وضعيت رؤیت‌پذیری هلال ماه شوال در ايران و جهان
42-81.jpg

عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبري و ركورددار جهاني رويت هلال ماه‌هاي جوان در گفت‌و‌گو با ايسنا وضعيت رویت‌پذیری هلال ماه شوال 1433 در ايران و جهان را تشريح كرد.محسن قاضي ميرسعيد  اظهار داشت: لحظه مقارنه ماه و خورشيد در ساعت 15:54 به وقت بين المللي و 20:24 به وقت ايران روز 27 مرداد 1391 مطابق با 28 ماه مبارك رمضان و برابر با 17 اگوست 2012 به وقوع خواهد پيوست.طبق محاسبه در غروب اين روز، هلال ماه در هيچ نقطه اي از جهان قابل رويت نخواهد بود فقط اين احتمال وجود دارد كه در غروب روز 27 امرداد در قسمت بسيار كوچكي در منتها اليه جنوب غربي اقيانوس آرام جنوبي با ابزار قوي هلال ماه شوال ديده شود و اما 24 ساعت بعد يعني در غروب روز 28 امرداد 1391 برابر با 29 ماه مبارك رمضان هلال ماه در مناطقي كه در ادامه به آن خواهم پرداخت قابل رويت خواهد بود.وي گفت: در قاره استراليا، هلال ماه شوال در كشور زلاندنو فقط با ابزار اپتيكي قابل رويت است. همچنين اين هلال در اكثر مناطق كشور استراليا به استثناي جنوب غربي اين كشور كه رويت هلال ماه شوال براي افراد با تجربه و تيزبين در شرايط مناسب رصدي با چشم غير مسلح امكان پذير است با ابزار اپتيكي قابل رويت خواهد بود.قاضي ميرسعيد تصريح كرد: در قاره آسيا، هلال ماه شوال در غروب روز 28 مرداد 1391 مطابق با 29 رمضان المبارك 1433 در اكثر مناطق قاره آسيا قابل رويت نخواهد بود. اين هلال در كشورهاي مالزي، اندونزي، سنگاپور، سريلانكا، جنوب هندوستان، عمان، امارات متحده عربي، بحرين، عربستان سعودي و يمن فقط با ابزار اپتيكي قابل رويت است و تحت هيچ شرايطي در اين كشورها هلال ماه با چشم غير مسلح رويت نخواهد شد، بديهي است در ساير كشورهاي قاره پهناور اسيا از جمله ديگر كشورهاي اسلامي مانند پاكستان، افغانستان، تاجيكستان – ازبكستان، آذربايجان، تركيه، عراق، كويت، سوريه، اردن و لبنان حتي با ابزار اپتيكي نيز بعد از غروب خورشيد رويت نخواهد شد.وي خاطرنشان كرد: هلال ماه شوال در غروب روز 28 مرداد مطابق با 29 ماه مبارك رمضان در هيچ نقطه اي از قاره اروپا تحت هيچ شرايطي حتي با ابزار اپتيكي قابل رويت نخواهد بود. در قاره افريقا، هلال ماه رمضان در غروب روز شنبه 28 مرداد مطابق با 29 ماه مبارك رمضان در كشور تونس غير قابل رويت و در كشورهاي مصر، ليبي، الجزاير و مراكش آن هم در مناطق جنوبي اين كشورها با ابزار اپتيكي قابل رويت خواهد بود. در ساير كشورهاي قاره افريقا هلال ماه با چشم غير مسلح رويت خواهد شد. به خصوص در مناطق جنوبي اين قاره هلال ماه راحت تر رويت مي شود .قاضي ميرسعيد افزود: در قاره امريكا، هلال ماه شوال در غروب روز شنبه 29 ماه مبارك رمضان در مناطق مركزي كشور ايالات متحده امريكا با ابزار اپتيكي و در مناطق جنوبي اين كشور و همچنين امريكاي مركزي و تمام كشورهاي امريكاي جنوبي اين هلال با چشم غير مسلح رويت پذير خواهد بود. اين هلال در شمال ايالات متحده امريكا و تمام كشور كانادا با ابزار اپتيكي نيز غير قابل رويت مي باشد.

 

احتمال رويت اين هلال در پهنه ايران پس از غروب خورشيد روز شنبه بسيار ضعيف است چون عرض دايره البروجي ماه در حد اكثر جنوبي (5 درجه منفي) قرار گرفته و از ديد كارشناسي چنين هلال هايي در نيم كره شمالي در شب اول ماه بسيار به خورشيد نزديك و گاهي همزمان و يا با اختلاف بسيار كم از نظر زماني با خورشيد غروب مي كنند؛ لذا رويت آن يا خيلي سخت است و يا غير قابل رويت.

 

 

 

وي در خصوص وضعيت رويت هلال شوال در غروب روز شنبه در ايران هم گفت: در ايران نيز هلال ماه وضعيت بحراني خواهد داشت. احتمال رويت اين هلال در پهنه ايران پس از غروب خورشيد بسيار ضعيف است چون عرض دايره البروجي ماه در حد اكثر جنوبي ( 5 درجه منفي ) قرار گرفته و از ديد كارشناسي چنين هلال هايي در نيم كره شمالي در شب اول ماه بسيار به خورشيد نزديك و گاهي همزمان و يا با اختلاف بسيار كم از نظر زماني با خورشيد غروب مي كنند؛ لذا رويت آن يا خيلي سخت است و يا غير قابل رويت و حتي محاسبات نشان مي دهد در مناطق شمالي تر هلال ماه زودتر از خورشيد غروب مي كند، اين هلال در نيم كره جنوبي بر عكس نيم كره شمالي داراي عرض 5 درجه مثبت بوده و از نظر كارشناسي رويت انها بسيار مناسب تر از كشورهاي نيم كره شمالي است به همين دليل اين هلال در كشوري مانند استراليا كه در نيم كره جنوبي قرار دارد قابل رويت بوده اما در كشورهايي مانند ايتاليا و ساير كشورهاي اروپا كه با استراليا فاصله زيادي دارند قابل رويت نيستند. نتيجه اينكه هر كشوري كه به خط استوا نزديك تر باشد مانند مالزي و اندونزي و يا پايين تر از خط استوا قرار داشته باشد وضعيت رصدي بهتري خواهد داشت.وي در عين حال گفت: يك ويژگي مثبت نيز در اينگونه هلال‌ها وجود دارد. در كشور ايران و در اطراف آن فاز ماه يا همان بخش درخشان هلال بين 1.20 صدم درصد تا 1.35 صدم درصد متغير است. يك ماه كامل بخش درخشان آن 100 درصد است حالا بياييم اين بخش درخشان را به 100 قسمت تقسيم كنيم. سهم هلال شوال يك درصد و سي و پنج صدم درصد است يعني به يك و نيم درصد نيز نمي رسد اين مقدار فاز ماه براي رويت با چشم غير مسلح به 6 درجه و 17 دقيقه قوسي ارتفاع بعد از غروب خورشيد نياز دارد تا رويت شود. در صورتي كه در تمام پهنه ايران همچين ارتفاعي را هلال ماه در غروب روز 29 رمضان نخواهد داشت و براي چشم مسلح و رويت با ابزار اپتيكي هلال ماه نياز به ارتفاعي به اندازه 2 درجه و 53 دقيقه قوسي پس از غروب خورشيد خواهد داشتقاضي ميرسعيد تصريح كرد: چنين ارتفاعي را هلال ماه بعد از غروب خورشيد در منتها اليه جنوبي كشورمان نيز نداشته اما رويت هلال در مناطق بسيار جنوبي كشور كه ارتفاع هلال ماه به 2 درجه و 48 دقيقه قوسي مي رسد امر محالي نيست هر چند كه بسيار سخت است. پاكي هوا، داشتن ابزار قوي، تجربه يك رصدگر ماهر و ارتفاعي حدود 2000 متر و بيشتر از سطح درياهاي ازاد لازمه محك زدن براي چنين هلالي است.وي در عين حال خاطرنشان كرد: امكان رويت اين هلال‌ها قبل از غروب خورشيد وجود دارد. تجربه نشان داده اگر داشتن شرايط بسيار مناسب آب و هوايي و تلسكوپي قوي و بهره بردن از رصدگراني كاركشته و ماهر را در كنار هم قرار دهيم اينگونه هلال ها را مي توان قبل از غروب خورشيد رصد كرد هر چند كه امار رويت اين هلالها تا به امروز كم بوده ولي همين تعداد رصد انجام شده مي تواند ملاكي باشد بر رويت هلال شوال قبل از غروب خورشيد.





تاريخ : چهار شنبه 25 مرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |