه ۴.۶‌ ا/NL/BMنچی HD است که با وجود کیفیت تصویر مناسب و فشردگی پیکسلی مطلوب، به‌علت نبود فناوری IPS از زاویه دید فوق‌العاده‌ای برخوردار نیست. دوربین ۱۳ مگاپیکسلی فول اچ‌دی، حافظه رم ۲ گیگابایتی، پردازنده‌های چهارگانه Krait و ۸ گیگابایت حافظه داخلی ویژگی‌های اصلی ZR را تشکیل می‌دهند. این گوشی نیز مثل تمامی دیگر مدل‌های سری Z در برابر نفوذ آب مقاوم طراحی شده است. قیمت ZR در بازارهای داخلی نزدیک به ۸۷۰ هزار تومان است.

ارزانترین گوشی های بازار با قابلیت پشتیبانی از شبکه ۴G


۸- Nokia Lumia 1320 : یکی از خوش‌قیمت‌ترین و در عین حال محبوب‌ترین دیوایس‌های مجموعه ویندوزفون، گوشی Lumia 1320 است. صفحه‌نمایش دستگاه یک نمونه ۶ اینچی با وضوح ۱۲۸۰×۷۲۰ پیکسل بوده و دوربینی ۵ مگاپیکسلی با امکان برداشت ویدئوی ۱۰۸۰p در آن دیده می‌شود. شیشه ضد خش Gorilla Glass از صفحه‌نمایش این مدل در برابر صدمات فیزیکی محافظت می‌کند و تکنولوژی ClearBlack نیز به نوعی تضمین‌کننده کیفیت تصویر در این پنل است. پردازش در این مدل با دو هسته ۱.۷ گیگاهرتزی Krait‌ و ۱ گیگابایت رم تامین می‌شود و ۸ گیگابایت حافظه داخلی قابل ارتقا در آن دیده می‌شود. Lumia 1320‌ حوالی ۹۰۰ هزار تومان قیمت دارد.

ارزانترین گوشی های بازار با قابلیت پشتیبانی از شبکه ۴G


۹- Samsung Galaxy S5 mini : با افزایش قیمت اندک‌اندک با مشخصات پیشرفته‌تری روبرو می‌شویم. S5 Mini‌ بسیاری از مشخصات S5 اصلی را به ارث برده و تکنولوژی تشخیص اثر انگشت و پنل Super AMOLED کلاس کاری بالایی را برای آن به همراه می‌آورد. صفحه‌نمایش دستگاه ۴.۵ اینچی با وضوح HD یا ۱۲۸۰×۷۲۰ پیکسل است که با ارائه فشردگی ۳۲۶ppi چه به لحاظ تراکم و چه از نظر فناوری ساخت کیفیت مناسبی را ارائه می‌کند. دوربین ۸ مگاپیکسلی فول اچ‌دی، چهار پردازنده ۱.۴ گیگاهرتزی A7، حافظه رم ۱.۵ گیگابایتی و ۱۶ گیگابایت حافظه داخلی دیگر نکات مهم در رابطه با این مدل را تشکیل می‌دهند. این مدل حوالی ۹۹۰ هزار تومان قیمت دارد.

ارزانترین گوشی های بازار با قابلیت پشتیبانی از شبکه ۴G


۱۰- Sony Xperia T3 : گوشی T3‌ در سه نسخه مختلف شامل D5102، D5103‌ و D5106 ارائه می‌شود که دو نسخه ۰۳‌ و ۰۶ به امکان LTE‌ مجهز هستند. صفحه‌نمایش ۵.۳‌ اینچی HD، دوربین ۸ مگاپیکسلی فول اچ‌دی، چهار پردازنده ۱.۴‌گیگاهرتزی A7 و ۱ گیگابایت رم مشخصات اصلی T3 را تشکیل می‌ًدهند. IPS بودن پنل مشکل زاویه دید را در این مدل از میان برده و از لحاظ ظرفیت باتری نیز با ۲۵۰۰ میلی آمپر ساعت با نمونه راضی‌کننده‌ای روبرو هستیم. سرعت LTE در این مدل به ۱۵۰Mbps‌ می‌رسد. T3 نزدیک به ۹۹۰ هزار تومان قیمت دارد.

ارزانترین گوشی های بازار با قابلیت پشتیبانی از شبکه ۴G


۱۱- Nokia Lumia 735: مدل ۷۳۵ به نسل جدید گوشی‌های هوشمند نوکیا (و اینک مایکروسافت) تعلق دارد. این گوشی اغواگر دارای صفحه‌نمایش ۴.۷ اینچی HD با فناوری AMOLED، پوشش Gorilla Glass 3 و تکنولوژی ClearBlack است. دوربین اصلی دستگاه ۶.۷ مگاپیکسلی با لنز کارل زایس است و دوربین جلو نیز ۵ مگاپیکسل وضوح دارد. پردازش در Lumia 735 با چهار پردازنده ۱.۲ گیگاهرتزی A7 تامین می‌شود و ۱ گیگابایت رم همراه با ۸ گیگابایت حافظه داخلی قابل ارتقا در آن دیده می‌شود. این گوشی حوالی ۱ میلیون تومان قیمت دارد.

ارزانترین گوشی های بازار با قابلیت پشتیبانی از شبکه ۴G
 
 
 


تاريخ : پنج شنبه 30 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

از نظر ما سیستم عامل اندروید بهترین انتخاب است، اگرچه قرارگیری در صدر سیستم عامل‌های دنیا نیز این قضیه را اثبات کرده است. حال پیشنهاد ویژه ما برای دوستداران اندروید چیست؟
ما می‌گوییم گوشی سامسونگ گلکسی نوت 4 را بگیرید.

اندروید

چرا این گوشی را بخریم؟

پردازنده بسیار قدرتمند چهار هسته‌ای از سری جدید کوالکام ودر برخی مناطق اگزینوس
دوربین عکاسی با کیفیت و فیلم‌برداری فوق العاده 4K
نمایشگر با کیفیت 5.7 اینچی با وضوح تصویر QHD
قلم جادویی S Pen
امکانات کامل و رنگارنگ نرم‌افزاری
باتری پرتوان 3220 میلی‌آمپری

چرا این گوشی را نخریم؟

قیمتش کمی بالاست!
اسپیکر متوسطی دارد

چه مدل‌های دیگری می‌توان خرید؟!

سونی اکسپریا Z3
سامسونگ گلکسی S5
ال‌جی G3
اچ‌تی‌سی وان M8
هواوی اسند میت 7

ویندوز فون

تنوع مدل‌های ارایه شده با این سیستم عامل به طور حتم به اندازه گوشی‌های اندرویدی نیست و این تنوع در کشور ما کمتر نیز است. اما ممکن است بسیاری به این محصول مایکروسافت علاقه زیادی داشته باشند که در ابتدا ما توصیه می‌کنیم حتما دستگاه‌های مجهز به ویندوز فون 8.1 را خریداری کنید. حال کدام گوشی؟!
ما می‌گوییم نوکیا لومیا 930 را بگیرید.

چرا این گوشی را بخریم؟

کامل‌ترین گوشی ویندوزفونی
نمایشگر با کیفیت 5 اینچی با وضوح تصویر فول اچ‌دی
دوربین 20 مگاپیکسلی کارل زایس مجهز به لرزش‌گیر اپتیکال
قابلیت لمس نمایشگر با ناخن و دستکش
سخت‌افزار قدرتمند

چرا این گوشی را نخریم؟

وزن بالا
عدم پشتیبانی از کارت حافظه جانبی

چه مدل‌های دیگری می‌توان خرید؟!
نوکیا لومیا آیکون
نوکیا لومیا 1520
نوکیا لومیا 830
اچ‌تی‌سی وان M8 ویندوزفون

iOS

تنوع گوشی در این سیستم عامل، از دو مورد قبلی بسیار کمتر است و کلا فقط مجبور هستید چند گوشی محدود از اپل را بخرید. اما کدام مدل را؟
ما می‌گوییم آی‌فون 6 پلاس نسخه 128 گیگابایتی را بگیرید.

چرا این گوشی را بخریم؟

بازی و برنامه‌های بسیار زیاد و سازگار با گوشی شما
طراحی شیک، باریک و سبک
کارایی بسیار خوب گوشی در اکثر بخش‌ها
سنسور اثر انگشت
نمایشگر با کیفیت 5.5 اینچی با وضوح تصویر فول اچ‌دی

چرا این گوشی را نخریم؟

قیمت بسیار بالا در مقایسه با رقبای اندرویدی (و حتی ویندوز فونی)
تن دادن به دستور العمل‌های محدود کننده اپل در کار با گوشی (همان روش‌های خودخواهانه اپل!)
عدم پشتیبانی از حافظه جانبی

چه مدل‌های دیگری می‌توان خرید؟!
آی‌فون 6
آی‌فون 5s

بلک بری

این کمپانی با سابقه کانادایی انقدر از خود متشکر است که اسم سیستم عاملش را نیز مشابه با سازنده‌اش انتخاب کرده و با توجه به انحصاری بودن همچون iOS اپل، پس نمی‌توان کالاهای دیگری از سایر سازندگان را با این سیستم عامل که امنیت بالایش شهرت زیادی دارد، پیدا نمود. مدل Passport (همان گذرنامه خودمان!) این کمپانی را بایستی گل سر سبد محصولات این سازنده دانست که با یک نمایشگر 4.5 اینچی و ظاهر بسیار خاص، تجربه خوبی را از این سیستم عامل برای علاقه‌مندانش رقم می‌زند.

چرا این گوشی را بخریم؟

سیستم عاملی با امنیت بالا
باتری قدرتمند
صفحه کلید کامل
چگالی پیکسلی مناسب
سخت‌افزار قدرتمند

چرا این گوشی را نخریم؟

سایز نامتناسب گوشی و نمایشگر
سیستم عاملی با برنامه‌های کمتر از سایرین

چه مدل‌های دیگری می‌توان خرید؟!
بلک بری Z3
بلک بری Z30

جاوا

می‌توان به گوشی‌های جاوا، عنوان مدل‌های بدون سیستم عامل را نیز اتلاق کرد. این دسته از گوشی‌ها در رده نمونه‌های ارزان قیمت‌تر قرار می‌گیرند و افرادی که از گوشی خود انتظار تنها برقراری ساده تماس و فرستادن پیغام و یک عکاسی ساده دارند، بهتر است گوشی خودشان را از این سری انتخاب کنند. حال کدام مدل را در این سری بخریم؟
ما می‌گوییم آلکاتل 20.01 را بگیرید.

چرا این گوشی را بخریم؟

کاربری بسیار ساده و گویا
کلیدهای بزرگ با حروف فارسی
بدنه سبک و خوش دست
مجهز به رادیو (بدون نیاز به آنتن) و چراغ قوه
پایه شارژ جداگانه

چرا این گوشی را نخریم؟

ظاهر معمولی و نسبتا بزرگ
عدم پشتیبانی از 3G و شبکه بی‌سیم

چه مدل‌های دیگری می‌توان خرید؟!
هواوی G5520
نوکیا آشا 502
سامسونگ C3592



تاريخ : پنج شنبه 30 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
همه کاربرانی که‌ نسخه اندروید گوشی هوشمند خود را به‌روز رسانی  کرده‌اند، به خوبی می‌دانند که سیستم به‌روز رسانی اندروید، بسیار طاقت‌فرسا و همراه با پیچیدگی‌های زیاد است. شاید در این مورد، هم گوگل و هم اپل باید چیزهای زیادی ‌از مایکروسافت فرا ‌گیرند. 

اما ما در اینجا قصد نقد سیستم به‌روز رسانی اندروید را نداریم. هدف ما نگاهی از نزدیک به بهینه‌سازی‌های صورت گرفته در این نسخه از اندروید در خصوص عملکرد این سیستم عامل و همچنین تأثیرات آن بر عمر باتری گوشی‌های هوشمند است.

نگاهی از نزدیک به اندروید Lollipop؛ سرعت و عمر باتری

پیش از هر چیز باید این نکته را در نظر داشت که اکنون تنها تعدادی از گوشی‌های هوشمند، پرچم‌دار اندروید به این نسخه از سیستم عامل به‌روز رسانی شده‌اند و هنوز راه زیادی در پیش است تا همه گوشی‌های پرچم‌دار‌ و به خصوص هوشمند‌های جدید همچون Galaxy A به این نسخه به‌روز رسانی شوند. 

اما صرف‌نظر از روند به‌روز رسانی، سؤال اصلی ‌اینجاست که این به‌روز رسانی چه تأثیری بر عملکرد گوشی هوشمند شما خواهد داشت؟

پاسخ این پرسش را باید در کامپایل‌های ART و AOT و همچنین پروژه Volta جستجو کرد.

نگاهی از نزدیک به اندروید Lollipop؛ سرعت و عمر باتری
سیستم ART یا Android Runtime سیستمی است که از نسخه ۴. ۴ اندروید در اختیار کاربران است و در صورت تمایل می‌تواند فعال شود؛ اما در نسخه ۵ این سیستم و قابلیت به شکل پیش فرض فعال است. این سیستم جایگزین Davlik Runtime شده است و به عقیده تحلیلگران تأثیر بسیاری بر عملکرد سیستم عامل در گوشی‌های هوشمند دارد. 

در واقع Davlik از سیستم کامپایل JIT یا Just In Time برای تعامل با بایت کد‌های جاوا در App‌ها استفاده می‌کند. این سیستم به دلیل وجود سخت‌افزارهای با قدرت پردازش محدود در نسخه‌های قدیمی‌تر اندروید کارایی داشت، به ویژه به دلیل محدودیت‌های رم و حافظه.

اما ART از سیستم کامپایل ahead-of-time یا AOT استفاده می‌کند که تمام بایت کدهای جاوای App را به جای هر بار با اجرای برنامه، یک بار به شکل کلی کامپایل می‌کند. از آنجا‌ که در این یک بار تمامی کد Native در حافظه ذخیره می‌شود. در نتیجه، رد پای برنامه‌ها در اندروید نسخه ۵ بسیار بیشتر است که با توجه به افزایش میزان حافظه و رم در گوشی‌های جدید مشکل خاصی ایجاد نکرده و از آن سوی سرعت اجرای برنامه‌ها و عملکرد سیستم عامل را تا حد زیادی بهبود می‌دهد. 

این البته به این معناست که اجرای برنامه یا App برای بار اول کند است؛ اما در اجرای بعدی سرعت عملکرد برنامه به شدت افزایش می‌ابد. گوگل همچنین اذعان دارد که با یک بار کامپایل کردن کد App و در یک زمان به شکل کلی، بهینه‌سازی قابل توجهی کد بایت‌های جاوا صورت می‌گیرد که خود تأثیر ثانویه‌ای بر عملکرد دارد. در نتیجه این امر مصرف انرژی باتری از سوی CPU نیز تا حد زیادی کاهش می‌یابد؛ زیرا پردازش کد تنها یک بار و کلی صورت می‌پذیرد. 

سیستم ART همچنین از یک مکانیزم جدید و بهینه Garbage Collection (GC) برای اختصاص رم استفاده می‌کند. قبل از این سیستم GC مجبور به توقف اجرای کد برای اختصاص رم بود منجر به تعلیق و کندی اجرای برنامه یا آنچه گوگل Junk نامیده می‌شد. در سیستم ART این زمان مکث یا توقف به حداقل ممکن رسیده ‌که در ترکیب با سیستم بهینه سازی اختصاص رم مجددا عملکرد سیستم عامل در اجرای برنامه‌ها را تا حد زیادی بهبود می‌دهد.

نگاهی از نزدیک به اندروید Lollipop؛ سرعت و عمر باتری

اما در خصوص پروژه Volta باید گفت، گوگل بر افزایش عمر باتری گوشی‌های هوشمند اندروید تمرکز کرده است. در اندروید نسخه ۵ شاهد حضور یک سیستم بهینه Battery Saver هستیم و همچنین App با نام Battery Historian به این منظور طراحی و تدوین شده است که به کاربران و برنامه‌نویسان نگاه بهتری در خصوص اینکه چه چیز منجر به مصرف شدید انرژی باتری است، ارائه کند، ولی ‌در اینجا نیز توابع API هستند که منجر به بهینه شدن مصرف انرژی باتری در اندروید نسخه ۵ هستند. 

به این ترتیب که تابع API با نام Job Scheduler تابع جدیدی است که به اندروید نسخه ۵ اضافه شده است که به برنامه نویسان اجازه می‌دهد، ‌Task‌های مختلف را دسته بندی کرده و همه را در یک زمان مناسب اجرا کنند. وقتی این موضوع را در خصوص Task‌های پشت صحنه ‌ارزیابی کنیم، متوجه می‌شویم ‌این موضوع تا حد زیادی در کاهش مصرف انرژی از سوی CPU و مودم اثر‌گذار است. برای مثال Task‌های دسته‌بندی شده پشت صحنه تنها زمانی اجرا خواهند شد که گوشی در حال شارژ باشد. یا Task‌هایی که نیاز به اینترنت دارند، تنها در زمانی که آنتن‌دهی مناسب برای WiFi وجود داشته باشد اجرا شوند. 

همه آنچه تا اینجا در خصوص اندروید نسخه ۵ گفته شد، ‌موضوعاتی است که در نظر قابل توجه است؛ اما شاید در اجرا ‌روی گوشی‌های هوشمند متفاوت تأثیرات متفاوتی نیز داشته باشد، به گونه‌ای که می‌توان به سادگی دید که اجرای برنامه‌ها بر روی Lollipop در بار اول نسبت به Kitkat بسیار کند‌تر است؛ اما اجرای بار دوم نیز هر چند سریع‌تر و روان‌تر است، ولی در گوشی‌های مختلف باز هم این سرعت و عملکرد متفاوت خواهد بود. 

نگاهی از نزدیک به اندروید Lollipop؛ سرعت و عمر باتری

در اینجا Benchmark های صورت گرفته بر روی دو نسخه از اندروید را در چهار مدل گوشی هوشمند می‌بینید.

تست عملکرد CPU

نگاهی از نزدیک به اندروید Lollipop؛ سرعت و عمر باتری
نگاهی از نزدیک به اندروید Lollipop؛ سرعت و عمر باتری
نگاهی از نزدیک به اندروید Lollipop؛ سرعت و عمر باتری
نگاهی از نزدیک به اندروید Lollipop؛ سرعت و عمر باتری
نگاهی از نزدیک به اندروید Lollipop؛ سرعت و عمر باتری
نگاهی از نزدیک به اندروید Lollipop؛ سرعت و عمر باتری


تست بهینه‌سازی عمر باتری

نگاهی از نزدیک به اندروید Lollipop؛ سرعت و عمر باتری
نگاهی از نزدیک به اندروید Lollipop؛ سرعت و عمر باتری

نگاهی از نزدیک به اندروید Lollipop؛ سرعت و عمر باتری
نگاهی از نزدیک به اندروید Lollipop؛ سرعت و عمر باتری

آن گونه که از تست‌های Benchmark مشخص است، دو مدل از گوشی‌های هوشمند یعنی Galaxy S۵ و Moto G با به‌روز رسانی به نسخه ۵ از عملکرد بهتری در CPU برخوردارند که این عملکرد بهینه البته در تست‌های مختلف متفاوت و از ۰ تا ۱۰ درصد متغیر است. 

اما Moto X هیچ تغییری در عملکرد CPU نداشته ‌و همچنین LG G۳ کاهش سرعت در عملکرد تقریبا ‌حدود ۴ درصد را شاهد بوده است. 

همچنین در خصوص آزمون بهینه‌سازی مصرف باتری آن گونه که مشخص است، تقریبا تفاوتی را در هر دو نسخه اندروید شاهد نیستیم، به جز در خصوص G۳ که تا حدی این مصرف بهینه در خصوص آن مشهود است. 

در ‌‌نهایت با این تست‌های Benchmark کمی مشکل می‌توان بهینه‌سازی انرژی و عملکرد را در خصوص اندروید نسخه ۵ مشاهده کرد که البته این موضوع شاید بستگی زیاد به تغییراتی دارد که OEM‌ها در نسخه‌های خود از اندروید Lollipop ایجاد می‌کنند؛ اما با همه این احوال هنوز بهینه‌سازی عملکرد ۵ تا ۱۰ درصدی و تا حدی اندک بهینه‌سازی مصرف باتری در این نسخه، قابل مشاهده است.
 
 


تاريخ : پنج شنبه 30 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

اهمیت استفاده از زیرسطحی‌ها در حفاظت از آبهای سرزمینی و منافع کشور در آبهای آزاد به گونه‌ای است که متخصصان کشورمان پس از خودکفایی در تولید زیردریایی‌های سبک غدیر، به سمت ساخت زیردریایی‌های کلاس نیمه سنگین بروند که نتیجه آن «فاتح» ایرانی بود.


زیردریایی سبک کلاس غدیر

زیردریایی نیمه سنگین کلاس فاتح

اما در حوزه زیردریایی‌های سنگین یا کیلوکلاس، متخصصان دریایی ابتدا اقدام به تعمیرات اساسی زیردریایی‌های طارق و یونس کردند که توان نیروی دریایی را در این حوزه نشان داد، این اقدام درحالی صورت گرفت که ایران هیچ پلان و دفترچه راهنمایی درخصوص این زیرسطحی‌ها در اختیار نداشت.

در دهه 70 بود که جمهوری اسلامی ایران 3 فروند زیردریایی سنگین طارق، یونس و نوح را خریداری کرد.

با عملیاتی شدن چندین فروند زیردریایی سبک کلاس غدیر در آب‌های خلیج فارس -که توانایی اجرای عملیات در آب‌های کم عمق و امکان پایین شناسایی شدن را دارند- امکان اعزام واحدهای زیرسطحی کیلو به عملیات فرامنطقه‌ای، بدون به خطر افتادن توان زیرسطحی کشور در منطقه فراهم شد و در سال 90 برای اولین بار یکی از زیرسطحی‌های سنگین ارتش با نام «یونس»، به منظور نشان دادن اقتدار دریایی ایران با گذر از آبراه‌های بین المللی، وارد دریای سرخ شد که نشان دهنده عملیاتی بودن این زیردریایی و مثبت بودن تعمیرات صورت گرفته بر روی آن توسط متخصصان داخلی بود.

زیردریایی سنگین کلاس طارق در حال تعمیرات

در حقیقت باید گفت «غدیر» دروازه ورود ایران به حوزه طراحی و ساخت زیردریایی‌های سبک و «فاتح» نیز اولین قدم برای ساخت زیردریایی‌های نیمه سنگین با تُناژ 600 بود.

اما با توجه به اینکه اصول و تاکتیک‌های ساخت شناورهای زیرسطحی عمدتاً مشابه و یکسان است، جا داشت تا با طراحی و ساخت زیرسطحی‌های سنگین، توان حفاظت از آبهای سرزمینی جمهوری اسلامی ایران هرچه بیشتر افزایش یابد، که در این راستا طراحی و ساخت زیردریایی «بعثت» در دستور کار قرار گرفت تا دروازه‌ای باشد برای ورود ایران به عرصه طراحی و ساخت زیردریایی‌های سنگین.

زیردریایی سنگین کلاس طارق

با توجه به اینکه این زیردریایی به گفته امیر دریادار حبیب‌الله سیاری فرمانده نیروی دریایی ارتش، مراحل مطالعاتی را پشت سر گذاشته، به بررسی برخی مشخصات و ویژگی‌های این غول زیرسطحی خواهیم پرداخت؛ زیردریایی که قرار است وزنی بیش از 1300 تُن داشته و پُر کننده فاصله میان زیرسطحی‌های نیمه سنگین ایرانی (فاتح) با زیردریایی‌های سنگین 2300 تُنی (کلاس طارق) باشد.

امیر دریادار دوم فرهاد امیری معاون جهاد خودکفایی کل ارتش نیز در همین رابطه به خبرنگار فارس گفت: همیشه در ساخت نمونه‌های اول، بحث طراحی مفهومی، مقدماتی و مهندسی و همچنین خریداری نمونه اجزا باید صورت بگیرد و منابع شناخته شوند. لذا ساخت نمونه‌های اولیه زمان طولانی‌تری را می‌طلبد.

امیری تأکید کرد: به عنوان مثال ساخت ناوشکن جماران 12سال طول کشید اما ناوشکن دوم که دماوند است، امسال رونمایی خواهد شد، به همین جهت باید اجازه دهیم زمان جلوتر رفته و طراحی‌ها کامل شود و اجزای کار و منابع کامل به دست بیاید زیرا نمونه‌های اول، مبنایی است تا ساخت نمونه‌های بعدی صورت بگیرد.

معاون جهاد خودکفایی ارتش گفت: هرچقدر در ساخت نمونه‌های اولیه دقت کنیم طبیعتاً نمونه‌های بعدی کامل‌تر و مطمئن‌تر خواهد بود. به همین دلیل زمان خاصی برای اعلام پایان ساخت زیردریایی بعثت مد نظر نیست و باید اجازه دهیم تحقیقات، روند طبیعی و معمول خودش را انجام دهد که نمونه‌های بعدی آن را هم بسازیم.

تصویری از طراحی اولیه زیردریایی بعثت

 در طراحی اولیه، زیردریایی «بعثت» با طولی در حدود 60 متر و توان عملیات در عمق 300 متری، دارای 6 لانچر پرتاب اژدر و قابلیت مین‌ریزی خواهد بود که علاوه بر شلیک اژدر، پرتاب کننده موشک‌های کروز دریایی نیز هست؛ موشک‌هایی که جمهوری اسلامی ایران با طراحی و ساخت چندین مدل -از جمله «نور» با برد 120 کیلومتر و قادر با بُرد 200 کیلومتر- تعداد بسیار زیادی از آنها را در اختیار دارد.

 

زیردریایی بعثت که به نظر می‌رسد سرعتی در حدود 12نات در سطح و 20 نات در زیر سطح خواهد داشت، در آینده، تکمیل‌کننده زنجیره توان زیرسطحی جمهوری اسلامی ایران در آبهای  سرزمینی و بین‌المللی خواهد بود.



تاريخ : چهار شنبه 29 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |


تاريخ : چهار شنبه 29 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1424248901385_1.jpg

مطالعه جدید ناسا، رخداد ابرخشکسالی‌هایی را در نیمه دوم قرن بیست‌ویکم در آمریکا را به طور دقیق پیش‌بینی کرده که این خشکسالی‌ها از هر خشکسالی که طی 1000 سال گذشته رخ داده، دشوارتر و سخت‌ خواهند بود.

 

 بر اساس مطالعه محققان آژانس فضایی امریکا، یکی از عوامل تعیین‌کننده در پس چنین خشکسالی‌های خانمان‌براندازی، تولید فزاینده گازهای گلخانه‌ای ناشی از فعالیت‌های بشری است.

 

ناسا در این پروژه از چندین مدل آب‌وهوایی استفاده کرده و این نخستین تحقیق در نوع خود است که از داده‌های تاریخی هزار سال گذشته بهره می‌برد. این در حالی است که بسیاری از شاخص‌های خشکسالی فقط از داده‌های یک صد سال گذشته استفاده کرده‌اند.

 

جدیدترین مطالعه آژانس فضایی از شرایط محیطی حاکم بر گذشته دور با استفاده از پایگاه‌های داده‌ای موجود از حلقه درختان انجام شد. تیم تحقیقاتی با استفاده از اطلاعات طبیعی توانست خشکسالی‌ها را با بررسی فضاهای بین حلقه‌های موجود در تنه‌های درختان (فرآیندی موسوم به dendrochronology) پیش‌بینی کند.

 

برخی از درختان در طول سال‌های بارندگی‌های زیاد، به طور قابل‌توجهی رشد می‌کنند و فضای وسیع‌تری بین حلقه‌هایشان ایجاد می‌شود. با این حال، در طول دوران خشکسالی، رشد این درختان متوقف شده و آن‌ها حلقه‌های نزدیک‌تری ایجاد می‌کنند.

 

تیم ناسا با بررسی الگوهای حلقوی در گونه‌ای یکسان از درختان در طول خشکسالی‌های مدرن، توانست نقشه‌های خشکسالی دقیق هزار سال گذشته را خلق کند. این موضوع به دانشمندان اقلیم‌شناس امکان داشتن تصویری بزرگ‌تر از چرخه‌های خشکسالی در بازه زمانی بسیار طولانی‌تر را فراهم می‌کند.

 

«بن کوک»، نویسنده ارشد این مقاله و دانشمند اقلیم‌شناسی در موسسه مطالعات فضایی گودارد ناسا و رصدخامه زمین لامونت-دورتی در دانشگاه کلمبیای نیویورک، رهبر ارشد این پروژه گزارش شد.

 

بر اساس نتایج حاصله، رویکردهای انتشارات کربن انسانی در سال‌های آتی، شدت خشکسالی‌های آینده را تعیین خواهند کرد.



تاريخ : چهار شنبه 29 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
3-863.jpg

محققان دانشگاه آکسفورد در حال مطالعه بر روی سیستم اینترنت بی‌سیم پرسرعت نوری هستند که در آن از امواج نوری برای انتقال دیتا استفاده می‌شود.

 

 در این سیستم بی‌سیم برای انتقال اطلاعات به جای استفاده از امواج رادیویی از پرتوهای نوری استفاده می‌شود که به کمک این فناوری می‌توان به سرعت شگفت انگیز 100 گیگابایت در ثانیه دست یافت.

 

محققان امیدوارند به کمک این فناوری جدید محدودیت سرعت انتقال بی‌سیم اطلاعات به کمک امواج رادیویی که حداکثر هفت گیگابایت در ثانیه است را برطرف کنند.

 

اگرچه استفاده از پرتوهای نوری برای انتقال اطلاعات هم اکنون به کمک فیبرهای نوری انجام‌پذیر است، اما استفاده از پرتوهای نوری بدون استفاده از تونل هدایت یا همان فیبر شیشه‌ای کاری بسیار دشوار است.

 

محققان دانشگاه آکسفورد پس از ابداع روش صحیح انتقال دیتا به کمک نور هم اکنون به دنبال مطالعه بر روی روش‌های صحیح انتقال اطلاعات و افزایش فاصله بین فرستنده و گیرنده اطلاعات هستند.

 

در این سیستم برای انتقال پرسرعت اطلاعات نیاز است تا یک فرستنده پرتوهای نور را مستقیما به سمت گیرنده ارسال کند تا پس از تشکیل لینک ارتباط، انتقال اطلاعات با سرعت بالا انجام پذیرد.



تاريخ : چهار شنبه 29 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1424175014413_147.jpg

محققان هلندی طرح مفهومی از یک سازه مدور غول‌پیکر ارائه کرده‌اند که علاوه بر مسکونی بودن، در نقش یک توربین بادی عظیم نیز عمل می‌کند.

 

 طرح مفهومی Windwheel برای شهر ساحلی روتردام طراحی شده است. این سازه شامل دو حلقه عظیم است که حلقه داخلی با ساختار فولادی و شیشه‌ای، متشکل از 72 آپارتمان، 160 اتاق هتل، فروشگاه و یک رستوران بزرگ است؛ حلقه بیرونی نیز دارای 40 اتاقک برای مشاهده مناظر شهر است.

 

پایه‌ها درون آب قرار گرفته و سازه ظاهری شناور پیدا می‌کند؛ این سازه در عین حال در نقش یک توربین بادی عمل می‌کند که بدون ایجاد صدا و هرگونه حرکت، انرژی بادی تولید می‌کند.

 

انرژی بادی از طریق لوله‌های مخصوص به چارچوب فولادی منتقل شده و درنتیجه بدون حرکت مکانیکی یا ایجاد سرو صدا، این انرژی ذخیره‌سازی می‌شود.

 

برای استفاده حداکثری از انرژی‌های تجدیدپذیر، محققان قصد دارند بر روی نمای خارجی از پنل‌های خورشید برای تولید نیروی برق استفاده کنند.

 

در طرح مفهومی Windwheel به مدیریت صحیح آب نیز توجه ویژه‌ای شده است؛ آب باران توسط سیستم‌های مخصوص جمع‌آوری شده و در ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد. بازیافت فاضلاب و تولید بیوگاز از ضایعات، بخش دیگری از ویژگی‌های این ساختمان دوستدار محیط زیست هستند.

 

 

 

 

 

طرح مفهومی سازه دو منظوره Windwheel هلند

 

 

 

طرح مفهومی سازه دو منظوره Windwheel هلند

 

 

 

طرح مفهومی سازه دو منظوره Windwheel هلند

 

 

 


تاريخ : چهار شنبه 29 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

هواپیماهای آموزشی برای فراگیری مراحل پیشرفته پرواز، از جمله مهمترین حلقه های چرخه تربیت خلبانان نظامی برای مأموریت های رزمی هستند. نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان یکی از مهمترین بازوان دفاعی کشور که از انواع هواپیماهای شکاری، رهگیر و بمب افکن در مأموریت های رزمی بهره می برد با توجه به اجرای تمام مراحل آموزشی خلبانان در داخل کشور، نیازمند هواپیماهای مختلف برای این مراحل است.

هواپیماهای آموزشی از گونه های ساده با موتور ملخی تا جت های مادون و مافوق صوت را شامل می شوند که در ایران هواپیمای اس-68 بر اساس هواپیمای پیلاتوس PC-7 برای آموزش های نظامی ابتدایی از مدتها پیش ساخته شده و به تولید انبوه رسیده است. با توجه به پیچیدگی های بالای طراحی و ساخت یک هواپیمای جت، طبیعتاً رسیدن به محصول مد نظر در این زمینه بسیار دشوارتر است.

از این رو در رده جت های مادون صوت چندین پروژه تعریف شد که هر یک در سطح خود دستاوردهایی برای رسیدن به محصول نهایی داشته است. جت آموزشی شفق و طرح هایی نظیر یاحسین(ع) و تذرو که بعضاً تا مراحل آزمایش های پروازی نیز پیش رفتند از جمله این طرح ها محسوب می شوند. آخرین طرح در این زمینه جت آموزشی کوثر-88 است که طرح تفصیلی آن در سال 1388 به تصویب رسیده و به گفته مسئولین و بر اساس اخبار منتشر شده تمامی مراحل طراحی و آزمایش های نمونه های مقیاس کوچک آن نیز به طور کامل سپری شده است.

در زمینه جت های آموزشی مافوق صوت در کشورهای مختلف علاوه بر استفاده از نمونه های خاص آموزشی، عموماً از نمونه 2 نفره هر جنگنده برای آموزش های پیشرفته در جهت تربیت خلبان مربوط به آن هواپیما استفاده می شود.

آخرین دستاورد رونمایی شده صنعت هوایی کشور یعنی جت رزمی و آموزشی صاعقه-2 نیز در این دسته قرار می گیرد. پیش از این نیز تعداد اندکی از هواپیمای F-5A در قالب پروژه سیمرغ با تغییر در بخش جلویی بدنه به نوع 2 نفره، توسط شرکت هواپیماسازی ایران (هسا) تبدیل شده بودند که این هواپیما نیز قابلیت پرواز با سرعت مافوق صوت را دارد.

 

 

هواپیمای آموزشی سیمرغ


صاعقه-2 نمونه 2 نفره از جت جنگنده صاعقه است. صاعقه سابقه ای در حدود 10 سال در نیروی هوایی ارتش دارد که بر اساس تکمیل طرح های قبلی به نتیجه رسیده است بنا بر این اشاره ای گذرا به تاریخچه آن بر اساس اطلاعات رسمی منتشر شده مفید خواهد بود.

گام های اول در ایجاد توان ساخت جنگنده

نیروی هوایی ارتش (نهاجا) اولین یگانی در جمهوری اسلامی ایران بوده است که سازمانی تحت عنوان جهاد خودکفایی را در داخل خود تشکیل داد و مقام معظم رهبری در زمان ریاست جمهوری خود پس از اطلاع از این امر ضمن تأیید این ابتکار دستور تشکیل سازمان های مشابه را در سایر نیروها صادر فرمودند.

اولین حرکت های جهاد خودکفایی نهاجا عملیاتی نگه داشتن هواپیماهای خود در تمامی انواع در طول جنگ تحمیلی بود که با توجه به آسیب های ناشی از عملیات رزمی شامل تعمیرات و بازسازی می شد.

با دستور امیر سرلشگر شهید ستاری در سال 1365 ، مجتمع صنعتی اوج در نهاجا برای بازسازی هواپیماهای آسیب دیده ایجاد شد تا ضمن عملیاتی کردن مجدد این پرنده ها در آینده بتوان از طریق بازسازی هواپیماها به بستری برای ساخت هواپیماهای جنگنده و آموزشی هم دست پیدا نمود. یک سال بعد این مرکز توسط تعدادی از متخصصین دلسوز و تحت نظر فرماندهی نهاجا تشکیل شد.

برنامه بازسازی و عملیاتی نمودن جنگنده های آسیب دیده با قوت به کار خود ادامه داد و در طول دو دهه 70 و 80 ده ها فروند هواپیمای بازسازی شده به نهاجا تحویل داده شد. این بازسازی ها که شامل همه قسمت های آسیب دیده از سازه و بدنه تا اویونیک و موتور می شد به ایجاد تجربیات ارزشمند در هر دو سطح تعمیرات و ساخت کمک کرد.

پس از پایان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، این برنامه با مشارکت صنایع هوایی ایران (صها) که از زیرمجموعه های سازمان صنایع هوایی نیروهای مسلح است تقویت گردید و امروزه هواپیماهایی که در جریان مأموریت های رزمی و آموزشی آسیب می بینند نیز به سرعت بازسازی و تحویل یگان های پروازی می شوند.

کار ارتقاء تجهیزات و تسلیحات هواپیماها نیز در طی دوران جنگ تحمیلی آغاز شد که نصب موشک سطح به هوای هاوک روی جنگنده رهگیر اف-14، توسعه سامانه سوختگیری هوایی جنگنده به جنگنده، ایجاد تغییراتی روی رادار برخی هواپیماهای رزمی و موارد بسیار دیگر از نمونه کارهای جهاد خودکفائی نهاجا در دوران جنگ است.

اما یک گام مهم توسط جهاد خودکفائی نهاجا، شکل دهی نهضت قطعه سازی بود. جنگ طولانی و فرسایشی و حجم عظیم مأموریت های برعهده نهاجا سبب مصرف سریع قطعات موجود در انبارها می شد، قطعاتی که برخی از آنها نیاز روزمره هواپیماها بود. بنا بر این تلاش های همه جانبه ای توسط متخصصان نیرو و بخش های پژوهشی کشور و صنعت دفاعی در این زمینه آغاز شد.

به موازات این کار برای تأمین هواپیمای جنگی نیز طرح های میان مدت و بلند مدتی تعریف شد که با توجه به تحریم تسلیحاتی کشور و عدم امکان تأمین مطمئن هواپیمای رزمی مطلوب از خارج از کشور، امری بلندنظرانه و ستودنی بود. به گفته فرماندهان نهاجا این برنامه بر اساس مهندسی معکوس هواپیمای جنگنده اف-5 تایگر در سال 1366 تا 1367 شکل گرفت.

ورود آذرخش ایرانی به آسمان

جنگنده اف-5 به عنوان یک هواپیمای کوچک و چابک توانایی انجام مأموریت های مختلف رزم هوایی نزدیک، تهاجمی و بمباران سبک را داشت که تعداد زیادی از انواع مختلف آن پیش از انقلاب خریداری شده بود و به دلیل نداشتن پیچیدگی های زیاد 2 گونه دیگر هواپیمای رزمی موجود در ایران یعنی اف-4 فانتوم و اف-14 تامکت گزینه مناسبی برای قرار گرفتن به عنوان پایه برنامه ساخت جنگنده در ایران محسوب می شد.

البته جنگنده اف-5 تعداد 11هزار و 860 قطعه دارد که از چند ده ساعت تا بیش از 1000 ساعت عمر دارند و کمتر بودن پیچیدگی آن به صورت نسبی با 2 هواپیمای فوق مقایسه شده است.
 



ساخت جنگنده آذرخش


این پروژه بر مبنای ساخت داخلی هواپیمای اف-5ئی تعریف شده بود. چند نوع از جنگنده بمب افکن سبک اف-5 ساخت شرکت نورثروپ آمریکا پیش از انقلاب خریداری شده بود که منابع معتبر خارجی تعداد مهمترین نوع آن یعنی مدل E (تکنفره) و مدل F (دو نفره آموزشی رزمی) را 169 فروند ذکر کرده اند.

مشخصات عملکردی این جنگنده از جنبه های مختلف قابل قبول بوده به طوری که بیش از 30 کشور مختلف آن را به خدمت گرفته و هم اکنون نیز کشورهای زیادی با اجرای بهینه سازی های مختلف همچنان از آن استفاده می کنند. این جنگنده 14.45 متری دارای دهانه بال 8.13 متر، جرم خالی حدود 4350 کیلوگرم و توانایی حمل 3175 کیلوگرم محموله جنگی دارد.



پرواز جنگنده آذرخش


طرح ساخت هواپیمای مذکور به تعداد 30 فروند در دستور کار نهاجا قرار گرفت و در ابتدای کار سه فروند از هواپیماهای سانحه دیده و خارج از رده به عنوان نمونه های تحقیقاتی طی چند سال و بدون کمک متخصصان خارجی بازسازی کامل شده و به ناوگان هوایی ارتش ملحق شدند. اولین هواپیمای بازسازی شده توسط نهاجا در بهار 1367 پرواز کرده است.

با کسب تجربیات فراوان از این طریق، عملیات ساخت دو فروند از 30 فروند آذرخش مد نظر در نیمه اول سال 1373 شروع گردید که اولین فروند آن در مهر ماه سال 1376 و در جریان رزمایش بزرگ ضربت ذوالفقار معرفی شد و دومین فروند آن در بهمن ماه سال 1379 پروازهای آزمایشی خود را آغاز کرد.

در مشخصات اعلام شده از این جنگنده مواردی همچون سقف پرواز حدود 17هزار متر و سرعت 1.7 برابر سرعت صوت به چشم می خورد. این هواپیما مانند اف-5ئی دارای 2 جایگاه حمل سلاح زیر هر بال، یک جایگاه در نوک هر بال و یک جایگاه نیز زیر بدنه و 2 توپ تک لوله 20 میلیمتری در دماغه است.

 

ساخت اولین فروند آذرخش


به گزارش مشرق، فروند اول طی سال های 1380 و 1381 بهینه سازی شد و فروند دوم نیز از سال 1382 به بعد پس از انجام پروازهای آزمایشی موفق در خط پرواز قرار گرفت. این هواپیما بعداً به عنوان هواپیمای همراه در آزمایش های پروازی هواپیمای صاعقه در مجمتع اوج مورد بهره داری قرار گرفت.

با توجه به تقسیم وظایف بین نیروهای مسلح، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح مأمور تولید انبوه شد. واگذاری ادامه کار پروژه آذرخش به شرکت هواپیما سازی ایران (هسا) از مجموعه سازمان صنایع هوایی نیروهای مسلح از سال 1382 شروع و پس از انجام هماهنگی های به عمل آمده سازه یک فروند هواپیما در مورخه 19/5/85 به هسا تحویل گردید.

طبق توافق به عمل آمده به منظور انتقال دانش کار به هسا فروند اول توسط متخصصین نهاجا در محل آن صنعت تکمیل و آماده پرواز گردید، فروند دوم نیز با همکاری مشترک متخصصین هسا و نهاجا ساخته شد و قرار بوده فروندهای بعدی مستقلاً توسط هسا مونتاژ و آماده گردد. بر اساس مصاحبه فرمانده مجمتع اوج نیروی هوایی ارتش، آذرخش های تولیدی در حال استفاده عملیاتی بوده و امروزه جنگنده صاعقه جایگزین آن در خط تولید شده است.
 
10 نکته پیرامون صاعقه-2
اجزاء سازه و بدنه مربوط به تولید انبوه هواپیمای جنگنده در ایران

بر اساس اطلاعات فوق که توسط نیروی هوایی ارتش منتشر شده است روند پروژه آذرخش را می توان اینگونه تقسیم بندی کرد:

هفت سال اول یعنی بین 1366 تا 1373 کسب علوم و فناوری های لازم برای ساخت با بازسازی سه فروند هواپیمای سانحه دیده، حدود سه سال و نیم بعد برای ساخت اولین نمونه بومی و سه سال بعد هم ساخت نمونه دوم.

آنچه مشهود است پس از گذشت چهار سال، اولین هواپیمای ساخته شده مورد بهسازی قرار گرفته و هواپیمای دوم نیز بالغ بر 3 سال در حال آزمایش بوده همانطور که مراحل مقدماتی این پروژه با بازسازی هواپیماهای آسیب دیده و آزمایش آنها طی هفت سال به انجام رسیده است.

بخشی از خط تولید جنگنده در ایران

هر چند ممکن است این زمان های صرف شده برای رسیدن به محصولی که دست کم دو دهه پیش در دنیا ساخته شده بود، کمی زیاد به نظر می رسد اما باید در نظر داشته باشیم که پیش از آن، مطلقاً هیچ گونه تجربه ای در زمینه طراحی و ساخت هواپیمای جنگی که در سرعت های مافوق صوت پرواز می کند در کشور وجود نداشته و حتی هواپیماهای ساخته شده در کشور نیز در این سال ها محدود به نمونه های آموزشی کم سرعت با موتور ملخی بوده است.

بنابراین نهاجا در این دوره در لبه فناوری های کشور حرکت می کرده و گامی جهشی را برداشته است.

همچنین هر چند پروژه مذکور احتمالاً در ابتدا تنها به ساخت سازه، بدنه و برخی زیرسامانه های مکانیکی و هیدرولیکی محدود می شده اما باید در نظر داشت ساخت یک سازه هوایی برای پرواز در ارتفاعات و سرعت ها و تحمل شرایط پروازی پر از شتاب های ناشی از مانورها آن هم برای چندین هزار ساعت پرواز با ساخت سازه و بدنه موشکی که با کمتر از یک ساعت پرواز به هدف خود می رسد بسیار متفاوت بوده و به معنی واقعی کلمه پیچیدگی های بسیار زیادی دارد.

 
بدنه و سازه جنگنده ساخته شده در ایران

از اینرو نه تنها زمان به نسبت طولانی صرف شده قابل دفاع بوده بلکه در رشد فناوری های بومی نیز سهمی شایسته داشته است.

ذکر این نکته خالی از لطف نیست که رژیم صهیونیستی برای ساخت اولین هواپیمای جنگنده خود یعنی «نِشِر» از روی میراژ5 فرانسوی، راه ساده‌تری را پیمود و آن هم دزدی تمامی اطلاعات طراحی و ساخت آن به وسیله جاسوسانش بود!

وقتی توان ایرانی به صاعقه رسید

پس از راه افتادن پروژه آذرخش طرح هایی برای بهسازی عملکرد آن در دستور کار قرار گرفت که در سال 1380 به طرح جنگنده صاعقه منجر شد و از این رو در ابتدا توسط فرماندهان نهاجا به نام صاعقه-80 معرفی می شد.

صاعقه بر اساس نمونه تک نفره جنگنده اف-5 یا آذرخش توسعه یافته و تفاوت ظاهری بارز آن در بهره مندی از 2 سکان عمودی زاویه دار به بیرون بود. این هواپیما در بهمن 82 اولین پرواز خود را انجام داده و پس از چند ماه آزمایش در تیرماه 1383 در جریان بازدید فرمانده معظم کل قوا از پایگاه شکاری همدان به طور رسمی به یگان های پروازی نیروی هوایی ارتش ملحق شد.


اولین فروند جنگنده صاعقه

 

 

تحویل اولین فروند صاعقه با حضور فرمانده معظم کل قوا


اولین فروند صاعقه به جز سکان عمودی دوگانه تفاوت هایی در زیر دماغه و ورودی هوای موتور نیز با نسل قبلی خود داشت. هر چند دو تفاوت اخیر بعدها در نمونه های بعدی دیده نشد و حتی اولین فروند صاعقه نیز با بازسازی مجدد دماغه و ورودی هوای موتور به شکل استاندارد هواپیماهای هم سلف خود (اف-5 و آذرخش) در آمد اما وجه تمایز اصلی یعنی بهره مندی از 2 سکان عمودی با کمی تفاوت در نحوه اتصال سکان به بدنه در سایر نمونه ها حفظ شد.

از مشخصات عملکردی نمونه های اولیه صاعقه مواردی همچون سقف پرواز حدود 16هزار متر، سرعت بیشینه 1.6 برابر سرعت صوت و بیشینه جرم برخاست 9060 کیلوگرم در نمایشگاه های نیروی هوایی ارتش اعلام شده است. وضعیت جایگاه حمل جنگ افزار و توپ های هواپیمای صاعقه نیز مانند آذرخش و اف-5 است.



پرواز جنگنده های صاعقه


همچنین در اولین فروندهای ساخته شده از صاعقه، ریل پرتاب موشک در نوک بال دیده نمی شد که در آخرین فروندهای تولیدی این ریل پرتاب قرار داده شده و مشاهده می شود. امروز این طرح به عنوان یک برنامه مصوب در ستاد کل نیروهای مسلح بین نهاجا و وزارت دفاع در حال پیگیری بوده و با انتخاب صاعقه به عنوان بستر توسعه طرح های جدید این برنامه به پیشرفت خود ادامه می دهد که صاعقه-2 را می توان آخرین محصول این برنامه دانست.

بهسازی های مختلفی در جریان توسعه برنامه صاعقه صورت پذیرفته و رفته رفته بخش های مختلفی از این جنگنده به طور کامل بومی سازی شده است.

ریشه این برنامه ها به بهسازی های جنگنده اف-5 در نهاجا باز می گردد که به طور خلاصه شامل تجهیز به لوله سوختگیری هوایی (هم برای نمونه تکنفره و هم دو نفره) که در رزمایش ها با پرواز این جنگنده در برد 700 کیلومتری آزموده شده، افزودن سلاح های جدید هوا به سطح مانند بمب و موشک های هدایت لیزری ستار و موشک های هوا به هوای R-60 و PL-7، ساخت انواع قطعات و بخش های بدنه و موتور و ارابه فرود و ساخت شبیه ساز پروازی این هواپیما در زمره دستاوردهای نهاجا از کار مداوم برای به روزرسانی این جنگنده کوچک و چابک بوده است.

این بهسازی ها بر روی انواع مشتق شده از جنگنده اف-5 یعنی آذرخش و صاعقه نیز قابل اجرا است خصوصاً بر امکان ایجاد توان سوختگیری هوایی در جنگنده صاعقه توسط فرماندهان نهاجا صحه گذاشته شده است.

اما این بهسازی ها در زمینه سامانه های مخابراتی و راداری نیز اجرا شده که به عنوان مثال می توان به پروژه ای به نام "افق" اشاره نمود که روی رادار APQ-159 جنگنده F-5E به اجرا در آمده و برد کشف هدف هوابرد آن را از 32 به 64 کیلومتر و برد ردگیری آن را از 16 به 40 کیلومتر افزایش داده است.

از دیگر دستاوردهای اعلام شده این پروژه می شود به ایجاد توانایی ردگیری زاویه ای تا 90 درجه با توان بیشتر در تفکیک هدف های چندگانه پرواز کننده نزدیک هم اشاره نمود.

بنا بر اطلاعات منتشر شده از پروژه افق، رادار APQ-159 قبلاً توانایی ردگیری زاویه ای نداشته و می توانست فقط اهداف رو به روی خود را ردگیری کند اما با اجرای این پروژه توانایی جدید هدایت موشک های هوا به هوا راداری نیز برای F-5E فراهم شد.

لازم به ذکر است پروژه افق قبل از سال 1376 و در روزگاری که خبر چندانی از زیرسامانه های پیشرفته دیجیتال در تجهیزات دفاعی نبود به انجام رسیده است. با در نظر گرفتن این سوابق، مروری بر دستاوردهای جدید در جنگنده صاعقه-2 و بررسی میزان تغییرات آن نسبت به نسل های قبلی خالی از لطف نخواهد بود:

نگاهی به اهمیت و ویژگی های جنگنده 2 نفره

همانطور که تشریح شد نمونه 2 نفره از هواپیماهای رزمی تک نفره برای اجرای مأموریت مهم آموزش نهایی خلبانان به کار می رود. اما به جز مأموریت آموزشی برخی مأموریت های رزمی مانند عملیات رهگیری و ضربتی نیز با استفاده از هواپیماهای 2 نفره بهتر به انجام می رسد.

به گزارش مشرق، در این شرایط از نفر دوم برای کمک به اجرای بهتر مأموریت در زمینه هدفیابی و هماهنگی های پروازی استفاده می شود. صاعقه-2 نیز با توانمندی های کامل رزمی علاوه بر مأموریت های آموزشی پیشرفته همانند سلف خود یعنی نمونه 2 نفره F-5F قابلیت اجرای مأموریت های مختلف رزمی را خواهد  داشت.

برخورداری از 2 سکان عمودی

نتایج پژوهش های گسترده تجربی توسط محققان دانشگاهی که پیش از سال 1383 به انجام رسیده و منتشر شده نشان می دهد استفاده از 2 سکان عمودی با زاویه انحراف مشابه نمونه به کار رفته در صاعقه در زاویه حمله بالا در سرعت های مادون صوت سبب افزایش محسوس پایداری سمتی هواپیما شده که در مأموریت هایی که نیاز به پرواز در سرعت های پائین دارد مفید خواهد بود.

آزمایش های تونل باد انجام شده نشان می دهد دم عمودی دوگانه تأثیر به سزایی در افزایش ممان گردشی هواپیما نیز دارد که در اجرای بهتر مانورهای پروازی مؤثر است.

لازم به ذکر است تمایل به افزایش پایداری جنگنده اف-5 از طریق افزودن به سطح دم عمودی آن در بهسازی های اجرا شده روی این جنگنده توسط صنایع هوایی رژیم صهیونیستی نیز دنبال شده که با اضافه کردن یک سطح مثلی به جلوی سکان عمودی تکی جنگنده اف-5 به انجام رسیده است اما این کار برخی از مشکلات را حل نشده باقی می گذارد.

 


نمونه مقیاس کوچک صاعقه آزمایش شده در تونل باد مافوق صوت

دم عمودی تکی در زاویه حمله بالا با قرارگیری در جریان هوای جدا شده از بدنه دچار افت کارایی می شود که با بهره گیری از دم عمودی دوگانه این مشکل حل می گردد.

همچنین آزمایش های تونل باد نشان می دهد ضریب پسا (نیروی مقاوم هوا) برای دم دوگانه با زاویه انحراف بالا، در تمامی زوایای حمله از سکان عمودی تکی کمتر و ضریب برآی آن در زوایای حمله متوسط بیشتر و در زوایای پائین کمتر از سکان تکی است. بنا بر این در مجموع استفاده از سکان عمودی دوگانه در اکثریت حالات به کارایی هواپیما می افزاید.

دیگر مزیت استفاده از سکان عمودی 2 گانه با انحراف به بیرون که شکلی مشابه حرف V ایجاد می کند در مقایسه با گونه تکی کاهش بازتاب راداری جنگنده است. این امر به یکی از نکات مرسوم در طراحی هواپیماهای پنهانکار راداری تبدیل شده که مزیت ضمنی استفاده از این طرح برای صاعقه نیز محسوب می شود.

* ساخت بدنه

تجربه گرانقیمت بازسازی تعداد زیادی هواپیمای اف-5 آسیب دیده که در بخش های مختلفی از بدنه شامل دماغه، بال ها، سکان های افقی و عمودی و پوشش موتور آسیب دیده بودند پایه شکل گیری توانایی عملی در ساخت اجزاء سازه و بدنه هواپیماهای آذرخش و صاعقه گردید.

آزمودن شکل جدید ورودی هوای موتور و دماغه صاعقه در اولین فروند نیز از تجارب متخصصان کشورمان در زمینه شکل ظاهری به شمار می رود. در نهایت نیز رسیدن به شکل نهایی اتصال سکان عمودی دوگانه صاعقه به فضای بالای موتور و اصلاح بخش پشتی بدنه (در محل سکان عمودی تکی در آذرخش) نیز توسط متخصصان داخلی صورت گرفته و هم اکنون شکل استانداردی برای بدنه هواپیمای صاعقه پدید آمده است.

ساخت بدنه ای که توانایی پرواز در سرعت مافوق صوت در حدود 1.6 تا 1.7 برابر سرعت صوت در ارتفاع بالا (معادل حدود 475 تا 505 متر بر ثانیه یا 1710 تا 1820 کیلومتر بر ساعت) و اجرای مانورهای پروازی یک هواپیمای جنگنده را برای چند هزار ساعت پرواز داشته باشد برای کشوری که قبل از آن هیچ نوع هواپیمای جنگی را تولید نکرده از نظر کارشناسان فنی که به عمق دشواری های چنین امری واقف هستند به خودی خود دستاورد بزرگ و بسیار ارزشمندی برای اولین گام محسوب می شود.

این توانایی، پایه ای برای طراحی و ساخت بدنه های جدید برای طرح های آتی شده است. جایگاه های حمل جنگ افزار صاعقه-2 مانند نسل های قبلی بوده و همانند اف-5اف از یک توپ تک لوله 20 میلیمتری در دماغه بهره می برد.

ساخت صاعقه-2

متخصصان کشورمان برای کوتاه کردن راه طراحی‌ها و بهسازی های آتی، کارهای پژوهشی سنگین و ارزشمندی بر اساس تحلیل های تئوری، شبیه‌سازی‌های رایانه ای و آزمایش های پروازی مختلف برای تعیین دقیق نیروهای وارده به بخش های مختلف سازه و بدنه هواپیماها خصوصاً اف-5 و نمونه های مشتق شده از آن انجام داده اند که ابزارهای تحلیلی مناسبی برای توسعه سریعتر در آینده ایجاد نموده است.

* سازه

بخش مهم دیگری که در هواپیماهای آذرخش و صاعقه به طور کاملاً بومی تولید می شود تمام اجزاء سازه ای این هواپیما است. سازه هواپیما در طول دوران پرواز چند هزار ساعته آن وظیفه تحمل تمام بارهای ناشی از پرواز در شتاب های چند برابر شتاب جاذبه زمین و بارهای ناشی از حمل محموله را بر عهده دارد.

تمامی اجزائی که در داخل هواپیما جانمایی می شوند از مخازن سوخت تا سامانه های الکتریکی و هیدرولیکی و موتورهایی که نیروی عظیم برای به پیش راندن جنگنده را تولید می کنند نیز به این سازه متصل هستند.

بازدید فرمانده نیروی هوایی عمان از خط تولید جنگنده در مجمتع اوج

اولین تصاویر از خط تولید سازه و بدنه جنگنده های ایرانی در جریان بازدید فرمانده نیروی هوایی عمان از مجمتع اوج نهاجا منتشر شد که نشان دهنده ساخت کامل این بخش ها در داخل کشور بود. ابراز تعجب این فرمانده خارجی که کشورش از جنگنده های پیشرفته آمریکایی استفاده می کند از سطح توانایی متخصصان ایرانی، گواه دیگری بر روند رو به رشد توانایی های جهادگران کشورمان بود. کمی بعد در رسانه ملی نیز تصاویر دیگری از خط تولید جنگنده آذرخش و صاعقه منتشر و ابعاد بیشتری از این توانایی بومی آشکار گردید.

 
بال تولید شده برای جنگنده در مجتمع اوج

سازه هواپیما که از صدها قطعه متصل به هم شکل گرفته از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است. حتی وجود ترک های کوچک نیز در این بخش ها منجر به سانحه می گردد همانطور که چند سال پیش ترک ایجاد شده در مراحل تولید در تیر کنار کابین خلبان در جنگنده اف-15 آمریکایی منجر به دو نیم شدن بدنه و سقوط آن گردید.

امروزه سازه و بدنه های ساخت ایران با تمام توان در حال پرواز در یگان های عملیاتی بوده و پایه مهم دیگری برای توسعه طرح های جدید گشته اند. جسارت ساخت یک سازه کامل برای هواپیمای رزمی مافوق صوت در داخل کشور، خود وامدار بازسازی های اجرا شده روی هواپیماهای قبلی بوده است.

* ارابه فرود

یکی از مهمترین اجزاء یک جنگنده ارابه فرود آن است و ارابه های فرود چه در جنگنده ها و چه در هواپيماهای مسافربری از اهميت بالای برخوردارند به طوری که در صورت وجود کوچکترین مشکل و نقصی در ارابه فرود هواپيما امکان نشست یا برخاست آن هواپيما وجود ندارد.

از طرفی در جریان فرود جنگنده علاوه بر وزن آن نیروی ناشی از ضربه فرود نیز باید توسط این بخش تحمل شود. حتی برای ایجاد ضریب اطمینان از تحمل بارهای ضربه ای تولیدی در شرایط فرود اضطراری، ارابه فرود باید تحمل نیروهای بسیار بیشتر از حالت عادی را داشته باشد.


ارابه فرود اصلی (تصویر راست) و ارابه فرود دماغه (تصویر چپ) جنگنده صاعقه

به علاوه، پیچیدگی طراحی و جانمایی این زیرسامانه سبب شده تا امکان تغییر آن در طول دوره عمر هواپیما امری بسیار دشوار باشد و از این رو در طراحی ها معمولاً ارابه فرود را طوری طراحی نموده و می سازند تا در جریان بهسازی های بعدی هواپیما که معمولاً با افزایش وزن آن نیز همراه است همچنان ارابه فرود قابل استفاده باشد.

تصاویر مدلسازی، تحلیل و آزمایش ارابه فرود جنگنده در ایران

به گزارش مشرق، اولین ارابه فرود به طور کامل ساخته شده در داخل برای جنگنده صاعقه در نمایشگاه هوایی کیش در سال 1391 رونمایی شد. تمامی مراحل پیچیده طراحی، شبیه‌سازی‌های تنشی و دینامیکی و آزمایش های عملی مربوط به این تحلیل ها توسط متخصصان داخلی به انجام رسیده است.

این ارابه های فرود که از جاذب های ارتعاشی هوا-روغن بهره می برند تحمل بیشینه وزن برخاست 12 تن را داشته و قابلیت کاهش ارتفاع و جمع شدن روی زمین را نیز همچون نمونه به کار رفته در جنگنده اف-5 دارند. ساخت تایرهای ارابه فرود دماغه و ارابه فرود اصلی جنگنده های مختلف از جمله اف-5 نیز از سال ها پیش در صنعت دفاعی کشور محقق شده بود.

در سال جاری نیز خبر ساخت دستگاه آزمایش کامل ارابه فرود جنگنده در صنعت دفاعی کشور به تولید رسیده است که گام مهم دیگری در راستای عمق بخشیدن به توانایی بومی در تولید مطمئن هواپیماهای صاعقه در داخل محسوب می شود. در جریان این آزمایش ها معمولاً ميزان فشار وارد به ارابه فرود، بار حرارتی وارد به تایرها، مقاومت ارابه فرود و ... مورد ارزیابی قرار می گيرد.

دستگاه های بزرگ و حجيمی برای آزمایش تایر و ارابه های فرود جنگنده ها ساخته می شود تا ارابه های فرودی که تازه تولید یا تعمير شده اند، زیر فشاری در حد مشابهی که یک ارابه فرود هنگام نشستن روی باند تحمل می کند قرار گرفته و ميزان تحمل فشار سنجيده شود. در این فرآیند اگر آزمایش موفقيت آميز بود به متخصصان اجازه داده می شود که ارابه فرود را روی جنگنده نصب کنند و در غیر این صورت ارابه فرود برای انجام تعميرات مجدد، به کارگاه های مخصوص ارسال می شود.

* نمایشگرهای پیشرفته

توسعه نمایشگرهای چند منظوره (MFD: Multi-Function Display) که با بهره گیری از فناوری های دیجیتالی داده های پروازی و عملیاتی را برای خلبانان به نمایش می گذارند پیش از این در بالگردهای پیشرفته تیزتک و توفان-2 (نمونه بهسازی و تولید داخل بالگرد رزمی کبرا) مشاهده شد.

در نمونه های مقیاس کامل هواپیمای آموزشی نظامی شفق و جنگنده قاهر اف-313 نیز گونه هایی از این نمایشگرها مورد استفاده قرار گرفته است. اما کابین نمونه های جدید تک نفره و 2 نفره صاعقه نیز بر اساس تصاویر منتشر شده از نمایشگاه دستاوردهای وزارت دفاع در شهریور ماه 93 به نمایشگرهای پیشرفته چند منظوره مجهز شده است.

 
کابین ارتقاء یافته جنگنده ایرانی با نمایشگرهای پیشرفته

این نمایشگرهای پیشرفته در 2 دهه اخیر در بیشتر هواگردهای جدید نظامی و غیر نظامی مورد استفاده قرار گرفته است به طوری که در برخی گونه ها اثری از هیچ نمایشگر عقربه ای قدیمی مشاهده نمی شود؛ مفهومی که در کابین جنگنده قاهر و نسل جدید صاعقه نیز مورد توجه قرار گرفته است.

با این سامانه ها و حذف انبوهی از نمایشگرهای عقربه ای، کابین خلبان محیطی نسبتاً خلوت نزدیک به هواپیماهای نسل چهارم پیشرفته بوده که با کاهش بار کاری خلبان به افزایش قابلیت های او در هدایت هواپیما و تمرکز روی مأموریت اصلی کمک می کند.

این نمایشگرهای دیجیتال که اطلاعات لازم در مورد وضعیت وسیله پرنده مانند ارتفاع پروازی، زوایه نسبت به افق، سرعت، میزان سوخت و ... را در اختیار خلبان قرار می دهد یک مزیت بزرگ نسبت به نمایشگرهای عقربه ای (آنالوگ) قدیمی دارد و آن هم بحث کم کردن فشار روانی خلبان است. در کابین های قدیمی خلبان بایستی به صورت همزمان عقربه های مختلفی را کنترل کرده و همزمان به عملیات پروازی و همچنین در صورت لزوم درگیری و اجرای آتش نیز توجه نماید.


تصویر گرافیکی از چیدمان نمایشگرها در کابین جلوی صاعقه

با استفاده از دو نمایشگر جدید به جای تعدادی از نمایشگرهای عقربه ای قبلی که به صورت پیش فرض، تنها داده های ضروری پرواز را نشان می دهند بار کاری خلبان شدیداً کاهش یافته و کاربر می تواند با یک نگاه سریع و در کمترین زمان ممکن اطلاعات مورد نظر را از کابین خلوت شده خود در اختیار داشته باشد و در صورت لزوم با استفاده از کلیدهای اطراف نمایشگر، اطلاعات سامانه های دیگر  از جمله تصاویر دریافتی از دوربین ها را از رایانه کنترل مأموریت درخواست و مشاهد کند.

مزیت دیگر این نمایشگرها، قابلیت اطمینان بسیار بالاتر آنها نسبت به نسل قدیمی است. کمیت «زمان متوسط بین خرابی» (MTBF: Mean Time Between Failures) برای MFDها ده‌ها برابر بیشتر از نمونه های آنالوگ است بنابراین اولاً تعداد و زمان بررسی های لازم قبل از هر پرواز کاهش یافته و هواگرد در مدت کوتاهی برای پرواز آماده می شود، احتمال بروز خرابی سامانه در حین پرواز بسیار کاهش یافته و زمان مورد نیاز برای تعمیرات آن نیز کمتر می شود.

زیرا تعویض یک MFD با نمونه سالم بسیار کمتر از تعویض چندین نمایشگر عقربه ای زمان می خواهد. به علاوه هرکدام از این نمایشگرهای آنالوگ یا عقربه ای پس از نصب باید جداگانه آزمایش شوند که این هم فرایندی زمانبر است. فرایند تعمیرات نمایشگرهای عقربه ای نیز خود امری زمانبر و حساس است.

 
HUD در کابین ارتقاء یافته جنگنده؛ بخش پشت MFDهای نصب شده نیز در تصویر قابل مشاهده است

در نمایشگاه شهریور ماه 93 نمایشگر سربالا (HUD: Head-Up Display) نیز در کابین مربوط به طرح ارتقاء سامانه های اویونیک جنگنده های ایران نیز مشاهده می شد که البته در نمونه رونمایی شده از صاعقه-2 دیده نمی شود.

نمایشگر سربالا برای افزایش کارایی خلبان در مأموریت خصوصاً نبردهای هوا به هوا یا پرواز در ارتفاع پایین بسیار مفید است. به کمک این نمایشگر که رو به روی خلبان نصب شده و اطلاعات مهم پروازی و سامانه های تسلیحاتی را به نمایش می گذارد خلبان در زمانی که باید به بیرون کابین توجه کند نیاز به پائین آوردن سر و تمرکز روی نمایشگرهای داخل کابین ندارد.

* سامانه های مخابراتی جدید

با پیشرفت صنعت الکترونیک و مخابرات کشورمان امروزه انواع جدید، پیشرفته و سبکی از سامانه های مختلف مورد نیاز این زمینه به تولید رسیده است.

انواع رادیوها و بیسیم های هوایی دیجیتالی با رمزکننده های خودکار بهره‌مند از الگوریتم های هوشمند و مقاوم در برابر جمینگ با قابلیت ایجاد خط ارتباطی امن، سامانه تشخیص دوست از دشمن (IFF)، ارتفاع‌سنج راداری هواپایه با احتمال کشف پائین (LPI) و مقاوم در برابر جمینگ، سامانه های ضبط صدای کابین (CVR) و ذخیره داده های پروازی (FDR) از جمله زیرسامانه های مخابراتی و الکترونیکی هستند که توسط وزارت دفاع تولید شده و در محصولات هوایی ایرانی به کار گرفته می شوند.


رادیوهای هوایی (2 تصویر بالا)، دستگاه ذخیره اطلاعات پرواز (به رنگ نارنجی) ارتفاع سنج راداری (تصاویر پائین)

لازم به ذکر است در هواپیمای صاعقه-2 آنتن های ارتباطی جدیدی نیز در پشت کابین خلبان مشاهده می شود که در نسل های قبلی این هواپیما دیده نمی شود.

 

آنتن های افزوده شده به صاعقه-2

* رادار

همانطور که اشاره شد جنگنده اف-5 از نمونه های ساده ای از رادار بهره می برد که با توجه به اهداف طراحی آن جنگنده در نظر گرفته شده بود. اما فناوری های جدید توانمندی های بسیار بالایی به رادارهای هوابرد داده است که قابلیت های آنها را بسیار متفاوت از نسل های قدیمی نموده.

به گزارش مشرق، استفاده از آنتن های مسطح آرایه فازی، پردازشگرهای دیجیتال بسیار سریع، استفاده از الگوریتم های پیشرفته در کشف، ردیابی و رهگیری چندین هدف متنوع در ارتفاعات مختلف خصوصاً نزدیک به سطح زمین و شلیک همزمان به چند هدف از توانمندی رادارهای جدید است.

قابلیت تصویرسازی از سطح و به اشتراک گذاشتن اطلاعات تولیدی رادار یک جنگنده در اختیار گروهی از جنگنده های در حال پرواز با هم نیز از جمله مواردی است که در نمونه های روز دنیا دیده می شود.

امروزه توانمندی کشورمان در عرصه های مختلف راداری به گونه ای تثبیت شده است که برخی کشورها مانند اندونزی که امکان خرید محصولات مورد نیازشان را از تولید کنندگان بزرگ دنیا دارند تمایل به دریافت محصولات ایرانی با انتقال فناوری دارند.

در سال های اخیر چندین نمونه رادار آرایه فازی فعال که پیشرفته ترین نوع رادار محسوب می شود در کشورمان به تولید رسیده. هر چند اختلاف فناوری بین رادارهای زمین پایه و هواپایه بدیهی به شمار می رود اما هدف از یادآوری این دستاوردها وجود پایه های قوی و مقدمات لازم برای تولید رادار هواپایه است.

اجرای انواع بهسازی های سخت افزاری و نرم افزاری توسط متخصصان نهاجا و صنعت دفاعی و بخش های پژوهشی کشور در چند مرحله روی رادارهای هواپایه فعلی موجود روی جنگنده های اف-14، اف-4 و اف-5 که به بازیابی و حتی افزایش چشمگیر قابلیت های عملیاتی آنها منجر شده بُعد دیگری از وجود توانمندی در زمینه این نوع رادارها را تشکیل می دهد.

از طرفی در موشک های مختلف سطح به هوای ایرانی مانند شاهین و شلمچه، 3 گونه از موشک طائر-2، موشک صیاد-2 و 3 و 4 و موشک هوا به هوای فکور-90 انواعی از رادارهای هواپایه کوچک نصب شده که این موارد نیز برگ دیگری از وجود مقدمات و توانمندی برای توسعه رادار هواپایه برای جنگنده ها در ایران است.

اما مهمترین شاهد بر توسعه یافتن چنین سامانه ای در ایران در مصاحبه جانشین فرمانده نیروی هوایی ارتش در ماه های گذشته یافت می شود که گفته شد طراحی نخستین رادار هواپایه در ایران به انجام رسیده است. بنا بر این هر چند وضعیت پیشرفت و مرحله فنی فعلی این رادار مشخصاً اعلام نشده اما می توان اطمینان یافت در جنگنده های تولیدی کشورمان قطعاً در سال های آتی نمونه بومی از رادار هواپایه نصب و عملیاتی خواهد شد.

* موتور

جنگنده اف-5 از 2 موتور توربوجت به نام J-85 محصول شرکت جنرال الکتریک بهره می برد. در سال های پس از انقلاب علاوه بر ایجاد توان تعمیر اساسی (Overhaul) این موتور و چندین نوع موتور توربوجت و توربوفن نظامی و غیرنظامی دیگر مربوط به هواپیماهایی از اف-14 گرفته تا بوئینگ747، بازسازی بخش های آسیب دیده نظیر پره های ثابت و متحرک، محفظه احتراق و محور موتور و ... نیز در صنعت دفاعی کشورمان با موفقیت کامل صورت می گیرد.

این توانمندی های فنی و تعمیراتی همانگونه که در ساخت خود هواپیما پایه ای قابل اتکاء بوده در ایجاد توان تولید موتور جنگنده اف-5 برای هواپیماهای توسعه یافته از آن نیز قابل بهره برداری است.

موتور J-85

شواهدی برای ساخت بومی این موتور جت در اطلاعات منتشر شده از نمایشگاه های دفاعی سال های اخیر به چشم می خورد اما به گفته معاون هماهنگ کننده نهاجا یکی از بخش های اصلی مهم از جنگنده صاعقه که در داخل کشور تولید می شود موتور آن است.


جانمایی موتور در بدنه صاعقه-2

نمونه موتور به کار رفته در جنگنده اف-5ئی J-85-GE-21 است که حدود 310 کیلوگرم جرم داشته و 5هزار پوند (حدود 22 کیلونیوتن) رانش ایجاد می نماید. این موتور توربوجت دارای قطر بیرونی 66 و طول 297 سانتیمتر بوده و از 9 ردیف کمپرسور و 2 ردیف توربین بهره می برد.


بخش اصلی موتور J-85

ناگفته پیداست تولید موتور جت که با سرعت چند هزار دور بر دقیقه در دماهای بسیار بالا کار کرده و بر اساس یک سیکل ترمودینامیکی بسیار سریع، مقدار زیادی نیرو تولید می کند دستاورد فنی بسیار مهم و ارزنده ای محسوب می شود حتی اگر نمونه ایرانی بهبودی نسبت به نمونه اصلی پیدا نکرده باشد.

البته موتورهای توربین گاز (جت) زمینی برای کاربردهای صنعت برق نیز در کشور در صنایعی همچون مپنا از سال های گذشته به تولید می رسیده است اما موتورهای جت به کار رونده در هواگردها پیچیدگی بالاتری خصوصاً در زمینه بهینه بودن وزن و قابلیت اطمینان بالاتر دارند.

اطلاع از اینکه علاوه بر صدها دستگاه موتور توربوجت که روی موشک های کروز و پهپادهای ایرانی نصب شده، موتور بومی توربوفن ساخت ایران نیز در نمایشگاه دستاوردهای دفاعی سال 1390 که مورد بازدید فرماندهی معظم کل قوا قرار گرفت به نمایش در آمده بود.

چند نوع موتور جت جدید نظیر طلوع-10 و 12 و موتور بومی J-90 (که ممکن است همان موتور رونمایی شده در سال 90 باشد) نیز در نمایشگاه وزارت دفاع در شهریور 93 مشاهده شد که نشان دهنده عزم صنعت دفاعی کشور برای تولید موتورهای بومی برای رفع نیاز هواگردهای ایرانی است.

 
10 نکته پیرامون صاعقه-2
موتورهای طلوع-10 و J-90

* صندلی پرتاب شونده خلبان

در هواپیماهای سرنشین دار تمام تجهیزات مرتبط با ایمنی خلبان از حساسیت بسیار بالایی برخوردار هستند. صندلی پرتاب شونده در هواپیماهای جنگی آخرین امید خلبان برای نجات از شرایط اضطراری محسوب می شود.

امروزه تنها چند سازنده مطرح در دنیا اقدام به ساخت این وسیله مهم می نمایند اما با توجه به شرایط تحریم هیچ کدام اقدام به فروش چنین محصولی برای تولیدات بومی ایران نمی کنند. از این رو برای تکمیل مقدمات لازم جهت تولید انبوه هواپیماهای رزمی در ایران، متخصصان صنعت دفاعی اقدام به طراحی، ساخت، آزمایش و تولید صندلی پرتاب شونده خلبان نموده اند.

به نظر می رسد نمونه ایرانی بر اساس گونه ای از صندلی پرتاب شونده مشهور روسی K-36 طراحی شده باشد که موفقیت های آن در نجات خلبانان جنگنده هایی همچون میگ-29 و سوخو-27 و 30 در چند حادثه در نمایشگاه های هوایی دنیا در 25 سال اخیر بارها در معرض دید همه جهان قرار گرفته است.

ایران به عنوان دارنده جنگنده میگ-29 که بر اساس اطلاعات منتشره تا کنون در کشورمان سانحه ای جدی نداشته به این صندلی پرتاب شونده دسترسی داشته و بر اساس کارهای تعمیراتی صورت گرفته در اورهال میگ-29 که تماماً در داخل کشور انجام می شود آن را به عنوان پایه توسعه صندلی پرتاب شونده بومی قرار داده است.


صندلی پرتاب شونده ساخت ایران و نصب شده در صاعقه-2

به گزارش مشرق، نمونه ایرانی تا کنون آزمایش های پروازی خود را در هواپیمای بستر آزمایش آرمیتا در ارتفاعات و سرعت های مختلف از نزدیک سطح زمین گرفته تا ارتفاعات و سرعت های بالاتر با موفقیت کامل پشت سر گذاشته است.

در تصاویر منتشر شده از جنگنده بومی صاعقه-2 این هواپیما به صندلی پرتاب شونده ایرانی مجهز شده که نشان دهنده استفاده حداکثری از تجهیزات بومی در توسعه و تولید این هواپیما است.

 

آزمایش صندلی پرتاب شونده ایرانی از هواپیمای بستر آزمایش آرمیتا

علاوه بر موارد ذکر شده زیرسامانه های مختلف و متنوع دیگری نظیر عملگرهای الکتریکی و هیدرولیکی، رایانه های پرواز، سامانه های جنگ الکترونیک و اقلام دیگر از زیرسامانه های مورد نیاز یک هواپیمای رزمی خصوصاً مهمات و جنگ افزارهای لازم در گونه های هوا به سطح و هوا به هوا که در کشورمان توسعه یافته در تولیدات جدید هواپیماهای رزمی ایرانی از جمله صاعقه-2 مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

از این رو می توان این جنگنده را نماد حقیقی عمق بخشی به دستاوردهای داخلی صنعت هوایی و افزایش سطح بومی سازی آن دانست که با مشارکت جمعی متخصصان نیروهای مسلح، صنعت دفاعی و بخش های پژوهشی و دانشگاهی کشور به انجام رسیده است. بنا بر این می توان امیدوارانه در آینده منتظر شنیدن اخبار خوش دیگری در زمینه دستاوردهای جدید در زمینه هواپیماهای جنگنده داخلی بود.



تاريخ : سه شنبه 28 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

در شرایطی که بازار موبایل هوشمند شاهد روند افزایشی تقاضا برای دستگاه هایی با نمایشگر بزرگتر است اما همچنان کاربران بسیاری نیز وجود دارند که خواهان استفاده از موبایل های هوشمند با اندازه ای کوچک و قابلیت حمل راحت هستند. بر همین اساس، طی چند سال اخیر شرکت های تولیدکننده موبایل هوشمند عرضه تلفن های همراهی با پسوند "مینی" را آغاز کرده اند که از اندازه ای کوچکتر نسبت به مدل های پرچمدار برخوردار بوده و تقریبا همیشه سخت افزار ضعیف‌تری نیز نسبت به آنها دارند.

به گزارش "گروه علم و فناوری" عصرایران، بر خلاف بهترین موبایل های هوشمند کامپکت و یا برترین دستگاه های مجهز به نمایشگر کوچکتر از پنج اینچ، موبایل های هوشمندی که در فهرست ما قرار گرفته اند لزوما جمع و جور نیستند. حتی برخی از آنها به رغم آن که نام مینی را یدک می کشند دارای نمایشگری کوچکتر از پنج اینچ نیستند. در ادامه با این مینی های هوشمند بیشتر آشنا می شویم.

آلکاتل وان تاچ آیدل 2 مینی S

برترین موبایل‌های هوشمند

بدون تردید نامی طولانی برای یک موبایل هوشمند مینی محسوب می شود اما در ساخت این دستگاه اندرویدی از آلومینیوم استفاده شده و به همین خاطر می توان نام طولانی آن را نادیده گرفت. آلکاتل وان تاچ آیدل 2 مینی S از نظر سخت افزاری چندان گزینه چشمگیری محسوب نمی شود و از برخی ویژگی های آن می توان به نمایشگر 4.5 اینچی با وضوح 540×960 پیکسل، LTE، دوربین اصلی 8 مگاپیکسلی، دوربین جلو 2 مگاپیکسلی، پردازنده چهار هسته ای 1.2 گیگاهرتزی، یک گیگابایت حافظه رم، 8 گیگابایت حافظه ذخیره سازی داخلی با قابلیت افزایش از طریق درگاه حافظه اشاره کرد.

هوآوی اسند P7 مینی

برترین موبایل‌های هوشمند

نکته جالب توجه ای درباره هوآوی اسند P7 مینی وجود دارد که به معرفی آن اندکی زودتر از مدل استاندارد اسندP7 باز می گردد. این موبایل هوشمند با ضخامت 7.8 میلیمتر یکی از نازک‌ترین موبایل های هوشمند مینی عرضه شده تاکنون محسوب می شود. هوآوی اسند P7 مینی به نمایشگر 4.5 اینچی با وضوح 540×960پیکسل، LTE، دوربین جلو 5 مگاپیکسلی و پردازنده اسنپ دراگون 400 مجهز شده است.

اچ‌تی‌سی وان مینی 2

 

برترین موبایل‌های هوشمند

اچ‌تی‌سی وان مینی 2 به نمایشگر 4.5 اینچی با وضوح 720×1280 پیکسل مجهز شده است. این موبایل هوشمند چند ماه پس از عرضه اچ‌تی‌سی وان (M8) معرفی شد و به پردازنده اسنپ دراگون 400، یک گیگابایت حافظه رم، 16 گیگابایت حافظه ذخیره سازی داخلی با قابلیت افزایش از طریق درگاه حافظه، دوربین اصلی 13 مگاپیکسلی، دوربین جلو 5 مگاپیکسلی و بلندگوهای BoomSound مجهز شده است. اچ‌تی‌سی وان مینی 2 از بدنه یکپارچه آلومینیومی سود می برد.

موتورولا دروید مینی

 

برترین موبایل‌های هوشمند

موتورولا دروید مینی در سال 2013 روانه بازار شد و قدیمی‌ترین موبایل هوشمند در این فهرست محسوب می شود. این تلفن همراه به نمایشگر 4.3 اینچی با وضوح 720×1280 پیکسل، LTE، دوربین اصلی 10 مگاپیکسلی، دوربین جلو 2 مگاپیکسلی، پردازنده دو هسته ای 1.7 گیگاهرتزی موتورولا X8، 2 گیگابایت حافظه رم و 16 گیگابایت حافظه ذخیره سازی داخلی غیر قابل افزایش مجهز شده است. موتورولا دروید مینی در فهرست آپدیت به اندروید 5 لالی‌پاپ قرار دارد.

اوپو N1 مینی

برترین موبایل‌های هوشمند

این موبایل هوشمند تنها به خاطر آن مینی نام گرفته است که از مدل اصلی N1 - مجهز به نمایشگر 5.9 اینچی - کوچکتر است. اوپو N1 مینی با ابعادی برابر با 148.4×72.2×9.2 از نمایشگری 5 اینچی با وضوح 720p سود می برد و حتی از برخی موبایل های هوشمند با نمایشگری بزرگتر از 5 اینچ مانند سامسونگ گلکسی S5 طول بیشتری دارد. اوپو N1 مینی به دوربین اصلی 13 مگاپیکسلی، 2 گیگابایت حافظه رم و 16 گیگابایت حافظه ذخیره سازی داخلی مجهز شده است.

سامسونگ گلکسی S5 مینی

برترین موبایل‌های هوشمند

سامسونگ گلکسی S5 مینی تنها موبایل هوشمند این فهرست است که در برابر آب مقاومت می کند. این دستگاه به نمایشگر 4.5 اینچی سوپر آمولد با وضوح 720p، پردازنده اسنپ دراگون 400 یا اگزینوس 3470، دوربین اصلی 8 مگاپیکسلی، 1.5 گیگابایت حافظه رم و 16 گیگابایت حافظه ذخیره سازی داخلی با قابلیت افزایش از طریق درگاه کارت حافظه مجهز شده است.

زدتی‌ای نوبیا 5S مینی

برترین موبایل‌های هوشمند

زدتی‌ای نوبیا 5S مینی به پردازنده اسنپ دراگون 400، نمایشگر 4.7 اینچی با وضوح 720p، دوربین اصلی 13 مگاپیکسلی، دوربین جلو 5 مگاپیکسلی، 2 گیگابایت حافظه رم و 16 گیگابایت حافظه ذخیره سازی داخلی با قابلیت افزایش از طریق درگاه کارت حافظه مجهز شده است.

زدتی‌ای نوبیا Z7 مینی

برترین موبایل‌های هوشمند

 

زدتی‌ای نوبیا Z7 مینی یک موبایل هوشمند رده بالا محسوب می شود که در مقام مقایسه با نسخه اصلیZ7 - مجهز به نمایشگر 5.5 اینچی - یک دستگاه مینی محسوب می شود. زدتی‌ای نوبیا Z7 مینی به نمایشگر 5 اینچی با وضوح 1080p، پردازنده چهار هسته ای اسنپ دراگون 801، دوربین اصلی 13 مگاپیکسلی، دوربین جلو 2 مگاپیکسلی، 2 گیگابایت حافظه رم و 16 گیگابایت حافظه ذخیره سازی داخلی با قابلیت افزایش از طریق درگاه کارت حافظه مجهز شده است.



تاريخ : سه شنبه 28 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

مزدا 6 که در بازار چین و ژاپن با نام آتِنزا شناخته مي‌شود، یک سدان خانوادگی ژاپنی بوده که از سال 2002 تا به امروز در سه نسل به تولید رسیده است. مزدا 6 به منظور جایگزین شدن با مزدا 626 در سال 2002 راهی بازار شد و فروش آن در طول کمي ‌بیش از یک دهه، از مرز یک میلیون دستگاه عبور کرد که این مدل را به یکی از پرفروش‌ترین‌ها در طول تاریخ تبدیل كرد. 


هر کس که نام آن‌را هم نشنیده بود، پس از ورود نسل جدید آن با طراحی انقلابی و چشم‌نواز، با این سدان ژاپنی آشنایی پیدا کرده است. اما چه چیز باعث شده تا مزدا 6 به یکی از پرفروش‌ترین مدل‌های مزدا و یکی از پرفروش‌ترین سدان‌های بازار تبدیل شود. موقعیتی پیش آمد تا به لطف همکاری دوستان و پس از چند هفته هماهنگی‌های لازم، ملاقاتی با سه نسل از مزدا 6 داشته باشیم تا آنها را از نظر طراحی هم‌چنین فنی بسنجیم تا به  پاسخی برای این سئوال دست یابیم. 

همراه با سه نسل مزدا 6

شایان ذکر است که گردهمایی سه نسل از مزدا 6 در کنار یکدیگر، برای اولین بار است که در نشریات خودرویی در سطح جهان انجام مي‌شود. بیایید به اتفاق مروری بر سه نسل از مزدا 6 داشته باشیم.

بررسی اجمالی سه نسل

نسل اول (2008-2002)

نسل اول مزدا 6 با طراحی مهیج و جلوتر از زمان خود، به عنوان یک سدان اسپرت در بازار آمریکای شمالی، فروش خود را از سال 2002 آغاز کرد. به جز سدان، مزدا 6 به‌صورت هاچ‌بک 5 در و نسخه استیشن 5 در نیز به فروش رسید. مزدا 6 با ورود به بازار آمریکا، به عنوان مدل 2003 فروش خود را آغاز كرد.

در بازار اروپا، قوی‌ترین مدل از مزدا 6 از یک موتور دیزلی 220 اسب بخاری با تزریق مستقیم سوخت بهره مي‌برد که این موتور تا سال 2007 به حیات خود ادامه داد و از آن پس با یک نسخه توربودیزل به قدرت 246 اسب بخار جایگزین شد. موتورهای بنزینی شامل انواع 1.8 لیتری، 2 لیتری و 2.3 لیتری مي‌شد که به گيرباكس 5 سرعته یا 4 سرعته دستی مجهز بود. در بازار آمریکای شمالی، یک موتور 6 سیلندر خورجینی با 3 لیتر حجم، برای آن در نظر گرفته شده بود که با گيرباكس 5 سرعته دستی یا اتوماتیک عرضه مي‌شد. 

همراه با سه نسل مزدا 6

علاوه بر این، یک واحد نیرومند توربودیزل نیز برای بازار اروپا و استرالیا در نظر گرفته شده بود که گشتاور بسیار بیشتری از موتور 6 سیلندر تولید مي‌کرد و مصرف سوخت بسیار پایینی داشت. مزدا 6 در تقریبأ تمامي‌بازارهای جهانی، به‌صورت محور جلو عرضه مي‌شد اما تولیدات بازار ژاپن، اروپا و استرالیا بود که با سامانه 4 چرخ محرک عرضه مي‌شد.

پیش از آنکه مزدا 626، به مزدا 6 تغییر نام پیدا کند، کمپانی فورد، پلت‌فرم سری G مزدا را برای یک سری از تولیدات خود استفاده کرد که از آن جمله باید به فورد فیوژن، مرکوری میلان، لینکلن MKZ، لینکلن MKX و تعدادی شاسی‌بلند و مینی‌ون اشاره كرد. تولید این نسل از مزدا 6 از سال 2002 تا سال 2007، در تأسیسات Hofu واقع در یاماگوچی ژاپن انجام شد. در بازار آمریکای شمالی، تولید به دست کارخانه بين‌المللي AutoAlliance سپرده شد که در حقیقت تأسیسات مشترک فورد و مزدا بود. اولین مزدا 6 تولید شده در آمریکای شمالی در تاریخ اول اُکتُبر سال 2002 و تنها یک ماه پس از پایان تولید مزدا 626، از خط تولید خارج شد. 

در سپتامبر 2005، مزدا 6 با یک فیس‌لیفت جزئی به روز شد که تغییراتی نظیر جلوپنجره و سپر جدید و طراحی جدید داخل چراغ‌ها بر روی آن اعمال شد ضمن اینکه گيرباكس 5 سرعته اتوماتیک و 6 سرعته دستی آن نیز بهبود یافت.

نسل دوم (2012-2007)

نمایشگاه بين‌المللي فرانکفورت در سپتامبر سال 2007، میزبان رونمایی از نسل دوم از مزدا 6 بود. نسل جدید مزدا 6 بر پایه پلت‌فرم GH مزدا ساخته شد که نسخه جدیدتر شاسی GG بود که برای نسل قبل استفاده مي‌شد. نسل دوم هم‌چون گذشته در سه آرایش بدنه سدان، هاچ‌بک 5 در و استیشن 5 در به تولید رسید. تعداد زیادی از خبرنگاران با آزمایش آن، فرمان آن‌را بسیار بهتر از نسل گذشته عنوان کردند. این فرمان که از یک سامانه الکترونیکی بهره مي‌برد، بازخوردهای بیشتر و دقیق‌تری را به راننده منتقل مي‌کرد. 

سه موتور بنزینی 4 سیلندر به حجم‌های 1.8، 2 و 2.5 لیتر برای آن در نظر گرفته شده بود و موتورهای دیزلی شامل واحدها 2 و 2.2 لیتری مي‌شدند. مزدا 6 توانست در سال 2010 توسط نشریه ?What Car، عنوان برترین خودرو سال را از آن خود کند. در نمایشگاه اتومبیل ژنو در سال 2011، نسخه فیس‌لیفت آن با تغییرات جزئی در چراغ‌ها و سپر راهی بازار شد.

همراه با سه نسل مزدا 6

یکی از نکات جالب نسل دوم مزدا، این بود که نسخه بازار آمریکای شمالی با آنچه که در بازارهای بين‌المللي به فروش مي‌رسید، متفاوت بود و در بازار خاورمیانه، این مدل با پسوند Ultra در کنار مزدا6 معمولی به فروش رسید. نسخه اروپایی مزدا 6، 7/4 متر طول داشت درحالی‌که طول نسخه آمریکایی، به 9/4 متر مي‌رسید که از این حیث با آئودی A7 برابری مي‌کند، ضمن اینکه عرض و ارتفاع آن نیز بیشتر بود. چراغ‌های کشیده‌تر جلو و انحنای کوپه مانند سقف، باعث شده بود تا ظاهر آن اسپرت‌تر و بسیار زیباتر از نسخه اروپایی به نظر بیاید. موتورهای در نظر گرفته شده برای این مزدا 6 شامل یک موتور 4 سیلندر 2.5 لیتری به‌صورت استاندارد مي‌شد. 

علاوه بر این، یک موتور نیرومند 6 سیلندر با حجم 3.7 لیتر نیز برای آن قابل سفارش بود که از شاسی‌بلند CX-9 به عاریت گرفته شده بود. این موتور 3.7 لیتری به قدری قوی و پرتوان بود که نشریه موتورترِند، شتاب صفرتاصد این سدان سنگین وزن و بزرگ را 6.1 ثانیه‌اندازه‌گیری کرد. مزدا 6 Ultra فقط در آرایش سدان عرضه شد و برخلاف نسل گذشته نسخه اسپید نیز برای آن عرضه نشد چراکه موتور 3.7 لیتری آن از توان کافی برخوردار بود.

فراخوان عنکبوتی!

در سال 2011، مزدا برای تعداد 50 هزار دستگاه مزدا 6 در بازار ایالت متحده و 15 هزار دستگاه در بازار کانادا، مکزیک و پورتوریکو، اعلام فراخوان داد. دلیل این فراخوان آن بود که یک عنکبوت سمي ‌به نام Yellow Sac، در مجرای سوخت رسانی، تار تنیده بود! دلیل این اتفاق نادر و تعجب‌برانگیز آن بود که در یک آرایش منحصربه‌فرد، تعداد 2 لوله از مخزن سوخت آن خارج مي‌شود.

 بخار بنزین در این مجرا به‌اندازه‌اي قوی بود که این نوع عنکبوت را به سوی خود مي‌کشاند اما به‌اندازه‌اي قوی نبود که بتواند آن‌را در مجرا، از بین ببرد. در ماه آوریل 2014 بار دیگر، مزدا تولیدات مدل 6 را از سال 2010 تا 2014 با موتور 2.4 لیتری به دلیل مشابه فراخوان داد تا این نقص را اصلاح کند. 

نسل سوم (- 2012)

نسل سوم مزدا 6 در نمایشگاه اتومبیل مسکو در سال 2012 رونمایی شد و چنان غوغایی بر پا کرد که هنوز هم پس از گذشت 2 سال از آن زمان، جزو یکی از پرفروش‌ترین سدان‌ها در بازارهای بين‌المللي است. نسل جدید برخلاف 2 نسل گذشته، تنها در آرایش سدان 4 در و استیشن 5 در عرضه مي‌شود درحالی‌که نسخه استیشن، به دلیل تقاضای پایین در آمریکای شمالی، در این بازار عرضه نخواهد شد. مزدا اولین خودروسازی نیست که تولیدات استیشن خود را از آمریکا حذف کرده است، بلکه پیش از این، فولکس واگن، ب‌ام‌و، آئودی و مرسدس‌بنز هم کاری مشابه را انجام دادند. 

همراه با سه نسل مزدا 6

موتورهای در نظر گرفته شده برای نسل جدید مزدا 6، همگی چهار سیلندر خطی هستند که از این میان، دو واحد از آنها با حجم 2 و 2.5 لیتر، بنزینی بوده و دیگری با 2.2 لیتر حجم، یک واحد دیزلی است. از آنجایی که قرار نیست نسل جدید مزدا 6 با موتور 6 سیلندر خورجینی عرضه شود، نسخه قوی‌تر 2.5 لیتری بنزینی با 184 اسب بخار نیرو، در سال 2013 راهی بازار آمریکا شد و به دنبال آن قرار بود که در نیمه دوم سال 2013، نسخه دیزلی نیز به بازار آمریکا وارد شود اما بنا به مسائل آلایندگی، این زمان به بهار 2014، تغییر پیدا کرد و در ابتدای سال جاری، مزدا بار دیگر عرضه نسخه دیزلی مزدا 6 را برای بازار آمریکا به تأخیر‌انداخت.

اما آنچه که باعث محبوبیت نسل سوم مزدا 6 شده، طراحی زیبا و منحصربه‌فرد آن است. طراحی مزدا 6 جدید که توسط آکیرا تاماتانی انجام شده است، از زبان طراحی جدید این برند با نام KODO بهره مي‌برد. طراحی نسل جدید مزدا 6 با چراغ‌های جذاب، برجستگی زیبای گلگیر که تا زیر آینه جانبی امتداد یافته، سقف کوپه‌مانند و کم‌ارتفاع و کاپوت صاف و کشیده از آنچنان موفقیتی در طراحی برخوردار شده که در رقابت بهترین طراحی خودرو در سال 2013، جزو فینالیست‌ها قرار گرفت.

مزدا 6 توانست در آزمایش گروهی نشریه موتورترِند در مقابل هوندا آکورد و تویوتا کمری، در جایگاه اول قرار بگیرد و در آزمایش نشریه Car&Driver در برابر هوندا آکورد نیز، بار دیگر جایگاه نخست را به خود اختصاص داد.

فنی

با مقایسه ظاهر نسل اول مزدا 6، با دو نسل بعدی، نمي‌توانید تصور قدرت و شتاب خوب را از آن داشته باشید اما سخت در اشتباهید. قلب تپنده نسل اول مزدا 6، یک واحد 4 سیلندر خطی به حجم دقیق 1999 سی‌سی است که مي‌تواند 148 اسب بخار را در 6500 دور در دقیقه و 187 نیوتن‌متر را در 4 هزار دور در دقیقه، تولید کرده و از طریق گيرباكس 5 سرعته دستی به چرخ‌های جلو منتقل کند. 

قرار گیری نسل جدید مزدا 6 در کنار نسل اول از نظر فنی کاملأ مأیوس کننده است چراکه نسل اول از این مدل که 12 سال پیش راهی بازار شده بود، تنها 6 اسب بخار نیروی کمتر و 13 نیوتن‌متر گشتاور کمتر تولید مي‌کرد. تعجب خواهید کرد اگر بدانید که مزدا 6 نسل اول با 143 اسب بخار، در دنده 1 و 2 از مزدا 6 Ultraبا 272 اسب بخار، در حالت اتوماتیک پیشی مي‌گیرد و از سرعت 40 کیلومتر بر ساعت است که Ultra، پدربزرگش را تار و مار مي‌کند.

همراه با سه نسل مزدا 6

اما اگر تعویض دنده Ultra هم به‌صورت دستی انجام بگیرد، آنگاه شرایط متفاوت خواهد بود و مزدا 6 نسل اول در دنده 1 و 2، به سختی پا به پای Ultra حرکت مي‌کند. مزدا 6 نسل اول، صفرتاصد را در بهترین حالت و بهترین زمان‌بندی تعویض دنده در 8.1 ثانیه انجام مي‌دهد که شتاب خوب خود را ضمن سود جستن از یک موتور بی‌نقص و نیرومند، باید مدیون گيرباكس بی‌نظیری باشد که برای آن استفاده شده است. 

همین مزدا 6 بود که در مسابقات دِرَگ کیش در کلاس خودروهای 4 سیلندر توانست تمامي ‌رقبایش از جمله نیسان آلتیما را تار و مار کند و در جایگاه نخست بایستد. بنابراین عملکرد نسل اول مزدا 6 را با ظاهر آن، قضاوت نکنید. نسل اول مزدا 6 در این آزمایش، شایسته تقدیر است چراکه با وجود قدمت 10 ساله، هنوز هم تمامي‌بخش‌های آن بی‌نقص کار مي‌کند و از خودروهای حال حاضر کره‌اي هم سرحال‌تر است و از نظر قدرت و شتاب، نسل جدید مزدا 6 را نیز شرمنده مي‌کند. 

قرار دادن مزدا 6 Ultra با موتور 6 سیلندر، در میان 2 مزدا 6 با موتور 4 سیلندر، شاید عادلانه به نظر نرسد اما سعی کردیم تا از هر نسل، بهترین و کامل‌ترین گزینه را در این آزمایش گروهی قرار دهیم.

مزدا 6 نسل دوم با موتور 4 سیلندر، 170 اسب بخار قدرت و 226 نیوتن‌متر گشتاور را تولید مي‌کند. اما مزدا 6 Ultra مورد آزمایش از موتور 6 سیلندر خورجینی با 3.7 لیتر حجم بهره مي‌برد که 272 اسب بخار نیرو و 364 نیوتن‌متر گشتاور را تولید مي‌کند. حجم موتور این مزدا، تنها 300 سی‌سی از موتور 8 سیلندر آئودی RS7 کمتر است! شاید 272 اسب بخار برای این حجم از موتور، کم به نظر برسد اما از کشش بالایی برخوردار است. به محض اینکه پایتان را بر روی پدال گاز بفشارید، این سدان 1.6 تُنی، هم‌چون موشکی از زمین کنده مي‌شود. شتاب صفرتاصد آن توسط نشریه موتورترِند، 6.1 ثانیه اعلام شد اما در طول آزمایش، مزدا 6 نسل دوم نتوانست به رقمي ‌بهتر از 6.6 ثانیه دست پیدا کند که برای یک سدان لوکس 5 نفره، رقم قابل تحسینی است. از قدرت و شتاب که بگذریم به بحث سواری با آن مي‌رسیم. 

همراه با سه نسل مزدا 6

مزدا 6 همواره برای داشتن یکی از بهترین هندلینگ‌ها در میان سدان‌های خانوادگی، زبان‌زد خاص و عام بوده و مزدا 6 Ultra هم سردمدار آنهاست. این فرمان به‌اندازه سدان‌های کره‌اي نرم نیست و سفتی برخی از سدان‌های ژاپنی و آمریکایی را ندارد. به عبارت دیگر، فرمان دقیقأ همان‌طوری عمل مي‌کند که از آن انتظار دارید که از نظر دقت فرمان، مي‌توان آن‌را به محصولات اینفینیتی شبیه دانست. بی جهت نبوده که مزدا 6 نسل دوم در سال 2009، عنوان بهترین هندلینگ را از سوی نشریه Automobile از آن خود کرد. لذت و هیجان رانندگی آن‌را مي‌توان با بهترین سدان‌های آلمانی و کوپه‌های اسپرت مقایسه کرد. با خاموش کردن سامانه ESP، مزدا 6 Ultraبه طرز غیر قابل باوری برای یک سدان، تیک‌آف مي‌کند و از این حیث، هیجان مشابهی با کوپه و سدان‌های آمریکایی را به راننده هدیه مي‌دهد. اما بد نیست به نقص‌های آن نیز اشاره کنیم. 

در صورتی‌که فرمان را بچرخانید و گاز بدهید، فرمان به هیچ وجه با شما همکاری نمي‌کند و نمي‌توانید فرمان را در خلاف جهت بچرخانید که دلیل آن‌را باید در محور جلو بودن و موتور نیرومند آن جستجو کرد که نمي‌تواند هم‌زمان هم از عهده پیچیدن و هم از عهده انتقال 272 اسب بخار برآید. چرخ‌های بزرگ و پهن مزدا 6 Ultra اگرچه هندلینگ خوبی را برای آن به ارمغان آورده، از راحتی سواری کاسته است. ترمزهای آن نیز بسیار ضعیف هستند و کار با آنها نیاز به عادت کردن دارد. ترمزهای نسل دوم را باید بزرگ‌ترین ضعف فنی آن عنوان کرد. 

خوبی و بدی

ظاهر مزدا 6 با دماغه پیش آمده، چراغ‌های خشن و گلگیرهای ورم کرده، حس قدرت و سرعت را به بیننده القا مي‌کند. اگر آلمانی‌ها خودرویی را با چنین ظاهری طراحی مي‌کردند، موتوری حداقل با 400 اسب بخار را در دل آن مي‌گنجاندند، اما مزدا 6 مورد آزمایش از یک موتور چهار سیلندر Skyactive-G بهره مي‌برد. فناوری Skyactive، موتورهای پربازده و کم‌مصرف جدید این برند ژاپنی را در بر مي‌گیرد که با ورودش به بازار غوغایی برپا کرد. 

مزدا 6 مورد آزمایش از موتور پایه 2 لیتری بهره مي‌برد که مي‌تواند 155 اسب بخار را در 6 هزار دور بر دقیقه و 200 نیوتن‌متر را در 4 هزار دور بر دقیقه تولید کند و این دقیقأ همان چیزی است که راننده را ناامید مي‌کند چراکه صفرتاصد را در حدود 10 ثانیه انجام مي‌دهد و از این حیث باکره‌ای‌ها یکسان است. وقتی که ظاهر نیرومند و باوقار آن‌را مي‌بینید، قطعأ انتظار شتاب بهتری را از آن دارید اگرچه موتور نیرومندتر 2.5 لیتری، همین کار را در 8 ثانیه انجام مي‌دهد.

 مورد مأیوس‌کننده بعدی در مورد مزدا 6 جدید، مصرف سوخت آن است. مزدا با فناوری جدید Skyactive قول مصرف سوخت بسیار پایین را به مشتریان داده است. مزدا 6 جدید با موتور 2 لیتری، حداقل 8 لیتر را در یکصد کیلومتر رانندگی شهری مصرف مي‌کند و این درحالی است که مزدا 6 Ultra با 1.7 لیتر حجم بیشتر موتور نیز، حدود 2 لیتر بیشتر مصرف مي‌کند. 2 لیتر مصرف سوخت کمتر برای 1.7 لیتر حجم موتور کمتر، توجیه‌پذیر نیست. از شتاب و مصرف سوخت آن که بگذریم به سواری و هندلینگ آن مي‌رسیم. 

هندلینگ آن هم‌چون دیگر ساخته‌های مزدا، برای خودرویی در این کلاس بی‌نقص و تحسین برانگیز است و اگر قدرت موتور بیشتر بود، لذت رانندگی با مزدا 6 جدید با این فرمان بی‌نظیر دوچندان مي‌شد. ترمزهای آن نیز از قدرت کافی برخوردار هستند و این درحالی است که ترمزهای ضعیف مزدا 6 Ultra را باید یکی از بزرگ‌ترین نقص‌های فنی آن عنوان کرد. 

سواری نرم‌تر آن نسبت به مزدا 6 Ultra، جای هیچ گلایه‌اي را برای سرنشینان باقی نمي‌گذارد اما ارتفاع پایین دماغه به هنگام پارک کردن، احتمال برخورد با جدول را بسیار بالا برده که از این حیث به نسل اول شبیه است. در کل باید اذعان کرد که اگرچه 6 جدید هم‌چون Ultra نیرومند نیست اما مابین خودروهای 4 سیلندر، از سواری و هندلینگ بهتری برخوردار است. 

همراه با سه نسل مزدا 6

 کدامیک؟

اگر از میان سه نسل مزدا 6 بخواهیم یک برنده را انتخاب کنیم، انتخاب ما جز نسل دوم نخواهد بود. کیفیت بی‌نظیر ساخت و تولید، موتور پرتوان و نیرومند در کنار مصرف سوخت مناسب، فضای جادار کابین و صندوق بار، هندلینگ و هیجان رانندگی بالا، امکانات مناسب و از همه مهم‌تر ارزش بالا در مقابل مبلغ پرداختی از ویژگی‌های تکرار نشدنی این نسل از مزدا 6 هستند. مزدا 6 Ultra معجزه‌اي بود که به دلیل اینکه سود زیادی را برای مزدا در بر نداشت، تولید آن ادامه پیدا نکرد. 

کسب عناوین و مقام‌های متعدد در زمینه‌های مختلف، این ادعا را ثابت مي‌کند. نشریه Popular Mechanics در سال 2010، آن‌را بهترین انتخاب سال مي‌داند. نشریه Smart Money از آن به عنوان ارزنده‌ترین سدان سال 2009 یاد مي‌کند. نشریه Motortrend در سال 2010، آن‌را به عنوان یک خودرو اسپرت، مهیج و مملو از امکانات بر مي‌گزیند. نشریه Automobile در سال 2009، از آن به عنوان (قهرمان هندلینگ) در کلاس خودش یاد مي‌کند. 

نشریه Winding Road در سال 2010، در مورد مزدا 6 مي‌گوید: (مزدا 6 با فاصله زیادی از سایر هم‌­رده‌هایش، بیشترین فضای پا را برای سرنشینان عقب دارا است). کسب مقام‌های متعدد در زمینه طراحی، ایمنی و مصرف سوخت، از دیگر افتخارات نسل دوم به شمار مي‌رود که آن‌را به قهرمان 3 نسل تبدیل کرده است.

ختم کلام

مزدا 6 نسل اول حاضر در این آزمایش، ساخت سال 2004 است و هنوز هم مانند یک ساعت بی‌نقص کار مي‌کندو از نظر فنی هیچ مشکلی ندارد. حتی هنوز هم عملکرد و هندلینگی بهتر از خودروهای کره‌اي را در اختیار راننده قرار مي‌دهد. نسل دوم هم با کیفیت بی‌نظیر، فضای جادار در کابین و موتور نیرومند و پرتوان خود، همیشه به عنوان یکی از بهترین خودروهای ژاپنی شناخته خواهد شد تا جایی که گاه در کیش با این صحنه مواجه مي‌شوید که مالکین فورد Edge یا حتی کادیلاک CTS نزد شما مي‌آیند و نسبت به خرید آن ابراز علاقه مي‌کنند. 

نسل سوم مزدا 6 نیز اگرچه از نظر کیفیت، به پای نسل پیشین خود نمي‌رسد، از ظاهر فوق‌العاده زیبا و قدرت و مصرف سوخت رضایت بخشی بهره مي‌برد و کماکان مسیر موفق مزدا 6 را بدون هیچ گونه افت و خیزی، در یک سیر صعودی ادامه مي‌دهد.


تاريخ : سه شنبه 28 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1424088705884_8.jpg

 

یک طراح ایتالیایی به تازگی از طرح‌های مفهومی یک دهکده شناور رونمایی کرده است.

  این پروژه که Abifloat نام دارد، دارای مجموعه‌ای از منازل است که طراحی ماژولار و پایداری دارند. این پروژه در واقع، مجموعه‌ای از ده خانه با ابعاد 6.5 در 3.25 متر خواهد بود که همگی انشعاب‌هایی از یک راهروی مرکزی هستند؛ هر خانه منفرد را به دلیل وجود سیستم ماژولار آن می‌توان شخصی‌سازی کرد.

 

با قرار دادن مجموعه‌ای از این خانه‌ها در کنار یکدیگر، می‌توان به ‌آسانی دهکده‌ای شناور، مرکز تفریحی، مرکز خرید و حتی دفتر کاری را بر روی ‌آب خلق کرد.

 

در این پروژه، کاربر می‌تواند نه تنها از پیکربندی فضای نشیمن ایده‌آل لذت ببرد، بلکه می‌تواند از مبلمانی از لحاظ انرژی کارآمد و سیستم‌های خودکار نیز بهره ببرد.

 

درهای شیشه‌ای سرخورنده از کف تا سقف خانه‌ها، فضای نشیمن را به یک عرشه خارجی متصل می‌کنند. ماژول‌های دیگر شامل تراس پشت‌بام، اتاق نهارخوری بیرونی و نواحی نشیمن خصوصی هستند؛ هر خانه شناور دارای یک ورودی خصوصی و مبلمان ماژولار است.

 

فناوری موجود در پس دهکده شناور Abifloat شامل دیوار فشرده و پلاستیکی قابل‌بازیافت و سیستم عایق گرمایی ساخته‌شده از نی است.

 

نمای بیرونی این خانه‌ها با پنل‌های جذابی پوشیده شده و دارای سقف مسطح آلومینیومی هستند که مجهز به پنل‌های خورشیدی هستند.

 

کف خانه‌ها طوری طراحی شده که سیستم‌های لوله‌کشی و الکتریکی مانند لوله‌ها، کمپرسورها، مخزن زباله و همچنین بخش‌های توخالی ویژه برای عایق صوتی و گرمایی را در خود جای می‌دهد.

 

 

 

 

 

دهکده شناور

 

 

 

دهکده شناور

 

 

 

دهکده شناور

 

 

 

دهکده شناور

 

 



تاريخ : سه شنبه 28 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
6-1425.jpg

دانشمندان استرالیایی قصد دارند از داده‌های ماهواره‌ای برای کمک به پیش‌بینی الگوهای بیماری‌های کشنده انگلی مانند مالاریا استفاده کنند.

 

 محققان دانشگاه ملی استرالیا معتقدند، برخی بیماری‌ها بویژه بیماری‌های انگلی بسیار نسبت به محیطشان حساس هستند و با استفاده از حسگر از راه دور می‌توان مناطقی را که بیماری در آن‌ها ایجاد می‌شود، شناسایی کرد.

 

محققان از داده‌های ماهواره‌ای مانند دما، بارش باران، پوشش گیاهی و کاربرد زمین استفاده کرده و آن‌ها را با داده‌های سلامت در سیستم اطلاعات جغرافیایی ترکیب کردند.

 

نتایج بدست آمده شامل نقشه‌هایی است که برای کشورهای دارای ظرفیت محدود برای مدیریت داده‌های بیماری و متناسب با نیازهای محلی آن‌ها قابل دسترسی است.

 

محققان سیستم‌هایی را برای شناسایی مالاریا در بوتان، وانواتو و جزایر سلیمان طراحی کرده‌اند و اکنون به دنبال کسب حمایت برای گسترش آن در کشورهای بزرگتر هستند.

 

علاوه بر این، پیش‌بینی‌های مکانی برای بیماری‌های دیگر مانند کیست هیداتید (بیماری کشنده انگلی مشترک بین انسان و حیوان) برای چین، فیلیپین و سایر کشورهای منطقه آسیا-اقیانوسیه طراحی شده است.

 

این اطلاعات می‌تواند به مقامات مسئول در حصول اطمینان از ارائه شدن منابع کمیاب در مناطق مورد نیاز کمک کرده و مسیر را برای مبارزه با بیماری‌های انگلی در کشورهای در حال توسعه هموار کند.

 

نتایج این پژوهش در کنفرانس سالانه انجمن پیشبرد علوم آمریکا (AAAS) در سن‌خوزه کالیفرنیا ارائه شد.



تاريخ : سه شنبه 28 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1424089994681_5.jpg

محققان انگلیسی 1600 قلب ضربان‌دار انسان را به شکل دیجیتالی در رایانه ذخیره کرده‌اند تا درک بهتری از ارتباط بین ژن افراد و بیماری قلبی به دست بیاورند.

 

محققان مرکز علوم بالینی شورای تحقیقات پزشکی در بیمارستان هامراسمیت به بررسی ویدیوهای سه‌بعدی دقیق از قلب 1600 بیمار پرداخته و اطلاعات ژنتیکی هر کدام از آن‌ها را جمع‌آوری می‌کنند.

 

به گفته محققان، ارتباط بسیار پیچیده‌ای بین ژن افراد و بیماری قلبی وجود داشته و تلاش‌های زیادی برای حل این اسرار انجام شده است.

 

آن‌ها امیدوارند با ثبت تصاویر بسیار دقیق از قلب بتوانند درک بهتری از علت و معلول بیماری قلبی پیدا کرده و درمان درست را در زمان مناسب برای هر شخص ارائه کنند.

 

ایده ذخیره این میزان زیاد اطلاعات بر روی این تعداد قلب، مقایسه آن‌ها و مشاهده عوامل مشابه بیماری‌زا است.

 

به گفته محققان، معمولا نشانه‌های نامحسوسی در اوایل بیماری وجود دارد که تشخیص آن‌ها بسیار مشکل است؛ رایانه‌ها بسیار در برابر این علائم ظریف حساس بوده و می‌توانند آن‌ها را پیش از مشکل‌ساز شدنشان شناسایی کنند.

 

این پژوهش در میان موجی از سرمایه‌گذاری‌های جدید «داده بزرگ» قرار دارد که شیوه انجام تحقیقات را دگرگون کرده‌اند.

 

رایانه‌های موسسه اروپلیی یسوفورماتیک در کمبریج به ذخیره‌سازی کل کد ژنومی هزاران گیاه و حیوان مختلف پرداخته‌اند؛ این اطلاعات ظرفیتی معادل 5000 لپ‌تاپ را پر می‌کند.

 

محققان انفورماتیک و تصویربرداری عصبی دانشگاه جنوب کالیفرنیا نیز برای بررسی چگونگی عملکرد مغز انسان به ذخیره‌سازی 30 هزار اسکن مغزی دقیق انسان پرداخته‌اند که ظرفیتی معادل 10 هزار لپ‌تاپ را به خود اختصاص می‌دهد.

 

ار سوی دیگر، آرایه کیلومتر مربع که یک تلسکوپ رادیویی در حال ساخت در آفریقا و استرالیاست، به جمع‌آ‌وری اطلاعات در طول سال پرداخته که 150 برابر بیشتر از ترافیک کنونی اینترنت جهانی است.



تاريخ : سه شنبه 28 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1424161550166_1.jpg

آژانس فضایی اروپا (ESA) آخرین فضاپیمای باری خود از مجموعه فضاپیماهای ترابری خودکار (ATV) را منهدم کرده و به ماجراجویی‌های هفت‌ساله و موفقیت‌آمیز این فضاپیماها پایان داد.

 

 پنجمین و آخرین فضاپیمای ترابری خودکار (ATV) اروپا برای گرامیداشت یاد اخترفیزیکدان بلژیکی به نام ژرژ لومتر (Georges Lemaitre) – از ارائه دهندگان نظریه انفجار بزرگ – نامگذاری شده بود.

 

این فضاپیمای باری که محموله 6.6 تنی شامل سوخت، آب، تجهیزات آزمایشگاهی، اکسیژن، لباس و غذا را به ایستگاه فضایی بین‌المللی (ISS)‌ منتقل کرده بود، روز یکشنبه 15 فوریه (26 بهمن) پس از پایان مأموریت شش‌ماهه‌ از ایستگاه جدا شده و در جهشی انتحاری به درون جو زمین، خودکشی کرد.

 

عملیات انتحاری این فضاپیما برای 27 فوریه (هشتم اسفندماه) برنامه‌ریزی شده بود، اما به دلیل نقص فنی در یکی از چهار منبع نیرو حدود 10 روز زودتر انجام شد.

 

محققان آژانس فضایی اروپا در فرآیند خودکشی انتحاری این فضاپیما به دنبال بررسی این موضوع بودند که آیا می‌توان از چنین فرآیندی برای خودکشی انتحاری ایستگاه بین‌المللی (ISS) که برای سال 2024 برنامه‌ریزی شده است نیز استفاده کرد؟

 

جرم ایستگاه فضایی 420 تن است و با پایان عمر ایستگاه، یک زباله فضایی غول‌پیکر در فضا ایجاد خواهد شد که بحث کاهش زباله‌های فضایی را با چالش مواجه می‌کند.

 

پنج فضاپیمای ترابری خودکار (ATVs) متعلق به آژانس فضایی اروپا (ESA) در طول ماموریت‌شان، برای انتقال محموله‌های باری، پیشرانه های آنبورد و افزایش ارتفاع ایستگاه مورد استفاده قرار گرفتند؛ حدود یک ماه قبل از آخرین فضاپیمای ترابری خودکار اروپا برای کاهش سرعت حرکت و پایین آوردن 2.5 کیلومتری ایستگاه استفاده شد.

 

این برنامه از سال 2008 و با پرتاب نخستین فضاپیما بسمت ایستگاه فضایی آغاز شد؛ بودجه اختصاص یافته به برنامه ATV که با همکاری 20 کشور عضو آژانس فضایی اروپا انجام شد، بالغ بر 5.6 میلیارد دلار اعلام شده است.

 

فضاپیماهای ترابری خودکار (ATVs) به نام اروپاییان بلندآوازه در عرصه علوم فضا نامگذاری شده بودند. نخستین فضاپیما به افتخار ژول‌ ورن، نویسنده داستان‌های علمی-تخیلی در قرن نوزدهم نام‌گذاری شده بود؛ سه فضاپیمای دیگر به افتخار «یوهان کپلر» ستاره‌شناس، «ادواردو آمالدی» فیزیکدان و «آلبرت انشتین» نامگذاری شده بودند. آخرین فضاپیما نیز به نام «ژرژ لومتر» کیهان‌شناس بلژیکی نامگذاری شده بود.

 

با پایان برنامه ATV، از کپسول باری پروگرس روسیه، فضاپیمای HII ژاپن، کپسول‌های باری دراگون و سیگنوس متعلق به شرکت‌های خصوصی آمریکایی اسپیس‌ایکس و اوربیتال ساینس برای ارسال محموله باری به ایستگاه فضایی بین‌المللی (ISS) استفاده خواهد شد.



تاريخ : سه شنبه 28 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1424161104676_5.jpg

قرص جدیدی که برای مبارزه با ناشنوایی و وزوز گوش طراحی شده، برای نخستین بار بر روی بیماران در انگلیس مورد آزمایش قرار گرفته است.

 

 اولین درمان دارویی برای این دو شرایط توسط دانشمندان انگلیسی طراحی شده و بر روی سلول‌های مغزی دخیل در پردازش صوت کار می‌کند.

 

تحقیقات آزمایشگاهی نشان داده که این دارو از پتانسیل کاهش علائم ناشنوایی و وزوز گوش مرتبط با پیری برخوردار است.

 

حدود 50 درصد از مردان و زنان بالای 60 سال از ناشنوایی مرتبط با پیری رنج برده و 10 درصد این جمعیت با مشکل وزوز گوش روبرو می‌شوند.

 

ناشنوایی مرتبط با پیری زمانی رخ می‌دهد که موهای گوش داخلی که معمولا سیگنال‌های صوتی را به عصب شنوایی منتقل می‌کنند، آسیب دیده یا از بین می‌روند، از این رو پالس‌های عصبی منتقل کننده صوت به مغز کاهش می‌یابند.

 

دانشمندان بطور فزاینده‌ای بر این باورند که این نوع فقدان شنوایی نیز ممکن است به مشکلاتی در سلولهای عصبی مغز مرتبط باشد.

 

هیچ درمانی برای این مشکل وجود نداشته و سمعک‌ها یا کاشت‌های حلزونی نیز تنها می‌توانند به برخی بیماران کمک کنند اما برای استفاده از کاشت‌ها باید فرد تحت عمل جراحی قرار بگیرد. همچنین سمعک نیز می‌تواند موجب ناراحتی شده و به بروز عفونت منجر شود.

 

وزوز گوش عبارت است از شنیدن صدایی غیر طبیعی در گوش یا درک آن در مغز در زمانی که صدای خارجی وجود ندارد. نوع صدای شنیده شده متغیر و به شکل‌های مختلفی مانند وزوز، زنگ یا صدای هیس است و اوج آن می‌تواند متغیر باشد.

 

اگرچه بسیاری از افراد با این علائم کنار می‌آیند، اما این شرایط بر کیفیت زندگی حدود یک درصد از افراد تاثیر چشمگیری دارد.

 

دانشمندان تاکنون درمان‌های مختلفی طراحی کرده‌اند که برخی از آن‌ها به شکل دارو بر سیستم عصبی تاثیر گذاشته و برخی دیگر به شکل درمان‌های الکتریکی و رفتاری بوده است اما موفقیت آن‌ها بسیار محدود گزارش شده است.

 

داروی جدید بر روی پروتئینی موسوم به Kv3 کار می‌کند که سوراخهایی را بر روی سطح سلول‌های عصبی در منطقه مغزی مرتبط با شنوایی ایجاد می‌کند. این سوراخها به پتاسیم که برای کمک به عبور سیگنال‌های شنوایی بین سلول‌های عصبی ضروری است، اجازه ورود به سلول‌ها را می‌دهد.

 

به گفته محققان، شواهدی وجود دارد که سطوح این پروتئین با بالا رفتن سن، آسیب دیده یا از بین می‌رود. این امر شاید باعث بروز مشکل در درک کلام توسط فرد شده و ممکن است با وزوز گوش نیز مرتبط باشد.

 

تحقیقات موسسه پزشکی تجربی در پراگ نشان داد که این دارو، موسوم به AUT00063، می‌تواند شنوایی را در حیوانات پیر ارتقا ببخشد. همچنین پژوهش کالج دانشگاهی لندن و دانشگاه ایلینویز جنوبی نشان داده که این دارو می‌تواند تاثیر مفیدی بر وزوز گوش داشته باشد.

 

اکنون کالج دانشگاهی لندن و 10 بیمارستان در انگلیس یک کارآزمایی بالینی را بر روی حدود 150 بیمار آغاز کرده‌اند که برای چهار هفته بطور روزانه چهار قرص یا دارونما دریافت می‌کنند. این کارآزمایی بر بیمارانی متمرکز است که بین شش تا 18 ماه از وزوز گوش رنج برده‌اند.

 

در صورت موفقیت، کارآزمایی‌های بالینی ممکن است بر روی افراد با وزوز گوش طولانی مدت‌تر نیز انجام شود.

 

در عین حال 100 بیمار دچار ناشنوایی مرتبط با پیری در کارآزمایی دانشگاه جنوب فلوریدا و سایر مراکز در آمریکا شرکت کرده‌اند که طی آن برای چهار هفته، روزانه سه کپسول AUT00063 یا دارونما دریافت خواهند کرد.



تاريخ : سه شنبه 28 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1424095849077_untitled-2101.jpg

با محدودتر شدن فهرست داوطلبان سفر بی‌بازگشت به سیاره سرخ، سه ایرانی در جمع 100 نفر برگزیده نهایی پروژه «مارس وان» آماده می‌شوند تا بخت خود را برای قرار گرفتن در جمع چهار فضانورد فاتح مریخ امتحان کنند.

 

 حضور سه ایرانی در این جمع 100 نفره که از بین بیش از 202 هزار داوطلب اولیه انتخاب شده‌اند احتمال این که کهن‌ترین تمدن بشری در بنا کردن نخستین اقامتگاه دائمی زمینی ها در ماورای جو نیز نماینده‌ای داشته باشد را بسیار بالا برده است.

 

در این مرحله از ارزیابی داوطلبان برای انتخاب نفرات نهایی با آنها مصاحبه آنلاین شده است. در این گفت‌وگوها، داوطلبان فرصت داشتند تا درک خود را از ریسکی که در آن شرکت می‌کنند، روحیه کار گروهی و انگیزه خود از اینکه قسمتی از یک سفر متفاوت در زندگی می‌شوند، نشان دهند.

 

دکتر کرفت (Dr. Norbert Kraft)، از مسئولان پروژه مارس وان، می‌گوید: «ما تحت تاثیر روحیه قوی داوطلبان این سفر قرار گرفته‌ایم، به طوری که انتخاب از میان آن‌ها واقعا کار دشواری بوده است.»

 

الهه نوری و صادق مدرسی از ایران و سعید قندهاری، دیگر ایرانی ساکن نیوزلند در کنار 49 زن و 48 مرد دیگر آماده می‌شوند تا در مرحله اولیه این انتخاب بزرگ، شایستگی خود را در انجام پروژه‌های گروهی نشان دهند.

 

آنها و رقبایشان در مصاحبه‌های انفرادی بهترین شناخته شده‌اند، اما این برای این سفر کافی نیست و باید شرایط داوطلبان در گروه و در مواجه با چالش‌های کار گروهی سنجیده شود. به نوشته تارنمای مجله نجوم، آن‌ها باید روی توافق دائمی برای همکاری با همسفران خود تمرکز کنند. 100 نفر منتخب که شامل ۳۹ نفر آمریکایی، ۳۱ اروپایی، ۱۶ آسیایی، هفت آفریقایی و هفت نفر از اقیانوسیه هستند در این مرحله در یک پایگاه شبیه‌سازی شده با شرایط پایگاهی در مریخ اقامت خواهند یافت و آزمون‌های مختلف را پشت سر می‌گذارند تا چهار نفر نهایی انتخاب شوند.

 

پروژه مارس وان با هدف ارسال نخستین انسان به سطح مریخ تعریف می‌شود اما این سفر بی‌بازگشت خواهد بود و به نوعی برای مسافران همیشگی آن، مهاجرت از زمین به حساب می‌آید. مارس وان برای انتخاب مسافران این سفر فراخوان عمومی منتشر کرد تا هر کس از هر کجای دنیا و با هر شرایطی امکان شرکت داشته باشد. مسئولان این پروژه ادعا می‌کنند تا چند سال آینده چهار نفر را به مریخ می‌فرستند.

 

هنوز سوال‌ها و شک و تردیدهای زیادی برای امکان‌پذیر بودن این سفر چه از نظر فنی و چه از نظر انسانی و اخلاقی وجود دارد. با این حال این پروژه تاکنون مرحله به مرحله جلو رفته است و به کار خود ادامه می‌دهد.

 

هنگامی که ثبت‌نام برای شرکت در این پروژه شروع شد در خوش‌بینانه‌ترین حالت تصور نمی‌شد که بیش از یک ایرانی از 14 ایرانی ثبت نام کننده در جمع 202 هزار اول اولیه برای مرحله بعد انتخاب شود، اما

با انتشار اسامی 663 داوطلب برگزیده در مرحله قبل، شش ایرانی و با انجام مصاحبه های آنلاین، اینک سه ایرانی در فهرست نامزدهای نهایی سفر بی‌بازگشت به مریخ قرار گرفته‌اند که شاید سال‌ها بعد، یکی از آن‌ها از مریخ به زمین سلام کند.



تاريخ : سه شنبه 28 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1424162442504_erfan khoshkhoo-1.jpg

جدیدترین دستاوردها و طرح‌های فضایی محققان و متخصصان پژوهشگاه فضایی ایران با حضور رئیس جمهور در نمایشگاه فناوری فضایی تجلی اقتدار ملی ارائه شد.

 

 مدل ماک آپ فضاپیمای E1 از پژوهشکده سامانه‌های فضانوردی، مدل فضایی ماهواره SRISAT از پژوهشکده سامانه‌های ماهواره و پروژه پین پولر از پژوهشکده رانشگرهای فضایی از جمله دستاوردها و فناوری‌های فضایی جدید مجموعه پژوهشگاه فضایی ایران در نمایشگاه فناوری فضایی است که در روز سه شنبه، 28 بهمن ماه در نمایشگاه فناوری فضایی عرضه شد.

 

مدل ماک آپ فضاپیمایE1

 

پژوهشکده سامانه‌های فضانوردی پژوهشگاه فضایی ایران در نمایشگاه فناوری فضایی علاوه بر دستاوردهای پیشین خود شامل کاوشگرهای پژوهش، پیشگام، کاوشگرهای 4، 2 و 1 و تجهیزات مرتبط به این کاوشگرها، مدل ماک آپ فضاپیمای E1 خود را نیز عرضه کرد.

 

فضاپیمای سرنشین‌دار E1 فضاپیمایی علمی پژوهشی است که به منظور توسعه فناوری و کسب دانش فنی با در نظر گرفتن ملاحظات مربوط به فضانورد در محدوده ارتفاع 150 تا 200 کیلومتری سطح زمین و بازگشت سالم آن طراحی، ساخت، آزمایش، مونتاژ، یکپارچه و پرتاب می‌شود. بر اساس مطالعات انجام‌ شده و با توجه به الزامات اعزام انسان به فضا و لزوم دستیابی به قابلیت اطمینان مناسب، چند پرتاب فضایی از خانواده فضاپیمای کلاس E تا قبل از اعزام فضانورد به فضا لازم خواهد بود.

 

مدل فضایی ماهواره SRISAT

 

ماهواره SRI SAT یک ماهواره تحقیقاتی – مخابراتی با قابلیت ارسال و دریافت پیام کوتاه در ایستگاه‌های زمینی است و به منظور آزمون در مدار المان‌های پشتیبانی که در ماهواره‌های آینده سازمان فضایی ایران به کار گرفته خواهند شد، در پژوهشکده سامانه‌های ماهواره پژوهشگاه فضایی ایران طراحی و ساخته شده است.

 

این ماهواره در تطابق با قیود جرمی و ابعادی پرتابگر سفیر ب 1 در مدت زمان کوتاهی طراحی و ساخته شده و سابقه قبلی ندارد و ماموریت‌های آن در راستای دستیابی به فناوری طراحی، ساخت، آزمون و سازگاری با پرتابگر برای اولین بار در کشور مطرح شده است که در قالب یک ماهواره تحقیقاتی- مخابراتی پیاده‌سازی خواهد شد. این ماهواره نسبت به ماهواره‌های قبلی کشور تقریبا در تمامی زیر سیستم‌ها، ارتقای فنی دارد.

 

پژوهشکده سامانه‌های ماهواره همچنین در این نمایشگاه دستاوردهایی چون مدل مهندسی ماهواره ناهید، تجهیزات و سخت‌افزارهای تولید شده توسط زیرسیستم‌ها و نمونه پنل‌های خورشیدی گالیومی این ماهواره را ارائه کرد.

 

پروژه پین پولرغیرانفجاری

 

پژوهشکده رانشگرهای فضایی پژوهشگاه فضایی ایران همچنین، پروژه‌ پین پولر غیر انفجاری را در نمایشگاه فناوری فضایی ارائه داد.

 

پین‌پولرها از جمله سخت‌افزارهای پرکاربرد در حوزه مکانیزم فضایی است که به دو دسته کلی انفجاری و غیرانفجاری تقسیم‌بندی می‌شوند. از عمده کاربردهای کلیدی پین‌پولر می‌توان به مکانیزم رهایش آرایه‌های خورشیدی، آنتن‌های ارتباطی، جدایش طبقات ماهواره‌بر، اتصال مخزن ذخیره سوخت، کلاهک ماهواره و ... اشاره کرد.

 

این پژوهشکده همچنین دستاوردهای پیشین خود همچون چرخ عکس‌العملی، بوم گرادیان جاذبه و موتور الکترونیکی یونی را برای عرضه به نمایشگاه آورده بود.

 

پژوهشکده مواد و انرژی پژوهشگاه فضایی ایران نیز در این نمایشگاه دو دستاورد جدید، محصول پایلوت سایز کوچک پانل‌های خورشیدی و نمونه هسته سوراخ‌دار فضایی را ارائه داده بود.

 

محصول پایلوت سایز کوچک پانل‌های خورشیدی قابل کاربرد در سامانه‌های فضایی بویژه برای تأمین توان ماهواره ناهید بوسیله پانل خورشیدی از جنس گالیوم آرسناید با بازده حدود 30 درصد طراحی شده است.

 

هسته‌های سوراخدار فضایی نیز به منظور ایجاد مسیر گذر هوای محبوس در هسته ساختارهای ساندویچی به کار رفته در سازه ماهواره‌ها و یا تخلیه گاز به وجود آمده در اثر گاز روی مواد به کار رفته در هسته و جلوگیری از گسست این ساختار‌ها طراحی شده است.

 

پژوهشکده مواد و انرژی پژوهشگاه فضایی ایران علاوه بر این دو محصول جدید، دستاوردهایی چون نمونه پانل ساندویچی لانه زنبوری، مدل مهندسی ماژول خورشیدی ماهواره مکعبی، نمونه تست‌های مکانیکی انجام شده بر ساختارهای ساندویچی لانه زنبوری و نمونه پانل اینسرت گذاری شده را در نمایشگاه فناوری فضایی ارائه کرده بود.

 

بر اساس این گزارش، دو پژوهشکده دیگر مجموعه پژوهشگاه فضایی ایران نیز با محصولات و دستاوردهای متنوعی به این نمایشگاه آمده بودند.

 

پژوهشکده سامانه‌های حمل و نقل فضایی با محصولاتی همچون موتورهای کاوش، بلوک انتقال مداری، کلکسیونی از پیشرانه‌های طراحی و ساخته شده با قابلیت کاربرد در سامانه‌های حمل و نقل فضایی، موتور هیبرید در این نمایشگاه شرکت کرده بود.

 

وظیفه بلوک انتقال مداری این است که ماهواره را از مدار پایین (400 تا 600 کیلومتر) تا مدار زمین آهنگ (36000 کیلومتر) منتقل کند.

 

موتور هیبرید ترکیبی از موتورهای سوخت جامد و موتورهای سوخت مایع است که عمدتا مزایای هر دو را دارد و عاری از معایب آن دو است.

 

پژوهشکده مکانیک پژوهشگاه فضایی ایران با محصولاتی همچون پروژه طراحی، بهینه‌سازی و ساخت سیستم تنظیم دما برای استفاده در لباس فضانوردان، پروژه غذای فضانورد، باتری‌های لیتیومی و نقره و رادار دهانه مصنوعی (سار) در این نمایشگاه حاضر شده بود.

 

گروه پژوهشی علوم و کاربردهای فضایی پژوهشگاه فضایی ایران نیز پروژه‌های ارزشمند و کاربردی چون سامانه پایش محصول برنج با استفاده از فناوری سنجش از دور ماهواره‌ای و سامانه ماهواره پایش حریق را در این نمایشگاه ارائه کرده بود.

 

نمایشگاه فناوری فضایی تجلی اقتدار ملی، در محل سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی برای ارائه محصولات و طرح‌های پژوهشی در حوزه علوم و فناوری‌های فضایی با مشارکت مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی فعال کشور در این عرصه برگزار شده است.

 

 

 

 

نمایشگاه دستاوردهای هوا و فضا

 

 

 

بازدید رئیس جمهور از نمایشگاه دستاوردهای هوا و فضا

 



تاريخ : سه شنبه 28 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 قصه های عامیانه زیادی هستند که با مشاهدات علمی پژوهشگران هم خوان نیستند. اما عجیب است که مردم این افسانه های علمی را به عنوان «حقایق علمی» پذیرفته اند و مدام تکرار می کنند. هرچئد سال هاست که دانشمندان و روزنامه نگاران علم مشغول تذکردادن نادرستی خیلی از آنها هستند، اما گویی که هیچ وقت قرار نیست مردم پی به اشتباه خود ببرند. 

این موضوع البته فقط مختص مردم ایران نیست و مردم بیشتر کشورهای بزرگ و پرجمعیت دیگر جهان نیز، اعتقاد راسخی به بسیاری از این خرافه های شبه علمی دارند. برخی از این افسانه های شبه علمی حاصل کج فهمی و بدفهمی موضوعات علمی هستند. شاید هم رواج این اعتقادات نادرست نشان از تنبلی فکری مردمی باشد که تصور می کنند هرکاری گذشتگان کرده اند، حتما خوب و مفید بوده و هر فکری که از قدیم مانده، لابد بهتر جواب می دهد. خیلی ها هم تصور می کنند علم یعنی حفظ اطلاعات عمومی و انباشتن دانش، در حالی که این اطلاعات و دانش، در حقیقت محصول علم هستند، نه خود علم. 

علم روشی است مبتنی بر تفکر انتقادی که با روندی پویا، مدام در پی بازنویسی و تصحیح اطلاعات قدیم است. با چنین نگاهی، هرگز نمی توان به اعتبار اینکه اندیشه ای از قدیم وجود داشته یا خیلی ها به آن باور دارند، آن را پذیرفت.

در این پرونده از این افسانه های علمی رازگشایی می شود

1-    شکستن بند انگشتان باعث آرتریت می شود
2-    نیمه دیگر ماه تاریک است
3-    ماه کامل روی رفتار تاثیر می گذارد
4-    وقتی جسمی به سرعت نور برسد، به انرژی تبدیل می شود
5-    ویروس ها زنده نیستند
6-    هضم شدن آدامس در معده، هفت سال زمان می برد
7-    برخی از نقاط کویرهای ایران کاملا عاری از حیات هستند
8-    رعد و برق هرگز دوبار به یک نقطه برخورد نمی کند
9-    پرت شدن سکه از یک آسمان خراش آن را به سلاحی قتال تبدیل می کند
10-    آنتی اکسیدان ها برای سرطان مفیدند
11-    شکر باعث بیش فعالی بچه ها می شود
12-    مو و ناخن بعد از مرگ به رشد خود ادامه می دهند
13-    آنتی بیوتیک ها ویروس ها را می کشند
14-    دم مارمولک سمی است
1+14- ما فقط از ده درصد مغزمان استفاده می کنیم

1- شکستن بند انگشتان باعث آرتریت می شود

15 افسانه شبه علمی


منطقی به نظر می رسد شکستن بندهای انگشت و حتی مفاصل دیگر در افرادی که به این کار عادت کرده اند، عاقبت باعث بروز درد مفاصل و استئوآرتریت می شود که عبارت است از زوال دردناک سطح مفاصل. اما با کمال تعجب، هیچ یک از مطالعات انجام شده ارتباطی میان ابتلا به آرتریت و شکستن مفاصل نشان نداده اند. 

در سال 1998، دانلد آنگر (Donald Unger) مقاله ای پژوهشی منتشر کرد و در آن ادعا کرد، طی 60 سال تنها به شکستن مفاصل انگشتان دست چپش پرداخته، ولی هرگز مفاصل دست راستش را نشکسته است. نتیجه جالب این پژوهش این بود که هیچ تفاوتی میان دو دست او وجود نداشت. اگر در سال 2009 به خاطر این پژوهش ارزشمند جایزه ایگ نوبل (نوبل احمق ها) را در رشته پزشکی دریافت کرد.

مایع مفصلی (Synovial) ماده ای است که به عنوان روان کننده و عامل کاهش دهنده اصطکاک میان سطوح مفصلی، مانند بندهای انگشت، آرنج، زانو و مفاصل لگن عمل می کند. با کشیده شدن مفاصل و جداشدن پوشش مفصل، کاهش فشار در پوشش مفصل باعث آزادشدن گاز (چیزی شبیه آزادشدن گاز نوشابه، اما در مقیاس کوچک تر) می شود و حبابی از گاز برای پرکردن فضای خالی شده ایجاد می شود. 

فشار مجدد روی مفصل که باعث صدای بلند ترق می شود، در حقیقت حباب  گاز را می شکندو پوشش مفصل را به اندازه طبیعی اش باز می گرداند. اگر شکستن مفصل ها با درد همراه باشد، نشانگر آسیب دیدگی مفاصل است و باید به پزشک مراجعه کنید (گرچه این آسیب دیدگی احتمالا به خاطر عوامل دیگری به جز شکستن مفاصل رخ داده است). مفاصل گاهی اوقات بدون شکسته شدن هم صدا می دهند. این صدا که با حرکت دادن مفاصل شنیده می شود، ناشی از تاندون هایی است که طی مدت طولانی قدرت اولیه خود را از دست داده اند و مفصل را ول کرده اند.


2- نیمه دیگر ماه تاریک است

15 افسانه شبه علمی


احتمالا شما هم می دانید مقصر اصلی در این شایعه، گروه موسیقی پینک فلوید و آلبوم «The Dark Side of the Moon» هستند. از دید ما زمینی ها، حدود 59 درصد سطح ماه قابل مشاهده است (هرچند تمام این مقدار همزمان قابل دیدن نیست) و 41 درصد باقی مانده هرگز در برابر دید ماه قرار نمی گیرد. خیلی از مردم فکر می کنند این 41 درصد در تاریکی منجمد کننده ای فرورفته و هرگز رنگ خورشید را نخواهددید که این تفکر اشتباه است.

اینکه همیشه یک سمت ماه به سمت زمین است، به دلیل اثر کشند گرانشی (جزر و مد) زمین بر ماه است. ماه چند میلیارد سال پیش طوری حرکت وضعی داشته که زوایای مختلف اش از زمین قابل مشاهده بود، اما اثر گرانش زمین این حرکت را به مرور طوری کند کرد که دور گردش وضعی ماه و گردش مداری مه به گرد زمین دوره یکسانی پیدا کردند و به این ترتیب همیشه یک سمت ماه رو به روی زمین قرار گرفت. 

به این ترتیب یک سمت ماه همیشه از چشم زمین پنهان است، اما از چشم خورشید نه. به جز زمانی که ماه گرفتگی رخ می دهد، همیشه نیمی از ماه روشن است و حدس بزنید در زمان هایی که همه یا قسمیت از ماه از سطح زمین تاریک دیده می شود، قسمت روشن ماه کجای آن است، درست حدس زدید، درست در آن سوی ماه. در حقیقت بهتر است به جای عبارت «نیمه تاریک ماه» از عبارت درست تر «نیمه دورتر ماه» صحبت کنیم.


3- ماه کامل روی رفتار تاثیر می گذارد

15 افسانه شبه علمی


افسانه قدیمی ای میان خیلی از اقوام جهان رواج دارد که می گوید رفتار آدم های سالخورده یا افرادی که ناتوانی ذهنی دارند، یا افرادی که دچار مشکلات روحی و روانی هستند (یا طبق افسانه ها، گرگ نماها یا خون آشام ها) در شب هایی که ماه کامل می شود، تغییر می کند. به علاوه ایرانی ها عقیده دارند کامل کامل باعث بروز تب و ناراحتی و بی قراری و بیماری ورم کردن حیوانات می شود. 

این افسانه با علت های مختلفی مرتبط دانسته شده است، مثل این عقیده که جاذبه ماه کامل باعث به هم خوردن جریان آب در مغز افراد ناراحت و بیمار می شود. خیلی ها تصور می کنند جرائم و جنایت های خشن در شب هایی که ماه کامل است؛ رخ می دهد و حتی ایستگاه های پلیس در برخی کشورهایی که سابقه خرافی بیشتری دارند (مثل انگلیس) در شب هایی که ماه کامل است، به حالت نیمه آماده باش در می آیند تا بتوانند با تصادف ها و جنایت های این شب ها مقابله کنند. البته این موضوع تاکنون بارها مورد بررسی قرار گرفته و ارتباطی میان ماه کامل و بروز رفتارهای جنون آمیز مشاهده نشده است. به علاوه سازوکار و علتی منطقی برای چنین ارتباطی نیز کشف نشده است.

از میان صدها پژوهش انجام شده، تنها برخی از آنها رابطه ای میان افزایش جرم و جنایت در برخی شب های ماه کامل نشان دادند، اما بررسی های دوباره همین پژوهش ها نیز مشخص کرد، عامل اصلی افزایش جنایت در شب های ماه کامل، خود ماه نبوده، بلکه تلاقی این شب ها با شب های تعطیلات بوده است. بنابراین نگران شب هایی که ماه کامل است نباشید، البته مگر اینکه خودتان یک گرگ نمای واقعی باشید!


4- وقتی جسمی به سرعت نور برسد، به انرژی تبدیل می شود

15 افسانه شبه علمی


این مورد، یکی از باورهای بی پایه ای است که خدا می داند توسط کدام معلم یا مورج کم اطلاعی به ذهن خیلی از مردم تزریق شده و به خاطر کم دانشی بیشتر افراد، جای خودش را به صورت یک باور شبه علمی میان مردم باز کرده است. ترکیبی از فهم نادرست هم ارزی جرم و انرژی که معمولا در قالب معادله E=mc2 بیان می شود و یکی دیگر از تبعات نسبیت خاص، یعنی افزایش جرم بر اثر افزایش سرعت، باعث شده خیلی ها تصور کنند نسبیت خاص می گوید زمانی که چیزی به سرعت نور برسد، به انرژی تبدیل می شود. 

در حقیقت چیزی که نسبیت عام درباره حرکت ماده با سرعت نزدیک به سرعت نور می گوید؛ این است که هیچ چیز دارای جرمی، نمی تواند به سرعت نور برسد، چون با نزدیک شدن به سرعت نور، جرم به سمت بی نهایت میل می کند و نیروی لازم برای شتاب دادن به جسمی که جرمی نزدیک به بی نهایت دارد، نزدیک به بی نهایت است. بنابراین چون نیروی بی نهایت برای چنین شتابی در دسترس نیست، در عمل ذرات ماده که جرمی بزرگ تر از صفر دارند، محکوم به حرکت با سرعتی کم تر از سرعت نور هستند. درعوض ذراتی که جرم شان صفر است (از جمله فوتون) با سرعت نور حرکت می کنند. همان طور که دیدید، هیچ خبری از تبدیل ماده به انرژی یا برعکس در سرعت های نزدیک به سرعت نور وجود ندارد.


5- ویروس ها زنده نیستند

15 افسانه شبه علمی


شاید نتوان باور به زنده نبودن ویروس ها را یک باور شبه علمی نامید، چون نه تنها چنین عبارتی در کتاب های درسی مختلف آمده، بلکه تقریبا همه معلم های زیست شناسی دلایلی برای زنده نبودن ویروس ها دارند. از این قبیل که ویروس ها وابسته به جانداران دیگر هستند و بدون سلول های موجودات زنده دیگر قادر به تولید مثل نیستند. اما با وجود عمیق بدن چنین باوری، شاید وقت آن رسیده باشد که درباره آن تجدیدنظر کنیم. 

اولین نکته ای که توجه به آن ضروری است، این موضوع است که همه جانداران به یکدیگر وابسته هستند و اصولا تصور اینکه جانداری به تنهایی بتواند در طبیعت زنده بماند، بدون اینکه تعاملی با بقیه جانداران داشته باشد، از اساس غلط است.

نکته بعدی که می تواند به تغییر این باور کمک کند، مفهوم زندگی است. برخلاف اعتقاد رایجی که زندگی را براساس عملکردهای حیاتی اش (تنفس، تغذیه، تولید مثل...) تعریف می کند، بسیاری از زیست شناسان مدت هاست که این عملکردها را برای شناسایی موجودات زنده ناکافی می دانند. این گروه از زیست شناسان حیات را پدیده ای ترمودینامیک می دانند که برای منظم نگه داشتن خود، از بی نظم شدن جهان اطراف، انرژی می گیرد. 

به این ترتیب می توان تمامی عملکردهای مشهور حیات (تغذیه، تنفس، تولید مثل...) را به عنوان صورت هایی از این گزاره تلقی کرد و حتی نظر به تکامل جانداران را نیز برآیندی از همین موضوع تلقی کرد. به این ترتیب ویروس ها نیز می توانند زنده شمرده شوند، زیرا منظم ماندن این سیستم های کوچک و ساده، به خرج بی نظم شدن جهان اطراف آنها (در این مورد، سلول های میزبان) است و از طرف دیگر، ویروس ها نیز مانند بقیه جانداران فرگشت می یابند. بنابراین ویروس ها باید موجود زنده به شمار بیایند.


6- هضم شدن آدامس در معده، هفت سال زمان می طلبد

15 افسانه شبه علمی


هضم شدن آدامس هرگز هفت سال زمان نیاز ندارد، چون در حقیقت هرگز هضم نخواهدشد. گذشته از مقداری مواد شیرین کننده و معطر، چیز زیادی در آدامس وجود ندارد که بدن انسان قادر به هضم کردن آن باشد. قسمت اصلی آدامس از بس پار (پلی مر) منعطفی به نام الاستومر ساخته شده که با گلیسیرین و افزودنی های از روغن نباتی (برای مرطوب و نرم نگه داشتن آدامس) ترکیب شده اند. بدن انسان به سختی می تواند چیز زیادی از این ترکیب هضم کند و وقتی نتواند آن را هضم کند، مثل بقیه مواد هضم نشدنی به صورت مدفوع دفع می شود. به همین سادگی، به همین خوشمزگی. 

البته این موضوع به این معنی نیست که قورت دادن آدامس کار درستی است. قورت دادن مقدار زیادی آدامس (یک جا) می تواند باعث انباشت آنها و مسدود شدن مسیر لوله گوارش شود. متاسفانه لوله گوارش انسان، برخلاف مسیرهای قانونی و فراقانونی خیلی از کشورها، مسیرهای فرعی ندارد و اگر کار به اینجا بکشد، باید به پزشک مراجعه کنید. به علاوه از کسی که آدامس اش را قورت می دهد، انتظار می رود خیلی چیزهای دیگر را هم قورت دهد. به این ترتیب ممکن است آدامس قورت داده شده و هضم نشدنی دورن لوله گوارش با مواد هضم نشدنی دیگر (سکه، اسباب بازی، پوست تخمه، صدف و حتی تیغ) بسته ای برنده و چسبناک ایجاد کند و باعث بند آمدن مسیر لوله گوارش و حتی پاره شدن آن شود.


7- برخی از نقاط کویرهای ایران کاملا عاری از حیات هستند

15 افسانه شبه علمی


برخلاف ادعای عاری بودن نقاط داغ زمین از هرگونه حیات، در تمامی نقاط کویر مرکزی و کویر لوت، تنوع گسترده ای از گیاهان کویری و جانوران مختلف (از قبیل حشرات، خزندگان و پستانداران) زندگی می کنند. علاوه بر اینها، حیات باکتریای گسترده ای نیز در این مناطق در جریان است و حتما تعجب خواهیدکرد اگر بدانید با وجود حرارت زیاد این مناطق، تنوع باکتری های موجود در شن و ماسه این نواحی، هزاران بار بیشتر از تنوع باکتری های موجود در نواحی قطبی زمین است. این ادعا نه تنها غیرکارشناسانه و از سر نخوت است، بلکه ادعایی خطرناک و آسیب رسان نیز هست. 

کمترین ضرر این ادعا تهدید گونه های درخطر انقراض مناطق کویری ایران است. ممکن است این گیاهان و جانوران چندان برای من و شما جذاب نباشند، اما روش هایی که این موجودات برای زنده ماندن در شرایط پرحرارت و کم آب برگزیده اند، منحصر به فرد است و می تواند در آینده دور یا نزدیک، کلید گشایش بسیاری از مشکلات کشاورزی در شرایط نیمه بیابانی ایران باشد. این تنوع زیستی کویری، گنیجینه ارزشمندی است که باید وجب به وجب و گونه به گونه آنها به دست جانورشناسان و گیاه شناسان بررسی شود، نه اینکه به خاطر دعای غیرآکادمیک آدم هایی که تحصیلات شان هیچ ارتباطی به زیست شناسی ندارد، در معرض تهدید و تجاری شدن صادرات عناصر معدنی قرار بگیرند.


8- رعد و برق هرگز دو بار به یک نقطه برخورد نمی کند

15 افسانه شبه علمی


این عقیده که در برخی زبان ها به یک زبانزد تبدیل شده، استعاره از این است که یک ا تفاق بد، هرگز دو بار برای یک نفر نمی افتد، اما در حقیقت این طور نیست و از همه مهم تر صاعقه ها واقعا این طوری رفتار نمی کنند و ممکن است حتی چند بار پشتس ر هم یک نقطه (یا یک فرد) مورد اصابت صاعقه قرار بگیرند. صاعقه چیزی نیست جز یک تخلیه عظیم الکتریسیته ساکن و کاری به اینکه قبلا از نقطه مشخصی برخاسته یا نه، ندارد. 

اشیاء دراز، مثل درختان و آسمان خراش ها اهداف انتخابی صاعقه هستند تا مسیر کوتاه تری را در هوا بجهد. معمولا بلندترین درختان یک جنگل، محتمل ترین نقاط برای برخورد صاعقه طی یک توفان هستند و برخی آسمان خراش های بسیار بلند در مناطق پرتوفان، هرچند روز یک بار هدف برخورد صاعقه قرار می گیرند.

طی یک بررسی که در سال 2003 توس ناسا انجام شد، 386 صاعقه آسمان به زمین مورد بررسی قرار گرفتند و مشخص شد بیش از یک سوم آنها چند شاخه هستند و همزمان چند نقطه را مورد اصابت قرار می دهند. بنابراین صاعقه، نه تنها می تواند چند بار یک نقطه بخورد، بلکه می تواند طی یک بار به چند نقطه برخورد کند.


9- پرت شدن سکه از بالای یک آسمان خراش آن را به سلاحی کشنده تبدیل می کند

15 افسانه شبه علمی


اگر روزی به بالای برج میلاد رفتید (حواستان به صاعقه های برج هم باشد!) و اگر حواستان نبود و سکه ای از جیب تان پرت شد، نگران نباشید، چون سکه شما به احتمال زیاد کسی را نخواهدکشت. 

سکه ای که یک تا چند گرم وزن دارد، با آن شکل گرد و پهن، خیلی از نظر آیرودینامیک، شکل مناسبی برای سرعت گرفتن ندارد، با توجه به شکل سکه و اصطکاک زیادش با هوا و این موضوع که طی پایین رفتن شروع می کند به چرخش وضعی (به گرد خودش)، وقتی به پایین برسد، با وجود شتاب جاذبه زمین، سرعت اش از حدود 105کیلومتر بر ساعت بیشتر نمی شود و برخورد جسمی یکی دو گرمی با این سرعت باعث مرگ یا آسیب جدی کسی نخواهدشد (مگر اینکه سکه شما در چشم یک عابر پیاده برود). البته چنین برخوردی مثلا با استخوان های جمجمه دردناک خواهدبود و شاید جای آن کبود شود.

با این وجود حواس تان باشد که پرت کردن چیزهای چگال تر یا ایرودینامیک تر از سکه بالای برج میلاد، به آنها سرعت نهایی بیشتری خواهدداد و موجب تخریب بیشتری خواهدشد. به همین دلیل حتی در کنار برج های کوتاه تر، منطقه حفاظتی گسترده ای ایجاد می شود تا از برخورد کوچک ترین ذره های نخاله ها و ضایعات ساختمانی با سر و کله مردم پیش گیری شود.


10- آنتی اکسیدان ها برای سرطان مفیدند

15 افسانه شبه علمی


با وجود تبلیغات گسترده ای که درباره تاثیر ضدسرطان آنتی اکسیدان ها می شنویم، مطالعات و پژوهش های انجام شده، به گواهی مقاله های پژوهشی متعددی که در این باره منتشر شده اند، نتایجی پر از تناقض نشان می دهند. در حقیقت برخی پژوهش ها نشان داده اند که برخی مواد آنتی اکسیدان، مثل ویتامین ای (E) می توانند باعث وخیم تر شدن اوضاع برخی سرطان ها مثل سرطان ریه شوند. برای روشن تر شدن این موضوع پژوهشگر تحقیقی گسترده انجام دادند و در نهایت به فرضیه ای رسیدند که احتمالا توضیحی مناسب برای اثرات متناقض آنتی اکسیدان هاست (این پژوهش را می توانید از اینجا بخوانید: goo.gl/bAJ0qr). 

با وجود اینکه مولکول های اکسیدان برای عملکرد زیستی یاخته ها ضروری هستند، افزایش بیش از میزان نیاز آنها باعث خراب شدن و تخریب یاخته های می شود. آنتی اکسیدان ها مانع این تخریب و مرگ یاخته ای می شوند. در یاخته هایی که سرطانی می شوند، تعادل میان اکسیدان ها و آنتی اکسیدان ها به هم می خورد و میزان زیادی اکسیژن واکنش پذیر آزاد می شود که باعث تخریب یاخته و ژن ها و به ویژه دست کاری ژن های دخیل در رشد، تولید مثل و مرگ یاخته می شود که نتیجه آن سرطانی شدن است. 

به نظر می رسد آنتی اکسیدان های اضافی (به ویژه آنهایی که به صورت افزودنی و دارویی وارد بدن می شوند) هرگز به مقصد مناسبی درون یاخته نمی رسند و در حالی که در برخی نقاط یاخته انباشت اکسیژن واکنش پذیر خطر سرطان را در پی دارد، این مواد افزودنی نمی توانند به درستی با اکسیدان های سرطان زا مقابله کنند و در عوض به ساخت پروتئین هایی کمک می کنند که خود در ساز و کار سرطانی شدن دخیل هستند.


11- شکر باعث بیش فعالی بچه های می شود

15 افسانه شبه علمی


هر پدر و مادری که برای بچه کوچک اش جشن تولدی سرشار از شیرینی و شکلات برگزار می کند، احتمالا به این نتیجه گیری موهوم اعتقاد پیدا کرده که خوردن شکر اضافه باعث بیش فعالی بچه ها می شود. اما بررسی های دانشمندان هیچ ارتباطی میان این شکر خوردن و بش فعالی نشان نداده است.در حقیقت بچه ها حتی بدون این شکرخوری هم، در جشن ها و مهمانی های پر از هم سن و سالان خود، شلوغ بازی در می آورند. این البته به جز درصد اندکی از بچه هاست که مشکل انسولین و نیز کژرفتاری توأم دارند. 

شلوغ بازی ها و بیش فعالی های بچه ها در شب های جشن و مهمانی و عین به احتمال بیشتر ناشی از هیجان مضاعف و خوشحالی از دیدن هم بازی هاست به علاوه این احتمال وجود دارد که برخی از مواد دیگر درون شیرینی ها (به جز شکر) باعث بیش فعالی بچه ها شوند؛ مثلا کافئین یکی از مسببین احتمالی مقداری بیش فعالی در میان کودکان است. البته افسانه بودن ارتباط شکر و بیش فعالی، ناقض این موضوع نیست که باید مراقب میزان انرژی دریافتی در کودکان باشید. شکر اضافه باعث اضافه وزن، مقاومت نسبت به انسولین (و سرانجام بیماری دیابت)، افزایش فشار خون و حتی افزایش خطر برخی سرطان ها می شود.


12- مو و ناخن حتی بعد از مرگ به رشد خود ادامه می دهند

15 افسانه شبه علمی


برای اینکه مو و ناخن کسی بعد از مرگ به رشد خود ادامه دهد، باید شخص مرده مانند دوران زندگی اش بخورد و بیاشامد تا مواد معدنی و اسیدهای آمینه و ویتامین های کافی برای ساخت پروتئین در بدنش وجود داشته باشد. به علاوه باید قلب و دستگاه گردش خون، همین طور کبد و کلیه و شش هایش نیز کار کند که البته اگر کسی این کارها را به صورت طبیعی انجام دهد، احتمالا نمرده است. به زبان دیگر راهی نیست که بدن بتواند پس از مرگ پروتئین شاخ (کراتین) تولید کند تا موها و ناخن ها رشد کنند.

با این وجود، ممکن است پس از مرگ مو و پوست دچار رشدی ظاهری شوند؛ البته ما به شما توصیه نمی کنیم مرده های خود را در اتاق نگاه دارید و به تماشای رشد ظاهری آنها بنشینید، ولی کسانی که پیش تر این تجربه را داشته اند، متوجه شدند با خشک شدن تدریجی پوست، انتهای پیاز موها و ریشه ناخن ها از زیر پوست بیرون می زند و به نظر می رسد چند میلیمتری طول بیشتری پیدا کرده اند. 

مو و ریشه ناخن ها بر اثر خشک شدن تدریجی بدن مرده، خشک نمی شوند (چون از اول هم خیلی تر نبوده اند) و جمع نمی شوند، بنابراین با خشک شدن پوست، به نظر می رسد مو و ناخن در حال رشد هستند. به همین دلیل، حتی مردانی که پیش از مرگ کاملا صورت خود را اصلاح کرده بودند، اگر زیادی روی زمین بمانند، ممکن است ته ریش در بیاورند، بنابراین در کشورهایی که مرده های شان را توی تابوت به نمایش می گذارند، گاهی از مواد مرطوب کننده برای پیشگیری از ته ریش درآوردن مرده ها استفاده می کنند.


13- آنتی بیوتیک ها ویروس ها را می کشند

15 افسانه شبه علمی


آنفلوآنزا گرفته اید؟ به پزشک مراجعه کرده اید؟ پزشک برای شما آنتی بیوتیک تجویز کرده است؟ پزشک خود را عوض کنید و جهانی را از نگرانی در آورید! هر بار که مسافران سفرهای سیاحتی- زیارتی از کشورهای اطراف به ایران باز می گردند، یا فصل سرد و شیوع آنفلوآنزا می رسد، مردم (و حتی برخی پزشکان) این موضوع را فراموش می کنند که آنتی بیوتیک ها ویروس کش نیستند. آنتی بیوتیک ها، به معنای دقیق کلمه، باکتری ها را می کشند. سرماخوردگی معمولی و آنفلوآنزا بیماری هایی ویروسی هستند و هرچه بالا و پایین بروند، استفاده از آنتی بیوتیک ها تاثیری بر درمان آنها نخواهند داشت. 

اما برخی از مردم (که طبیعی است دانش کافی ندارند) و برخی از پزشکان (آن معدود افرادی که با داروخانه های کنار مطب شان قرارداد زیرمیزی بسته اند) تصور می کند مصرف آنتی بیوتیک ها ممکن است به بدن برای مقاومت در برابر ویروس یاری برساند، بی خبر (یا باخبر) از اینکه مصرف آنتی بیوتیک ها، مگر در شرایط ضروری (مثل عفونت های جدی باکتریایی) در عمل به ضرر بیمار و تک تک افراد جامعه است. 

مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها تنها موجب کشته شدن باکتری های مفید بدن (مثل باکتری های دستگاه گوارش)، تکامل یافتن سویه های مقاوم به آنتی بیوتیک در میان باکتری ها، آسیب جدی به کبد و کلیه ها و مقاومت دارویی در بدن خود فرد می شود. وقتی باکتری های معمول بدن فرد نسبت به دارو مقاومت پیدا کنند، نه تنها می توانند به سویه های بیماری زا و کشنده تبدیل شوند، بلکه می توانند این مقاوت دارویی را مثل یک نسخه آشپزی در اختیار باکتری های مهاجم خارجی هم بگذارند. 

ابر میکروب هایی این چنین مربوط به داستان های تخیلی نیستند. همین امروز چندین سویه از باکتری هایی که مقاومت کامل نسبت به تمام انواع آنتی بیوتیک ها دارند، در مراکز درمانی و پژوهشی شناسایی شده اند و در صورتی که تنها یکی از این سویه ها بتواند راهی برای سرایت آسان از فرد بیمار به افراد دیگر پیدا کند، با اطمینانی بالا می تواند انتظار داشت فاجعه ای جدی رخ دهد و درصد بالایی از جمعیت انسان ها ریق خداحافظی را سر بکشند.

طبق گزارش «مرکز پایش و پیشگیری» (CDC) ایالات متحده، پزشکان این کشور ده ها میلیون دز آنتی بیوتیک برای درمان بیماری های ویروسی تجویز می کنند. وضعیت در کشورهای جهان سوم از این هم بدتر است، ولی متاسفانه با قطعیت نمی توان آماری از وضعیت کنونی تجویزهای بی مورد آنتی بیوتیک در کشورهایی مثل ایران ارائه کرد. قسمت اعظم این تجویزهای بی مورد ناشی از نگرانی خود بیمار (به ویژه پدر و مادرهای بچه های بیمار) است. 

گاهی اوقات هم پزشکان ترجیح می دهند به جای درنگ کردن برای مشخص شدن نتیجه آزمایش کشت باکتری، از اول خیال خود را راحت کنند و با تجویز آنتی بیوتیک راه تکرار را بر خطر بیماری ببندند، بی خبر از اینکه این تجویز، خود مسبب خطری بزرگ تر خواهدشد. بنابراین فعلا بهترین راه برای به تعویق انداختن حمله باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک، آگاه کردن مردم است تا تقاضای چرم خشک کن و «شیش سه سه» از پزشکان خود نداشته باشند.


14- دم مارمولک ها سمی است

15 افسانه شبه علمی


این شد هزار و یک بار (با هزار باری که پیش تر در  جاهای مختلف گفته بودیم) که می گوییم دم یا هیچ جای دیگر هیچ نوعی از مارمولک حاوی سیانور یا سم و زهر دیگری نیست. مارمولک حیوانی بی آزار و فوق العاده مفید است که با کشتن حشرات، بار سنگینی را از دوش شرکت های ساخت حشره کش بر می دارد، به شرطی که شما سمی بودن مارمولک را باور نکنید و جان شیرین اش را نستانید. 

اگر باور نمی کنید که مارمولک (یا دم اش) سمی نیستند، دفعه بعد سعی کنید یک مارمولک را برای نمونه جلوی مرغ و خروس بیندازید. مرغ و خروس درست مثل انسان نسبت به همه مواد سمی که انسان را از پا در می آورد، آسیب پذیر هستند و اگر مارمولک سمی (یا حتی گوشت تلخ و بدمزه بود) اصلا طرفش هم نمی رفتند، چه برسد به اینکه دنبال مارمولک دعوا راه بیندازند. بنابراین مارمولک های خود را نکشید و حشرات خود را به آنها بسپارید!


15- ما فقط از ده درصد مغزمان استفاده می کنیم

15 افسانه شبه علمی


درست که هنوز چیز زیادی از عملکرد مغز نمی دانیم، اما قطعا اطمینان داریم که همیشه از همه مغزمان استفاده می کنیم. حتی اگر داده های فراوان برآمده از اسکن های مغزی نبودند، باز هم نقل قول عامیانه درباره 10 درصد مغز، قطعا اشتباه است. مغز، هرچند درصد اندکی از وزن بدن را تشکیل می دهد، اما مسؤول بخش بزرگی از مصرف انرژی در بدن است. در حقیقت یک پنجم اکسیژن و گلوکز خون، صرف تغذیه سلول های مغز می شود. چنین اندام پرهزینه ای، اگر قرار بود تنها ده درصد مورد استفاده قرار بگیرد، باید هرچه زودتر حذف می شد. 

به علاوه هیچ گاه به کسی که در مغزش یک تومور سرطانی دارد، نمی گویند «خوشبختانه این تومور در قسمتی از مغز شماست که تا به حال آکبند مانده و از آن استفاده نکرده اید.» یا معدود کسانی بوده اند که از شلیک به مغزشان جان سالم به در برده باشند و حتی اگر کسی از شلیک به مغزش زنده بماند، مغزش دچار نواقص زیادی در عملکرد خواهدشد. همه اینها نشان می دهد، همه قسمت های مغز مشغول فعالیت هستند و هیچ کسی از تنها ده درصد مغزش استفاده نمی کند. ضمنا بد نیست نقد مفصلی را که در شماره 122 مجله دانستنیها درباره فیلم لوسی منتشر شده ببینید.



تاريخ : پنج شنبه 23 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 این سیستم عامل که از سال ۱۹۸۵ متولد شده‌ تا به امروز، تغییر و تحولات بسیاری را به خود دیده است، تحولاتی که امروز فقط کاربران قدیمی آن‌ها را به یاد می‌آورند.

سیستم عامل ویندوز، یکی از پر‌مخاطب‌ترین سیستم عامل‌های دنیاست و به همین دلیل، این احتمال هست که برخی از ما از‌‌ همان ابتدا و روزهای نخستین آن با این سیستم عامل همراه بوده باشیم. قطعا ویندوز طی سی سالی که از عمر آن می‌گذرد، تحولات‌ بسیاری‌ به خود دیده، ولی هنوز برخی از المان‌های اصلی آن همانند سابق پابرجاست. 
 
ما امروز چند نمونه از ویژگی‌های ویندوز را برای شما فهرست کرده‌ایم که اگر همه آن‌ها را به یاد می‌آورید، قطعا یکی از کاربران قدیمی این سیستم عامل محبوب هستید. امکانات و ویژگی‌هایی که بسیاری از آن‌ها امروزه گویا برای همیشه نا‌پدید شده‌اند. 
 
فقط کاربران قدیمی ویندوز، اینها را به خاطر می آورند!
 
سرگرم کننده ترین بازی آن روزهای ویندوز 
 
بازی‌ها تقریبا از زمان تولید ویندوز در دل آن جای داشته و با آن همراه بوده‌اند. همه ما با بازی‌هایی نظیر Solitaire و Minesweeper در ویندوز آشناییم؛ اما آیا بازی Pinball را به یاد می‌آورید؟ بازی ۳D Pinball: Space Cadet برای اولین بار در ویندوز 95 معرفی شد و تا زمان ویندوز NT ۴.‌۰ همچنان بخشی از سیستم عامل بود. 
 
این بازی با تم مخصوص بنفش و آبی خود برای ساعت‌ها بسیاری از کاربران را به خود مشغول می‌کرد تا با بالا انداختن توپ توسط اهرم‌ها امتیاز بیشتری کسب کنند. اما از آنجا‌ که این بازی آفلاین بود، همیشه باید سعی می‌کردید تا رکورد قبلی خود را بشکنید. 
 

 فقط کاربران قدیمی ویندوز، اینها را به خاطر می آورند!

این بازی آخرین بار در ویندوز XP مشاهده شد و بعد از آن در نسخه‌های بعدی ویندوز خبری از آن نبود. برخی بر این باورند که دلیل این امر مشکلات قانونی بود، زیرا این بازی در اصل طراحی شرکت Cinematronics بود؛ اما واقعیت آن است که دلیل اصلی خروج این بازی از ویندوز، عدم تطابق آن با نسخه‌های جدید بود. 
 
منوی جدید دنیایی از امکانات بود 
 
آنچه شما امروز با نام Start Menu یا Task Bar می‌شناسید،‌ چندمین نسل از آن چیزی است که برای اولین بار در ویندوز 95 معرفی شد. شاید امروز کمی سخت باشد که به آن‌ها به عنوان یک قابلیت جدید نگاه کنیم، ولی در زمان خود این منوی جدید این امکان را فراهم می‌کرد که نرم‌افزار‌ها در پوشه‌های تو در تو ذخیره شوند و همچنین دسترسی به سایر ابزار‌ها همچون Shut Down ساده شود. 
 
فقط کاربران قدیمی ویندوز، اینها را به خاطر می آورند!
 
البته مایکروسافت در نسخه 8 ویندوز این منو را تبدیل به Start Screen کرد که با انتقاد بسیاری از کاربران روبه‌رو شد. از همین روی، در نسخه 10 مجبور به باز‌گرداندن این منوی قدیمی و دوست داشتنی برای کاربران شد؛ منویی که نسل جدید و مدرنی از آن چیزی است که ویندوز 95 معرفی کرد. 
 
شما این نابغه را می‌شناسید؟ 
 
نرم‌افزار آفیس اخیرا ۲۵ امین سالگرد طراحی و تولید خود را جشن گرفت. امروز شما با آفیس ۲۰۱۳ ـ و تا چند وقت دیگر با نسخه ۲۰۱۶ ـ سر و کار دارید؛ اما اگر از روزهای اول ویندوز با این ابزار کار کرده باشید، به خوبی دستیار مجازی آن را به یاد می‌آورید؛ دستیار مجازی که هم می‌توانست یک ربات باشد، هم یک سگ و هم شخصیتی شبیه به آلبرت انیشتین. 
 
فقط کاربران قدیمی ویندوز، اینها را به خاطر می آورند!
 
البته شخصیت این دستیار، بستگی به نسخه‌ای از آفیس داشت که از آن استفاده می‌کردید. این دستیار البته در زمان‌های دیگر نیز همچون وقتی که در ویندوز اقدام به جستجو می‌کردید، نمایش داده می‌شد؛ اما متأسفانه از ویندوز XP به بعد دیگر اثری از این دستیار و نابغه آن آلبرت انیشتین نیست. 
 
درایو‌های A و B برای شما کاملا آشناست 
 
آیا تاکنون از خود پرسیده‌اید ‌چرا معمولا درایو C به عنوان درایو پیش فرض برای نصب ویندوز و ذخیره اطلاعات است؟ دلیل این امر واضح است، زیرا درایو A برای اولین بار برای فلاپی دیسکت‌ها استفاده شد و همچنین درایو B برای آن دسته از سیستم‌هایی که قادر به خواندن دو فلاپی دیسکت بودند. 
 
در آن زمان مادربورد‌ها به شکل پیش فرض از دو درایو فلاپی پشتیبانی می‌کردند. در نتیجه سیستم عامل نیز از این امر پشتیبانی می‌کرد و‌ چاره‌ای جز این نبود که درایو اصلی برای ذخیره اطلاعات و نصب سیستم عامل درایو C باشد؛ چیزی که تا کنون نیز ‌مانده است. 
 
فقط کاربران قدیمی ویندوز، اینها را به خاطر می آورند!
 
در آن زمان امکان دادن نام درایو A و B به سایر درایوها وجود نداشت؛ اما اکنون با گذشت زمان شما می‌توانید هر یک از درایو های سیستم خود را با حروف A یا B مشخص کنید. 
 
همه راه‌های اجرای Task Manager را می‌شناسید؟ 
 
تا آنجایی که می‌دانیم Task Manager برای اولین با در ویندوز NT 4.0 رونمایی شد. در حالی که ‌پیش از آن، برنامه Task در ویندوز برای دیدن سایر برنامه‌های در حال اجرا وجود داشت؛ اما اضافه شدن امکان مدیریت یا Manage به آن ویژگی‌های پیشرفته‌‌تری را به این ابزار افزود. 
 
فقط کاربران قدیمی ویندوز، اینها را به خاطر می آورند!
 
این ابزار یکی از قدیمی‌ترین ابزارهای ویندوز است؛ اما تنها کاربران قدیمی ویندوز هستند که همه راه‌های اجرای آن را به خوبی می‌شناسند. با نسخه‌های مختلف ویندوز روش‌های مختلفی برای اجرای این ابزار کاربردی معرفی ‌و در ویندوز 8 نیز یک روش جدید خلق شده است. 
 
Ctrl + Shift + Esc 
 
Ctrl + Alt + Del  و انتخاب گزینه Task Manager 
 
کلیک راست ‌روی نقطه‌ای خالی از Task bar و انتخاب Task Manager 
 
Win + R برای اجرای برنامه Run و سپس وارد کردن عبارت taskmgr 
 
فشار کلید‌های Win + X در ویندوز 8 و انتخاب Task Manager 
 
این‌ها تنها چند نمونه از نوستالژی‌های کاربران قدیمی ویندوز است. مواردی که نسل جدید مخاطبان ویندوز هیچ‌ گاه کار با آن‌ها را درک نکرده‌اند. شما چه خاطراتی از نسخه‌های قدیمی ویندوز دارید؟ 



تاريخ : پنج شنبه 23 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
LX نخستین بار در سال ۱۹۹۶ با نام LX450، برای کل کل با خودروهایی نظیر بنز GL کلاس و رنج‌روور از سوی لکسوس معرفی شد. پس از 2 سال، مدل جدیدتر با موتوری قوی‌تر به نام  LX470معرفی شد. در سال ۲۰۰۳ اما نسل فعلی LX570 با 3 نوع انجین مختلف معرفی شد. نمایشگاه دیتروت ۲۰۱۲ محل رونمایی از مدل فیس‌لیفت LX570 یا همان مدل ۲۰۱۳‌این خودرو بود. مدلی که هم‌اکنون شاهد حضور آن در‌ایران هستیم.
لکسوس LX570 روی پلت‌فرم لندکروزر ساخته می‌شود و در نمای ظاهری نیز شباهت‌های زیادی با‌این شاسی‌بلند محبوب دارد. اما با نگاهی کلی به ظاهرش، آن را بسیار لوکس‌تر و با پرستیژتر از لندکروزر خواهید یافت. فرم جلو پنجره استیل که مدتی است به یکی از المان‌های طراحی خودروهای لکسوس تبدیل شده، در کنار چراغ‌های مجهز به لامپ‌های LED روز روشن، نمای جذابی برای قسمت جلو رقم زده‌‌اند. ارتفاع دماغه خودرو بر خلاف پورشه کاین زیاد است و پروژکتورهای بزرگ روی سپر، حس قدرت را به خوبی منتقل می‌کنند. 

لکسوس LX570، جادار فول آپشن

نمای جانبی و طراحی قسمت عقب لکسوس دقیقا نقاطی هستند که شباهت‌ها با لندکروزر، در‌این نقاط به اوج خود می‌رسد. در نمای جانبی سعی شده با کروم‌کاری دور شیشه‌ها و استفاده از یک نوار پهن براق روی درها، سادگی‌این قسمت کمرنگ‌تر شود. قسمت عقب اما، جایی است که LX570 را بسیار لوکس و چشم‌نواز می‌یابید. در مرکز سپر عقب نیز پکیج تریلر بال نصب شده است. به لطف وجود‌این پکیج کاربردی، لکسوس غول‌پیکر‌این قابلیت را دارد که ۳۱۷۵کیلوگرم را به دنبال خود بکشد.‌این آپشن در مسافرت‌ها، هنگام بیرون کشیدن یک خودرو دیگر و یا حمل کاروان یا قایق، به خوبی خود را نشان می‌دهد.

وقت آن رسیده به داخل‌این هتل لوکس قدم بگذاریم. با بازشدن درها چراغ‌های روی رکاب و زیر‌آینه‌های بیرونی روشن می‌شوند. با نگاهی به کابین‌این خودرو، در می‌یابیم که بی‌دلیل نیست لکسوس رتبه اول رده‌بندی کیفیت را به خود اختصاص داده و گوی سبقت را از آلمانی‌ها ربوده است. روی کنسول جلو، پنل در‌ها و صندلی‌ها، پوشش چرم طبیعی و فوق‌العاده با کیفیت به چشم می‌خورد. هم‌چنین چوب استفاده شده در تریم داخلی لکسوس LX570، چوب درخت اقاقیای آفریقایی است که در دکوراتیو جت‌های شخصی و قایق‌های تفریحی به چشم می‌خورد. دکمه‌ها و قطعات فلزی استفاده شده روی کنسول جلو نیز جلوه‌ای اسپرت به کابین بخشیده‌‌اند. 

میان 2 صنلی یک زیر آرنجی بزرگ با پوش چرمی ‌قرار دارد که با باز کردن آن به یخچال ۸ لیتری‌این خودرو دسترسی پیدا خواهید کرد. فضای کابین LX570 بسیار جادار است و گنجایش ۷ سرنشین را دارد. صندلی‌های جلو به صورت برقی تنظیم می‌شوند و به سیستم گرمایش و سرمایش نیز مجهز شده‌‌اند. هم‌چنین LX570 یکی از معدود شاسی بلندهایی است که صندلی‌های عقب آن نیز مجهز به گرمکن هستند. دو صندلی اضافه در فضای پشت ردیف دوم نیز به صورت برقی باز و بسته می‌شوند تا راحتی در کابین‌این خودرو به اوج خود برسد.  

هم‌چون پورشه کاین، دکمه‌های مربوط فنرها و سیستم‌های حرکتی خودرو، در قابی استوانه‌ای کنار هم قرار گرفته‌‌اند. نرمی ‌یا خشکی فنرها در 3 حالت کامفورت، معمولی و اسپرت تنظیم می‌شوند. ارتفاع خودرو به صورت اتوماتیک قابل تنظیم است. میزان گشتاور وارد شده به چرخ‌ها نیز از‌این قسمت و در دو حالت سبک و سنگین قابل کنترل است.


لکسوس LX570، جادار فول آپشن

موتور V8 ‌این خودرو که  با کد FE_UR شناخته می‌شود، توسط دکمه استارت روشن می‌شود.‌این موتور حجیم  ۵.۷ لیتری به تکنولوژی VVTI یا زمان بندی متغیر سوپاپ‌ها مجهز شده است. از دیگر سیستم‌های موجود در موتور LX570 می‌توان به سامانه کنترل هوشمند دریچه گاز و سیستم کنترل هوای ورودی اشاره کرد. با چرخیدن یک دور فرمان، دوربین‌های کنار‌آینه‌ها تصویر فضای اطراف خودرو را در نمایشگر نشان می‌دهند تا هیچ نقطه کوری وجود نداشته باشد. بی‌صدا بودن کابین با خودرو لوکسی هم‌چون رولزرویس قابل مقایسه است. اکوستیک کابین LX570 عالی انجام شده و فقط در دورهای بالا صدای غرش موتور ۸سیلندر گوش را نوازش می‌دهد. فراموش نکنید که با راحت‌ترین شاسی‌بلند بازار طرف هستید. به لطف وجود کمک فنرهای ضد شوک و سیستم تنظیم ارتفاع خودکار، کمتر تکانی در مسیر حرکت به کابین وارد می‌شود.‌

این سیستم پیشرفته فنربندی، حالت رانندگی را با سنسورهای مختلف سنجیده و بهترین وضعیت را انتخاب می‌کند. در‌این میان سیستم تنظیم ارتفاع فعال یا  X_AHC نیز بی‌تاثیر نیست. واکنش موتور ۳۳۶ اسب بخاری LX570 به پدال گاز، جای هیچ گله‌ای را باقی نمی‌گذارد، و در هر سرعتی که اراده کنید، شتاب فوق‌العاده‌این غول ۲.۷تنی سرنشینان را در صندلی‌ها فرو خواهد برد. البته‌این پیشرانه پرقدرت خیلی هم پر اشتهاست و در هر ۱۰۰ کیلومتر، به طور ترکیبی ۱۴ لیتر بنزین مصرف می‌کند. با وجود ارتفاع زیاد از سطح زمین و جثه بزرگ، LX570 از هندلینگ فوق‌العاده‌ای برخوردار است و در پیچ‌ها و سرعت‌های بالا، اعتماد به نفس راننده را برای فشردن پدال گاز بالا می‌برد.

از سامانه‌های حرکتی‌این خودرو می‌توان به سیستم HAC (کنترل حرکت اولیه در شیب‌ها)، VSC(کنترل پایداری)، TRC(کنترل لغزش در پیچ‌ها) و سیستم‌های کمکی دیگر نظیر قفل دیفرانسیل اشاره کرد. هم‌چنین سامانه CONTROL CRAWL در کنار سیستم ترکشن کنترل، هنگام بالا رفتن و پایین آمدن از تپه‌ها سرعت حرکت را کنترل می‌کند.گشتاور ۵۳۰ نیوتن‌متری نیز در دور ۳۲۰۰ به هر چهار چرخ منتقل می‌شود. سیستم ترمز قوی‌این خودرو بسیار مناسب عمل می‌کند. و‌این وزنه سنگین وزن را بدون دایو رایج در شاسی بلندهای تویوتا متوقف می‌کند.

در کل LX570 را می‌توان یک شاسی‌بلند فوق‌العاده با درجه‌ای بالا از راحتی، کیفیت، امکانات و قابلیت‌های حرکتی دانست که در عین لوکس بودن، هر وقت که اراده کنید قابلیت‌های اسپرتی نیز از خود نشان می‌دهد. از تنها مشکلات‌این خودرو می‌توان به ابعاد بسیار بزرگ که با مسیرهای پرترافیک شهری ناسازگار است و مصرف سوخت بالای آن اشاره کرد.

رقبای داخلی و خارجی

 BMW X5

لکسوس LX570، جادار فول آپشن

  Porsche Cayenne

لکسوس LX570، جادار فول آپشن

  Benz GL500


لکسوس LX570، جادار فول آپشن

 پیشنهاد نهایی

اگر لکسوس LX570 را به عنوان خودرو خود انتخاب کرده‌اید، حتما اهل آفرود و پیمودن مسیرهای خارج جاده‌ای هستید.‌این غول دو دیفرانسیل یکی از بهترین و مجهزترین شاسی بلندهای آفرود موجود در بازار است.  همچنین اگر به دنبال انتخابی برای رفت و آمد در مسیرهای شلوغ شهری هستید،LX570 با مصرف بالا و ابعاد بزرگش،گزینه مناسبی به نظر نمی رسد. 

بهتر است بگوییم کسانی که پول 2 یا حتی 3  لندکروزر را می دهند و 1 لکسوس LX570 می خرند حتما دلیل خود را این گونه بیان می کنند: یک شاسی بلند تمام عیار می خواهیم که هیچ آپشنی در آن از قلم نیفتاده باشد.

لکسوس LX570، جادار فول آپشن

لکسوس LX570، جادار فول آپشن

لکسوس LX570، جادار فول آپشن
 
 


تاريخ : پنج شنبه 23 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

در شرایطی که لی جون ممکن است خود را استیو جابز چین در نظر بگیرد - همان گونه که طی مصاحبه سال 2012 خود به رویترز اعلام کرد - اما وارث واقعی ردای نوآوری استیو جابز شاید خیلی نزدیک‌تر به درهای این شرکت باشد. دلایل متعددی برای این باور که "ایلان ماسک"، مدیر عامل شرکت خودروسازی تسلا، شباهت بیشتری به استیو جابز دارد، موجود است.

به عنوان یکی از بنیانگذاران ارزشمندترین شرکت جهان و نیروی محرک در پس بسیاری از محصولات فناوری موفق، تردیدی وجود ندارد که برخی از کارآفرینان امروز دوست دارند در مقام مقایسه با استیو جابز قرار بگیرند. یکی از این افراد "لی جون"، مدیر عامل شرکت چینی شیائومی است که در زمینه تولید موبایل هوشمند به فعالیت می پردازد. شیائومی به واسطه کپی کاری های خود از محصولات اپل مشهور است.

 

آیا استیو جابز جدید در راه است؟!

طی مصاحبه ای که نیویورک تایمز در سال 2013 با لی جون انجام داد، وی گفته بود که کتابی درباره استیو جابز را در کالج مطالعه کرده و پس از آن تصمیم می گیرد مدلی همانند مدیر عامل اپل از خود ارائه کند. لی جون در کنفرانس های شیائومی همانند جابز لباسی سیاه رنگ با شلوار جین می پوشد.

اما جدا از نحوه لباس پوشیدن، لی جون از نظر کاری با استیو جابز تفاوت های بسیاری دارد. جابز از منتقدان سرسخت گوگل و سیستم عامل اندروید بود. همچنین بر خلاف جابز، لی جون شرکت شیائومی را با معرفی محصولاتی که با کمک طراحانی نوآور مانند "جانی آیو" یا "هارتموت اسلینگر" شکل گرفته اند، متمایز نساخته است. در عوض، شیائومی به سادگی مسیر کپی کاری از محصولات شرکت های دیگر از جمله اپل را دنبال کرده و متکی به سیستم عامل اندروید است.

 

آیا استیو جابز جدید در راه است؟!

در شرایطی که لی جون ممکن است خود را استیو جابز چین در نظر بگیرد - همان گونه که طی مصاحبه سال 2012 خود به رویترز اعلام کرد - اما وارث واقعی ردای نوآوری استیو جابز شاید خیلی نزدیک‌تر به درهای این شرکت باشد. دلایل متعددی برای این باور که "ایلان ماسک"، مدیر عامل شرکت خودروسازی تسلا، شباهت بیشتری به استیو جابز دارد، موجود است.

بنابر گزارش اخیر بلومبرگ، تسلا 150 نفر از کارمندان اپل را به استخدام خود درآورده است. همانند استیو جابز که در جذب بهترین استعدادها و هدایت آنها در شرکت اپل فردی خبره بود، به نظر می رسد یکی از دلایل حضور این تعداد از کارمندان اپل در شرکت تسلا دلیلی جز ویژگی های رهبری ایلان ماسک ندارد.

همانند لی جون از شیائومی، به نظر می رسد ایلان ماسک نیز از قرار گرفتن در مقام مقایسه با استیو جابز لذت می برد. به گفته یکی از کارمندان پیشین تسلا، ماسک شیفته اپل است و از مقایسه بین خود و جابز لذت می برد. اما برخلاف لی جون، مقایسه ماسک با جابز به واسطه ایده های نوآورانه و توجه بسیار به جزئیات شکل می گیرد تا این که فقط لباسی همچون جابز به تن داشته باشد.

 

آیا استیو جابز جدید در راه است؟!

محصولات نوآورانه و فعالیت های تسلا به نظر می رسد نقش مهمی در تصمیم گیری کارمندان پیشین اپل برای ادامه فعالیت های خود در تسلا دارد. "داگ فیلد"، نایب رئیس پیشین مهندسی سخت افزار مک، حضور خود و برخی دیگر از کارمندان اپل در تسلا را به عنوان فرصتی برای دنبال کردن رویای ساخت بهترین خودروهای جهان و فعالیت به عنوان عضوی از یکی از نوآورترین شرکت های سیلیکون ولی عنوان کرده بود.

در شرایطی که به نظر نمی رسد اپل علاقه چندانی برای ورود به قلمرو خودرو تسلا داشته باشد، خودروهای الکتریکی تسلا به طور فزاینده در حال تجاوز به قلمرو رایانه ای اپل هستند. با توجه به معرفی خودروهایی که از بسیاری جهات رایانه هایی در حال حرکت روی چرخ هستند، کارمندان پیشین اپل که در تسلا استخدام شده اند حوزه های بسیاری را برای بکارگیری استعدادهای خود خواهند یافت. ماسک به منظور جلب توجه کارمندان اپل برای ادامه کار در تسلا روشی مشابه با آن چه استیو چابز در راستای متقاعد کردن کارمندان شرکت های دیگر برای کار در اپل انجام می داد را دنبال می کند.

بنابر اطلاعات وب سایت تسلا، خودرو مدل S این شرکت دارای نرم افزار هدایت خودکار پیشرفته است که شامل پارک خودکار و آگاهی از ترافیک می شود. همچنین، در داخل این خودرو نمایشگری لمسی مشابه با آی‌پد وجود دارد که بیشتر وظایف خودرو از طریق آن کنترل می شود.

از سوی دیگر، حقوق سالانه ماسک از تسلا تنها یک دلار است که شباهت دیگری با استیو جابز محسوب می شود.

نیاز به گفتن نیست که مقادیر قابل توجه پول و فرصت های طلایی برای کار در با ارزش‌ترین شرکت جهان برای متقاعد کردن کارمندان تسلا به منظور ادامه فعالیت های خود در اپل کافی نیست و چیزی جدا از علاقه به خودروهای الکتریکی آنها را در تسلا به عنوان کارمندانی وفادار نگه داشته است. برای کارمندان تسلا این "چیز" به نظر رهبری جابز گونه ایلان ماسک است. 



تاريخ : پنج شنبه 23 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
سامسونگ یکی از پیشروان معرفی تلفن های هوشمند غول پیکر بود. تلفن هایی که بعدها به دلیل ابعاد بزرگ شان «فبلت» نامیده شدند تا راه خود را از تبلت ها و تلفن های همراه با اندازه معمولی جدا کنند. 
برخلاف تصور اولیه، فلبت ها که به هیچ عنوان راحت در دست جا نمی گیرند، با استقبال کاربران رو به رو شدند و خانواده چندنفره آنها روز به روز گسترش یافت. 

چندی پیش سامسونگ چهارمین نسل گلکسی نوت خود را وارد بازار کرد تا عنوان بهترین فبلت بازار را تصاحب کند. هرچند این تلفن همراه غول پیکر از لحاظ ظاهری بسیار شبیه گلکسی نوت 2 است، اما بهبودهای سخت افزاری آن را از نسل قبلی متمایز می کند. در ادامه بیشتر با ویژگی های این پرچمدار که در حال حاضر بهترین فبلت اندرویدی است که با قلم کار می کند، آشنا می شویم.

غول دنیای فبلت ها GALAXY NOTE4

با قلم یا بدون آن، مسأله این است


آنچه غول 5.7 اینچی کهکشانی سامسونگ را از دیگر رقبا متمایز می کند، قلم باریک آن با نام S-Pen است. هیچ کدام از دیگر تلفن های هوشمند محبوب با قلم عرضه نشده اند، به همین دلیل این یکی از ویژگی های منحصر به فرد این فبلت است که به کاربر توانایی نوشتن و کشیدن روی صفحه نمایش را می دهد. استفاده از قلم باعث می شود کسانی که عادت دارند هر روز کارها و موارد دیگر را روی تلفن همراه نوت برداری کنند، دیگر نگران تمیزکردن اثر انگشت خود از روی صفحه نمایش نباشند. ویژگی های قلم سامسونگ گلکسی نوت 4 آنهایی را که از حس نوشتن روی کاغذ لذت می برند، مبهوت خود می کند. اگر قرار دادن قلم دیجبتالی روی کاغذ شما را آشفته می کند، باید بدانید حساب این فبلت با دیگر تلفن های همراه بزرگ متفاوت است.

فلز به جای پلاستیک

اگرچه گوشی هایی با جنس پلی کربنات معمولا جذاب هستند، اما سامسونگ برای مدتی طولانی رسیدن به اوج طرحی فوق العاده را به فراموشی سپرده بود. تا اینکه اوایل امسال با عرضه گلکسی آلفا، الگوی ساخت گوشی های پلاستیکی همیشگی خود را شکست و دور فلزی را در نوت 4 نیز تکرار کرد. فریم اطراف این فبلت از ترکیبی از آلومینیوم و منیزیم ساخته شده تا سامسونگ انتقادها به بدنه پلاستیکی گوشی های خود را کاهش دهد.

پشت گلکسی نوت 4 در رنگ های سفید، مشکی، صورتی و طلایی مثل نسل پیشین چرم مانند است. ولی خوشبختانه از حالت دوخته شده اطراف قاب عقب اثری نیست. در مجموع، آخرین فبلت سامسونگ خوش دست تر شده و می توان با نوک انگشتان به راحتی از دکمه های فیزیکی آن استفاده کرد. ناگفته نماند که با این حال طراحی نوت 4 به رقبای تمام فلزی لوکس خود مانند ال جی جی 3، اچ تی سی وان ام 8 و آیفون 6 پلاس نمی رسد.

بزرگ بی دردسر

گلکسی نوت 4 در ابعاد 153.5 در 78.6 در 8.5 میلیمتر و وزن 176 گرم یعنی در ابعاد و وزنی نزدیک به آیفون 6 پلاس عرضه شده و در این میان ال جی، جی 3 با صفحه نمایشی که تنها 0.2 کوچک تر است، ابعاد جمع و جورتری دارد. و 24 گرم نیز سبک تر است. اما آنچه مهم است این است که نوت 4 در مقایسه با دیگر تلفن های غول آسا چقدر جا می گیرد و حمل و نقل آن چگونه است؟ باید بگویم نوت 4 به زور در جیب پشتی شلوار جا می شود. همین سناریو درباره استفاده با یک دست تکرار می شود، زیرا تقریبا چنین کاری حتی با روشن کردن software modes غیرممکن است. البته بیشتر افراد مشکل خاصی با اندازه آن نداشته اند.

غول دنیای فبلت ها GALAXY NOTE4

صفحه نمایش اولترا HD


صفحه نمایش حکمران بلامنازع فبلت ها درست مانند نسخه قبلی سال گذشته 5.7 اینچ است. اما یک تفاوت اصلی وجود دارد و آن چیزی نیست جز رزولوشن (دقت تصویر) کم نظیر. سامسونگ یک جهش بزرگ در صفحه نمایش از 386ppi به 515ppi داشته است، این در حالی است که آیفون6 پلاس هم 401ppi وضوح تصویر دارد. جالب اینکه ال جی جی 3 با وضوح تصویر 538ppi در جایگاه نخست ایستاده است. این اعداد حیرت آورند. کافیست مدتی با هرکدام از این فبلت ها تصاویر اچ دی، وبسایت ها و حتی ویدئوهای 4k را تماشا کنید. آن گاه متوجه می شوید که همه آنها روشنایی و کیفیت خیره کننده ای دارند و تفاوت ها بسیار جزئی است. در این میان نوت 4 طیف رنگ ملایم تر و درخششی قوی را به نمایش می گذارد.

دیگر ویژگی ها


اگر با ویژگی های گلکسی S5 سامسونگ آشنا باشید، بهتر می توانید تصور کنید در نوت 4 با چه امکاناتی رو به رو خواهیدشد. دکمه «هوم» فیزیکی و دو کلید نرم خازنی مثل همیشه زیر صفحه نمایش قرار دارند. همچنین پردازنده 8 هسته ای- که 4 هسته آن 2.9 گیگاهرتز و 4 هسته دیگر 1.3 گیگاهرتز سرعت دارند- استفاده از اندروید 4.4.4 را لذت بخش تر می سازد. هرچند حافظه داخلی این غول کهکشانی 32 گیگابایت است. اما 24 گیگابایت آن قابل استفاده است.

سامسونگ استفاده از چند برنامه در یک زمان را هم در این محصول بهبود داده است. کافیست 3 ثانیه دکمه بازگشت به عقب را نگه دارید تا با همه برنامه هایی که از ویژگی مولتی ویندو پشتیبانی می کنند، آشنا شوید. دوربین 16 مگاپیکسلی با ویژگی تثبیت کننده تصاویر نیز کیفیت قابل قبولی دارد و لرزش دست شما هیچ تاثیری در کیفیت عکس ندارد. از ویژگی جالب دوربین جلویی که قابلیت گرفتن سلفی با زاویه زیاد را در اختیار شما قرار می دهد، نیز نباید غافل شد. 

همچنین می توانید برای گرفتن سلفی از سنسور ضربان قلب که پایین دوربین قرار دارد، استفاده کنید. کافیست اثر انگشت خود را روی آن قرار دهید. یکی دیگر از امکاناتی که گوشی بزرگ در اختیار شرکت ها می گذارد، امکان استفاده از باتری هایی با ظرفیت بیشتر است. علاوه بر این امکان، غول زیبای سامسونگ به ویژگی شارژ سریع مجهز شده، به این ترتیب اگر گوشی را 30 دقیقه به برق وصل کنید، باتری شما نزدیک به 50 درصد شارژ می شود.

نکته: گلکسی در برابر گلکسی

مدل های مختلف نوت 4 در دو مدل عرضه شده یکی با پردازنده Snap Dragon 805 و دیگری با پردازنده Exynos7. حالا این شمایید که باید تصمیم خودتان را بگیرید.

هم قطاران

آیفون 6 پلاس 

قیمت: حدود 3 میلیون تومان


اپل که تا پیش از معرفی آیفون 6 پلاس گوشی های بزرگ تر از 4.5 اینچ را مسخره می کرد، بعد از مرگ بنیانگذار خود، استیو جابز و جان گرفتن فبلت ها، تصمیم گرفتن در یک اقدام عجیب دست به تولید یک تلفن بزرگ بزند. این فبلت 5.5 اینچی همانند تمام محصولات اپل از فلز باکیفیت ساخته شده که جلوه زیبایی به آن می دهد و 175 گرم وزن دارد. رزولوشن صفحه نمایش آیفون 6 پلاس 1080 در 1920 پیکسل است. از دیگر ویژگی های آن می توان به دوربین 8 مگاپیکسلی، سیستم پرداخت جدید اپل به نام apple pay، باتری 2915 میلی آمپری و پردازنده قدرتمند A8 اشاره کرد.

غول دنیای فبلت ها GALAXY NOTE4

سونی اکسپریا زد 3

قیمت: حدود 2 میلیون تومان


فبلت سوین علاوه بر داشتن ویژگی هایی برابر با ویژگی های رقبای سامسونگی و اپلی خود، در برابر آب نیز مقاوم است و دوربین 20 مگاپیکسلی فوق العاده ای دارد. صفحه نمایش 5.2 اینچی آن رزولوشنی مانند آیفون 6 پلاس دارد. این فبلت از سیستم عامل اندروید 4.4 موسوم به کیت کت پشتیبانی می کند و یک باتری 3100 میلی آمپری دارد که قدرت شارژدهی بسیار بالایی دارد.

غول دنیای فبلت ها GALAXY NOTE4

ال جی جی 3

قیمت: 1 میلیون و 570 هزار تومان


این فبلت علاوه بر اینکه رستاخیز ال جی محسوب می شود، رقیب اصلی تمام فبلت های درجه یک است. صفحه نمایش 5.5 اینچی آن 1440 در 2560 پیکسل رزولوشن دارد. دوربین 13 مگاپیکسلی آن با قابلیت فوکوس اتوماتیک نیز توانسته رضایت بسیاری از کاربران را جلب کند. پشتیبانی از اندروید نسخه کیت کت، پردازنده چهار هسته ای اسنپ دراگون 801 و باتری 3000 میلی آمپر ساعتی از دیگر ویژگی های فبلت ال جی است. مهم ترین عامل برتری جی 3 در قیمت آن خلاصه می شود، زیرا با ویژگی هایی شبیه به دیگر رقبا با قیمتی بسیار پایین تر فروخته می شود.

غول دنیای فبلت ها GALAXY NOTE4
 
 


تاريخ : پنج شنبه 23 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1423472162291_109.jpg

محققان شرکت خودروسازی بی‌ام‌و در حال طراحی عینک اشعه‌ ایکس پیشرفته‌ای هستند که به راننده برای مشاهده فضای عقب خودرو هنگام پارک دوبل کمک می‌کند.

 

 محققان شرکت بی‌ام‌و از پروژه طراحی عینک واقعیت افزوده‌ای خبر دادند که طیف وسیعی از اطلاعات را در اختیار راننده قرار می‌دهد؛ در ساخت این عینک از جدیدترین فناوری‌های پیشرفته استفاده خواهد شد که امکان مشاهده فضای عقب خودرو را فراهم می‌کند.

 

با استفاده از دوربین‌هایی که در قسمت خارجی خودرو نصب می‌شوند، تصاویر لحظه‌ای از عقب خودرو به سیستم رایانه‌ای ارسال شده و مورد پردازش قرار می‌گیرند؛ سپس این داده‌ها برای عینک ارسال می‌شوند که حالتی مانند نامرئی کردن ایجاد می‌کند و راننده می‌تواند از درون خودرو قسمت عقب را در هنگام پارک مشاهده کند.

 

به نظر می‌رسد که این فناوری با بهره‌مندی از حسگرهای مختلف و رایانه خودرو، بتواند اطلاعات لحظه‌ای دیگری مانند شتاب و سرعت خودرو را در اختیار راننده قرار دهد.

 

درحالی که جزئیات زیادی از این پروژه محرمانه منتشر نشده است، بی‌ام‌و قصد دارد این فناوری را برای نخستین‌بار در نمایشگاه خودرو شانگهای در ماه آوریل (اردیبهشت 94) معرفی کند.

 

محققان این شرکت به تازگی عینک واقعیت افزوده دیگری را طراحی کرده‌اند که گام به گام، دستورالعمل‌هایی برای تعمیر خودرو در اختیار راننده قرار می‌دهد؛ طراحی این عینک بخشی از پروژه Extension of Reality است.

 

 

 

 

عینک واقعیت افزوده بی‌ام‌و برای تعمیر موتور خودرو

 

 
 


تاريخ : پنج شنبه 23 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1423486734485_4.jpg

دانشمندان موسسه Seti (جستجو برای هوش فرازمینی) در کالیفرنیا در حال برنامه‌ریزی برای ارسال پیام‌هایی به فضا جهت شناسایی نشانه‌های حیات بیگانه هستند.

 

 محققان سیگنال‌هایی از تلسکوپ‌های رادیویی به صدها سیستم‌های ستاره‌ای خواهند فرستاد تا بتوانند اکتشافات پیشگامانه‌ای را در آینده به ثبت برسانند.

 

در صورت تائید شدن این پروژه، سیستم‌هایی در فاصله 20 سال نوری از زمین خواهند توانست این سیگنال‌ها را دریافت کنند.

 

دیوید بلک، اخترشناس و مدیر اجرایی Seti اظهار کرد: ممکن است تمدنهای بسیاری در ورای زمین وجود داشته باشد اما اگر همه آن‌ها به کار شنود مشغول بوده و هیچ کدام پیامی نفرستند، هیچ اتفاقی نخواهد افتاد.

 

این پروژه قرار است در نشست سالانه انجمن علوم پیشرفته آمریکا مورد بحث قرار بگیرد.

 

این در حالیست که محققان ارشد از جمله استفن هاوکینگ در این باره ابراز نگرانی کرده‌اند که این کار ممکن است برای حیات زمین تهدیدکننده باشد.

 

هاوکینگ کاملا به وجود حیات فرازمینی اعتقاد داشته اما معتقد است که برقراری ارتباط با آن‌ها می‌تواند مشابه کشف آمریکا توسط کریستف کلمب باشد که برای اهالی بومی این قاره نتایج خوبی نداشت.

 

در صورت تائید، تلسکوپ‌های رادیویی به ارسال و بازتاب نور رادیویی از سیاره به سوی سیستم‌های ستاره‌ای دیگر و مشاهده طولانی‌ترین طول موج نور خواهند پرداخت.

 

در سال 1974 از یک تلسکوپ رادیویی در پورتوریکو برای ارسال بزرگترین پرتو تاریخ به درون کهکشان استفاده شد. این انتشار توسط تلسکوپ رادیویی آرسیبو انجام شد و حاوی یک تصویر ساده به مقصد خوشه‌های در فاصله 21 هزار سال نوری بود.



تاريخ : پنج شنبه 23 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1419669223058_5.jpg

بررسی‌های دانشمندان دانشگاه بریستول نشان می‌دهد مورچه‌ها تمایل دارند حین جستجوی محیط‌های جدید به سمت چپ متمایل باشند.

 

 بر اساس نتایج بدست آمده، این حشرات هنگام جست‌وجوی لانه‌های جدید، بیشتر به سمت چپ تمایل دارند تا به سمت راست؛ در این تحقیق، مورچه‌های Temnothorax albipennis یا مورچه‌های صخره‌ای در درون مارپیچ‌هایی قرار داده شدند تا رفتار حرکتی آن‌ها ثبت شود.

 

در بررسی انجام‌ شده، کلونی‌های مورچه‌ها در داخل ظرف آزمایشگاهی مربعی‌ شکل بزرگی در ابعاد 23*23 سانتی‌متر قرار داده شدند که نقش لانه را برای آنها ایفا می‌کرد.

 

ورودی لانه کلونی محل شروع حرکت مورچه‌ها، مقابل ورودی لانه‌ای ناشناخته بود و این لانه ناشناخته تاریک‌تر از لانه شروع بود؛ این موضوع آن را برای مورچه‌ها جذاب‌تر می‌کرد، زیرا آن‌ها در دنیای وحش، در صخره‌های تاریک زندگی می‌کنند.

 

دانشمندان تفحص لانه ناشناخته را در آزمایشگاه و از طریق نابودکردن لانه اولیه شبیه‌سازی کردند؛ پس از این که مورچه‌ها لانه جدید را جستجو کردند و از آن خارج شدند، از ظرف خارج شده و به ظرف جدیدی منتقل شدند.

 

پس از پایان هر جستجوی مورچه برای لانه ناشناخته، دیواری جدید در مقابل وی قرار می‌گرفت تا مانع از انباشت فرمون مورچه - پیغام‌رسان‌های شیمیایی- شود که می‌توانستند بر انتخاب مسیر مورچه اثر بگذارند. در این آزمایش مورچه‌ها عمدتا هنگام جستجوی لانه جدید، به سمت چپ تمایل داشتند.

 

دلیل تمایل این مورچه‌ها به سمت چپ هنوز مشخص نیست و به گفته «ادموند هان»، زیست‌شناس دانشگاه بریستول، مورچه‌ها احتمالا از چشم چپشان برای شناسایی شکارچیان و از چشم راستشان برای راهبری استفاده می‌کنند؛ همچنین دنیای آن‌ها مارپیچ‌ مانند است و متمایل شدنشان به یک سمت شیوه‌ای مناسب برای جستجو در مارپیچ‌ها و خارج‌شدن از آن‌هاست.



تاريخ : پنج شنبه 23 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1-3441.jpg

رییس پژوهشکده علوم تولید مثل یزد اعلام کرد: محققان در گروه مطالعاتی مرکز تحقیقات بیولوژی سلول‏‏های بنیادی پژوهشکده موفق شدند تا رده جدیدی از سلول‎‎های بنیادی جنین انسانی را بدست آورند.

 

 دکتر عباس افلاطونیان با بیان این که پیش از این نیز دو رده از این سلول‏‏ها با عنوان 2 و 1 YAZD نیز در این مرکز به دست آمده بود، تصریح کرد: سلول‏‏های بنیادی جنین انسانی از جنین انسان در مرحله بلاستوسیت مشتق می‏‏‌شود که توانایی تمایز به تمام رده‏‏‌های سلولی را داراست و به این دلیل آنها را پرتوان (Pluripotent) می‌نامند و به جهت پرتوان بودن، دارای اهمیت زیادی هستند.

 

وی ابراز امیدواری کرد که با کمک این سلول‏‏ها (3 – 1 YAZD)، بستر مناسب برای انجام مطالعات بنیادی در زمینه‎‎های مختلف از جمله سلول‏‏های بنیادی، سلول درمانی، داروسازی، سم شناسی، بیولوژی تکوین و مهندسی بافت انجام شود.

 

پژوهشکده علوم تولید مثل استان یزد در سال 1368 به همت و پیگیری جمعی از متخصصین دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد و به دنبال ارائه طرح تحقیقاتی «بررسی میزان موفقیت لقاح خارج رحمی در زوج‌های نابارور» در شهر یزد تأسیس شد. هدف از شکل گیری چنین مرکزی در ابتدای امر پایه گذاری تکنولوژی برتر در درمان ناباروری در کشور برای اولین بار ، فراهم آوردن امکانات لازم جهت توسعه این دانش در استان و کشور و درمان زوجین ناباروری بود که برای درمان مجبور به مسافرت به کشورهای اروپایی بودند. به طوری که در حال حاضر سالیانه بالغ بر 9 هزار زوج جهت درمان ناباروری به این مرکز مراجعه می‌کنند.

 

این مرکز در پایان سال 1379 از طریق معاونت آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به عنوان قطب علمی کشور در زمینه ناباروری و تولید مثل و همچنین در سال 1380 به عنوان مرکز تحقیقاتی نمونه در جشنواره پژوهشی رازی معرفی شد.

 

این مرکز ضمن درمان هزاران زوج نابارور با استفاده از تکنیک‌های باروری کمک شده، به عنوان مرکز علمی این رشته، محل مراجعه علاقمندان به فراگیری تکنیک های جدید درمان ناباروری و انجام تحقیقات متعدد در زمینه‌های مختلف تولید مثل و ژنتیک، مورد قبول مراکز علمی داخل و خارج از کشور می‌باشد.

 

تولد نخستین نوزاد حاصل از تکنیک در ایران در سال 1369، تولد نخستین نوزاد حاصل از IUI با استفاده از الکترواجاکولیشن در ایران در سال 1371، تولد نخستین نوزاد حاصل از تخمک اهدایی در ایران در سال 1373، تولد نخستین نوزاد حاصل از تکنیک ICSI در ایران در سال 1374، تولد نخستین نوزاد حاصل از تکنیک PESA در ایران در سال 1375، تولد نخستین نوزاد حاصل از تکنیک TESE و نخستین نوزاد حاصل از تکنیک AZH در ایران در سال 1376، تولد نخستین نوزاد حاصل از استفاده جنین منجمد، سال 1376، تولد نخستین نوزاد حاصل از استفاده Testicular Round Spermatid و میکرواینجکشن در سال 1377 و تولد نخستین نوزاد حاصل از تکنیک IVM در ایران در سال 1386 از جمله دستاوردهای این مرکز است.



تاريخ : پنج شنبه 23 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1420196522759_8.jpg

محققان یک شرکت آمریکایی بلندگوی بلوتوثی جدید طراحی کرده‌اند که عمر باتری آن پس از هر بار شارژ 50 ساعت است.

 

 محققان شرکت Grace Digital واقع در کالیفرنیا دو بلندگوی بلوتوثی طراحی کرده‌اند؛ بلندگوی Ecopebble Powerbank با باتری 10 هزار میلی‌آمپری نیرودهی شده و عمر باتری آن 50 ساعت است. این دستگاه می‌تواند بخشی از نیروی باتری خود را به ابزارهای دیگر از جمله گوشی هوشمند منتقل کند.

 

بلندگوی دوم Ecosmart 4000 نام دارد و دارای پنل‌ خورشیدی تعبیه‌شده‌ای در درونش است؛ باتری این دستگاه پس از هر بار شارژ، 18 ساعت دوام دارد و با انرژی خورشیدی نیرودهی می‌شود.

 

بلندگوهای جدید ضدآب هستند و می‌توان بدون هیچ نگرانی در بیرون از منزل از آن‌ها استفاده کرد.

 

شرکت سازنده همچنین پنل خورشیدی مستقلی نیز معرفی کرده که از بلوتوث 4.0 برای برقراری ارتباط استفاده می‌کند و دارای یک باتری درونی است که می‌توان از آن برای شارژ انواع ابزارها استفاده کرد. از این طریق افرادی که مدت طولانی در محیط‌های خارج از منزل یا محل کار به سر می‌برند، می‌توانند براحتی تبلت‌ها و تلفن‌ همراه خود را شارژ کنند.

 

چنانچه شارژ 50 ساعته بلندگوی Ecopebble Powerbank تخلیه شود، می‌توان با این پنل خورشیدی، بلندگو را دوباره شارژ کرد.

 

هنوز قیمت و زمان عرضه این محصولات که در نمایشگاه کالاهای مصرفی الکترونیک لاس وگاس 2015 معرفی شدند، اعلام نشده است.



تاريخ : پنج شنبه 23 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1423733149575_123.jpg

موتور جستجوی گوگل، اطلاعات پزشکی حرفه‌ای و بسیار دقیقی را به سرویس خدمات خود افزوده است که می‌تواند در نقش یک پزشک- مشاور برای کاربر عمل کند!

 

 اغلب افراد در هنگام مواجهه با علائمی مانند سردرد یا گلودرد، بروز بثورات جلدی یا حس توده‌ای در قسمتی از بدن، بسرعت اقدام به جستجو در اینترنت می‌کنند؛ اما اطلاعات پزشکی و روش‌های درمانی ارائه شده در این سایت‌ها تا چه میزان قابل اعتماد هستند؟

 

نتایج بررسی‌ها نشان می‌دهد، از هر 20 جستجو در موتور گوگل یک مورد اطلاعات پزشکی و سلامت است.

 

گوگل با هدف ارائه اطلاعات پزشکی حرفه‌ای و قابل اعتماد به کاربران، خدمت جدیدی را معرفی کرده است؛ از هفته جاری کاربران ساکن در آمریکا می‌توانند از خدمات دکتر گوگل استفاده کنند و سوالات متداول پزشکی را در این بخش ویژه جستجو کنند.

 

برای تهیه این اطلاعات پزشکی، گوگل از تیمی از پزشکان متخصص و منابع پزشکی بسیار معتبر استفاده کرد و درنهایت اطلاعات جمع‌آوری شده توسط تیمی از پزشکان مورد بازنگری قرار گرفت.

 

گوگل تأکید می‌کند که این خدمت به هیچ عنوان یک روش خودتشخیصی- خوددرمانی محسوب نشده و نمی‌تواند جایگزین تشخیص توسط پزشک متخصص شود؛ هدف از این اقدام تنها آگاهی‌بخش به مردم و دسترسی به اطلاعات قابل اعتماد است که می‌تواند به تشخیص بموقع بیماری‌ها منجر شود.

 

در مرحله نخست، دسترسی به اطلاعات پزشکی گوگل به زبان انگلیسی و برای کاربران ساکن در آمریکا فعال شده است؛ به مرور مطالب پزشکی تخصصی‌تری به این بانک افزوده شده و امکان دسترسی مردم سایر نقاط جهان به این بخش فراهم می‌شود.



تاريخ : پنج شنبه 23 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1423464178880_5.jpg

تلسکوپ تحقیقاتی ویستا متعلق به رصدخانه جنوبی اروپا، سحابی سه شاخه (Trifid) را از زاویه جدیدی شکار کرده است.

 

 سحابی سه شاخه در صورت فلکی قوس یا کمانگیر رؤیت شده و ناحیه شکل‌گیری ستاره‌ای است که حدود 5200 سال نوری از زمین فاصله دارد.

 

منجمان با مشاهده و تصویربرداری از این جرم کیهانی در نور مادون‌قرمز، در جستجوی اجزای مرکزی و مملو از غبار کهکشان راه‌شیری با هدف کشف اجسام آسمانی جدید هستند.

 

تلسکوپ ویستا (VISTA) که در رصدخانه پارانال متعلق به رصدخانه جنوبی اروپا (ESO)‌در شیلی واقع شده، در حال نقشه‌برداری از نوار وسیعی از ناحیه مرکزی کهکشان راه شیری است؛ این ناحیه از فضا، به طور معمول در ابرهایی از ذرات غباری پوشیده شده که این ذرات خود طول‌موج‌های مرئی نور را تاریک می‌کنند.

 

با این حال، منجمان با استفاده از توانایی‌های تصویربرداری مادون‌قرمز ویستا می‌توانند درون این ابرها را مشاهده و رازهای موجود در پس آن‌ها را کنکاش کنند؛ تصاویر اخیر از سحابی سه شاخه (Trifid) نمایانگر تنها بخش بسیار کوچکی از تحقیقات این تلسکوپ است.

 

دانشمندان از ناحیه‌ای متشکل از ستارگان واقع در پشت این ابر غباری پرده برداشته‌اند که این ناحیه، شامل دو گروه ناشناخته ستارگان متغیر قیفاووسی (Cepheid variable stars) است؛ اندازه و دمای این ستارگان نادر متغیرند و این امر موجب می‌شود آن‌ها طی حدود یازده روز، شفاف و تاریک شوند.

 

در حالی که به نظر می‌رسد این ستارگان پشت سحابی سه شاخه واقع‌ شده‌اند، در واقع آنها در آن سوی کهکشان راه شیری و در فاصله 37 هزار سال نوری قرار دارند.

 

آشکارسازی رازهای مبهم موجود در پس این سحابی تنها قسمتی از کشفیاتی است که تلسکوپ ویستا باید انجام دهد.

 

 

 

 

شکار یک سحابی مرموز از زاویه جدید

 

 

 

شکار یک سحابی مرموز از زاویه جدید

 

 

 

شکار یک سحابی مرموز از زاویه جدید

 

 

 

شکار یک سحابی مرموز از زاویه جدید
 

 



تاريخ : پنج شنبه 23 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

پیشرفت ها و دستاوردهای علمی و فناوری پس از انقلاب اسلامی در سال های دهه ۷۰ شمسی آغاز شد و به سرعت پیشرفت های قابل ملاحظه ای در این زمینه دیده شد.

پیش از آن به دلیل وقوع جنگ تحمیلی، دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی سعی در علم آموزی و دانش اندوزی داشتند و به ندرت خبر علمی ویژه ای به گوش می رسید. اما از دهه ۷۰ به بعد با سرعت گرفتن تحقیق و پژوهش در کشور، رشد علم در ایران شدت یافت به طوری که بر اساس گزارش رتبه بندی های علمی دنیا، ایران ۱۱ برابر سرعت متوسط رشد علمی در جهان رشد داشته است.

در حال حاضر تنها در کشور بیش از ۷۵۰ مرکز تحقیقاتی، پژوهشکده و پژوهشگاه وابسته به دانشگاهها و دستگاه های اجرایی وجود دارد که با وجود محققان و اساتید توانسته سهم عمده ای را در جهش علمی و فناوری ایران داشته باشد.

ایران پس از انقلاب اسلامی در حال حاضر در جایگاه دوازدهم علم جهان قرار گرفته است که در این گزارش اشاره مختصری به دستاوردهای شاخص حوزه علم و فناوری می شود.

در حالی که در سال ۵۶ تعداد ۸ هزار پزشک ایرانی به مردم خدمت می کردند در حال حاضر حدود ۱۱۰ هزار پزشک وجود دارند که این تعداد علاوه بر بی نیاز کردن مردم از خروج از کشور برای نیازهای درمانی و جراحی، جدیدترین تکنیک های پزشکی و جراحی و سلامت را پیش روی مردم قرار داده است.

 پیشرفت های دارویی و کشف و تولید داروهای جدید و نوترکیب، پیشرفت در حوزه تخصص های جراحی و ابداع روش های جدید درمانی، ریشه کن کردن بعضی از بیماری ها، بهبود وضعیت درمانی، تاسیس و گسترش مراکز علمی- پژوهشی مورد نیاز جامعه را می توان از مهم ترین دستاوردهای انقلاب اسلامی در زمینه پزشکی دانست.

ایران در جایگاه سوم جهانی در زمینه پیوند سلول های بنیادی

دکتر اردشیر قوام زاده رییس مرکز تحقیقات هماتولو‍ژی، انکولوژی و پیوند سلول های بنیادی بیمارستان شریعتی با بیان اینکه سالانه بیش از ۴۰۰ پیوند سلول های بنیادی در بیمارستان شریعتی انجام می شود، گفت: ایران در جهان رتبه سوم پیوند این سلول ها را دارد. پیش از این تنها یک نفر می توانست پیوند سلول های بنیادی را آموزش دهد اما اکنون بیش از ۲۰۰ نفر در رشته خون و سرطان بالغین، همه مراکز در ایران را پوشش می دهند و هیچ استانی نیست که متخصص این رشته را نداشته باشد که این بزرگترین نعمت و موفقیتی است که ما داریم.

ساخت داروهای نو ترکیب در کشور

ایران مقام چهارم تولید داروهای نوترکیب را درسطح آسیا داراست و تاکنون ۱۴ دارو از این نوع در کشور تولید شده است. داروی نوترکیب به طور عمده در درمان بیماری های صعب العلاج مانند سرطان ها، برخی بیماری های ویروسی،MS، هموفیلی به کار گرفته می شود.

تولید چهار ماده اولیه دارویی برای ساخت داروهای جدید فشار خون ریوی ، ساخت داروهای درمان مشكلات انعقادی و ساخت داروهای شیمی درمانی، ساخت و تولید نخستین نانوداروی تزریقی ضدسرطان با نام تجاری «سینا دوکسوزوم» قابل استفاده در انواع سرطان ناحیه شکمی، تولید داخلی داروی «لووفلوکساسین» برای درمان بیماری های عفونی، تولید داروي ضد سرطان «پكلي تاكسل» براي درمان انواع سرطان هاي ريه، پوست، تخمدان و سينه، داروی ضد سرطان «دوکسوروبیسین» با فناوری نانو، داروی «سترورليكس استات» برای درمان نازایی، ‌داروهای نو ترکیبی برای بیماران ام اس (با عنوان‌‌ ‌سینووکس)، بیماران خاص (با عنوان اینترفرون بتا، گاما و آلفا) و مبتلایان به هپاتیتc ‌‌(با‌ ‌عنوان اینترفرون پگنیله) تنها نمونه ای از تلاش محققان هستند.

این در حالی است که در سال ۵۷ تنها ۲۵ درصد داروهای کشور از داخل تامین می شد اما این رقم اکنون به بیش از ۹۵ درصد رسیده و بیش از ۱۲۰۰ قلم دارویی در کشور تولید می شود.

دستاورد فناوری

ترمیم ضایعات نخاعی به کمک سلول های شوان

ترمیم ضایعات نخاعی به کمک سلول های شوان یکی دیگر از افتخارات بخش پزشکی بوده است. محققان امیدوارند با افزایش اثربخشی روش سلول درمانی در درمان ضایعات نخاعی، در آینده نه چندان دور این روش را به عنوان یک روش درمانی روتین برای درمان بیماران به کار بگیرند.

دکتر هوشنگ صابری متخصص مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی تهران و مجری طرح درمان ضایعات نخاعی با تزریق سلول های شوان در این باره گفت: درمان ضایعات نخاعی با تزریق سلول های شوان، در سال ۸۵ وارد فاز انسانی شد و به نتایج بسیار خوبی دست پیدا کرد. سلول های شوان نوعی از سلول های دستگاه عصبی هستند که رشته های عصبی محیطی را می پوشانند، در حقیقت میلین رشته های عصبی محیطی توسط این سلول ها ساخته می شود.

ساخت دو داروی مهم برای ایدز و دیابت

ساخت دارویی آیمود برای تقویت سیستم ایمنی و درمان علائم بیماری ایدز و همچنین ساخت داروی آنژی پارس برای ترمیم زخم دیابت از دیگر دستاوردهای دانشمندان ایرانی است که حاصل تلاش ۱۵ مرکز تحقیقاتی در داخل کشور و برخی محققان خارج از کشور بوده که پس از چندین سال تحقیق تولید شد.

دستاورد فناوری

یکی دیگر از نکات مهم در مورد داروی ایرانی ایدز یا همان آیمود، اساس گیاهی آن است. این دارو از سه گیاه و دو ماده شیمیایی که اثر آن‌ها در تقویت سیستم ایمنی بدن به اثبات رسیده، ساخته شده است. هم چنین گیاهان به کار رفته در این دارو پیش از این هم در طب سنتی ایران و جهان کاربرد داشته، اما تاثیر جدید آن‌ها در این دارو برای نخستین بار شناخته شده است.

آنژی پارس نیز یک داروی گیاهی است که توسط متخصصین ایرانی و پس از ۷ سال تلاش تولید شد. این دارو براي درمان درصدی از زخم هاي پاي ديابتي كه هيچ درماني ندارند، بکار رفته است و زخم پاي ۷۰ درصد بيماراني كه اين دارو بر روي آنها آزمايش شد بهبود يافت و ۲۵ درصد بيماران كاهش اندازه زخم در حد چشمگیری داشتند.

دستاورد فناوری

خطر قطع عضو نيز در كمين ۱۵ تا ۲۰ درصد مبتلايان به زخم پاي ديابتي است و سالانه يك ميليون نفر در دنيا به علت ابتلاي به ديابت قطع عضو مي‌شوند.

ورود به باشگاه فضایی ها با پرتاب ماهواره بومی و کپسول زیستی

جمهوری اسلامی ایران تنها کشور منطقه است که از توان بومی پرتاب و ساخت ماهواره دارای اهداف مختلف برخوردار است. ایران هشتمین کشور دنیا است که موفق شده به طور مستقل ماهواره پرتاب کند. ماهواره های امید، مصباح ۱، مصباح ۲، سینا، طلوع، رصد، نوید و فجر تاکنون در مسیر تولید، پرتاب یا بهره برداری قرار گرفته اند.

دستاورد فناوری

کاوشگر پیشگام هفتمین کاوشگر تحقیقاتی ایران بود که با استفاده از موشک تغییر یافته در بهمن ۹۱ یک میمون ماده سه ساله از گونه رزوس را در سفری ۱۶ دقیقه‌ ای از پایگاه فضایی سمنان به ماموریت زیرمداری ارسال کرد. این کاوشگر پس از طی مراحل پیش‌بینی شده و رسیدن به سرعت، شتاب و ارتفاع تا ۱۲۰ کیلومتری از سطح زمین، بار دیگر به زمین باز گشت و موجود زنده آن با موفقیت بازیابی شد. نام نخستین میمون فضانورد ایران «پیشگام» بود.

دستاورد فناوری

رتبه هفتم دنیا برای ایران در کشورهای تولید کننده علم نانو

بر اساس آمارهای موجود ایران ۴.۲۵ درصد از مقالات فناوری نانوی دنیا را به خود اختصاص داده و جایگاه هفتم این علم را در دنیا کسب کرده است. بیش از ۱۶۰۰ عضو هیات علمی و حدود ۲۰۰۰ محقق کارشناس ارشد و دکتری در زمینه فناوری نانو در دانشگاه‌های کشور مشغول به تحقیق و پژوهش هستند و بیش از ۳۵۰۰ پایان نامه تحصیلات تکمیلی در این زمینه انجام شده است.

اولین جرقه‌های توجه خاص کشورها و دولت‌ها به فناوری نانو در جهان زده می‌شود. تا قبل از این فقط در برخی مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی، آن هم به صورت پراکنده، تحقیقات در زمینه فناوری نانو انجام می‌شد. روز اول اسفند ۱۳۷۹ مرحوم دکتر ابتکار، مشاور رئیس جمهور وقت، در نامه‌ای به رئیس جمهور، مطرح شدن موضوعی جدید با عنوان فناوری نانو را به وی اطلاع می‌دهد. نامه به دفتر همکاری‌های فناوری ریاست جمهوری ارجاع می‌شود و کارشناسان مسئول مطالعه و بررسی این موضوع می‌شوند. فعالیت ترویجی برای مخاطبان آغاز می شود و پس از تشکیل ستاد در سال ۸۲ وظایفی برای ستاد تعیین می‌شود.

در اولین آمارها مشخص می‌شود که ایران در سال ۲۰۰۰، با ۹ مقاله مرتبط با فناوری نانو در رتبه شصتم دنیا قرار داشته اما در حال حاضر رتبه هفتم دنیا را کسب کرده است.

دستاورد فناوری

ساخت چندین نوع از تجهیزات آزمایشگاهی ازجمله میکروسکپ STM، مغناظیس سنج و دستگاه کروماتوگرافی گازی، میکروسکپ STM علاوه بر مراکز تحقیقاتی داخلی، به کشور مالزی نیز صادر می‌شود، تصفیه آب با نانوفیلتراسیون، تولید انواع نانومواد از جمله فلزات و اکسیدهای فلزی، تولید نانولوله‌های کربنی در مقیاس بالا. روش تولید این ماده به صورت چندین پتنت بین‌المللی ثبت شده است؛ بخشی از این تولیدات هستند.

تولید انواع محصولات ضد باکتری با استفاده از نانومواد، ساخت دستگاه‌های تولید کننده‌ی الیاف نانومتری در انواع آزمایشگاهی، صنعتی و قابل حمل، تولید بتن مقاوم در برابر خوردگی با استفاده از افزودنی‌های نانومتری، تولید نانوفیلترهای تصفیه کننده هوا، در چندین نوع خانگی، صنعتی و قابل استفاده در خودرو، تولید لوله‌های پلیمری بدون صدا برای آب و فاضلاب، تولید بسته‌بندی‌های مواد غذایی و میوه با هدف افزایش عمر محصولات، تولید قطعات نانوکامپوزیتی برای استفاده در خودرو، تولید انواع لباس‌های ضد آب و ضد لک، تولید کاشی و سرامیک‌های ضد لک، تولید مواد تثبیت کننده شن و خاک، شیشه‌های کنترل کننده انرژی برای استفاده در ساختمان و روانکارهای مبتنی بر نانوذرات برای کاهش مصرف سوخت خودرو نیز بخش دیگری از محصولات نانویی ایرانی هستند.

درخشش ایران در بیوتکنولوژی به عنوان انقلاب دوم پزشکی

در اهمیت دانش سلول های بنیادی گفته می‌شود که بعد از بیوتکنولوژی انقلاب دوم در پزشکی محسوب می‌شود .این سلولها که در همه دوره‌های زندگی فرد یافت می‌شوند (در بزرگ سالان سلولهای بنیادی هر عضو تنها برای ترمیم همان عضو کاربرد دارند، اما در دوره جنینی سلولهای بنیادی قدرت تکثیری برای همه اعضا را دارند) می‌توانند نقش مهمی در التیام بیماری‌ها داشته باشند.

دستاورد فناوری

در این میان پژوهشگاه رویان به عنوان یکی از مراکز پیشرو که محصول نهاد انقلابی جهاددانشگاهی است توانست با تربیت نسل جدیدی از پژوهشگران در دهه سوم انقلاب در این عرصه گام های مهمی را بردارد. پژوهشکده رویان در سال ۸۰ با تلاش های مرحوم دکتر سعید کاظمی آشتیانی و همکارانش به عرصه تحقیقات سلول های بنیادی وارد شد که این تحقیقات در سال ۸۲ به نتیجه رسید و پژوهشکده رویان با تولید رده سول های بنیادی جنینی نام ایران را در بین ۱۰ کشور برتر دنیا که به این فناوری دست یافته اند قرار داد.

پژوهشگران رویان توانستند به موفقیت های مهمی در زمینه تولید حیوانات تراریخته در منطقه دست پیدا کنند. از جمله مزایای حیوانات تراریخته می توان به استفاده مستقیم یا غیر مستقیم از موجودات زنده، قسمتی از بدن و یا فرآورده‌های آنها در اشكال طبیعی یا تغییر یافته اشاره کرد. در واقع زیست فناوری تولید محصولات نوینی را كه قبلا از روش‌های دیگر امكان تولید آن وجود نداشته یا بسیار سخت و دشوار بوده را ممکن ساخته است.

دستاورد فناوری

درباره این موفقیت ها می توان به ترتیب به نخستین حیوان شبیه سازی شده خاورمیانه به نام «رویانا» در سال ۸۵، تولد دو گوساله «بنيانا» و «تامينا» و سه بزغاله شبیه سازی شده در سال ۸۸، تولد « حنا» اولین بزغاله تراریخته حاوی ژن تولید کننده فاکتور ۹ انعقادی خون انسان در سال ۸۸ و تولد اولین بزغاله تراریخته حاوی ژن Tissue Plasminogen Activator یا ((tPA ) انسانی در سال ۸۹ اشاره کرد.

از دیگر موفقیت های ایران در حوزه سلول های بنیادی می توان به پیوند سلول‌های بنیادی برای کمک به بیماران سکته قلبی، آسیب‌های قرنیه، ایسکمی اندام‌های تحتانی، ویتیلیگو و بهبود این بیماران اشاره کرد.

ایران رتبه نخست تولید واکسن در خاورمیانه

ایران از نظر تولید اکثر واکسن‌ها در خاورمیانه رتبه نخست را دارد و با تولید واکسن آنفلوآنزا، هپاتیت، هاری و MMRدر موسسه تحقیقاتی پاستور امکان تولید آن را در داخل کشور دارد. واکسن ب‌ث‌ژ یا مقابله با بیماری سل در منطقه خاورمیانه فقط در ایران تولید می‌شود. در گذشته سالانه میلیون‌ها دلار برای واردات واکسن و سرم خرج می‌شد، اما به همت پژوهشگران ایرانی این واکسن‌ و سرم‌ها‌ در ایران تولید شد.

رسوخ فناوری اطلاعات در ۴۵ هزار روستا

پوشش حدود ۹۹ درصد از مشترکان تلفن ثابت و ۶۲ درصد از مشترکان تلفن همراه در کشور، رسیدن به ۶۶ میلیون مشترک تلفن همراه و به روز رسانی دایری تلفن همراه در سراسر کشور، پوشش تلفن همراه در تمامی شهرها و ۴۵ هزار روستا و برخورداری از شبکه تلفن ثابت با ۲۹ میلیون مشترک بخشی از دستاوردهای حوزه فناوری اطلاعات در کشور محسوب می شود.

دستاورد فناوری

اکنون ۵۳ هزار روستا از ارتباط مخابراتی برخوردار هستند و ۱۰ هزار روستا نیز از خدمات ICT روستایی بهره مند شده اند که در کنار آن می توان به پوشش ۷۲ هزار کیلومتر از جاده های کشور به فناوری تلفن همراه نیز اشاره کرد.

وجود ۳۶.۹ میلیون کاربر اینترنت، ۳.۴ میلیون مشترک ADSL و ۴.۶ میلیون پورت منصوبه دیتا و برقرارسازی ارتباط رومینگ بین الملل با ۱۱۲ کشور و ۲۷۳ اپراتور تلفن همراه از دیگر دستاوردهای حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات در ایران است.



تاريخ : سه شنبه 21 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

استفاده از سامانه های سونار، قدمتی تقریبا 100 ساله دارد. با ورود زیردریایی ها به عنوان یک سلاح تاثیرگذار به میادین نبرد در جنگ اول جهانی، لزوم کشف و مقابله با آنها جزء یکی از اولویت های نیروهای دریایی جهان تبدیل شد. به طور کلی و به زبانی ساده، سامانه سونار در حقیقت یک پخش کننده امواج صوتی در زیر آب است که با برخورد به اهداف زیر آبی مثل زیردریایی و انعکاس دادن امواج آنها را کشف می کند.

با پیشرفت علوم دریایی، سیستم های سونار نیز به موازات سایر بخش ها پیشرفت کرده و کارهای جدیدی نیز برای این سامانه تعریف شد. کشف مین های دریایی، یافتن اشیاء غرق شده در دریا، نقشه برداری از سطوح زیرآبی و کنترل خطوط ارتباطی و انتقال انرژی زیر آبی از جمله کاربری های جدید سونار است.

آنچه که مشخص است سونارهای معمولی توانی در این حد نداشته و بایستی گونه جدیدتر و پیشرفته تری از این سامانه ها برای عملیات های مورد نظر که در بالا اشاره شد مجهز می شدند. سامانه های سونار تصویر ساز رنگی با قابلیت «ساید اسکن»، سیستم مورد نظر برای انجام این ماموریت ها می باشند.

ساختار کلی این سامانه های مدرن به این شکل است که محفظه حاوی تولید کننده امواج مورد نظر که معمولا به شکل یک استوانه بوده و با یک کابل به زیردریایی و یا کشتی متصل است، پس از رسیدن به محل مورد نظر انتشار امواج صوتی را آغاز می کند. معمولا این گونه از سامانه های سونار، فرکانس هایی با قدرت 100 تا 500 کیلوهرتز را ایجاد کرده و پخش می کنند.

با برخورد این امواج صوتی که در جهت های گوناگونی منتشر می شود، طیف صوتی نیز برگشت پیدا می کند که توسط گیرنده های موجود در محل که بر روی شناور مادر نصب شده است، دریافت می شود. سپس این انعکاس های صوتی در قالب اطلاعات صوتی آنالیز شده و تبدیل به تصویر می شوند. بنا بر نوع عملیات مورد نیاز، این سامانه توان تهیه تصاویر 2 بعدی و سه بعدی از منطقه مورد نظر را دارد.





اموری که این سامانه در آن کاربرد دارد امروزه از جمله مهمترین عملیات های دریایی نظامی و همچنین غیر نظامی به حساب می آید. به عنوان مثال، بحث نقشه برداری از زیرآب در اموری مثل تهیه مسیر برای لوله کشی های زیر آبی، کابل کشی و مسئله حفاری های مورد نیاز برای اکتشاف نفت و گاز نیز بسیار مهم است. در زمان وقوع هر گونه حادثه برای این خطوط و قبل از آغاز هر گونه عملیات تعمیر، این گونه سامانه ها برای درک موقعیت به کار می روند.

بحث اکتشافات زیر سطحی نیز از دیگر حوزه هایی هستند که می توان در آن از این سامانه بهره برد. کشف کشتی های غرق شده قدیمی ، بازیابی آثار باستانی و اکتشافات باستانی زیر آبی از جمله این فعالیت ها می باشند.

از سوی دیگر کشف مین یکی از مسائل بسیار مهم در جنگ های دریایی است که برای سالهاست ذهن فرماندهان دریایی را به خود معطوف کرده است. بحث نقشه برداری از کف دریا و اقیانوس ها نیز مسئله بسیار مهمی خصوصا برای واحدهای زیر سطحی به حساب می آید که در نیروی دریایی کشورمان نیز با توجه به افزایش حضور جمهوری اسلامی ایران در آبهای آزاد، این نیاز برای نیروی دریایی ارتش، بیش از گذشته حائز اهمیت است.

اطلاع از وضعیت پستی و بلندی های زیر آب و تهیه نقشه از آن یکی از مهمترین و در عین حال پایه ای ترین نیازها برای یگان های زیر سطحی است که با شناخت دقیق این مناطق و داشتن نقشه آنها، شناورهای مورد نظر می توانند به راحتی در عمق های پایین و در فضاهای تنگ نیز به مانور بپردازند.

امروزه در زمینه تولید این گونه از سامانه های سونار شرکتهایی مثل Raytheon ،Northrop Grumman و L-3 Klein  از آمریکا، Kongsberg Maritime از نروژ، Thales از فرانسه و Ultra Electronics از انگلستان از جمله شرکت های پیش رو در این حوزه هستند. زیردریایی های اتمی کلاس لس آنجلس نیروی دریایی آمریکا، شناورهای نقشه برداری اقیانوسی کلاس Echo در نیروی دریایی سلطنتی انگلستان و شناورهای ضد مین کلاس Alta نیروی دریایی نروژ از جمله کاربران این گونه سامانه های سونار هستند.



صنایع دفاعی کشورمان نیز طی سالهای اخیر برای تامین نیاز نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به تولید سامانه سونار تصویر ساز رنگی اقدام کرده است. بر خلاف اکثر سامانه های سونار در این گروه که در محدوده 100 تا 500 کیلوهرتز فعال هستند، سامانه سونار ایرانی با توان فرکانسی 675 کیلو هرتز فعالیت می کند.

این افزایش توان، دقت و کیفیت تصاویر نهایی را نیز افزایش داده و تصاویری با کیفیت 640 در 480 پیکسل با قدرت تفکیک 128 رنگ را تولید می کند.


بر اساس اطلاعات منتشره، این سامانه استوانه ای شکل، 7 کیلو وزن داشته و به وسیله یک کابل توان پایین رفتن تا 100 متر در زیر آب از نقطه رهایی را داشته و نهایتا می تواند تا عمق 300 متری زیر آب فعالیت کند. با شروع فعالیت این سامانه امواج مورد نظر خود را تا فاصله از 100 متری اطراف پخش کرده و با توجه به نیاز می توان سرعت ارسال سیگنال ها را در 4 وضعیت کند ، متوسط ، سریع و سریع تر تنظیم کرد.

یکی از دستاوردهای مهم استفاده از این سونار جدید، اشراف کامل بر آب های مهمی چون خلیج فارس و دریای عمان است. بر اساس اعلام پایگاههای تخصصی، عمیق ترین نقطه خلیج فارس با عمق ۹۳ متر در ۱۵ کیلومتری تنب بزرگ و کم عمق ترین نقطه آن با عمقی بین ۱۰ تا ۳۰ متر در سمت غرب است و برای کف نشینی موفق یک زیردریایی، جزئیات مختلفی مورد نیاز است که یکی از مهمترین آنها داشتن نقشه و مختصات دقیق محل مورد نظر است که نیاز به "هیدروگرافی" کامل خلیج فارس دارد که با این سونار، چنین اقداماتی بهتر و دقیق تر از گذشته انجام خواهد شد.

با توجه به دستاوردهای عملیاتی مانند «کف‌نشینی زیردریایی ایرانی» در اعماق خلیج‌فارس که نیروی دریایی کشورمان در سالهای گذشته داشته است، عملیاتی شدن این چشم جدید شناورهای ایرانی، کمک خواهد کرد چنین عملیات های متبحرانه ای بهتر و با کمیت بیشتری در مناق مختلف صورت بگیرد.



تاريخ : سه شنبه 21 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
 بسیاری از مردم آرزو دارند در گوگل کار کنند. کار در میان مردمان با استعداد و دارای قدرت، پرداخت فوق العاده و داشتن امکانی برای تاثیر گذاشتن بر میلیون ها نفر در جهان، به همراه برخورداری از محیط کاری و امکانات و تسهیلات بی نظیر، چیزهایی هستند که می تواند هر انسانی را به سوی این کمپانی عظیم جذب کند. اما دهها نوع غذا و تفریح مجانی، تنها وجوه کار کردن در گوگل نیستند. سایت Quora تجربیات افرادی که کارمند سابق یا فعلی گوگل می باشند را جمع آوری کرده که در میان این تجربیات، برخی معایب و بدی های کار در گوگل نیز به چشم می خورد.
 

 

 

2.jpg

 

 

 

1. کارمندان صلاحیت و توانایی بیش از حدی دارند.

یکی از کامنت گذاران می گوید: «بنابر اعتبار برند، قدرت پرداخت و نیازهای فنی بالا، گوگل شرایط بسیار سختی برای استخدام وضع می کند. بدترین بخش کار در این کمپانی این است که همه صلاحیتی بیش از حد برای شغلی که انجام می دهند دارند.»

2. کار کردن در گوگل زندگی شما را تحت الشعاع قرار می دهد

یک کارمند فروش سابق می گوید: «بدترین وجه کار این بود که اغلب وقت و انرژی شما را می سوزاند. اگر کنترل زمان برایتان مهم نباشد و آن را در دست نگیرید، بعد از مدتی می بینید که این شغل تبدیل به کل زندگی تان شده است.»

3.jpg

3. آنها تنها به دستاوردها و پیشرفت های قابل اندازه گیری و ملموس ارزش می دهند

یک مهندس نرم افزار پیشین گوگل می گوید: «هر پیشرفتی که مبتنی بر اندازه های متریک نبوده و با عدد و رقم قابل بیان نباشد، به مثابه اتلاف وقت در نظر گرفته می شود و کسی به آن وقعی نمی نهد.»

4. رو راست بودن با همکاران سخت است

کارمند سابق گوگل معتقد است در محیط کاری این شرکت تنها می شود با دوستان نزدیک تان در مورد یک موضوع بحث کنید. به دلیل اینکه افراد دارای قلمرو و محدوده مشخص با بقیه هستند و مشتاق شنیدن نظر دیگران نمی باشند، گفتگوهای هدفمند و عینی میان همکاران بسیار کم اتفاق می افتد.

4.jpg

5. پروژه ها می توانند در هر زمانی به صورت دلخواه لغو شوند

کامنت گذاری دیگر عقیده دارد تاکنون بدترین نکته کار در گوگل برای او این بوده که برخی پروژه های فعال، با دلایل نامعلوم و دلبخواهی یک دفعه لغو می شوند و افرادی که سابقه کار بر روی چنین پروژه هایی دارند، به دلیل آنچه عدم تاثیرگذاری مطلوب در گذشته نامیده می شود، از گرفتن ترفیع و تشویق باز می مانند.

6. برخی مدیران بالادستی بیش از آنکه لیاقت داشته باشند، ترفیع می گیرند

یکی از مدیران فنی برنامه نویسی که سابقه کار در گوگل را داشته، معتقد است افرادی وجود دارند که بدون دارا بودن توانایی رهبری و مدیریت، به رده های مدیریتی بالا می رسند. این افراد به دلیل آنکه باهوش به نظر می رسند و راهی دیگری برای ترفیع دادن به آنها وجود ندارد، به لایه های مدیریتی رسیده و یک دسته از مدیران باهوش اما بی لیاقت را تشکیل داده اند.

5.jpg

7. تنوع کافی میان کارمندان وجود ندارد

گوگل افرادی مشابهی را به کرات استخدام می کنند. افرادی که تنها از میان 10 دانشگاه انتخاب شده و علایق، تجربیات و جهان بینی مشابهی دارند.

8. کار کردن در گوگل شما را برای شغل های آینده تان آماده نمی کند

یک مهندس سابق گوگل می گوید: «بعد از کار به مدت چند سال، شما سریعا ارتباط تان را با دنیای خارج از دست می دهید و اگر قرار باشد روزی از آنجا بروید و در جای دیگری مشغول به کار شوید، مشکل خواهید داشت.»

6.jpg

9. وعده های بیش از حدی در زمان استخدام به شما داده می شود

یک کامنت گذار که چندین بار در بخش های مختلف گوگل استخدام شده، می نویسد: «اگر قصد دارید عضوی از این شرکت شوید، سفت و سخت مذاکره کنید و همه چیز را به صورت مکتوب درآورید. آن ها وعده های مبهمی می دهند که به نظر نمی رسند بتوانند به تمامی محقق شان کنند.»

10. به کارمندان قراردادی و موقت به چشم پایین تری نگاه می شود

10.jpg

فردی که تجربه کار موقت در گوگل را دارد، معتقد است «نگاه های متکبرانه کارمندان رسمی این شرکت به قراردادی ها آزار دهنده است. به نظر می رسد آنها اینگونه فکر می کنند که کارمندان موقت از توانایی های ذهنی و اخلاقی پایین تری برخوردارند.»



تاريخ : سه شنبه 21 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
اپل، آی‌فون 6 و آی‌فون 6 Plus را به‌عنوان آخرین و جدیدترین محصولاتش اخیرا به بازار معرفی و عرضه کرده است. به این ترتیب از ابتدای فروش این گوشی از سال 2007 تا حالا 10 مدل مختلف آی‌فون به بازار معرفی و عرضه شده‌اند. مدل‌های جدید این گوشی طبیعتا بهترین مدل‌ها از نظر سخت افزار، طراحی و کارآیی هستند.

آی‌فون 6 دارای سریع‌ترین پردازنده، بهترین دوربین‌ها و شفاف‌ترین صفحه نمایش در میان آی‌فون‌های دیگر است و همچنین بزرگ‌ترین صفحه نمایش را هم دارد. 

با این حال اما آی‌فون 6 بهترین گوشی آی‌فونی که اپل تا حالا معرفی کرده است، به نظر نمی‌آید. با این اوصاف مجله معتبر بیزینس اینسایدر اخیرا به بررسی و انتخاب بهترین گوشی‌های آی‌فون معرفی شده تا حالا پرداخته است که آنها را به ترتیب در اینجا می‌بینیم.

1- iPhone 4:
 بهترین و زیباترین گوشی آی‌فون که شیشه جلویی و پشتی آن بسیار زیبا و لوکس است. نوار آنتن نقره‌ای رنگی که دور آن پیچیده شده، بسیار جالب توجه است. تا جایی که بسیاری از کارشناسان معتقدند تا 40 سال بعد هم این گوشی می‌تواند به خوبی روز اول معرفی خودش به نظر برسد. این گوشی در کنار کارآیی مناسبش، طراحی ظاهری خوبی هم دارد.

بهترین گوشی‌های آی‌فون


2- iPhone 6 Plus: نسخه بزرگ‌تر آی‌فون 6 که به عقیده بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار یکی از بدترین گوشی‌های آی‌فون تا حالا بوده است. این گوشی از نظر استایل طراحی چندان جالب نیست، اما صفحه نمایش بزرگش نقطه قوت آن محسوب شده و برای اپل تحول بزرگی در تولید محصولاتش به حساب می‌آید. اپل به خاطر تصمیمش به ساخت یک گوشی بزرگتر مورد تحسین بسیاری از منتقدان قرار گرفت، اما طرفداران گوشی‌های اپل چندان با این تغییر موافق نیستند.

بهترین گوشی‌های آی‌فون


3- iPhone: گوشی آی‌فون اصلی! حقیقتا باید گفته شود؛ این گوشی واقعا خوب است. اما به خاطر جایگاهش در تاریخ صنعت محصولات دیجیتال و تحولی که در این صنعت ایجاد کرد، در بالای این فهرست قرار می‌گیرد. اولین گوشی آی‌فون، یک محصول واقعا انقلابی بود.

بهترین گوشی‌های آی‌فون


4- iPhone 5S: یکی از بهترین گوشی‌های آی‌فون اپل تا امروز که با تغییر بدنه پشتی از مشکی به خاکستری آن را کاملا متمایز ساخت. لبه‌های گرد دور گوشی آن را بسیار خوش دست کرده است. طراحی خاص و منحصربه‌فرد این گوشی طوری است که می‌تواند توجه مخالفان گوشی‌های آی‌فون را هم به خوبی به خودش جلب کند.

بهترین گوشی‌های آی‌فون


5- iPhone 5C: در حالی که طراحی سخت افزاری اپل در طول سال‌ها تغییر کرد و تامل یافت، یک چیز از آن حذف شد؛ سرگرمی. اغلب طراحی‌های سخت افزاری اپل باریک و تا حدودی سرد و بی‌روح است. iPhone 5C اما از این مساله مستثنا است. رنگ‌های متنوع و مختلفی که روی بدنه پلاستیکی این گوشی نشسته‌اند، آن را به متفاوت‌ترین گوشی آی‌فون اپل تبدیل کرده‌اند.

بهترین گوشی‌های آی‌فون


6- iPhone 3G: این گوشی زمانی که به بازار معرفی شد، مایل‌ها با رقبایش در بازار فاصله داشت. یک گوشی خوب که جهش بزرگی نسبت به آی‌فون اصلی داشت که باعث شد توجه تمام منتقدان و کارشناسان سختگیر بازار را به خود جلب کند. اگرچه طراحی ظاهری این گوشی شباهت زیادی به آی‌فون اورجینال و اصلی داشت.

بهترین گوشی‌های آی‌فون


7- iPhone 5: نسخه باریک‌تر و سبک‌تر iPhone 4 که بسیاری معتقدند اگر بتمن قرار بود از یک گوشی آی‌فون استفاده کند، قطعا این مدل را انتخاب می‌کرد. اگرچه این گوشی طراحی خوبی دارد، اما همچنان بهترین طراحی را در میان آی‌فون‌های اپل ندارد. iPhone 5S قطعا طراحی بهتری دارد. iPhone 5 مشکی رنگ به‌راحتی خش بر می‌دارد و از جلوه‌اش کاسته می‌شود.

بهترین گوشی‌های آی‌فون


8- iPhone 6: این گوشی ممکن است پرفروش‌ترین گوشی آی‌فون تاریخ اپل باشد، اما متاسفانه بدترین گوشی آی‌فون تاریخ از نظر طراحی هم به حساب می‌آید. بسیاری از کارشناسان معتقدند در حالی که iPhone 5S به راحتی توانست در جلوی رقبای بزرگ اندرویدی‌اش بایستد، اما هنوز معلوم نیست که iPhone 6 در برابر رقبایی مانند Samsung Galaxy S5 و HTC One چطور بتواند مقاومت کند. نوار آنتن برجسته دور گوشی یکی از مواردی است که باعث نارضایتی بعضی از کاربران این گوشی شده است. با این حال سخت افزار قدرتمند این گوشی به راحتی می‌تواند خریداران را اغوا کند.

بهترین گوشی‌های آی‌فون


9- iPhone 4S: یک گوشی پرطرفدار و پر فروش که به اعتقاد بسیاری آخرین ساخته استیو جابز بوده است، اما به خاطر مشکلاتی در کلید Home و طراحی برآمده پشتش نتوانست چندان توجه منتقدان و فعالان بازار را به خود جلب کند.

بهترین گوشی‌های آی‌فون


10- iPhone 3GS: نمی‌توانید گوشی‌ای را پیدا کنید که بهتر از این گوشی باشد. این گوشی همان طراحی iPhone 3G را دارد و با تمام استانداردهای طراحی هماهنگ است، اما چندان مورد توجه قرار نگرفته است.

بهترین گوشی‌های آی‌فون
 
 
 
 
 


تاريخ : سه شنبه 21 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
 با نزدیک شدن به ایام نوروز بسیاری از خانواده ها تصمیم می گیرند تا تعطیلاتشان را در سفر سپری کنند. برای سفرهای نوروزی این افراد راه های زیادی وجو دارد اما هیچ کدام از آنها نمی تواند لذت سفر با خودروی شخصی را داشته باشد.

این روزها نیز بسیاری از افراد قصد خرید خودرو دارند ولی هنوز برای خودروی خاصی به نتیجه نرسیده اند. با توجه به اینکه خودروی سفر باید امنیت بالایی داشته باشد و همچنین بسیاری از این افراد درآمد متوسطی دارند، فهرستی از خودروهای 30 تا 45 میلیون تومانی تهیه کرده ایم که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.

1- ام وی ام 315


ام وی ام 315 در دو مدل صندوق دار و هاچ بک عرضه می شوند.هر دو مدل این خودرو در نمایندگی ها 38 میلیون و 303 هزار تومان و در بازار آزاد 38 میلیون تومان قیمت دارد.

مطمئن ترین خودروهای خانوادگی برای سفر


2- ام وی ام 530

ام وی ام 530 نیز در نمایندگی های 43 میلیون و 383 مهزار تومان قیمت دارد. قیمت این خودرو در بازار آزاد به 40 میلیون و 300 هزار تومان می رسد.

مطمئن ترین خودروهای خانوادگی برای سفر


3- تندر

تندر یکی از خودروهایی است که می توان روی امنیتش برای جاده های ایران حساب باز کرد. این روزها قیمت E1L90 در نمایندگی ها و بازار آزاد به ترتیب 32 میلیون و 550 هزار تومان و 36 میلیون و 600 هزار تومان است.

E2L90 نیز در نمایندگی ها 36 میلیون و 147 هزار تومان قیمت دارد و در بازار آزاد قیمتش به 41 میلیون و 700 هزار تومان می رسد. البته مدل E2 اتومات این خودرو در نمایندگی ها 46 میلیون و 474 هزار تومان و در بازار آزاد 54 میلیون و 600 هزار تومان قیمت دارد. قیمت پارس تندر نیز در نمایندگی ها و بازار آزاد به ترتیب 38 میلیون و 184 هزار و 43 میلیون و 100 هزار تومان است.

مطمئن ترین خودروهای خانوادگی برای سفر


4- پژو 206

پژو 206 تیپ دو در نمایندگی ها قیمتی معادل 31 میلیون و 890 هزار تومان دارد. قیمت این خودرو در بازار آزاد به 33 میلیون و 800 هزار تومان می رسد. قیمت تیپ پنج 206 نیز در نمایندگی ها 36 میلیون و 334 هزار تومان بوده و در بازار آزاد 36میلیون و 200 هزار تومان خرید و فروش می شود.

اگر هم بخواهید به سراغ مدل صندوق دار این خودرو بروید می توانید یک دستگاه 206 اس دی V8 را در نمایندگی به قیمت 36 میلیون و 869 هزار تومان و در بازار آزاد معادل 37 میلیون تومان خریداری کنید. قیمت نمایندگی مدل SDV9 اتومات هم 39 میلیون و 400 هزار توماناست. قیمت بازار آزاد آن هم به 46 میلیون تومان می رسد.

مطمئن ترین خودروهای خانوادگی برای سفر


5- پژو پارس

یکی دیگر از خودروهای خانوادگی و امن با قیمت زیر 40 میلیون تومان پژو پارس است. مدل سال این خودرو در نمایندگی ها 32 میلیون و 328 هزار تومان و در بازار آزاد 35 میلیون تومان قیمت دارد.

پارس با مدل یورو چهار به همراه دو ایربگ نیز در نمایندگی ها و بازار آزاد به ترتیب 34 میلیون و 995 هزار تومان و 37 میلیون و 200 هزار تومان قیمت دارد.

مطمئن ترین خودروهای خانوادگی برای سفر


6- رانا

با بودجه کمتر از 35 میلیون تومان، رانا هم می تواند یکی دیگر از گزینه های خرید باشد. این خودرو در مدل های EL و LX عرضه می شود که هر کدام به ترتیب در نمایندگی ها 32 میلیون و 20 هزار و 32 میلیون و 914 هزار تومان قیمت دارند. قیمت بازار آزاد آنها نیز به ترتیب 31 میلیون تومان و 32 میلیون و 700 هزار تومان است.

مطمئن ترین خودروهای خانوادگی برای سفر
 
 
 
 
 


تاريخ : سه شنبه 21 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1423563929933_7.jpg

دانشمندان آلمانی با الهام از خارپشت، نوعی کیسه‌ هوای تمام قد به نام i Gel را در «کنفرانس فناوری‌های پوشیدنی» مونیخ ارائه داده‌اند که از دوچرخه‌سواران، موتورسواران و علاقه‌مندان به اسکی در هنگام تصادف محافظت می‌کند.

 

 کیسه‌های هوایی کنونی از حسگرهایی ویژه برای شناسایی تصادف و متورم‌شدن ظرف چند میلی‌ثانیه استفاده می‌کنند تا از استخوان‌ها و اندام‌های حیاتی فوقانی بدن محافظت کنند.

 

با این حال، دانشمندان آلمانی نوعی لباس با همان میزان قابلیت حفاظت ارائه داده‌اند که از 20 کیسه هوای منفرد مملو از نیتروژن برای محافظت از سر، سینه، شکم و اندام‌های پایینی بدن استفاده می‌کند. این فناوری با الهام از توانایی خارپشت، به شکل یک توپ محافظتی به دور اندام‌های بدن لوله می‌شود.

 

مانند دیگر کیسه‌های هوا، i Gel از مجموعه‌ای از سیستم‌های میکروالکترومکانیکی (MEMS) و حسگرهای هوشمند برای شناسایی نیروهای برخورد و متورم‌شدن خودکار به دور کاربر بهره می‌برد.

 

دانشمندان در حال بررسی استفاده از رادار و حسگرهای فراصوت برای مجهزکردن این لباس به حس‌کردن زودهنگام تصادف هستند، درست همان طور که خودروسازان از چنین حسگرهایی برای جلوگیری از بروز تصادف استفاده می‌کنند.

 

کیسه‌ هوای i Gel هنوز در حد یک مفهوم خام است و تا تبدیل‌کردن آن به محصولی تجاری و راحت برای پوشیدن در دنیای واقعی راه زیادی در پیش است.



تاريخ : سه شنبه 21 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1423467715204_4.jpg

اروپا در روز چهارشنبه (22 بهمن) یک هواپیمای فضایی تجربی بدون بال را به فضا پرتاب خواهد کرد که ماموریت 100 دقیقه‌ای بدون سرنشین آن، طراحی فضاپیمای قابل استفاده مجدد آینده را شکل خواهد داد.

 

 ورود مجدد به جو یکی از چالش‌های اصلی صنعت هوافضا است؛ اصطکاک ناشی از جو زمین باعث کاهش سرعت فضاپیمای در حال ورود شده، اما همچنین دمای بخش خارجی را بشدت افزایش می‌دهد.

 

اگر زاویه ورود مجدد به زمین خیلی تند باشد، هواپیما خواهد سوخت و در صورت سطحی بودن آن، از روی جو پریده یا پس از عبور، از محل فرود خود بسیار فاصله خواهد داشت.

 

این‌ها شرایطی هستند که خودروی تجربی متوسط (IXV) آژانس فضایی اروپا قرار است به آزمایش آن‌ها بپردازد.

 

این فضاپیما به بیش از 300 حسگر از جمله دوربین‌های مادون قرمز مجهز بوده و سفر اول آن به بررسی همه پدیده‌های کلیدی خواهد پرداخت که از زمین غیرقابل پیش‌بینی و ناشناخته هستند.

 

طراحی بدنه فضاپیمای IXV بسیار مبتکرانه بوده و طراحان امیدوارند بتواند قابلیت اطمینان و مانورپذیری را به تعادل برساند.

 

بیشتر فضاپیماهای سرنشین‌دار ورود مجدد به زمین به شکل کپسول‌های با کف مسطح هستند که با استفاده از چتر نجات فرود می‌آیند.

 

از سوی دیگر، شاتل‌های فضایی بال‌دار ناسا می‌توانستند دقیقا در باند فرود بیایند، اما از سوی دیگر بسیار سنگین، پیچیده و گران بودند. آسیب وارده به پنل‌های سپر حرارتی روی بال‌ها باعث فاجعه شاتل کلمبیا و کشته شدن هر هفت سرنشین آن شد؛ پس از آن بود که برنامه شاتل‌ها متوقف شد.

 

فضاپیمای IXV از طراحی بین این دو برخوردار بوده و دارای شکلی ایرودینامیکی است که شرایط مورد نیاز برخاست برای پرواز را ارائه می‌کند، اما دارای بال نیست.

 

چهار پیشرانه و دو بالک فرمان عقبی به تثبیت و زاویه‌دار کردن فضاپیما پرداخته، در حالیکه پنل‌های سرامیکی عایق حرارتی از آن در برابر دمای تا 1700 درجه سلسیوس ورود مجدد محافظت می‌کنند.

 

این فضاپیمای دو تنی با طول پنج متر قرار است روز چهارشنبه در ساعت 13:00 به وقت گرینویچ (16:30 به وقت تهران) بر روی موشک وگا از سکوی پرتاب سازمان فضایی اروپا در گویان فرانسه به فضا پرتاب شود.

 

عملیات جداسازی این فضاپیما از موشک در 18 دقیقه پس از پرتاب و در ارتفاع حدود320 کیلومتری زمین انجام خواهد شد و IXV پس از آن به ارتفاع 450 کیلومتری اوج خواهد گرفت؛ سپس این فضاپیما با چند برابر سرعت صوت به سمت زمین بازگشته و در مسیر اطلاعات باارزشی را جمع‌آوری خواهد کرد.

 

سرعت این فضاپیما با استفاده از یک چتر نجات کاهش یافته و تعدادی بالن برای شناور ماندن آن روی اقیانوس آرام اعمال خواهد شد. در نهایت IXV توسط یک کشتی و برای تحلیل‌های بیشتر از سطح آب جمع‌آوری خواهد شد.

 

این در حالیست که شرکت‌های بوئینگ و اسپیس‌ایکس در حال حاضر به ساخت فضاپیماهای سرنشین‌دار برای ناسا مشغول هستند. ناسا همچنین اکنون در حال کار بر روی کپسول اوریون برای ارسال فضانورد به مریخ است.



تاريخ : سه شنبه 21 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

آیا شما توانایی کار گروهی خوب، تصمیم‌گیری درست و حل مسائل را دارید؟ وقتی یک مدیر یا کارفرما تصمیم به استخدام یک فارغ‌التحصیل جدید می‌گیرد، داشتن این مهارت‌ها برای او در اولویت قرار دارند. مهارت مهم بعدی که مقبول نظر همه مدیران است، توانایی برقراری ارتباط کلامی با افراد درون سازمان و بیرون از سازمان است. 
کارفرمایان همواره متقاضی استخدام نیروهای جدیدی هستند که دانش تکنیکی مرتبط با کار را داشته باشند، اما اهمیت این مورد به اندازه اهمیت داشتن مهارت‌های کار گروهی، تصمیم‌گیری، ارتباطات و توانایی برنامه‌ریزی و اولویت‌بندی کار نیست.
گروه غیر انتفاعیNACE که افراد تحصیلکرده را به موقعیت‌های شغلی و کارفرمایان ارتباط میدهد در سال 2014، مطالعه‌ای را آغاز کرد که در آن از مدیران می‌خواست مهارت‌هایی را که از یک فارغ‌التحصیل در سال 2015 انتظار دارند، اولویت‌بندی کنند. با وجود اینکه این تحقیق با بررسی نمونه‌های کوچکی انجام شده بود و پاسخ‌ها از 260 کارفرما جمع‌آوری شده است اما نتیجه بخردانه و خوبی به نظر می‌رسد که باید به آن توجه ویژه‌ای داشت.
نکته مهم در این بررسی میدانی، اهمیت مدرک تحصیلی فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها بود. طبق بررسی‌ها سه مدرک در رشته‌ها‌ی دانشگاهی که بیشترین تقاضا در سال 2015 را دارد، مدیریت بازرگانی، علوم مهندسی و فناوری اطلاعات بوده است. اما در بین همه مدارک‌ و تخصص‌ها، کارفرمایان در پی به‌کارگماری افرادی هستند که توانایی کار گروهی خوبی داشته باشند و به‌عنوان یک تصمیم‌گیرنده قاطع و توانا در حل مسائل و مشکلات ظاهر شوند.
در این بررسی به ترتیب اهمیت، به 10 مورد از مهارت‌هایی اشاره شده که کارفرمایان به دنبال آن هستند. این مهارت‌ها عبارت‌اند از:
1. قابلیت کار در یک ساختار گروهی 
2. قابلیت تصمیم‌گیری و حل مشکلات
3. قابلیت برقراری ارتباط کلامی با افراد داخل و بیرون سازمان
4. قابلیت برنامه‌ریزی، سازماندهی و اولویت‌بندی کارها
5. قابلیت به دست‌آوردن و پردازش اطلاعات
6. قابلیت تحلیل داده‌های کیفی
7. دانش تکنیکی مربوط به شغل
8. مهارت در نرم‌افزارهای رایانه‌ای
9. توانایی در ایجاد و نوشتن گزارش
10.توانایی فروش و تحت تاثیر قرار دادن دیگران
اما با توجه به مطالب پیش گفته باید به فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها که مدرک تحصیلی خود را گرفته‌اند و در جست‌وجوی یک شغل هستند اعلام کرد که اصلا مهم نیست که در مدرسه یا دانشگاه چه رشته‌ای خوانده‌اید - باستان‌شناسی، زبان فرانسه یا رشته کامپیوتر - شما مجبور هستید حداقل 5مهارت از مهارت‌های فوق را بیاموزید. 
البته برای تازه‌واردان به بازار کار که تا به حال نتوانسته‌اند در هیچ شغلی وارد شوند یک ترفند ساده این است که در رزومه، نامه معرفی یا مصاحبه خود به مدیران نشان دهند که این مهارت‌ها را دارند.
برای این منظور می‌توانید به پروژه‌های کلاسی خود فکر کنید که در آنجا به‌صورت گروهی یا به‌عنوان رهبر گروه مجبور به برنامه‌ریزی و اولویت‌بندی کارها بودید، این موضوع می‌تواند برای مدیران جذاب باشد که توانایی شما را در ساماندهی کارهای گروهی دریابند. به هر حال شما در مقام یک راهبر برای یک گروه دو یا سه نفره به ایفای نقش پرداخته‌اید.
یا اگر شما ترتیب یک پیک‌نیک را داده‌اید، می‌توانید بگویید که در تیم 5 نفره کار کرده‌اید. یا اگر در کتابخانه کار کرده‌اید، تعداد افرادی را که با آنها سروکار داشته‌اید در نظر بگیرید و بگویید با 50 دانشجو در یک روز کار کرده‌اید. حتی اگر به‌عنوان یک مشاور در یک کمپ تابستانه بتوانید کار گروهی انجام دهید یا تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی کنید، اینها را در رزومه‌تان ذکر کنید. مطمئن باشید که بیان این مسوولیت‌ها به‌طور خلاصه تاثیر شگرفی بر تصمیمات مدیران برای استخدام شما در این سال جدید (2015) که سال مهارت‌های اجتماعی است دارد. 
محققان این نظرسنجی، مشخص کردند که کارفرمایان مهارت‌هایی کلی می‌خواهند که شما از تحصیلات آکادمیک خود به دست آورده باشید و در هر شغلی بتوانید با دیگران کار کنید و این مهارت‌ها را استفاده کنید. ترفندی که شما به‌کار می‌برید این است که به همه به‌طور واضح بگویید شما این مهارت‌ها را دارا هستید.



تاريخ : دو شنبه 20 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1423400894432_5.jpg

از طرح‌های بزرگ‌ترین ترمینال فرودگاهی جهان که برای فرودگاه جدید پکن طراحی شده است، رونمایی شد.

 

 چین در حال حاضر میزبان بزرگ‌ترین ساختمان جهان است و به زودی نیز صاحب مرتفع‌ترین برج‌های دوقلوی دنیا می‌شود؛ این درحالیست که در آینده بزرگترین ترمینال فرودگاه جهان نیز به این فهرست اضافه خواهد شد.

 

طرح ترمینال فرودگاه پکن توسط معمار سرشناس «زها حدید» طراحی شده است؛ این طرح‌ با همکاری شرکت فرانسوی «مهندسی ADP» ارائه شده و پروژه نهایی تحت رهبری «دفاتر مرکزی فرودگاه جدید پکن» (BNAH) عملی خواهد شد.

 

این ترمینال، بخشی از فرودگاه طراحی‌شده جدیدی است که در حومه جنوبی پکن واقع شده و شبیه یک ستاره دریایی بزرگ و جهش‌یافته به نظر می‌رسد.

 

اندازه دقیق ترمینال اعلام نشده است، با این حال گفته می‌شود که مساحت کلی آن 700 هزار متر مربع خواهد بود؛ این فرودگاه در سال 2018 با بودجه 13.8 میلیارد دلاری تکمیل خواهد شد.

 

ترمینال جدید سالانه پذیرای 45 میلیون مسافر خواهد بود و فشار موجود از روی فرودگاه مرکزی پکن را برطرف خواهد کرد.

 

 

انتهای پیام

 

 

 

رونمایی از بزرگ‌ترین ترمینال فرودگاهی جهان

 

 

 

رونمایی از بزرگ‌ترین ترمینال فرودگاهی جهان
 

 

 

 



تاريخ : دو شنبه 20 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1423471608677_4.jpg

پرتاب موشک اسپیس‌ایکس و ماهواره DSCOVR که برای دریروز برنامه‌ریزی شده بود، دو دقیقه پیش از پرتاب به دلیل بروز مشکلاتی در یک مورد تله‌متری و مسئله برد نیروی هوایی با یکی از رادارهای خود لغو شد.

 

 پرتاب بعدی این موشک و ماهواره به امروز (دوشنبه) در ساعت 23:07 به وقت گرینویچ موکول شد.

 

شرکت اسپیس‌ایکس قرار بود موشک فالکون 9 خود را دیروز در ساعت 23:10 به وقت گرینویچ برای ارسال یک ماهواره رصد زمین موسوم به رصدخانه هواشناسی فضای عمیق به فضا پرتاب کند.

 

این دومین تلاش شرکت اسپیس‌ایکس طی دو ماه برای فرود آوردن یک موشک بر روی کشتی پهپاد خواهد بود که می‌تواند رویای «الون ماسک» را برای تولید فناوری موشک قابل استفاده مجدد به واقعیت تبدیل کند. در این ماموریت، تقویت‌کننده مرحله اول فالکون 9 بر روی پلت‌فرم دریایی قرار خواهد گرفت.

 

تلاش اول این شرکت در روز 10 ژانویه (20 دی) برای فرود یک موشک فالکون 9 بر روی پلت‌فرم دریایی با شکست روبرو شد.

 

مراحل قابل بازیافت موشک‌ها می‌توانند بطور چشمگیری هزینه سفرهای فضایی را کاهش دهند.

 

ماهواره DSCOVR در فاصله 1.5 میلیون کیلومتری زمین – چهار برابر فاصله زمین تا ماه – قرار خواهد گرفت و از آن‌جا به بررسی زمین و خورشید به منظور ارزیابی توفان‌های خورشیدی و سایر رویدادها خواهد پرداخت. این رویای دیرینه ال گور، معاون رئیس‌جمهور آمریکا در سال 1998 برای ارائه تصاویر دائمی از زمین در اینترنت به منظور افزایش آگاهی جمعی در مورد محیط زیست بوده است.

 

ورود مجدد موشک به جو این بار به دلیل وجود ماهواره DSCOVR بسیار سختتر خواهد بود زیرا موشک دو برابر نیرو و چهار برابر حرارت بیشتر را تحمل خواهد کرد. اگرچه در این میان به دلیل وجود این ماموریت، مایع هیدرولیک بیشتری در موشک باقی خواهد ماند که می‌تواند کار بازیابی موشک بر روی سکوی دریایی را تسهیل کند.



تاريخ : دو شنبه 20 بهمن 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |