کانن پاور شات S110، یک حرفه ای در لباس آماتور

شاید در نگاه اول با یک دوربین دیجیتال ریزنقش دیگر از خانواده ببین و بگیر روبرو باشیم که قرار نیست ارزش افزوده چندانی همپای قیمت بالای اش برای مان به ارمغان آورد. اما با نگاهی به مشخصات و کمی کار کردن متوجه می شویم که دوربینی کوچک با قابلیت هایی فراوان جلوی روی مان است.

 
در حقیقت می توان گفت کسانی که می خواهند عکاسی را به طور جدی دنبال کنند، اما قد و قواره بزرگ دوربین های DSLR برای شان دردسر ساز و جاگیر است، و همچنین عکاسانی که به دنبال امکانات حرفه ای درون جیب شان هستند، مشتریان حتمی این ریزنقش کانن خواهند بود.
 
Canon S110 بسیار کوچکتر از آن است که بتوان باور کرد قابلیت ها و امکاناتی چنین گسترده را درون بدنه قدرتمند آلیاژ فلزی خود جای داده؛ که حتی برخی دوربین های DSLR را هم پشت سر خواهد گذارد. 
 
اگر شما هم به دنبال چنین محصول کامل و همه فن حریفی می گردید، قبل از خرید در ادامه مطلب با نارنجی همراه شوید. شاید Canon PowerShot S110 انتخاب بعدی شما هم باشد.
 

اگر یک عکاس شهری، اجتماعی یا ژورنالیست باشید، حتما قبول دارید که بهترین دوربین ها آن است که سبک و کم-جا بوده و در کنار آن همیشه آماده شلیک باشد. کیفیت عکس عالی داشته و برای تصویر برداری محیطی و پرتره آمادگی کامل داشته باشد. 
 
اگر هم یک عشق عکاسی آماتور باشید که علاقه دارید تمام اتفاقات دور و برتان را ثبت کنید؛ حتما با من هم عقیده اید که یک دوربین خوب، یک دوربین همیشه همراه است که "تو جیب جا بشه، تو تاریکی عکس بگیره، سریع کارش رو انجام بده." فرقی هم ندارد که در حال عکاسی از مراسم عروسی باشید، یا شام آخر هفته خانه مادربزرگ یا گردش بیرون شهر با دوستان و شاید هم جشن تولد همسر.
 
با این اوصاف دوربین های ببین و بگیر فراوانی را می توان لیست کرد که هر یک از این سلایق و موقعیت ها را با کیفیت های گوناگون پوشش داده و اندازه مناسبی هم داشته باشند. اما آیا واقعا دوربینی می توان یافت که برای هر دو گروه بالا به یک اندازه کارایی داشته و مورد علاقه باشد؟ 
 
شاید تا قبل از آشنایی با S110 کانن پاسخی روشن برای این سوال نداشتیم، اما اکنون می دانیم که چنین چیزی امکان پذیر است. این دوربین با سنسور CMOS توانا و لنز عالی اش، چنان کارایی از خود نشان داده که برخی عکاسان حرفه ای آن را بازتجسم قرن بیست و یکمی دوربین های کلاسیک در عصر طلایی عکاسی می دانند. دورانی که عکاسان به نام، با دوربین های کوچک لایکا ۳۵ میلیمتری توانستند تاریخ، اجتماع و فرهنگ قرن بیستم را برای همیشه ثبت کنند. 
 
طراحی و امکانات

این دوربین جیبی کامپکت با سنسوری 12.1 مگاپیکسلی (1/1.7 اینچی) و یک لنز F/2.0-5.9 زوم ۱۲۰-۲۴ میلیمتری معادل عرض می شود که به لرزشگیر اپتیکال هم مجهز گردیده است. منظور از عبارت معادل این است که لنز آن می تواند همانند یک لنز ۱۲۰-۲۴ میلیمتری استاندارد نصب شده روی یک دوربین فریم کامل ۳۵ میلیمتری عمل نماید.
 
شاید یکی از بزرگترین مزیت های این دوربین برای کسانی که عکاسی را به طور جدی دنبال می کنند، امکان ذخیره عکس ها به دو فرمت RAW و JPEG باشد. در واقع می توان گفت که این کوچکترین دوربین بازار است که توانایی ذخیره فایل های عکس با فرمت Raw را دارد، که امکان ویرایش های خلاقانه پس از عکاسی را فراهم می آورد. کیفیت فیلمبرداری آن هم 1080p HD است.
 
علاوه بر اینکه همانند تمامی دوربین های ببین و بگیر، شما حالت اتوماتیک قدرتمندی در اختیار دارید که به خوبی از پس فوکوس خودکار با تقدم چهره بر می آید، دکمه انتخاب وضعیت بالای دوربین هم این امکان را فراهم می کند تا تنظبمات دستی فراوانی را همانند یک دوربین حرفه ای DSLR در اختیار داشته باشید. البته تجربه ما نشان داد که بهتر است همه چیز را بر عهده حالت اتوماتیک هوشمند دوربین بگذارید. زیرا خودش می فهمد چه زمانی نوبت عکاسی ماکرو است و چه هنگام باید سراغ تنظیمات عکاسی پرتره برود.
 

در بخش جلوی S110، بدنه آن دارای بافتی تا حدی نامحسوس اما کارآمد است که دست گیری دوربین را بسیار بهتر می کند. حلقه زیبای دور لنز هم نه تنها به زیبایی دستگاه می افزاید، بلکه در برخی حالات عکاسی، از جمله تقدم دیافراگم کارایی دارد و نقش یکی از ابزارهای تنظیم را بازی می کند. با این کار حس استفاده از آن همانند یک دوربین DSLR خواهد بود. یا اینکه در حالت عکاسی اتوماتیک می توانید از آن برای زوم های سریع و پله ای استفاده کنید.
 
اگر هم این کارکردها برای شما استفاده ای ندارند، می توانید از دکمه Ring Func در پشت دوربین استفاده کرده و آن را مطابق سلیقه و نیازتان شخصی سازی کنید. 
 
در این میان کیفیت ساخت بدنه آن را هم نباید از یاد برد که در میان دوربین های کماپکت یک نمونه قابل توجه محسوب می شود و حتی در خانواده DSLRها هم کمتر دیده شده است. علی رغم وزن سبک ۱۹۸ گرمی آن، جالب است بدانید که بدنه این دوربین از آلیاژ فلزی مستحکمی تهیه شده است.
 
بخش های مهم بدنه

در زیر این دو سوراخ کوچک میکروفون های استریو برای ضبط صدای مناسب هنگام فیلمبرداری تعبیه شده اند. در زیر آنها هم می توانید چراغ LED ویژه فوکوس خودکار را ببینید که هنگام فوکوس در نور کم به یاری دوربین می آید.
 

فلش کوچک این دوربین کاملا خودکار است. هنگام لزوم بیرون آمده و فضا را روشن می کند و با خاموش شدن دوربین، دوباره به داخل جمع می شود. برای کنترل دستی فلش از دکمه اختصاصی آن روی d-pad پشتی استفاده کنید و هیچ گاه سعی نکنید آن را با دست بیرون آورده یا اینکه با فشار در جای خود جا بزنید.
 
کانن می گوید این فلش در حالت عکاسی واید حداکثر تا فاصله ۷ متری را روشن می کند و در وضعیت تله فوتو فاصله موثر آن به ۲.۳ متر کاهش می یابد.
 

لنز دوربین با درپوشی داخلی و خودکار محافظت می شود که هنگام روشن شدن، باز شده و پس از اتمام کار بسته می شود. حلقه دور لنز هم به صورت چرخشی برای تنظیم دیافراگم، زوم پله ای و دیگر تنظیمات شخصی سازی شده شما کاربرد دارد. 
 

در زیر درپوش سمت راست دوربین می توانید پورت های مینی یو اس بی و مینی HDMI آن را ببینید. با استفاده از این پورت ها می توانید عکس ها و فیلم ها را به کامپیوتر یا تلویزیون تان منتقل کرده یا مستقیما تماشا کنید.
 

محل قرار گیری باتری و کارت حافظه SD دوربین اس ۱۱۰ کانن در زیر آن تعبیه شده است. البته این دوربین از یک باتری 3.7 ولتی ۳.۹ وات ساعتی بهره می برد که تنها تا ۲۰۰ عکس توان همراهی شما را دارد.
 

محل بسته شدن پیچ سه پایه هم درست در وسط بخش زیرین دوربین و وسط لنز است. با بسته شدن دوربین روی سه پایه، دسترسی شما به کارت حافظه و باتری هم غیر ممکن می شود. البته برای دوربینی چنین کوچک، گریزی از این طراحی نبوده است.
 
 
لیست امکانات کلیدی کانن پاور شات اس ۱۱۰
- سنسور ۱۲.۱ مگاپیکسلی 1/1.7 اینچی CMOS کانن
- لنز F2.0-5.9 معادل (فریم کامل) ۱۲۰-۲۴ میلیمتری 
- پردازنده DIGIC 5
- ISO 80-12800
- نمایشگر ۳ اینچی لمسی با کیفیت ۴۶۰ هزار نقطه و تکنولوژی PureColor II
- وای فای داخلی
- ثبت عکس با فرمت RAW
فیلتر ND داخلی
 
داستان سنسور و کیفیت عکس

سنسور 12.1 مگاپیکسلی استفاده شده در اس ۱۱۰ بزرگتر از سنسورهای مورد استفاده در بسیاری از دوربین های ببین و بگیر بازار است. سنسور این دوربین 1/1.7 اینچی است. اگر چه اکنون در بازار سنسورهای بزرگتری هم میان دوربین های ببین و بگیر یافت می شود و برای مثال سونی RX100 از سنسوری یک اینچی بهره می برد، اما اغلب دوربین های این رده دارای سنسورهای 1/2.3 اینچی هستند.

البته کیفیت عکس این دوربین هم خارق العاده است. تصاویر از ISO 80 تا 800 تقریبا بدون نویز هستند و وضوح آنها هم بدون نقص به نظر می رسد. اما هنگامی که به صورت خودکار سراغ  ISO 1600  می روید یا اینکه ISO 3200 و 6400 را به صورت دستی انتخاب می کنید، داستان کمی فرق می کند و علی رغم حضور پردازشگر Digic 5 و سیستم HS ویژه عکاسی نور کم کانن، باز هم عکس ها با نویز همراه می شوند.
 
اگر چه در این میان لنز هم تاثیر فراوانی دارد. هنگامی که لنز را به صورت واید ۲۴ میلیمتری استفاده می کنید و دیافراگم روی f/2.0 است، حداکثر نور ممکن به سنسور می رسد و در نور کم هم، حتی با زمان نوردهی طولانی حداقل نویز ممکن را داریم.
 
اما وقتی لنز روی حالت تله فوتو ۱۲۰ میلیمتری است و از F/5.9 بهره می بریم، به هر حال داستان کمی فرق می کند. 
 
همان طور که گفتیم دامنه ایزو این دوربین از ۸۰ تا ۱۲۸۰۰ قابل تنظیم است و کمترین سرعت شاتر آن هم تا ۱۵ ثانیه طول می کشد. البته در صورت استفاده از ISO 80، نمی توانید زمان های طولانی تر از یک ثانیه را انتخاب کنید.
 
این دوربین علاوه بر عکاسی با فرمت JPEG و امکان فشرده سازی آنها در دو سطح Fine و Normal، امکان ثبت عکس های RAW را هم فراهم آورده است. همچنین شما می توانید هر عکس را به هر دو فرمت RAW+JPEG ذخیره نمایید. در جدول زیر می توانید حجم معمول هر عکس با فرمت و کیفیت های مختلف را مشاهده کنید.

 
کیفیت ویدیو
همان طور که گفتیم S110 می توانید با رزولوشن ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ پیکسل و سرعت ۲۴ فریم بر ثانیه به فیلمبرداری اچ دی بپردازد. ویدیوهای آن واضح و شفاف هستند و نور مناسبی هم دارند. رنگ ها در تصاویر ثبت شده بسیار دقیق هستند و اشباع خوبی را هم به نمایش می گذارند.
 
البته کارایی آن تنها محدود به فیلمبرداری با کیفیت بالا نمی شود و امکانات دیگری از جمله فیلمبرداری اسلوموشن و فوکوس لمسی همزمان با فیلمبرداری راه هم برای تان فراهم می آورد. در بخش نمونه عکس ها می توانید یک ویدیوی اسلوموشن تهیه شده با این دوربین را ببینید.
 
کارایی

هنگام استفاده از اس ۱۱۰ اولین چیزی که توجه شما را به خود جلب می کند، فوکوس خودکار سریع  آن است. این دوربین نه تنها نسبت به دیگر ببین و بگیر های بازار سریعتر فوکوس می کند، بلکه در مقایسه با پیشینیان خود همچون اس ۱۰۰ و اس ۹۵ هم بهبود قابل ملاحظه ای یافته است.
 
علاوه بر این تجهیز نمایشگر لمسی ۳ اینچی آن با امکان فوکوس دستی هم از دیگر کارکردهای جذاب دوربین جیبی خوش دست کانن است. تنها کافی است در این صفحه لمسی، روی نقطه ای از کادر که می خواهید فوکوس روی آن باشد تپ کنید. با استفاده از دکمه های کنترل d-pad هم  می توانید این منطقه فوکوس کوچک یا متوسط را انتخاب کنید.
 

صفحه نمایشگر Canon S110 هم اگر چه با کیفیت ترین در میان دوربین های موجود نیست، اما به جرات می توان گفت یکی از بهترین ها است. لمس آن هم بسیار خوب بوده و پاسخگویی عالی دارد. حتی اگر احساس می کنید هنگام کار حساسیت صفحه خوب نیست، از منوی تنظیمات می توانید آن را افزایش دهید. 
 
فوکوس اتوماتیک تشخیص چهره هم به سرعت صورت ها را در عکس شناسایی می کند، اگر چه گاهی اوقات ممکن است اشتباها در جاهای عجیب و غریب مانند آجرهای دیوار به دنبال صورت بگردد.
 
این قابلیت نسبت به کارکردهای دیگر دوربین کمی ضعیف بوده و گاهی ممکن است کمی شما را آزار دهد. اگر به دنبال راحتی بیشتر هنگام عکاسی هستید، پیشنهاد می شود قابلیت تشخیص چهره را خاموش کنید. اگر چه این تنظیم امروزه به یکی از کارکردهای اصلی دوربین های ببین و بگیر تبدیل شده است.
 
در حالت ماکرو یا عکاسی از نزدیک و اجسام ریز هم این دوربین می تواند تا فاصله ۳ سانتی متری به اشیاء نزدیک شود. البته اگر لنز در حالت تله فوتو ۱۲۰ میلیمتری باشد این میزان تا ۳۰ سانتی متر افزایش می یابد.

عمر باتری این دوربین هم می تواند برخی نارضایتی ها را به همراه داشته باشد. با هر بار شارژ کردن باتری تقریبا می توانید ۲۰۰ عکس بگیرید. اما در صورت روشن کردن وای فای یا استفاده زیادی از فلش، این مقدار تا حد ناامید کننده ای کاهش می یابد. 
 
وای فای

عرضه ارتباط بیسیم بر روی این دوربین یکی از اولین تجربیات کانن در این زمینه است. به همین دلیل مقداری کار کردن با آن سخت بوده، رابط کاربری چندان دلچسبی نداشته و کند است.
 
وظیفه اصلی تعریف شده برای رابط کاربری وای فای این دوربین، اتصال به Image Gateway service کانن است که به شما اجازه دسترسی به شبکه های اجتماعی و آپلود مستقیم عکس و فیلم در آنها را می دهد. کانن به کاربران یک فضای رایگان ۱۰ گیگابایتی در این سرویس هم هدیه می کند. 
 
البته فرآیند نصب و راه اندازی اولیه وای فای روی این دوربین و کامپیوترتان نسبتا پیچیده و دردسر ساز است، لذا ممکن است بسیاری ترجیح دهند که هیچ گاه از آن استفاده نکنند. 
 
علاوه بر این انتقال فایل ها به کامپیوتر بر بستر بیسیم یا فرستادن آنها به چاپگرهای سازگار با دوربین موجود در شبکه داخلی، چنان کند و پر زحمت است که ترجیح می دهید برای این کار حافظه SD را از دوربین خارج ساخته و به کامپیوترتان متصل کنید. 
 
منوها و حالت های عکاسی (Modes)

این دوربین  از حالت منوی کلاسیک کانن بهره می برد که شامل سه تب است.  سیستم منوی آن تا حد امکان ساده و قابل درک طراحی شده و به راحتی توسط دکمه FUNC Set قابل دستیابی است. 
 
در منوهای این دوربین شما می توانید تنظیمات بسیار فراوان و جزئی از افکت شاتر صفحه لمسی، تا زوم دیجیتال، تاریخ و زمان دوربین، شیوه عملکرد فلاش و... را بر اساس نیازتان شخصی سازی کنید.
 
علاوه بر این، S110 مجموعه نسبتا کاملی از حالت های عکاسی را برای تان فراهم می آورد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
 

Auto - Smart Auto: حالت عکاسی تشخیص خودکار صحنه که با استفاده از پایگاه داده موجود درون دوربین و تطبیق آن با اشیاء و سوژه جلوی لنز، حالت عکاسی درست را شناسایی می کند و تنظیماتی چون فاصله سوژه، وایت بالانس، کنتراست، دامنه دینامیکی، میزان نور و رنگ را برای بهترین نوردهی تنظیم می کند. به جرات می توان گفت اس ۱۱۰ به تنهایی با همین یک تنظیم برای تمام حالت های عکاسی قابل استفاده است.
 
Program: در این حالت نوردهی به صورت خودکار انجام شده و کاربر می تواند برخی تنظیمات محدود از قبیل حساسیت ISO، وایت بالانس، میزان جبران نوردهی و... را انتخاب کند.
 
Apeture Priority: کاربر عدد اف دیافراگم مورد نظرش را تنظیم می کند و دوربین به طور اتوماتیک سرعت شاتر مناسب را انتخاب خواهد کرد.
 

Shutter Priority: کاربر سرعت شاتر مورد نظرش را انتخاب می کند و دوربین دیافراگم متناظر مناسب را تنظیم خواهد کرد.
 
Manual: کاربر به صورت دستی می تواند تمامی پارامترهای نوردهی را تنظیم کند.
 
Custom: در این حالت کاربر می تواند حالت عکاسی دلخواه خود را تنظیم کرده و درون دوربین ذخیره نماید. پس از آن به سرعت از طریق این حالت عکاسی  به آن دسترسی خواهد داشت.
 

HDR: حالت عکاسی با دامنه دینامیکی بالا.
 
Sence: در این وضعیت می توانید حالت های عکاسی پیش فرض مناسب برای موقعیت های گوناگون را انتخاب کنید: پرتره، منظره، شاتر هوشمند، کودکان و حیوانات، تقویت رنگی، تغییر رنگ، نوستالژیک، افکت چشم ماهی. افکت مینیاتور، نور کم، ساحل، زیر آب، گیاهان، برف، آتش بازی، فضای داخلی، افکت پوستر و...
 
Movie Digest: دوربین به همراه هر عکس یک ویدیوی کوتاه هم ضبط می کند تا بتوانید داستان ثبت هر عکس را در قالب ویدیو داشته باشید.
 
Movie: اس ۱۱۰ کانن می تواند با کیفیت اچ دی و حداکثر رزولوشن ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ به ثبت یک ساعت فیلم ۲۴ فریم در ثانیه روی کارت حافظه ۴ گیگابایتی بپردازد. همچنین کانن پیشنهاد می کند برای فیلمبرداری از کارت های حافظه کلاس 6 و بالاتر استفاده کنید.
 
 
مناسب برای کدام عکاسان؟

اگر به خاطر داشته باشید، در مباحث آموزش عکاسی نارنجی طی سلسله مطالبی به دوربین های مناسب برای عکاسی در شرایط مختلف و از سوژه های متفاوت پرداختیم. 
 
اکنون که با S110 آشنا شدیم، اجازه دهید نگاهی به آموخته های قبلی داشته باشیم و ببینیم دوربینی با چنین امکانات گسترده در کدام یک از شرایط عکاسی گفته شده کارکرد مناسب و رضایت بخشی خواهد داشت:
 
عکاسی پرتره
گفتیم که در عکاسی پرتره چشمان از اهمیت خاصی برخوردارند، لذا دوربینی بخرید که امکان فوکوس دستی داشته باشد، بازترین دهانه دیافراگم ممکن را فراهم آورد، بتوان دیافراگم آن را روی حالت Aperture Priority به صورت دستی تنظیم کرد و حالت تشخیص لبخند و چهره داشته باشد.
 
اس ۱۱۰ به شما امکان فوکوس دستی نقطه ای با لمس نمایشگر را می دهد تا روی هر بخش تصویر که دوست دارید فوکوس کنید. دهانه دیافراگم آن در بازترین حالت عدد اف 2.0 را برای تان به ارمغان می آورد که جزو وضعیت های ایده آل عکاسی پرتره است.  علاوه بر آن امکان تنظیم دستی دیافراگم را هم دارید. این دوربین حالت تشخیص چهره را دارد، اما متاسفانه از تکنولوژی تشخیص لبخند بهره ای نمی برد. 
 
عکاسی منظره
در اینجا یک لنز واید و حالت عکاسی اولویت دیافراگم بیش از همه به کار می آید. زیرا قرار است حداکثر بخش ممکن از صحنه را در کادرمان جای دهیم و با تنگ کردن دیافراگم تا حد ممکن تمامی عکس در محدود فوکوس دوربین باشد.  
 
لنز واید ۲۴ میلیمتری کانن اس ۱۱۰ از این نظر گزینه مناسبی به نظر می رسد، اما دیافراگم F/5.9 آن یک انتخاب متوسط در عکاسی منظره است. زیرا همان طور که گفتیم، حالت ایده آل نزدیک شدن به F/22 است و بهتر است دنبال دوربینی باشیم که حداقل F/8.0 را دارا باشد.
 
عکاسی کودک
می توان گفت که دوربین های مناسب برای عکاسی پرتره در اینجا هم کارایی خوبی دارند. حال اگر در تنظیمات Sence mode عکاسی کودک را هم داشته باشند، که بسیار بهتر است. ضمن اینکه نزدیک شدن به F/1.0 ایده آل است و دوربین های با F/2.5 تا F/3.5 نتایج خوبی را به بار خواهند آورد.  امکان تنظیم حساسیت ISO بالا و جبران نوردهی هم برای عدم استفاده از فلاش هنگام عکاسی لازم است. ضمن اینکه با زوم بالای دوربین می توان از فاصله دور و بدون مزاحمت برای کودک از وی عکاسی کرد.
 
اگر به لیست Sence کانن S110 نگاهی بیندازید می بینید که حالت عکاسی کودک را در تنظیمات خود دارد. همچنین F/2.0 را برای تان فراهم آورده و در کنار انتخاب جبران نوردهی،  ISO آن را می توانید تا ۱۲۸۰۰ تنظیم کنید. زوم 5X اپتیکال آن با همراهی لرزش گیر اپتیکال امکان عکاسی شفاف و واضح را فراهم می آورد و زوم دیجیتال 4X آن هم در فواصل دور تر به یاری تان می آید.
 
عکاسی حیوانات
در اینجا دوربینی می خواهیم که امکان عکاسی متوالی داشته و قابلیت نصب فیلتر پولاریزه برای عکاسی از پشت شیشه را فراهم آورد. البته در کنار اینها حساسیت ISO بالا و تنظیم جبران نوردهی هم قابل تامل هستند.
 
S110 در اینجا چندان کارایی ندارد. عکاسی متوالی با سرعت ۱۰ فریم بر ثانیه هنگام عکاسی اتوماتیک و 2.1 فریم در حالت عکاسی دستی را برای تان فراهم می آورد. اما خبری از امکان نصب فیلتر یا امکانات این چنینی نیست.
 
 عکاسی ورزشی
در اینجا به زوم بسیار بالایی نیاز دارید تا مشکل فاصله از میانه زمین ورزشی را حل کنید. در عکاسی از سرعت هم باید اجازه تنظیم سرعت شاتر را داشته باشید. شاید هم گاهی لازم باشد از ایزو بالا و جبران نوردهی بهره ببرید. حالت عکاسی متوالی هم برای ثبت حرکات انتخاب مناسبی است. دیافراگم هم هر چه بازتر باشد، بهتر است.
 
, | | نویسنده : مقدم |