نگاهی به قابلیت های جدید فایرفاکس ۱۸

 

هجدهمین نسخه از مرورگر محبوب فایرفاکس نیز قدم به میدان رقابت نهاد . البته مقداری نسبت به نسخه های قبلی خود زودتر از موعد ارائه شد . میدانی که رقیبی قدرتمند به نام گوگل کروم در آن دارد و هر روز هم در حال گسترش قلمرو خود در بین کاربران است . راستش را بخواهید فایرفاکس مرورگر بسیار خوب ، قدرتمند و کارایی است . اما معلوم نیست که چرا مدام در حال واگذاری سهامش از بازار به کروم است ؟مدتی است که موزیلا نتوانسته کاربران خود را راضی نگه دارد و در واقع در نسخه های جدیدتر هم قابلیت جدید چشمگیری مشاهده نمی شود . البته نه اینکه فکر کنید در هر نسخه از کروم هم یک کار خیلی شاخ انجام می شود . اما باز هم کاربران از کروم راضی تر به نظر می رسند .حالا از این بحث ها بگذریم و به سراغ نسخه ۱۸ روباه آتشین برویم و ببینیم که در این نسخه چه چیزهای جدید به همراه دارد . با گویا آی تی همراه باشید ……..

۱- پشتیبانی از نمایش فایل های PDF

شاید در مورد وجود این قابلیت در نسخه های قبلی فایرفاکس نیز مطالبی را خوانده باشید . اما در نسخه ۱۸ بهبودهای زیادی در زمینه مشاهده فایل های پی دی اف را شاهد هستیم . در نسخه های قبلی هنگام بارگذاری فایل های پی دی اف کمی ناپایداری مشاهده شده بود که در این نسخه بهبود پیدا کرده اند . البته برای استفاده از این قابلیت باید پلاگین PDF Viewer شرکت موزیلا را از لینک پایان مطلب دریافت کرده و نصب کنید . از این به بعد اگر روی یک لینک پی دی اف کلیک کنید ، دیگر پنجره دانلود فایل را مشاهده نخواهید کرد و پی دی اف مذکور در مرورگرتان بارگذاری خواهد شد و می توانید به مطالعه آن بپردازید . نیازی به گفتن نیست که اگر سرعت اینترنت مناسبی نداشته باشید ، بارگذاری این فایل های کمی طول خواهد کشید . نتیجه می گیریم که در بعضی مواقع دانلود فایل های پی دی اف بهتر از مشاهده آنلاین آنهاست .

پس از بارگذاری یک فایل پی دی اف ، شما به کنترل های مورد نیازتان از طریق پنل بالای صفحه دسترسی خواهید داشت . کنترل هایی مثل Zoom in و Zoom out ، رفتن به صفحات قبلی و بعدی ، پرش به یک صفحه خاص ، نمایش در حالت تمام صفحه ، پرینت گرفتن ، جستجو ،  دانلود و یا بوکمارک کردن آن صفحه در اختیار شما خواهند بود . در سمت چپ پنل مذکور نیز دو دکمه وجود دارند که حالت نمایش صفحات را عوض می کنند . مثلا اگر روی دکمه سمت چپ کلیک کنید ، پنلی در سمت چپ ظاهر خواهد شد که صفحات موجود در فایل پی دی اف به شما نشان داده خواهد شد .

توجه داشته باشید که برای مشاهده پی دی اف ها در فایرفاکس ، باید هر گونه پلاگینی دیگری که در رابطه با فایل های پی دی اف باشند را غیر فعال کنید . مثلا پلاگین برنامه Adobe Reader .

2- غیر فعال کردن بارگذاری محتوای ناامن روی پروتکل HTTPS

در واقع این یک رفع نقص یا همان Bug Fix است . قبلا اگر در حال مشاهده یک صفحه وب که از پروتکل HTTPS استفاده می کرد بودید و در همان حال یک محتوای ناامن روی این پروتکل بارگذاری می شد ، فایرفاکس یک پیغام هشدار به شما نشان می داد که حاکی از این موضوع بود . اما حالا می توان کاری کرد که اصلا اینگونه محتواهای ناامن روی HTTPS بارگذاری نشوند . کافیست در آدرس بار فایرفاکس عبارت about:config را تایپ کرده و پیغام ظاهر شده را تایید کنید . سپس در کادر جستجو عبارت security.m را وارد کنید . دو مورد را با عنوان های security.mixed_content.block_active_content و security.mixed_content.block_display_content را مشاهده خواهید کرد . کافیست روی هر دوی آنها دوبار کلیک کنید تا مقدار آنها به true تغییر پیدا کند . چیزی مانند تصویر زیر :

۳- کامپایلر جدید جاوا اسکریپت با نام IonMonkey JIT

این کامپایلر وظیفه بهینه سازی تبدیل کدهای جاوا اسکریپت به کد ماشینی را به عهده دارد . در واقع با استفاده از این کامپایلر جدید ، کدهای ایجاد شده بازنگری خواهند شد و پس از آن بهینه سازی می شوند . در مقایسه با کامپایلر نسخه ۱۷٫۰٫۱ نیز ۲۶ % بهبود مشاهده می شود .

۴- پشتیبانی از WebRTC

WebRTC در واقع یکی از فناوری های آینده وب بر پایه استاندارد HTML5 خواهد بود که امکان ارتباطات Real Time را از طریق مرورگر فراهم می آورد . ارتباطاتی نظیر تماس های تلفنی ، چت ویدیویی و اشتراک فایل P2P از جمله این موارد هستند . امکاناتی که هم اکنون از طریق نرم افزارهای مجزا و یا پلاگین هایی نظیر فلش قابل دستیابی هستند ( مثل اسکایپ ، Google Plus Hangout و … ) همگی از طریق مرورگر و بدون هیچ پلاگین جانبی در دسترس خواهند بود .البته به صورت پیشفرض این قابلیت در فایرفاکس ۱۸ غیر فعال است و کاربران باید شخصا اقدام به فعال سازی آنها کنند . برای انجام این کار نیز کافیست در آدرس بار عبارت about:config را تایپ کرده و پیغام ظاهر شده را تایید کنید . حالا عبارت media.peer را در کادر جستجو وارد کنید . در قسمت پایین آیتمی با نام media.peerconnection.enabled را مشاهده خواهید کرد . مقدار پیشفرض آن false است که به معنای غیر فعال بودن این قابلیت می باشد . روی آن دوبار کلیک کنید تا مقدار آن به true تغییر پیدا کنید و فعال سازی انجام شود .

البته باید آیتم های دیگری را نیز به همین روش فعال کنید . مورد بعدی media.navigator.enabled می باشد . این گزینه باعث می شود تا ای.پی.آی mozGetUserMedia فعال شود . در واقع این API زمینه ساز فعالیت WebRTC می باشد .مورد دیگری که باید آن را فعال کنید media.navigator.permission.disabled است و باید آن را فعال کنید تا دسترسی های لازم برای استفاده از WebRTC به مرورگر داده شود .

۵- مخصوص برنامه نویسان وب

در فایرفاکس ۱۸ موارد جدیدی نیز برای استفاده بیشتر برنامه نویسان و در کل توسعه دهندگان وب اضافه شده است . این مورد مربوط به CSS Flexbox می شود . البته این مورد به صورت پیشفرض در این نسخه از فایرفاکس غیر فعال است . برای فعال کردن آن به about:config بروید . در کادر جستجو عبارت layout.css.flexbox.enabled را وارد کرده و آیتم ظاهر شده را با دو بار کلیک کردن فعال کنید . لینکی هم از شبکه توسعه دهندگان موزیلا در پایان مطلب قرار گرفته است که می تواند به شما در درک بهتر این قابلیت کمک کند .

از دیگر قابلیت هایی که برای برنامه نویسان وب در فایرفاکس ۱۸ قرار گرفته است می توان به نمای جدیدی اشاره کرد که در ابزار Developer Tools قابل مشاهده است . البته باز هم به صورت پیشفرض این قابلیت فعال نیست و برای فعال کردن آن باید به about:config بروید . سپس در کادر جستجو عبارت devtools.inspector.markuppreview را تایپ کرده و گزینه ظاهر شده را با دو بار کلیک فعال کنید .

۶- سایر موارد

از دیگر بهبودها و قابلیت هایی که در این نسخه به چشم می خورند می توان به موارد زیر اشاره کرد :

* بهبود کیفیت تصاویر در سیستم عامل های گنو / لینوکس و ویندوز با بهره گیری از الگوریتم جدید HTML Scaling

* پشتیبانی از صفحات نمایش رتینا در نسخه ۱۰٫۷ و بالاتر سیستم عامل مک

* بهبود در هنگام جابجایی بین تب ها

* بهبود در مدت زمان بارگذاری مرورگر

در حال حاضر می توانید از طریق مراجعه منوی Firefox -> Help -> About Firefox مرورگر خود را به نسخه ۱۸ ارتقا دهید . همچنین برای دانلود فایرفاکس ۱۸ نیز می توانید به وبسایت موزیلا مراجعه کنید .

صفحه دریافت پلاگین PDF Viewer از وبسایت افزونه های موزیلا

شبکه توسعه دهندگان موزیلا و درک بهتر CSS Flexbox

وبسایت شرکت موزیلا

منابع : ۱ – ۲





تاريخ : سه شنبه 17 بهمن 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |