احتمالا تا به حال شنیدهاید که دریافت رمز دوم یکبارمصرف از ابتدای دی ماه اجباری میشود و خریدهای اینترنتی تنها با رمز دوم یکبارمصرف امکانپذیر خواهند بود. بانک مرکزی نیز با انتشار بیانیهای اعلام کرد مردم بهمنظور دریافت رمز و تأیید شمارهی تلفن همراه خود باید به بانک صادركنندهی كارت مراجعه کنند. البته این خبر جدید نیست و استفاده از رمز دوم پویا از سال گذشته در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفته بود و قرار بود از خرداد ماه سال جاری، تمامی بانکها استفاده از رمز دوم یکبارمصرف را برای مشتریان خود الزامی کنند اما به دلیل آمادهنبودن زیرساختهای شبکهی بانکی کشور اجرای این طرح به تعویق افتاد.
مقالات مرتبط:
بانک مرکزی هدف از اجرای طرح رمز یکبارمصرف پویا را جلوگیری از سهولت دسترسی مجرمان به اطلاعات حساب بانکی شهروندان در فضای وب و کاهش کلاهبرداریهای اینترنتی اعلام کرده که به دو روش پیامک و استفاده از اپیلیکیشنهای موبایل قابل استفاده است. در ادامه به توضیح بیشتر نحوهی فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف برای هر بانک میپردازیم.
۱- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک ملت
بانک ملت «سامانهی رمز نگار ملت» را با محوریت استفاده از اپلیکیشن (نرمافزار موبایلی) و سرویس پیامک طراحی و پیادهسازی کرده است. مشتریان بانک ملت با استفاده از این سامانه امکان تولید رمزهای پویا و یکبار مصرف در تراکنشهای مبتنی بر رمز دوم انواع کارتهای بانک ملت (بهجز کارتهای هدیهی ملت) را پیدا میکنند. رمزهای تولید شده در این اپلیکیشن تنها برای ۶۰ ثانیه معتبر بوده و پس از گذشت این زمان دیگر قابل استفاده نیستند. در این اپلیکیشن علاوه بر امکان استفاده از رمز پویای دوم در تراکنشهای متکی به رمز دوم، امکان بهرهمندی از دریافت رمز پویای اول جهت استفاده در ابزارهای مرتبط (نظیر خودپرداز، کارتخوان فروشگاهی) نیز وجود دارد.
مشتریان بانک ملت میتوانند خدمات مربوط به سامانهی اپلیکیشن و سامانهی پیامکی را بهصورت همزمان فعال کرده و در صورت تمایل از هرکدام استفاده کنند.
نحوهی فعالسازی و استفاده از سامانهی رمز نگار ملت-اپلیکیشن
۱- دریافت نرمافزار اندروید یا iOS از سایت بانک
۲- مراجعه به یکی از دستگاههای خودپرداز یا پایانهی بانکی غیر نقد بانک، استفاده از منوی تغییر رمز و خدمات رمز پویا، فعالسازی سامانهی رمز نگار ملت- اپلیکیشن، ارسال کد فعالسازی
۳- ورود کد فعالسازی به سامانه و تعیین رمز اپلیکیشن
۴- افزودن کارت یا کارتهای بانک ملت به سامانهی رمزنگار ملت
۵- دریافت رمز دوم یکبارمصرف از سامانهی رمز نگار ملت
نحوهی فعالسازی و استفاده از سامانهی رمزنگار ملت-نسخهی پیامکی
۱- مراجعه به یکی از دستگاههای خود پرداز یا پایانهی بانکی غیر نقد بانک، استفاده از منوی تغییر رمز و خدمات رمز پویا، فعالسازی سامانهی رمز نگار ملت- نسخهی پیامکی
۲- نمایش شمارهی همراه و تأیید در صورت صحت شمارهی نمایش داده شده
۳- ارسال پیامک فعالسازی و راهنمای سامانه از سوی بانک ملت
۴- ارسال پیامک چهار رقم آخر کارت بانکی فعالشده به شمارهی ۳۰۰۰۳۳۰۳ جهت دریافت رمز پویا
۵- ارسال پیامک رمز هفت رقمی یکبارمصرف از طرف بانک با سرشمارهی Bank Mellat روی تلفن همراه شما
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۲- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک ملی
کاربران با استفاده از اپلیکیشن 60 بانک ملی که برای اندروید و iOS طراحی شده است میتوانند هر ۶۰ ثانیه، یک رمز یکبارمصرف اول یا دوم دریافت کنند. همچنین مشتریهای فاقد گوشیهای همراه هوشمند نیز میتوانند با استفاده کد دستوری و بدون نیاز به اینترنت، رمز دوم یکبار مصرف دریافت کنند؛ در این روش نیز رمز یکبارمصرف دریافت شده تنها ۶۰ ثانیه معتبر است. در این روش، مشتری میتواند ابتدا با وارد کردن کد دستوری #۶۰*۷۳۷* در سامانه ثبتنام کرده و پس از دریافت کد فعالسازی، مراحل ثبتنام را ادامه دهد؛ سپس تنها با یک بار مراجعه به دستگاه خودپرداز و انتخاب عملیات رمز، وارد منوی فعالسازی رمز یکبار مصرف دوم شده و مشخصات لازم را وارد کند.
بعد از نصب اپلیکیشن 60 و ورود به برنامه روی تصویر رمز یکبارمصرف کلیک کنید و عملیات نصب را ادامه دهید. در مراحل بعدی با وارد کردن شماره تلفن همراه، کد فعالسازی (که پیامک میشود) را در اپلیکیشن وارد کنید تا ثبتنام کامل شود. بعد از نصب کردن برنامه میتوانید به یکی از سه روش مراجعه به سامانهی بام، مراجعه به دستگاههای کیوسک/cashless و مراجعه به دستگاههای خودپرداز فرایند فعالسازی را تکمیل کنید.
فعالسازی از طریق سامانهی بام
جهت استفاده از سرویس رمز یکبارمصرف ابتدا نرمافزار موبایلی 60 بانک ملی ایران را دریافت و نصب کنید و پس از فعالسازی آن نرمافزار رمزبان بانک ملی را نیز نصب کنید.
۱- ورود به سامانهی بام و انتخاب ویجت «فعالسازی رمز یکبارمصرف کارت»
۲- انتخاب شماره کارت
۳- وارد کردن اطلاعات کارت
۴- انتخاب نوع رمز (اول یا دوم) مورد نظر
۵- انتخاب دکمهی دریافت کد
۶- وارد کردن کد نمایش داده شده در سامانه در «بخش دریافتی از دستگاه» و کد پیامک شده برای تلفن همراه در «بخش دریافتی از پیامک» در برنامهی 60
فعالسازی از طریق کیوسک و CASHLESS
جهت استفاده از سرویس رمز یکبارمصرف ابتدا نرمافزار موبایلی 60 بانک ملی ایران را دریافت و نصب کنید و پس از فعالسازی آن نرمافزار رمزبان بانک ملی را نیز نصب کنید.
۱- کشیدن کارت در دستگاه
۲- انتخاب سرویس تغییر رمز
۳- انتخاب «فعالسازی رمز اول یکبارمصرف» یا « فعالسازی رمز دوم یکبار مصرف»
۴- وارد کردن شماره موبایل
۵- بعد از وارد کردن رمز کارت به دستگاه، پیغام موفقیتآمیز بودن عملیات روی دستگاه نشان داده میشود. سپس بخش اول توکن روی رسید چاپ میشود و بخش دوم آن برای کاربر پیامک میشود. درنهایت میتوانید وارد نرمافزار رمزبان تلفن همراه و وارد منوی اتصال کارت شوید. در قسمت اول، توکن دریافت شده از رسید دستگاه و در قسمت دوم، بخش دوم توکن که از طریق پیامک ارسال شده را وارد کنید. برای دریافت رمز یکبار مصرف دوم نیز میتوانید به همین روش عمل کنید و برای غیرفعالسازی نیز کافی است از منوی اولیه «غیرفعالسازی رمز اول یکبارمصرف» یا «غیرفعالسازی رمز دوم یکبارمصرف» را انتخاب کنید.
فعالسازی از طریق خودپرداز
۱- مراجعه به خودپرداز بانک مالی و انتخاب گزینهی عملیات رمز
۲- انتخاب گزینهی «فعالسازی رمز یکبار مصرف اول» یا «فعالسازی رمز یکبار مصرف دوم»
۳- بعد از وارد کردن شماره تلفن همراه و درصورت مغایرت نداشتن با شمارهی ثبت شده در سیستم پیامکی حاوی بخش اول و دوم توکن پیامک شده و روی رسید کاغذی چاپ میشود.
۴- با ورود به برنامهی 60 و انتخاب گزینهی اتصال کارت، توکن دریافت شده را وارد کنید.
در نظر داشته باشید که با فعالسازی رمز یکبارمصرف دوم، رمز دوم ثابت غیرفعال میشود. برای غیرفعال کرد رمز یکبارمصرف دوم کافی بعد از وارد کردن کارت به خودپرداز، گزینه «غیرفعالسازی رمز یکبار مصرف دوم» را انتخاب کنید.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۳- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک سامان
مشتریهای بانک سامان میتوانند به دو روش حضوری و غیرحضوری نسبت به فعالسازی رمز دوم پویا اقدام کنند. امکان فعالسازی رمز دوم یکبار مصرف کارت بانک سامان بدون نیاز به حضور در شعبه و از طریق نت بانک انجام میشود:
گام اول: مراجعه به سایت بانک سامان به نشانی www.sb24.com و نصب اپلیکیشن رمزینه از قسمت اپلیکیشنهای سامان
گام دوم: مراجعه و ورود به نت بانک سامان به نشانی https://ib.sb24.com
گام سوم: انتخاب منوی «مدیریت کارت» در نت بانک
گام چهارم: انتخاب گزینهی «فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف کارت» در نت بانک
گام پنجم: کارت مورد نظر خود که قصد فعالسازی رمز دوم یکبار مصرف برای آن را دارید، انتخاب کنید.
گام ششم: دکمهی «فعالسازی برنامک» را انتخاب کنید. در مرحلهی نت بانک یک کد QR نمایش میدهد. ۱۰ دقیقه فرصت دارید تا باقی عملیات را بهصورت زیر انجام دهید.
گام هفتم: اپلیکیشن رمزینه را باز و یک رمز ۶ رقمی برای این برنامک انتخاب و وارد کنید. در حفظ و نگهداری این رمز دقت کنید زیرا از این پس ورود شما به اپلیکیشن رمزینه از طریق این رمز ۶ رقمی خواهد بود.
گام هشتم: گزینهی «فعالسازی رمز دوم کارت» در اپلیکیشن رمزینه را انتخاب کنید.
گام نهم: گزینهی اسکن کد تصویری را انتخاب کنید.
گام دهم: تصویر نمایش داده شده روی صفحهی رایانهی خود را اسکن کنید.
گام یازدهم: دوباره کد ۶ رقمی رمزینه و سپس کد چهار رقمی که به موبایل شما ارسال میشود را وارد کنید. توجه کنید این کد چهار رقمی به شماره موبایلی که در بانک معرفی و در سیستم نرمافزاری بانک درج شده است ارسال میشود.
پس از نصب و راهاندازی برنامک رمزینه، استفاده از آن و تولید رمز یکبار مصرف نیازی به اینترنت ندارد. پس از فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف کارت، مشتری همچنان امکان استفاده از رمز ایستای دوم کارت را خواهد داشت و برای غیرفعال کردن رمز ایستای دوم کارت باید به شعب بانک مراجعه شود. متقاضیانی که امکان استفاده از نت بانک برای فعالسازی رمز دوم یکبار مصرف کارت را ندارند، میتوانند پس از نصب این برنامه روی گوشی خود به کلیهی شعب بانک سامان مراجعه و این خدمت را دریافت کنند.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۴- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبار مصرف بانک پاسارگاد
برای فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف پویا بانک پاسارگاد میتوان با مراجعه به بانکداری مجازی یا موبایل بانک و از طریق مسیرهای زیر اقدام کرد:
۱- در بانکداری مجازی: قسمت کارت --> کارتهای من --> در ستون عملیات انتخاب گزینه... --> انتخاب «مدیریت نوع رمز دوم» و تأیید رمز دوم یکبارمصرف بهعنوان نوع رمز دوم کارت برای کارت مورد نظر
۲- در موبایل بانک (همراه بانک) --> قسمت کارت --> رمزپویا --> انتخاب «آیکون فعالسازی» (پس از فعالسازی آیکون مربوطه به رنگ سبز تغییر میکند.)
یا از مسیر: موبایل بانک (همراه بانک) --> قسمت سایر --> عملیات کارت --> گزینهی فعال/غیرفعالسازی رمز یکبارمصرف کارت --> فعال کردن گزینهی رمز یکبارمصرف برای کارت مورد نظر
پس از فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف از طریق یکی از مسیرهای گفته شده، میتوانید در زمان خرید کالا و خدمات روی درگاههای پرداخت، با مراجعه به موبایل بانک (همراه بانک) از طریق منوی کارت موبایل بانک (همراه بانک) --> رمزپویا --> انتخاب گزینهی «دریافت رمز پویا» نسبت به دریافت رمز پویا اقدام کنید.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۵- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک سپه
برای دریافت رمز دوم یکبارمصرف بانک سپه باید از اپلیکیشن رمزساز بانک سپه استفاده کنید. رمزساز بانک سپه روی چند سیستم مختلف نصب میشود و همچنین چند مشتری میتوانند از یک نرمافزار استفاده کنند؛ به این صورت که با نام کاربری و رمز عبور شخصی خود میتوانند به اطلاعات رمزساز خود دسترسی پیدا کنند. این قابلیت برای افرادی که فقط به یک گوشی اندروید دسترسی دارند (مانند اعضای یک خانواده) مفید است. بعد از نصب برنامه از وبسایت بانک سپه و فعالسازی آن میتوانید از امکانات آن استفاده کنید. برای فعالسازی رمزساز سپه کافی است اپلیکیشن آن را باز کنید و مراحل زیر را انجام دهید:
۱- اطلاعات خواسته شده را وارد کنید.
- شمارهی مشتری: شماره انحصاری شما در بانک سپه است. در صورت نداشتن شمارهی مشتری، آن را از یکی از شعب بانک درخواست کنید.
- شمارهی سریال: شمارهی سریال OTP شمارهای است که شعبه بعد از درخواست رمزساز در اختیار شما قرار میدهد. این شماره بین ۱۲ تا ۱۹ رقم است.
- کد فعالسازی: شمارهای ۶ رقمی است که به شمارهی همراه مشتری پیامک میشود. این کد یک بار مصرف است و فقط یک بار میتوان از آن استفاده کرد.
۲- برای ورود و استفاده از امکانات برنامه باید نام کاربری و رمز عبور تعریف کنید.
قواعد تعریف نامکاربری:
- لاتین باشد
- حداقل ۳ کاراکتر و حداکثر ۱۶ کاراکتر باشد.
- کاراکترهای حرف و عدد مجاز هستند.
- به بزرگی و کوچکی حروف حساس نیست.
قواعد تعریف رمز ورود:
- لاتین باشد.
- حداقل ۶ کارکتر و حداکثر ۱۶ کاراکتر باشد.
- کاراکترهای حرف، عدد و ! @ $ & مجاز هستند.
- حداقل یک حرف و یک عدد استفاده شده باشد.
۳- بعد از زدن دکمهی تأیید، در صورتی که فعالسازی با موفقیت انجام شود، پیغام زیر نمایش داده میشود. برای استفاده از برنامه باید مجددا آن را اجرا کنید.
کد فعالسازی یکبار مصرف است و نمیتوان از آن برای فعالسازی چند برنامه استفاده کرد.
۴- بعد از فعالسازی موفق، برای ورود به برنامه باید نام کاربری و رمز ورود خود را وارد کنید و روی دکمهی ورود بزنید. برای اضافه کردن کاربر جدید میتوانید روی «فعالسازی برای شخص جدید» در پایین صفحه بزنید.
درصورتیکه رمز ورود را سه بار پشت سر هم اشتباه وارد کنید، به مدت ۱۵ دقیقه نمیتوانید وارد برنامه شوید. در صورتی که ۶ بار پیاپی رمز را اشتباه بزنید بهمدت یک ساعت، ۹ بار اشتباه بهمدت یک روز و بعد از ۱۲ بار اشتباه پیاپی دیگر نمیتوانید وارد نرمافزار شوید و باید عملیات فعالسازی را دوباره انجام دهید.
۵- منوی اصلی برنامه به شکل زیر است.
- دریافت رمز: با لمس این گزینه وارد صفحهی تولید رمز یکبارمصرف میشوید.
- تنظیمات کاربر: این گزینه امکاناتی برای تغییرات روی مشخصات کاربر میدهد.
- تنظیمات رمزساز: در این گزینه میتوانید به تنظیمات رمزساز دسترسی داشته باشید.
- ارتباط با ما: اطاعات تماس با بانک نمایش داده میشود.
- خروج: برای خروج کامل از برنامه استفاده میشود.
۶- با لمس گزینهی دریافت رمز، رمز یکبارمصرف به مدت ۳۰ ثانیه نمایش داده میشود. رمز تولیدشده، حداکثر به مدت ۹۰ ثانیه از زمان ایجاد اعتبار دارد. با لمس دکمهی «کپی» مقدار رمز، داخل حافظهی موقت گوشی ذخیره میشود.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۶- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبار مصرف بانک آینده
نرمافزار ریما امکان دریافت رمز دوم یکبارمصرف را برای مشتریهای بانک آینده فراهم میکند. تا پیش از این نرمافزار راز از سوی بانک آینده برای دریافت رمز دوم یکبار مصرف معرفی شده بود که طبق اطلاعیهی بانک این اپلیکیشن از ۲۶ آبان ماه سال جاری قابل استفاده نیست و مشتریها باید از اپلیکیشن ریما استفاده کنند. نحوهی فعالسازی کلی برنامهی رمز یکبارمصرف روی گوشی تلفن همراه دارای سیستمعامل اندروید به شرح زیر است:
۱- مراجعهی مشتری به سایت بانک و دریافت برنامهی رمز یکبارمصرف از روی سایت بانک آینده
۲- نصب برنامه و ورود اطلاعات مورد نیاز توسط کاربر (شماره تلفن همراه باید دقیقا همان شماره تلفن همراهی باشد که کاربر به بانک اعلام کرده است).
۳- پس از نصب برنامهی رمز یکبار مصرف، فرایند دریافت کلید رمزنگاری، کنترل صحت و تطابق شمارهی تلفن همراه وارد شده توسط کاربر با شماره تلفن موجود در پروفایل مشتری در بانک، از طریق ارتباط اینترنتی صورت میگیرد.
۴- در صورت انطباق شماره تلفن همراه کد فعالسازی از طریق پیامک ارسال میشود و درصورت عدم انطباق شماره تلفن همراه راهنمایی مشتری برای مراجعه به شعبه و درج یا اصلاح شماره موبایل در سیستم بانک انجام میشود.
۵- فعالسازی برنامه روی گوشی به وسیله ورود کد فعالسازی دریافتی از طریق پیامک و تخصیص رمز یا الگو (Pattern) به منظور ورود به برنامهی رمز یکبار مصرف
۶- مراجعهی مشتری به یکی از دستگاههای خودپرداز بانک آینده به منظور دریافت کد امنیتی
مشتری در این مرحله پس از وارد کردن شماره تلفن همراه، میتواند کد امنیتی را از طریق رسید خودپرداز و کد امنیتی پیامکی را دریافت کند (این فرایند میتواند برای رمز اول کارت و رمز دوم کارت صورت پذیرد).
۷- کاربر با وارد کردن کد امنیتی دریافتی از طریق خودپرداز (۸ رقمی) و کد امنیتی پیامک شده (۱۲۰ رقمی) میتواند نسبت به فعالسازی برنامه اقدام کند.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۷- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک پارسیان
مشتریهای بانک پارسیان برای فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف باید ابتدا به یکی از خودپردازهای بانک پارسیان مراجعه کنند و از طریق منوی عملیات رمز، ثبتنام رمز یکبارمصرف، یک رمز دلخواه هشت رقمی (رمز ساده مانند اعداد پشت سر هم و تکرار یک عدد بیش از ۴ بار مجاز نیست)، مطابق تصاویر زیر انتخاب کنند. این رمز برای صدور رمز یکبارمصرف الزامی بوده و در صورت فراموش کردن آن، باید مجددا به خودپرداز بانک پارسیان مراجعه کرده و رمز جدید تعریف کنید. این سرویس تنها برای مشتریانی قابل استفاده است که شمارهی همراه خود را قبلا در سیستم ثبت کردهاند.
پس از انجام مرحله بالا، یک کد فعالسازی به شمارهی موبایل دارندهی کارت ارسال میشود. کد فعالسازی به مدت ۲۴ ساعت معتبر بوده و در این مدت کاربر میتواند از طریق موبایل بانک پارسیان (پارسیان من نسخهی ۱.۳.۱۴ به بعد) نسبت به فعالسازی سرویس اقدام کند. برای این منظور پس از اجرای موبایل بانک و رفتن به منوی اصلی، منوی رمز یکبار مصرف، گزینهی ثبت، پس از ورود شماره کارت و کد فعالسازی ارسال شده به موبایل، عملیات فعالسازی انجام میشود.
پس از انجام این مراحل میتوانید از طریق موبایل بانک اقدام به دریافت رمزهای یکبار مصرف کارت کنید. برای این منظور با مراجعه به منوی اصلی، منوی رمز یکبار مصرف، گزینهی صدور، انتخاب کارت مورد نظر، ورود رمز هشت رقمی که کاربر در خودپرداز مشخص کرده است، انتخاب رمز هفت رقمی (این رمز بهجای رمز دوم کارت استفاده میشود)، رمز یکبار مصرف به کاربر نمایش داده میشود. رمز یکبار مصرف به مدت ۶۰ ثانیه معتبر است و در این مدت تنها یکبار قابل استفاده است. توجه داشته باشید که رمزهای تولید شده در صورتی صحیح است که زمان گوشی کاملا دقیق تنظیم شده باشد؛ بنابراین کاربر باید در قسمت تنظیمات تاریخ و زمان گوشی، گزینهی تنظیم خودکار تاریخ و زمان (time and date Automatic) را فعال کند.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۸- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک دی
دریافت رمز دوم یکبار مصرف بانک دی از طریق اپلیکیشن ارس امکانپذیر است. پس از نصب اپلیکیشن ارس جهت فعالسازی آن وارد سامانهی اینترنت بانک دی شوید و از منوی کارت، گزینهی «فعالسازی رمز دوم یکبار مصرف کارت» را انتخاب کنید. درصورتیکه نام کاربری و رمز عبور اینترنت بانک دی را در اختیار ندارید، جهت فعالسازی اپلیکیشن ارس بههمراه مدارک هویتی به یکی از شعب بانک دی مراجعه کنید. هنگام فعالسازی اپلیکیشن ارس نیاز به ارتباط تلفن همراهبا اینترنت وجود دارد اما پس از آن (برای تولید رمز) نیازی به اینترنت نیست.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۹- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک شهر
فرایند فعالسازی رمز دوم یکبار مصرف بانک شهر به این ترتیب است که پس از نصب نرمافزار در تلفن همراه، مشتری باید اطلاعات هویتی خود را وارد کند و سپس با مراجعه به هر یک از شعب بانک شهر و انجام احراز هویت، اقدام به فعالسازی رمز یکبار مصرف از طریق اسکن بارکد دوبعدی کند. بانک شهر همچنین اعلام کرده است امکان فعالسازی بهزودی از طریق سایر درگاههای بانک فراهم خواهد شد.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۱۰- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک تجارت
همراز، اپلیکیشنی است که توسط بانک تجارت و به منظور دریافت رمز یکبارمصرف طراحی شده است. برای فعالسازی برنامه باید ابتدا به یکی از خودپردازهای بانک تجارت مراجعه کنید و اطلاعات داده شده را در اپلکیشن وارد کنید.
مراحل ثبت درخواست و دریافت رمز یکبار مصرف:
۱- ثبت درخواست از طریق دستگاههای خودپرداز :
- مراجعه به دستگاههای خودپرداز بانک تجارت
- وارد کردن کارت به دستگاه و زدن رمز ورود
- ورود به منوی سایر خدمات
- انتخاب منوی سایر خدمات و گزینهی فعالسازی رمز پویا
- دریافت برگ رسید حاوی شماره سریال و شماره تلفن همراه مشتری از دستگاه
- دریافت یک پیامک حاوی کد فعالسازی رمز پویا به شماره تلفن همراه (شماره ثبت شده مربوط به کارت)
۲- دریافت نرمافزار تولید رمز یکبار مصرف:
دانلود نرمافزار همراز از وبسایت بانک تجارت و نصب آن (در حال حاضر برنامه در دو نسخهی اندروید و IOS در دسترس است.)
۳- نحوهی کار با نرمافزار:
- ورود به برنامه و تعریف کلمهی عبور (رمز تعریف شده باید حداقل هشت رقم باشد)
- افزودن کارت با انتخاب دکمهی «افزودن کارت»
- ورود شماره کارتی که رمز پویای آن از طریق دستگاه خودپرداز بانک فعال شده است (میتوانید بهصورت اختیاری عنوانی را برای کارت خود در بخش عنوان کارت تعریف کنید)
- ورود شماره سریالی که در رسید دریافتی از دستگاه خودپرداز درج شده است در قسمت شماره سریال توکن
- ورود کد فعالسازی که به شماره تلفن همراه پیامک شده بود در قسمت کلید فعالسازی توکن
- زدن دکمهی تأیید
- در صورت درج صحیح شمارهها در قسمتهای مربوطه کارت بانکی مورد نظر در برنامه تعریف میشود
۴- دریافت رمز یکبارمصرف
- انتخاب گزینهی درخواست رمز یکبار مصرف
- در صفحهی ظاهر شده کلمهی عبور خود را وارد کنید و دکمهی تأیید را بزنید
- رمز یکبار مصرف برای کارت مربوطه تعریف شده و به مدت ۳۰ ثانیه نمایش داده میشود
- رمز نمایش داده شده را بهعنوان رمز دوم در تراکنشی که قصد انجام آن را دارید، استفاده کنید
- پس از گذشت ۳۰ ثانیه رمز مخفی خواهد شد و چنانچه به هر دلیل قصد دریافت مجدد رمز یکبارمصرف جدید را دارید، کافی است مجددا گزینهی درخواست رمز یکبار مصرف را انتخاب کنید و پس از آن کلمهی عبور را در صفحه بعد وارد کنید تا سامانه رمز یکبار مصرف جدیدی را برای شما تعریف کند و نمایش دهد.
- رمز دریافتی به مدت ۶۰ ثانیه جهت انجام تراکنش قابل استفاده خواهد بود و پس از طی این مدت، نامعتبر میشود و باید رمز جدیدی از برنامه دریافت شود.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۱۱- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک صادرات
بانک صادرات امکان صدور رمز اول و دوم کارت بهصورت یکبار مصرف (پویا) را نیز با نرمافزار امکانپذیر کرده است. در همین راستا، نرمافزار موبایلی «ریما» بهعنوان نرمافزار تولید رمز یکبار مصرف اول/دوم کارت تدوین و از طریق سایت این بانک و نرمافزار موبایلی «صاپ» در دسترس است. مشتریها برای فعالسازی اپلیکیشن باید ابتدا به دستگاه خودپرداز مراجعه کنند و سپس شماره سریال یا کد فعالسازی که دریافت میکنند را در اپلکیشن وارد کنند. اعتبار رمزهای تولید شده از طریق برنامهی «ریما» جهت انجام تراکنشهای مبتنی بر کارت، ۶۰ ثانیه است.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۱۲- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک گردشگری
فعالسازی قابلیت رمز پویای بانک گردشگری از یکی از سامانههای اینترنت بانک و موبایل بانک انجام میشود.
فعال کردن رمز دوم پویا در سامانهی اینترنتبانک
۱- از طریق رمز ورود به سامانهی اینترنتبانک گردشگری وارد شوید.
۲- از منوی «کارت» روی گزینهی «کارتهای من» کلیک کنید.
۳- کارت مورد نظر خود را از میان فهرست کارتهای نمایش داده شده انتخاب کنید.
۴- روی آیکن از قسمت «عملیات» کلیک کنید. با کلیک روی این گزینه، پنجرهی کوچکی باز میشود. برای فعال/غیرفعال کردن رمز دوم پویا باید روی گزینهی «مدیریت نوع رمز دوم» کلیک کنید.
۵- مطابق شکل زیر در پنجرهی باز شده در صورت تمایل برای فعال کردن رمز دوم پویا روی دکمهی «بله» و در صورت عدم تمایل روی دکمهی «خیر» کلیک کنید.
۶- پس از انجام مراحل گفته شده، نوع رمز دوم کارت به حالت «رمز یکبار مصرف» تغییر خواهد کرد.
دریافت رمز دوم پویای کارت
مشتریها پس از فعال کردن خدمت رمز دوم پویا برای کارت، باید از طریق سامانهی پرداخت همراه اقدام به دریافت رمز دوم پویا برای کارت خود کنند. مراحل دریافت رمز دوم پویا به شرح زیر است:
۱- پس از نصب آخرین نسخهی سامانهی همراه بانک گردشگری، روی گزینهی «خدمات کارت» که از این پس «پرداخت همراه» نامیده میشود، کلیک کنید. برای بهرهبرداری از خدمات پرداخت همراه، نیازی به دریافت نام کاربری و رمز عبور از شعبه نیست.
۲- برای فعالسازی خدمات پرداخت همراه، مشتری باید شماره تلفن همراه خود را وارد کند. کد فعالسازی از طریق پیامک به شماره تلفن همراه مشتری ارسال میشود. شماره موبایل باید همان شماره موبایلی باشد که در سامانهی بانکداری متمرکز (فناپ) تعریف شده است.
۳-پس از ورود کد فعالسازی، مشتری باید طبق تصویر زیر یک رمز عبور انتخاب کند.
۴- پس از ورود برای دریافت رمز دوم پویای کارت خود روی بخش «سایر» و سپس گزینهی «رمز یکبار مصرف کارت» کلیک کنید.
۵- در پنجرهی باز شده فهرست کارتهایی که برای آنها رمز دوم پویا فعال شده نمایش داده میشود. برای دریافت رمز دوم روی کارت مورد نظر کلیک کنید.
- درصورتیکه خدمت رمز دوم پویا برای هیچکدام از کارتها فعال نشده باشد، پیغام «کارت یافت نشد» نمایش داده میشود.
- درصورتیکه شماره موبایل سامانه پرداخت همراه مشتری با شماره تلفن ثبت شده برای تعریف مشتری در سامانهی بانکداری متمرکز (فناپ) یکسان نباشد، پیغام خطای «مشتری دارنده کارت یافت نشد» دریافت میشود.
۶- در صفحهی بعد یک کد نمایش داده خواهد شد که همان رمز دوم کارت است.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۱۳- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک رفاه کارگران
نرمافزاری موبایلی «رمزساز رفاه» از سوی بانک رفاه کارگران برای دریافت رمز دوم پویای یکبارمصرف ارائه شده و نحوهی فعالسازی آن در تصویر زیر توضیح داده شده است.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۱۴- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک حکمت ایرانیان
برای دریافت رمز دوم پویای یکبارمصرف بانک حکمت ایرانیان باید از اپلیکیشن ارس استفاده شود. بعد از ورود به سایت بانک نرمافزار مورد نظر را دانلود و روی تلفن همراه خود نصب کنید. بعد از بازکردن اپلیکیشن باید رمز عبور یا الگو تعیین کنید.
ورود با استفاده از الگو:
کافی است حداقل ۴ نقطه را به هم متصل کنید؛ سپس همان الگو را جهت تأیید، برای بار دوم وارد کنید تا الگو پذیرفته شود؛ از این پس میتوانید با استفاده از این الگو وارد برنامهی ارس شوید.
ورود با استفاده از رمز:
رمز عبور باید حداقل هشت کاراکتر و شامل حداقل یک حرف بزرگ انگلیسی، حداقل یک عدد و همچنین یکی از کاراکترهای ( @#$%+=_*? ) باشد. در صورتی که در رمز انتخابی همهی موارد رعایت شده باشد، فیلد متنی دوم فعال خواهد شد که رمز خود را در آن تکرار کنید.
افزودن بانک
ابتدا باید با مراجعه به یکی از شعب بانک حکمت ایرانیان نسبت به درخواست فعالسازی رمز اول یکبار مصرف یا رمز دوم یکبار مصرف کارت خود اقدام کنید. سپس با ورود به نرمافزار از لیست بانکهای موجود، بانک مورد نظر خود را انتخاب کنید (بانک حکمت ایرانیان) و QR code دریافتی از طریق شعبهی بانک را پس از لمس دکمهی «اسکن کن» اسکن کنید.
در این مرحله میتوانید یکی از گزینههای رمز اول، رمز دوم یا هر دو گزینه را انتخاب کنید؛ سپس رمز فعالسازی دریافت شده از طریق پیامک را در محل مربوطه و طبق تصاویر زیر وارد کنید.
سپس یک عدد حداقل ۶ رقمی را به دلخواه بهعنوان پین کد در محل مربوطه وارد کرده و دکمهی تائید را لمس کنید.
پس از این مرحله مانند تصویر زیر در بازه زمانی سه دقیقه، رمز یکبار مصرف تولید و قابل مشاهده است؛ این رمز در تمامی درگاههای پرداخت قابل استفاده است.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۱۵- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک ایران زمین
نرمافزار رمزساز ایران زمین، قابل استفاده روی گوشیهای همراهبا سیستمعامل اندروید و IOS است و مشتریها میتوانند برای تولید رمز دوم یکبارمصرف پویا از آن استفاده کنند. مشتریهای بانک ایران زمین میتوانند بعد از مراجعه به شعب و ثبت درخواست خود و همچنین نصب و فعالسازی نرمافزار روی سیستمعامل گوشی مورد نظر، نسبت به تولید رمز یکبار مصرف برای انجام عملیات مالی و غیرمالی اقدام کنند. نحوهی فعالسازی سرویس رمز یکبار مصرف کارت به شرح زیر است:
۱- مراجعه مشتری به شعب بانک ایران زمین
۲- ثبت درخواست فعالسازی سرویس رمز یکبار مصرف توسط مشتری
۳- تخصیص دسترسی و فعالسازی سرویس مذکور و تحویل QRCode توسط کاربر شعبه
۴- دانلود نرمافزار رمزساز بانک ایران زمین از سایت izbank.ir باتوجه به سیستمعامل گوشی همراه و نصب آن روی گوشی همراه توسط مشتری
۵- فعالسازی نرمافزار مذکور از طریق QRCode دریافتی از شعبه و انتخاب رمز ورود به نرمافزار رمزساز
مشتریهای بانک ایران زمین میتوانند به روش زیر نسبت به دریافت لینک دانلود «نرمافزار رمزساز ایران زمین» اقدام کنند.
- ارسال عدد ۲۳ به شماره ۳۰۰۰۶۹۰۵ برای دریافت لینک نسخه اندروید
- ارسال عدد ۲۴ به شماره ۳۰۰۰۶۹۰۵ برای دریافت لینک نسخه آیفون
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۱۶- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک قوامین
نرمافزار جی بی رمز، اپلیکیشن بانک قوامین برای دریافت رمز دوم پویای یکبارمصرف است که برای سیستمعامل اندروید و IOS عرضه شده است.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۱۷- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک قرضالحسنه مهر ایران
کاربران بانک قرضالحسنهی مهر ایران میتوانند با یکبار مراجعه به هر یک از شعب بانک قرضالحسنه مهر ایران نسبت به فعالسازی رمز پویا اقدام کنند. سپس جهت دریافت رمز دوم پویا صرفا از طریق نرمافزار ارس طی مراحل زیر اقدام كنند:
۱- نرمافزار را از سایت بانک قرضالحسنهی مهر ایران دانلود کنید.
۲- به یکی از شعب بانک قرضالحسنهی مهر ایران مراجعه کنید و برای کارت بانکی خود درخواست رمز پویا كنید؛ این رمز جایگزین رمز دوم كارت میشود.
۳- کارمند بانک، یک برگه حاوی کد رمزنگاری شده (QR Code) برای فعالسازی نرمافزار ارس به مشتری میدهد.
۴- پس از نصب نرمافزار ارس و هنگام فعالسازی اولیه، نرمافزار کد رمزنگاری شده را درخواست میکند که باید با قرار دادن برگهی دریافت شده از شعبهی بانک مقابل دوربین گوشی همراه خود نسبت به فعالسازی نرمافزار اقدام کنید.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۱۸- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک سرمایه
برنامک «رمزساز سرمایه» جهت تولید رمز یکبار مصرف اینترنت بانک، رمز دوم یکبارمصرف کارت و رمز اول یکبارمصرف کارت ارائه شده است.
نصب نرمافزار:
ابتدا اپلیکیشن «رمز ساز سرمایه» را از سایت بانک سرمایه www.sbank.ir دانلود و روی تلفن همراه نصب کنید.
- برنامک برای سیستمعامل اندروید و IOS قابل دریافت است.
- در صورتی که سیستمعامل گوشی IOS است، پس از نصب نرمافزار باید نسبت به trust کردن آن از قسمت تنظیمات گوشی اقدام کنید.
فعالسازی نرمافزار:
۱- رمز اینترنت بانک و همراه بانک
- با نام کاربری و رمز ایستا (رمزی که از شعبهی بانک سرمایه برای ورد به اینترنت بانک دریافت کردهاید)، وارد اینترنت بانک شوید.
- در قسمت تنظیمات، گزینهی فعالسازی برنامک رمزساز را انتخاب کنید.
- سپس روی گزینهی رمز دوم یکبارمصرف اینترنت بانک و همراه بانک کلیک کنید و در صفحهی بعد گزینهی فعالسازی برنامک رمزساز را انتخاب کنید.
- با انتخاب گزینهی فعالسازی برنامک رمزساز، یک کد چهار رقمی به شمارهی موبایل کاربر که در سیستم بانک تعریف شده پیامک میشود که کد فعالسازی است. ضمن اینکه در صفحهی اینترنت بانک یک بارکد دوبعدی (QRCODE) نمایش داده میشود.
۲- حال نرمافزار رمزساز سرمایه را اجرا کرده و نسبت به اسکن کد تصویری نمایش داده شده اقدام کنید. با اسکن کد تصویری، کد فعالسازی درخواست میشود.
۳- پس از ورود کد فعالسازی، باید یک کد ۶ رقمی برای برنامک خود در نظر گرفته و آن را در صفحهی درخواست رمز وارد کنید.
۴- پس از ورود رمز برنامک، رمز یکبار مصرف نمایش داده میشود که از آن میتوان برای ورود به اینترنت بانک استفاده کرد.
- در هر دقیقه یک رمز برای استفاده مشتری تولید میشود که تنها یکبار و در زمان تولید قابل استفاده خواهد بود.
- در صورتی که تعداد دفعات اشتباه در ورود به اینترنت بانک بیش از حد مجاز باشد، نام کاربری شما به مدت ۲۴ ساعت مسدود خواهد شد.
۲- رمز دوم کارت
برای فعال شدن رمز دوم یکبارمصرف کارت، دو روش وجود دارد. یک روش آنکه مشتری میتواند بدون مراجعه به شعبه و تنها با ورود به اینترنت بانک سرمایه نسبت به فعالسازی برنامک اقدام کند و روش دوم اینکه مشتری میتواند حضورا به شعبه مراجعه کند تا اقدامات فعالسازی توسط کاربر شعبه برای او انجام شود. در ادامه به توضیح بیشتر هر دو روش میپردازیم:
فعالسازی از طریق اینترنت بانک سرمایه:
۱- با نام کاربری و رمز ایستا (رمزی که از شعبهی بانک سرمایه برای ورود به اینترنت بانک دریافت کردهاید) وارد اینترنت بانک شوید.
۲- در قسمت تنظیمات، گزینهی فعالسازی برنامک رمزساز را انتخاب کنید.
۳- سپس روی گزینهی رمز دوم یکبارمصرف کارت کلیک کنید و در صفحهی بعد شماره کارتی که مایل به فعال شدن رمز دوم یکبارمصرف برای آن هستید را انتخاب کنید.
۴- با زدن روی فعالسازی برنامک رمزساز، یک کد چهاررقمی برای شماره موبایلی که در بانک برای شما تعریف شده است ارسال میشود و در صفحهی اینترنت بانک نیز QRCODE نمایش داده میشود. از طریق اپلیکیشن این QRCODE را اسکن کنید؛ پس از اسکن باید کد چهاررقمی که برای شما ارسال شده است در اپلیکیشن وارد کرده و سپس رمز ۶ رقمی را که برای برنامک در نظر گرفتهاید وارد کنید.
در صورتی که پیشتر رمزی برای برنامک انتخاب کردهاید، همان رمز را وارد کنید؛ در غیر اینصورت هر رمز ۶ رقمی که مایل هستید را بهعنوان رمز برنامک در نظر بگیرید وارد کنید. دقت کنید هر رمزی که بهعنوان رمز برنامک ثبت میکنید باید به خاطر بسپارید و هنگام ورود به برنامک هر کجا رمز برنامک درخواست شد این رمز را وارد کنید.
۵ -پس از وارد کردن کد پیامک شده، رمزهای یکبار مصرف بهصورت خودکار شروع به تولید شدن میکنند.
چنانچه برای یکی از کارتهای خود رمز یکبارمصرف را فعال کردهاید و میخواهید برای کارت دیگری نیز فعالسازی را انجام دهید دیگر نیاز به دریافت مجدد QRCODE وجود ندارد. کافی است شمارهی کارت مورد نظر را انتخاب و روی گزینهی افزودن کارت کلیک کنید.
مراجعه حضوری مشتری به یکی از شعب بانک سرمایه:
مشتری باید به یکی از شعب بانک سرمایه مراجعه و درخواست خود را مبنی بر فعال شدن اپلیکیشن ارائه دهد. در شعبه یک بارکد دوبعدی پرینت گرفته میشود و جهت اسکن از طریق نرمافزار در اختیار مشتری قرار میگیرد. پس از اسکن بارکد، باید رمز برنامک را وارد کنید. درصورتیکه پیشتر رمزی برای برنامک انتخاب کردهاید، همان رمز را وارد کنید؛ در غیر اینصورت هر رمز ۶ رقمی که مایلید را بهعنوان رمز برنامک در نظر بگیرید. دقت کنید هر رمزی که بهعنوان رمز برنامک ثبت میکنید باید به خاطر بسپارید و هنگام ورود به برنامک هر کجا رمز برنامک درخواست شد این رمز را وارد کنید. همزمان پیامکی شامل کد چهاررقمی جهت فعالسازی برای مشتری ارسال میشود. پس از وارد کردن کد پیامک شده، رمزهای یکبار مصرف بهصورت خودکار شروع به تولیدشدن میکنند.
در صورت ورود رمز یکبارمصرف بهصورت اشتباه به تعداد بیش از سه بار، کارت مسدود میشود. برای خروج از مسدودی میتوانید رمز دوم کارت را از ATM سرمایه مجددا دریافت کنید و با رمز دریافت شده تراکنشهای کارتی غیرحضوری خود را انجام دهید؛ اما کارت در برنامک رمزساز نیز مسدود شده است که برای خروج از مسدودی برنامک رمزساز و استفادهی مجدد از رمزیکبارمصرف تولیدشده توسط اپلیکیشن باید به یکی از شعب بانک سرمایه مراجعه کنید.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۱۹- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک سینا
مشتریهای بانک سینا نیز مانند مشتریهای بانک حکمت ایرانیان میتوانند از اپلیکیشن ارس برای دریافت رمز یکبارمصرف پویا استفاده کنند. تنها کافی است در قسمت انتخاب بانک، بانک سینا را انتخاب کرده و مابقی مراحل را مانند آموزش گفته شده برای بانک حکمت ایرانیان پیش ببرند.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۲۰- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک انصار
بانک ارس نیز مانند بانک سینا، حکمت ایرانیان و دی از اپلیکیشن ارس برای تولید رمز یکبارمصرف استفاده میکند.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۲۱- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک خاورمیانه
برنامهی رمز پویا (OTP) بانک خاورمیانه، به منظور دریافت رمز یکبارمصرف که در حال حاضر جایگزین رمز دوم کارت شده، طراحی شده است.
راهنمای نصب برنامه رمز پویا (OTP)
برای استفاده از این برنامه به یکی از شعبههای بانک خاورمیانه مراجعه کرده و پس از دریافت پاکت حاوی رمز، لینک نرمافزار را که برای پلتفرمهای Android و iOS قابل استفاده است، از وبسایت بانک خاورمیانه دانلود کنید. در iOS پس از نصب برنامه، برای استفاده از آن ابتدا لازم است در مسیر درج شده، فعال شدن تکنولوژی Y.A انجام شود.
...Setting>General>Device Management>A.Y.Technologies
ثبتنام و ورود به برنامه رمز پویا (OTP)
۱- وارد کردن شمارهی مشتری، کلمه عبور دریافت شده از بانک و متن تصویر نشان داده شده و سپس زدن دکمهی مربوطه (در پلتفرم Android این اطلاعات در دو صفحهی متوالی و در iOS در همان صفحهی اول از مشتری درخواست میشوند.)
۲- پس از وارد کردن اطلاعات بند اول، پیامکی حاوی یک کد برای مشتری ارسال میشود. همچنین از مشتری خواسته میشود رمزی تعریف کند که صرفا جهت ورود به برنامهی رمز پویا (OTP) است. پس از ورود رمز مورد نظر که با عنوان «رمز جدید» در iOS و «کلمهی عبور برنامه رمز یکبار مصرف» در Android نمایش داده میشود، تکرار آن و وارد کردن کد موجود در پیامک به برنامه، نیاز است دکمهی ثبتنام زده شود که در این صورت برنامه به انتهای مراحل ثبتنام خواهد رفت.
۳- حال با وارد کردن رمزی که در بند قبل تعریف شده است میتوان وارد برنامه شد.
در پلتفرم iOS در اولین ورود اجازهی فعالسازی اثر انگشت یا تشخیص چهره جهت ورود به برنامه از مشتری بهصورت دلخواه گرفته میشود.
در Android پس از ورود به برنامه از طریق منوی تنظیمات این امکان برای اثر انگشت فراهم است.
فعالسازی کارت (کارتها)
پس از ثبتنام موفق در برنامهی رمز پویا (OTP) عملیات فعالسازی کارتهایی که جهت استفاده نیاز به رمز پویا دارند، اعم از کارت نقدی و اعتباری، لازم به انجام است.
۱- جهت فعالسازی هر کارت روی دکمهی فعالسازی زده تا پیامکی شامل کد فعالسازی ارسال شود.
۲- پس از ورود کد دریافتی در برنامه و زدن دکمهی تأیید، پیغام فعالسازی موفق مشاهده میشود.
۳- با زدن دکمهی پایان به صفحهی اصلی بازگردید.
با انجام سه مرحلهی ذکر شده در این قسمت، دکمهی دریافت رمز کارت، در قسمت پایینی کارت فعال شده، مشاهده میشود و برنامه قادر به ارائهی رمز پویا به کاربر است.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۲۲- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک کشاورزی
اپلیکیشن ریما امکان دریافت رمز یکبارمصرف را برای مشتریهای بانک کشاورزی و آینده فراهم میکند که نحوهی فعالسازی و استفاده از آن در قسمت مربوط به بانک آینده توضیح داده شده است.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۲۳- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک مسکن
بانک مسکن برای ارائهی خدمات رمز یکبار مصرف از اپلیکیشن «رمز نمای بانک مسکن» استفاده میکند.
۱- با مراجعه به دستگاه خودپرداز بانک مسکن براساس دستورالعمل رمز دوم پویای خود را فعال کنید. پس از فعالسازی رمز دوم پویا، رمز دوم ایستا غیرفعال میشود.
۲- برای دریافت رمز دوم پویا، نسخهای از برنامهی «رمز نمای بانک مسکن» سازگار با گوشی خود را از سایت بانک مسکن دانلود و نصب کنید. با استفاده از این نرمافزار میتوانید رمز دوم یکبار مصرف را که صرفا در مدت زمان معین جهت استفاده در یک تراکنش قابل استفاده است دریافت کنید.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۲۴- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف پست بانک
پویاسازی رمز دوم کارت پست بانک به دو روش قابل انجام است:
روش اول: نصب برنامک رمز ساز یکبارمصرف طراحی شده توسط بانک که از تاریخ ۹۸/۰۹/۰۱ قابل بهرهبرداری است.
روش دوم: دریافت رمز دوم یکبار مصرف از طریق پیامک که از تاریخ ۹۸/۱۰/۱۵ قابل بهرهبرداری است.
همچنین کلیهی مشتریهای پست بانک بهمنظور استفاده از هر یک از دو روش فوق باید به شعبه مراجعه و نسبت به تأیید شماره همراه خود اقدام کنند. ارائهی خدمات ذکر شده (نصب برنامک بانک/دریافت پیامک از سامانهی هریم) رایگان است و هزینهای از مشتری دریافت نمیشود. درصورتیکه مشتری مایل به نصب نرمافزار تولید رمز یکبارمصرف در گوشی همراه خود نباشد، حضور در شعبه به منظور تأیید شماره همراه کافی است و با این روش رمز دوم یکبار مصرف در خدمات بدون حضور کارت (خرید از درگاههای اینترنتی ، اپلیکیشنهای پرداخت، اینترنت بانک، موبایل بانک و...) به شماره همراه مشتری پیامک میشود.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۲۵- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک توسعه تعاون
برای فعالسازی خدمات دریافت رمز یکبارمصرف بانک توسعه تعاون میتوان از طریق سامانههای اینترنتبانک یا همراهبانک اقدام کرد.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۲۶- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک صنعت و معدن
بانک صنعت و معدن نیز امکان دریافت رمز یکبارمصرف را از طریق برنامک رمزساز برای مشتریهای خود فراهم کرده است.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۲۷- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف بانک اقتصاد نوین
بانک اقتصاد نوین نیز برای ارائهی رمز اول و دوم یکبارمصرف از اپلیکیشن ارس استفاده میکند. در اين اپليکيشن، زمان معتبر برای استفاده از هر رمز ۶۰ ثانيه است. اين رمز پس از اتمام زمان مورد نظر منقضی میشود و هر رمز تنها يکبار قابل استفاده است. با ابطال رمز قبلی، رمز جديدی توليد شده و به کاربر نمايش داده میشود.
فرآيند فعالسازی اپليکيشن رمزهای يکبار مصرف:
روش حضور
- دريافت اپليکيشن از درگاههای اعلام شده توسط بانک
- مراجعه به شعبه و تکميل فرم درخواست فعالسازی کارتهای مورد نظر برای دريافت رمز يکبار مصرف
- دريافت بارکد و کد فعالسازی برنامه
روش غيرحضوری (صرفا برای مشتريانی که سامانهی ارسال پيامک تراکنشهای مالی بانک اقتصادنوين برای آنها فعال است)
- دريافت اپليکيشن از درگاههای اعلام شده توسط بانک
- ورود به اينترنت بانک (در صورتیکه اينترنت بانک شما فعال نیست، میتوانيد از طريق منوی ثبتنام آن را بهصورت غيرحضوری فعال کنید)
- فعالسازی کارتهای مورد نظر از طريق منوی «کارت > فعالسازی رمز دوم يکبار مصرف کارت»
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۲۸- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف مؤسسه اعتباری توسعه
برای دانلود و نصب اپلیکیشن لازم برای دریافت رمز یکبار مصرف مؤسسه اعتباری توسعه میتوانید توسط لینک زیر اقدام کنید:
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۲۹- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف مؤسسه اعتباری کوثر
برای فعالسازی همراه بانک و اینترنت بانک مؤسسه اعتباری کوثر باید ابتدا به یکی از شعب مؤسسه اعتباری کوثر مراجعه کنید.
۱- برای استفاده از این خدمت پس از ورود به نرمافزار همراه بانک مؤسسه در صفحهی اصلی یا از منوی برنامه، گزینهی رمز یکبار مصرف را انتخاب کنید.
۲- در این مرحله گزینهای که برای آن رمز میخواهید را انتخاب کنید.
۳- در صورت انتخاب تولید رمز برای کارت، پس از انتخاب کارت مورد نظر از لیست کارتهای فعال نمایش داده شده، نوع رمز (رمز اول/رمز دوم) را انتخاب کنید.
۴- پس از تأیید اطلاعات نمایش داده شده در صفحهی بازبینی، رمز یکبار مصرف با اعتبار ۶۰ ثانیه نمایش داده میشود.
مراحل تولید و زمان استفاده از رمز یکبار مصرف برای رمز اول کارت و رمز ورود به اینترنت بانک مانند مراحل ذکر شده است.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۳۰- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف مؤسسه اعتباری ملل
مؤسسه اعتباری ملل امکان دریافت رمز یکبارمصرف را از طریق نرمافزار «فام» برای مشتریهای خود فراهم کرده که روند فعالسازی آن مشابه اپلیکیشن سایر بانکها است.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
۳۱- نحوه فعالسازی رمز دوم یکبارمصرف مؤسسه اعتباری نور
مؤسسه اعتباری نور امکان صدور رمز اول و دوم بهصورت یک بار مصرف را از طریق نرمافزار موبایلی ریما فراهم کرده است. مراحل فعالسازی به شرح زیر است:
۱- مراجعهی مشتری به سایت مؤسسه و دریافت برنامهی رمز یکبار مصرف ریما
۲- نصب برنامه و ورود اطلاعات مورد نیاز جهت فعالسازی توسط کاربر (انتخاب رمز و ورود شماره همراه)
۳- دریافت کد تأیید از طریق پیامک و ثبت آن در مرحلهی مربوطه
۴- مراجعه به خودپردازهای مؤسسه اعتباری نور و انتخاب گزینه عملیات رمز - فعالسازی رمز اول یا دوم یکبار مصرف
۵- پس از انتخاب گزینه فعالسازی و ثبت شماره همراه، یک توکن دوبخشی شامل هشت کاراکتر که از طریق رسید بانکی دریافت میشود و مابقی آن از طریق پیامک برای مشتری ارسال میشود، باید در بخش مربوطه وارد شود.
۶- پس از ورود رمزهای دریافتی با لمس کلید ثبت، هر ۶۰ ثانیه یک رمز جدید تولید خواهد شد که در برنامه قابل مشاهده است.
۷- غیرفعالسازی رمز اول و دوم یکبار مصرف با مراجعه به خودپردازهای مؤسسه اعتباری نور و انتخاب گزینهی «عملیات رمز-غیرفعالسازی رمز یکبار مصرف اول و دوم» انجام میگیرد.
لینک دریافت اپلیکیشن و راهنمای گامبهگام
اینتل رویکرد موفقی در بازار تراشههای مودم نداشت و امروز، خبر از فروش این بخش به اپل به گوش میرسد. رویکردهای رقابتی کوالکام در بازار تراشه، یکی از دلایلی بود که بسیاری از کارشناسان بهعنوان علت خروج اینتل از بازار پیشبینی میکردند. اکنون غول دنیای پردازنده بیانیهای صادر کرده است که از حکم کمیسیون فدرال تجارت آمریکا علیه کوالکام دفاع میکند؛ تصمیمی که در ماه مه سال جاری اتخاذ شد. حکم مذکور، کوالکام را متهم میکند که قراردادهای تجاری مجوز با موضوع CDMA و LTE را با رویکردی در مسیر خارج کردن رقبا از بازار تنظیم کرده است.
بیانیهی جدید اینتل که در یک پست وبلاگی هم به آن اشاره شد، ادعا میکند که رویکردهای کوالکام، آنها را از بازار تراشهی مودم خارج کرد. در بخشی از بیانیه میخوانیم:
اینتل از رویکرد ضدرقابتی کوالکام در بازار، خسارتهای متعددی متحمل شد. ما از فرصتهای موجود در بازار مودم محروم شدیم و توانایی فروش به مشتریان خود را نداشتیم. بهعلاوه باید محصولات خود را با قیمتهایی میفروختیم که بهنوعی کوالکام تنظیم کرده بود.
اینتل در ادامهی بیانیه، خود را جزو رقبایی میداند که کوالکام با رویکردهای ضد رقابتی از بازار خارج کرده است.
مقالههای مرتبط:
اپل و کوالکام چند ماه پیش تصمیم به اتمام شکایتهای متقابل حقوقی گرفتند. اپل در سال ۲۰۱۷ ادعا کرده بود که کوالکام برای استفاده از پتنت تراشههای خود، هزینهی بیش از حدی را دریافت کرده است. همین ادعای اولیه، موجب شکلگیری دعاوی عظیم حقوقی میان این دو شرکت شد. توافق دو غول دنیای موبایل، با پرداخت هزینه از طرف اپل و کوالکام و اهدای مجوز ۶ سالهی استفاده از فناوریها و پتنتها همراه شد. بهعلاوه مجوز استفاده از تراشههای کوالکام در محصولات اپل نیز صادر و تمدید شد.
توافق اپل و کوالکام، با اعلام خروج اینتل از بازار مودم همراه شد. اپل قبلا تصمیم گرفته بود تا بهجای تراشههای مودم کوالکام از محصولات اینتل استفاده کند که حل چالشهای حقوقی، تصمیم اینتل را قابل پیشبینی کرد. بههرحال کوالکام در بازار تراشههای مودم گوشیهای هوشمند بهعنوان پیشگام صنعت شناخته میشود و قطعا کوپرتینوییها محصولات آنها را به اینتل ترجیح میدادند. سپس اپل در ماه ژوئیه اعلام کرد که قصد خرید بخش گوشیهای هوشمند اینتل را دارد. تصمیم کوپرتینوییها، گمانهزنیها را پیرامون تصمیم جدی آنها برای تولید داخلی تراشههای ارتباطی در آینده و کاهش وابستگی به کوالکام افزایش داد.
اینتل در پست وبلاگی خود به سرمایهگذاریهای میلیارد دلاری در کسبوکار تراشهی مودم اشاره میکند. فروش این بخش به اپل که طبق ادعاها حدود یک میلیارد دلار درآمد برای آنها بههمراه داشت، قطعا خسارتهای واردشده را جبران نمیکند. بههرحال شاید غول قدیمی دنیای پردازنده از موضع خود در برابر کوالکام عقبنشینی نکند و اصرار بر فشار بیشتر بر این رقیب داشته باشد.
تمامی اخبار دنیای پردازنده تأیید میکنند که AMD از زندگی در سایهی اینتل، به رقیبی قابل احترام و رو به رشد تبدیل شده است. انواع آمارها و بررسیها نیز ادعای رسانهها و کارشناسان دنیای پردازنده را تأیید میکنند. نظرسنجی جدید European Hardware Association نشان میدهد شهرت AMD در دو سال گذشته، ۵۰ درصد رشد داشته است.
مقالههای مرتبط:
در جدیدترین نظرسنجی انجامشده در بازار اروپا که بین ۱۰ هزار نفر انجام شد، ۶۰ درصد از شرکتکنندهها AMD را بهعنوان انتخاب احتمالی بعدی خود برای خرید پردازنده ذکر کردند. مدیر مؤسسهی EHA، کوئن کریجنس در توضیح نظرسنجی انجامشده گفت:
AMD در سه سال گذشته سرعت رشد بالایی را در دستهی کاربران فوق علاقهمند به کامپیوتر و پردازش تجربه کرد. این شرکت با سری رایزن از پردازندههای مرکزی، هرگونه فاصلهی عملکردی و قدرتی را با اینتل کاهش داد. در سری مذکور، نسبت مناسبی از قیمت / کارایی نیز به کاربران ارائه میشود.
AMD در سالهای اخیر با سرعتی نسبتا خوب توجه طرفداران بازار کامپیوتر شخصی را به خود جلب کرد. نظرسنجی مشابهی در سال ۲۰۱۸ انجام شده بود که ۴۰ درصد از شرکتکنندههای آن، AMD را به رقبا ترجیح میدادند. همین آمار در نظرسنجی انجامشده در ماه مه سال جاری به ۵۰ درصد رسید. کریجنس میگوید دلیل افزایش ۱۰ درصدی طرفداران AMD در طول چند ماه گذشته را میتوان به عرضهی نسل سوم از از پردازندههای دسکتاپ رایزن مرتبط دانست.
AMD در بازار کارتهای گرافیکی نیز افزایش کاربر و طرفدار را تجربه میکند. البته انویدیا هنوز در این بازار حرف اول را میزند. ۷۲/۸ درصد افراد حاضر در نظرسنجی، انویدیا را انتخاب اول خود در بخش کارتهای گرافیکی عنوان کردهاند، اما بههرحال در نظرسنجی جدید AMD نیز شاهد رشد چهار درصدی طرفداران در ۶ ماه گذشته بود که از ۱۹ به ۲۳ درصد افزایش یافت.
نظرسنجی در بخش پردازندههای گرافیکی ثابت کرد که طرفداران خرید کارتهای گرافیکی AMD، آنها را در ترکیب با پردازندههای مرکزی همان شرکت ترجیح میدهند. تمایل استفاده از پردازندهی اینتل در کنار کارت گرافیکی AMD تنها در میان ۲/۹ درصد از شرکتکنندهها دیده شد. اروپا تنها منطقهای نیست که در آن شاهد افزایش طرفداران AMD هستیم. در جدیدترین فهرست آمازون از پرفروشترین پردازندهها، تنها دو جایگاه از فهرست در اختیار AMD قرار ندارد. غول پردازنده در ژاپن نیز شاهد رشد فروش بود و موفق به شکست رقیب قدیمی در این کشور شد.
رنو اسپرت آمادهی حضور در مسابقات آندروس ترافی (Andros Trophy) است. آنها خودروی الکتریکی و هیجانانگیز زویی را برای شرکت در این مسابقات آماده کردهاند. رنو زویی (Zoe) مسابقهای از دو موتور الکتریکی روی هر محور بهره میبرد (سیستم تمامچرخمحرک) و قدرت ترکیبی آن ۳۳۵ اسببخار است؛ درحالیکه ۰ تا ۵۰ درصد ظرفیت باتری ۲۷ کیلووات ساعت رنو زویی برقی میتواند در ۲۵ دقیقه شارژ شود. وزن زویی ۱۰۳۰ کیلوگرم اعلام شده که ۴۰۰ کیلوگرم کمتر از وزن نسخهی تولیدی استاندارد است.
خودروی مسابقهای رنو زویی همچنین از تجهیزات تقویتشده از جمله ترمزهای بزرگتر برای کمک به مدیریت قدرت استفاده میکند که ۲۰۲ اسببخار بیشتر نسبت به خودروی استاندارد است. فاصلهی محوری این خودرو ۸۸ میلیمتر کاهش یافته و به ۲،۵۰۰ میلیمتر رسیده است. بدنهی پهن و سفارشی از مواد کامپوزیتی ساخته میشود و زویی جدید از رینگهای مسابقهای قرارگرفته در لاستیکهای بزرگ، رولکیج و طرح مسابقهای استفاده میکند.
مقالههای مرتبط:
ژان باپتیست دوبورگ که قصد دارد همراهبا نیكلاس پراست و امانوئل موینل در مسابقات قهرمانی شرکت کند، اظهار داشت:
من مشتاقانه منتظر اتفاقات جدیدی هستم كه با تیم DA Racing در مسابقات Andros e-Trophy خواهیم داشت. ما با حمایت عمدهی رنو و موتول، خودمان را با چالشی جسورانه روبهرو کردهایم. این سری از مسابقات آندروس ترافی برای خودروهای برقی و چالش هولناکی است که من قصد دارم بهعنوان قهرمان چهار دورهی این مسابقات، از عنوان قهرمانی دفاع کنم. این مسابقات چالش ورزشی واقعی است که طی هفتههای آینده انتظار ما را میکشد و ما برای آن آماده هستیم.
مسابقات قهرمانی Andros e-Trophy روزهای ۷ و ۸ دسامبر در رشته کوههای آلپ فرانسه آغاز و در سال ۲۰۲۰ دنبال میشود.
اطلاعات جدیدی از گوشی سامسونگ گلکسی اس ۱۱ فاش شده که نشان از ثبت پتنت جدیدی در ادارهی مالکیت معنوی اتحادیه اروپا (EUIPO) دارد. این پتنت جزئیات حسگر جدیدی با نام «Bright Night» را شرح میدهد که طبق توضیحات، در گوشی هوشمند و تبلتها استفاده میشود. دوربین مورد نظر ممکن است حسگری اختصاصی برای عکاسی و فیلمبرداری در شب باشد که در سری اس ۱۱ به کار گرفته میشود؛ یا نامی فانتزی برای حسگر بزرگ ۱۰۸ مگاپیکسلی باشد.
سامسونگ پیش از این از «Bright Night» بهعنوان حالت شب اختصاصی در سری اس ۱۰ و نوت ۱۰ استفاده کرده بود؛ اما اکنون قصد دارد آن را به یک قابلیت سختافزاری تبدیل کند. چندین رندر از دوربینهای اس ۱۱ و اس ۱۱ پلاس فاش شده که نشان از استفادهی پنج دوربین در قابی مستطیل شکل دارد و از دوربین اصلی ۱۰۸ مگاپیکسلی و یک ماژول پریسکوپ با بزرگنمایی ۵ برابری تشکیل شده است.
هر سه مدل اس ۱۱ فوکوس خودکار لیزری دارند و قادر به ثبت ویدئوهای 8K هستند. همچنین حالتهای Dirctor‘s View، Night Hyperlapse، Single Take Photo و Vertical Panorama برای این گوشیها در نظر گرفته شده؛ بنابراین مشخص است که سامسونگ قصد دارد تغییرات اساسی در دوربین پرچمداران خود ایجاد کند.
شرکت ژاپنی پاناسونیک تصمیم دارد تا کسبوکار تراشهی خود را به شرکت تایوانی Nuvoton واگذار کند. آنها در روز پنجشنبه اعلام کردند که فروش بخش زیانده در مسیر استراتژیهای تغییر مسیر متمرکز بر کسبوکارهای مفید برای کل شرکت انجام میشود.
بخشی از کسبوکار تولید تراشهی پاناسونیک بهنام Panasonic Semiconductor Solutions در استان کیوتو فعالیت میکند. بخش دیگر، TowerJazz نام دارد که با همکاری شرکت Tower Semiconductor تأسیس شد و مرکز فعالیت آن در استان تویاما قرار دارد. پاناسونیک تصمیم دارد سهام خود را در هر دو شرکت مذکور واگذار کند.
مقالههای مرتبط:
شرکتهای ژاپنی تولیدکنندهی تراشه، زمانی بهعنوان پیشگام صنعت شناخته میشدند. در سالهای اخیر رقبای قدرتمندی از سرتاسر جهان، خصوصا تایوان و کره جنوبی در این صنعت متولد شدهاند که فعالیت را برای ژاپنیها دشوار کردند. بههرحال تصمیم پاناسونیک مبنی بر فروش بخش تولید تراشه نشاندهندهی وضعیت نهچندان مناسب یکی از قدیمیترین بازیگران این کشور در صنعت سختافزار است. تصمیم مدیران پاناسونیک همچنین نشاندهندهی فعالیت جدی آنها در مسیر کاهش هزینهها نیز هست. کاهش فروش در چین بهخاطر درگیریهای تجاری آن کشور با ایالات متحده، موجب کاهش درآمد پاناسونیک شد که اجرای سیاستهای کاهش هزینه را الزامی کرد.
پاناسونیک هفتهی گذشته خبر خروج از یکی از حوزههای کسبوکاری زیانده دیگر را نیز رسانهای کرد. آنها کل تولید پنلهای LCD را تا سال ۲۰۲۱ متوقف خواهند کرد. شرکت ژاپنی در مسیر برنامهی سهسالهی کسبوکار خود (که از آوریل امسال شروع میشود) تصمیم به کاهش حدود ۹۰۰ میلیون دلاری هزینهها (برابر با ۱۰۰ میلیارد ین) دارد. ۳۰ میلیارد ین از صرفهجویی هزینه با تعدیل نیروی انسانی انجام میشود و ۴۰ میلیارد ین دیگر، با تعطیلی کسبوکارهای زیانده محقق خواهد شد.
ورود پاناسونیک به صنعت تولید تراشه از دههی ۱۹۵۰ شروع شد. آنها در سال ۱۹۵۲ شرکتی مشترک را با همکاری شرکت الکترونیکی هلندی فیلیپس تأسیس کردند. فروش تراشههای مخصوص تلویزیون در دههی ۱۹۹۰ و ۲۰۰۰ درآمد بسیار بالایی را برای این شرکت بههمراه داشت. البته از همان سالها رقبای آسیایی متعددی در برابر پاناسونیک قد علم کردند و آنها را به وضعیت امروز رساندند.
مدیرعامل پاناسونیک، کازوهیرو تسوگا، ابتدای ماه جاری میلادی اعلام کرد که شرکت تحت مدیریتش تمامی بخشهای زیانده را تا پایان سال مالی منتهی به مارس ۲۰۲۲ تعطیل خواهد کرد. تمرکز پاناسونیک از این پس روی کسبوکارهای سودده همچون باتری و دیگر تجهیزات خودرو معطوف خواهد ماند. در مسیر همین سیاستها، شرکت ژاپنی در ماه ژوئیه خبر از تعطیلی یک مرکز تولید تلویزیون در مکزیک داد که سوددهی پایینی داشت.
پاناسونیک در اسناد مالی خود پیشبینی میکند که در سال مالی کنونی منتهی به ماه مارس آینده، کاهش فروش و سود خالص را تجربه خواهد کرد. چنین آماری برای اولینبار در سه سال گذشته برای پاناسونیک رخ میدهد. پیشبینی مذکور میگوید که سود خالص گروه پاناسونیک، با کاهش ۲۹/۶ درصدی در سال مالی کنونی به ۲۰۰ میلیارد ین خواهد رسید. میزان فروش نیز با کاهش ۳/۸ درصدی به ۷/۷ تریلیون ین میرسد.
سازمانی که استاندارد معماری تراشهی RISC-V را توسعه میدهد، علاوه بر درگیریهای همیشگی همچون نبرد سازندهها بر سر ISA یا Instruxtion Set Architecture، نگرانیهای تقریبا سیاسی هم دارد. نبردهای سیاسی، عدم اطمینان شدیدی را بر این سازمان وارد میکند و درنتیجه بنیاد RISC-V تصمیم دارد تا مرکز فعالیت خود را به سوئیس منتقل کند. آنها بهدنبال شرایط هرچه آرامتر برای توسعهی استاندارد متنباز ISA هستند.
نبرد تجاری بهمرور آثار خود را بر صنعت جهانی فناوری نشان میدهد. حتی اظهارنظرهای اخیر سیاستمداران تأثیر چندانی بر بهبود شرایط نداشت. دونالد ترامپ اخیرا اعلام کرده بود که چین و آمریکا در فاز اول به توافقی برای عدم اعمال مالیات روی کالاهای وارداتی یکدیگر رسیدهاند.
مقالههای مرتبط:
شرکتهایی همچون اپل قبلا موفق به دریافت مهلت از دولت ترامپ برای کالاهای تعرفهای شدهاند. درمقابل، غولهای دیگر فناوری همچون هواوی، شرایط نهچندان مناسبی را در میانهی نبرد تجاری تجربه میکنند. بهعلاوه فشار زیادی بر بسیاری از تولیدکنندههای تراشه وجود دارد تا مراکز تولیدی خود را به داخل ایالات متحده منتقل کنند. دلیل فشارهای مذکور، ارزیابی و شناسایی بهتر تهدیدهای امنیتی سختافزارها است.
بنیاد RISC-V درنتیجهی فشارهایی که مشابه با دیگر سازمانهای فناوری در آمریکا تحمل میکند، تصمیم به نقل مکان به سوئیس گرفته است. مدیران سازمان امیدوار هستند که از الزام برای رویارویی با سیاستمداران معاف شوند. آنها نمیخواهند با سیاستمدارانی درگیر شوند که همکاریشان را با دولتها و دانشگاهها و شرکتهای خارج از آمریکا محدود میکنند.
هدف جابهجایی مرکز مدیریت بنیاد RISC-V، هدایت بهتر توسعهی فناوری متنبازی عنوان شد که اخیرا طرفداران زیادی پیدا کرده است. جذابیت فناوری جدید تنها بهخاطر عالی بودن فرایندهای تولیدی در آن نیست. بلکه رایگان و متنباز بودن استاندارد برای پورت کردن نرمافزارها، امکان قابلتوجه آن محسوب میشود. استاندارد متنباز به همه امکان میدهد تا سختافزار اختصاصی خود را برای اجرای نرمافزار مورد نظر توسعه دهند.
برای درک بهتر مزایای فناوری متنباز میتوان به اخبار چند ماه گذشته پیرامون طراحی و توسعهی تراشه رجوع کرد. دو بازار بزرگ جهان اخیرا اعلام کردند برنامههایی برای کاهش وابستگی به فناوری آمریکایی دارند و از راهکارهای مبتنی بر RISC-V استفاده خواهند کرد. یکی از آنها چین است که ۲۹ میلیون دلار روی فعالیتهای تولید داخلی نیمههادی سرمایهگذاری خواهد کرد. اتحادیهی اروپا نیز در این رویکرد در کنار چین قرار میگیرد و حتی اولین طراحیهای خود را آمادهی عرضه دارد. آنها تا سال ۲۰۲۱ اولین محصولات نهایی را به بازار عرضه خواهند کرد.
بنیاد RISC-V میگوید سال گذشته برای تصمیمگیری پیرامون جابهجایی رأیگیری برگزار کرده است. سوئیس تنها مکان هدف این بنیاد نبود، اما درنهایت در رأیگیری اعضا انتخاب شد. خبر نهایی رأیگیری نیز در دسامبر ۲۰۱۸ منتشر شد. کالیستا ردموند، مدیر اجرایی بنیاد RISC-V در مصاحبهای با رویترز پیرامون تصمیم جدید گفته بود:
ما از اعضای خود در سرتاسر جهان متوجه شدیم که عدم فعالیت در آمریکا، برای اهداف بنیاد بهتر خواهد بود.
آمریکا هنوز هیچ محدودیتی را برای بنیاد RISC-V ایجاد نکرده است. البته بههرحال برخی از اعضا نگران هستند که رویکردهای مبتنی بر جغرافیای سیاسی، در عملکرد سازمان خلل ایجاد کند. ۳۲۵ شرکت در سرتاسر جهان، حق عضویت در بنیاد RISC-V را پرداخت میکنند. از میان مهمترین و بزرگترین آنها میتوان به کوالکام، NXP، هواوی، انویدیا، نوکیا، مدیاتک، بنیاد رزبری و گروه چینی علیبابا اشاره کرد.
تصمیم بنیاد RISC-V بر خروج از آمریکا نشان میدهد که شرکتها در برابر افزایش فشارها از سوی دولت، شاید تصمیم به دور زدن آنها بهکمک جابهجایی جغرافیایی بگیرند. بههرحال وزارت بازرگانی آمریکا میگوید رویکردهای محدودیتزا با هدف «جلوگیری از دسترسی مجرمان به فناوریهایی انجام میشود که برای شهروندهای آمریکایی یا منافع ایالات متحده مضر هستند. بهعلاوه قوانین تلاش میکنند تا با ترویج نوآوری، موتور محرکهی پیشگامی آمریکا را در دنیای فناوری روشن نگه دارند».
جمهوریخواهان ایالات متحده از تصمیم بنیاد RISC-V مبنی بر نقل مکان به کشوری بیطرف نگران هستند. آنها میگویند چنین رویکردهایی احتمالا تأثیری بلندمدت بر اقتصاد آمریکا خواهد داشت. نگرانی اصلی این است که جابهجایی بنیاد استاندارد، به اعضای چینی آن امکان دهد که روی روند توسعهی معماری تراشهی RISC-V تأثیر بیشتری داشته باشند؛ روندی که به اعتقاد جمهوریخواهان، بهسود چینیها تمام میشود و آنها در رقابت فناوری پیش میافتند. بههرحال آنها فراموش کردهاند که فناوری مذکور با هدف متنباز بودن توسعه مییابد و آنچنان بهمعنای پیش افتادن گروهی خاص نخواهد بود. بههرحال هواوی بهعنوان یکی از اعضای چینی از تصمیم جدید بر انتقال مرکز مدیریت دفاع میکند و آن را در مسیر چشماندازهای خود برای ساختن دنیای باز و ناهمگن میداند.
مقامهای آمریکایی یک متخصص رمزارز و از اعضای پروژهی اتریوم را بهخاطر سفر به کره شمالی و شرکت در یک کنفرانس فناوری دستگیر کردند. این متخصص در کنفرانس مذکور ارائهای پیرامون استفاده از رمزارز و بلاکچین برای دور زدن تحریمهای بینالمللی انجام داده بود.
مقالههای مرتبط:
ویرجیل گریفیث ۳۶ ساله، اهل سنگاپور و شهروند ایالات متحده بود که به محض ورود به فرودگاه بینالمللی لسآنجلس، دستگیر و به دادگاه احضار شد. اتهامات او در دادگاهی علنی در روز ۲۹ سپتامبر، قرائت و ابلاغ شدند. وزارت دادگستری آمریکا در بیانیهای رسمی اعلام کرد که گریفیث در آوریل سال جاری به کرهی شمالی سفر کرده بود. او در کنفرانس رمزارز و بلاکچین در پیونگیانگ شرکت کرد. اسناد وزارت دادگستری ایالات متحده نشان میدهد که وزارت امور خارجه، گریفیث را از سفر و شرکت در کنفرانس رمزارز منع کرده بود.
جان دمرز، معاون دادستان کل ایالات متحده دربارهی دستگیری کارشناس حوزهی رمزارز گفت:
گریفیث باوجود دریافت هشدار، به یکی از کشورهای اصلی دشمن ایالات متحده، کرهی شمالی سفر کرد. او در سفر خود به مخاطبان خود آموخت که چگونه از فناوری بلاکچین برای دور زدن تحریمها استفاده کنند. ما با شکایتنامهی کنونی، بهدنبال اجرای قانون علیه این رویکرد اشتباه هستیم.
در بخشی از سند شکایت حقوقی ادعا میشود که گریقیث قصد راهاندازی مسیری برای تبادل رمزارز (احتمالا اتر) بین کرهی شمالی و جنوبی داشته است. چنین فعالیتی، مقابله با تحریمهای ایالات متحده تفسیر میشود.
مقامهای آمریکایی میگویند گریفیث تحریمهای دولت آمریکا علیه کرهی شمالی را نقض کرده است. قوانینی که نقض شدند، شامل قانون IEEPA و قوانین اجرایی ۱۳۴۶۶ و ۱۳۷۲۲ آمریکا میشوند که بهترتیب توسط رؤسای جهور این کشور، جرج بوش و باراک اوباما تصویب شدند. تحریمهای مذکور، تمامی شهروندان و سازمانها و شرکتهای خصوصی آمریکایی را از هرگونه ارائهی کمک به دولت کرهی شمالی منع میکنند.
جفری اس. برمن، از دادستانهای ایالات متحدهی آمریکا پیرامون دستگیری گریفیث گفت:
بنابر ادعاها، ویرجیل گریفیث اطلاعات بسیار فنی را به کرهی شمالی ارائه کرد که این اطلاعات در پولشویی و دور زدن تحریمها برای کرهی شمالی کاربردی خواهد بود. گریفیث با انجام فعالیتهای مذکور، تحریمهایی را نقض کرد که هم کنگره و هم رئیسجمهور برای ایجاد حداکثر فشار بر کرهی شمالی تصویب کرده بودند.
اگر گریفیث در دادگاههای آتی محکوم شناخته شود، احتمال صدور حکم زندان ۲۰ ساله برای او وجود دارد. حساب کاربری گریفیث در مدیوم میگوید که عضو گروه پروژههای ویژهی بنیاد اتریوم نیز هست. او همچنین سابقهی فعالیت در یک سرویس Tor-to-Web بهنام Onion.city را نیز دارد.
کرهی شمالی تاکنون دو کنفرانس رمزارز برگزار کرده است. رویداد اول در ماههای پایانی سال ۲۰۱۸ و دیگری که گریفیث در آن حضور داشت، در بهار ۲۰۱۹ برگزار شد. بههرحال کارشناسان متعدد آمریکایی نیز میگویند گریفیث پس از دریافت هشدار از سوی وزارتخانههای متعدد، نباید ریسک سفر به کرهی شمالی را میپذیرفت. وزارت خزانهداری آمریکا در ماه سپتامبر سال جاری، تحریمهایی را علیه سه گروه هکری کرهی شمالی تصویب کرد. آمریکاییها ادعا میکنند که گروههای مذکور، با هک کردن بانکها و صرافیهای رمزارز، به جذب سرمایه توسط دولت پیونگیانگ کمک کردهاند؛ سرمایهای که طبق ادعای منتشرشده، در برنامههای تولید سلاح و موشک هزینه میشود.
نسخهی ۲.۰.۷ پیامرسان آیگپ با قابلیتهای بهبودیافته و جدید منتشر شد. آیگپ اعلام کرد که در نسخهی جدید تازهترین خدمت خود در جهت حمایت از زبانهای محلی کشور، زبان کردی را به امکانات خود اضافه کرد. هموطنان کردزبان میتوانند با مراجعه به بخش تنظیمات زبان برنامه، زبان کردی را انتخاب کرده و تجربهای جدید را با آیگپ داشته باشند. این پیامرسان در کنار زبانهای فارسی، انگلیسی، فرانسه، روسی، عربی و کردی، بهزودی زبان آذری را نیز به امکانات خود اضافه خواهد کرد.
سرویس خبر نیز دیگر امکانی است که در نسخه جدید اضافه شده است. علاقمندان با عضویت در سرویس «اولین خبر» میتوانند اخبار خبرگزاریها و پایگاههای خبری را در لحظه دریافت کنند و در جریان اخبار روز ایران و دنیا قرار گیرند.
افزودن گالری تصاویر، ویدئو و موسیقی، افزودن امکان حذف فایل از حافظه در زمان حذف پیام از چت، افزودن انتخاب چندتایی در کلیک لیست مخاطبان و افزودن اشتراکگذاری مستقیم در صفحهنمایش تصاویر و ویدیوها از دیگر امکانات جدیدی است که به نسخه جدید آیگپ افزوده شده است.
آیگپ همچنین در این نسخه سعی بر بهبود عملکرد خود داشته است.
بهبود عملکرد ریپلای در زمانیکه جستوجو فعال است، بهروزرسانی عملکرد صفحه کانالهای پرمخاطب، بهبود عملکرد نمایش ایموجیها و بهبود عملکرد زبان دستگاههای اندروید ۷ و افزودن تمامی زبانهای موجود در آیگپ به بخش پرداخت قبض از جمله این تغییرات است که باعث عملکرد بهتر آیگپ خواهد شد.
خبرهای خوش و مهمی که طی روزهای اخیر توسط فرماندهان نیروی دریایی ارتش بیان شد نشان داده جمهوری اسلامی ایران اگرچه دقیقا ۱۰ سال پیش توانست ناو جماران را در سال ۱۳۸۸ عملیاتی کند، اما به سرعت، خط تولید این محصول مهم دریایی را ساماندهی کرده است.
از زمانی که جماران به عنوان اولین شناور از خانواده سری موج به ایران و جهان معرفی شد، روند طراحی و تولید ناوها در صنایع دفاعی کشورمان به جایگاه قابل تحسینی رسیده و در سالهای بعد و تا به امروز که فقط حدود ۱۰ سال از ورود به خدمت جماران میگذرد اعضای جدیدی از این خانواده در مراحل مختلف ساخت و عملیاتی شدن قرار دارد. اما علاوه بر سرعت گرفتن تولید، مسئله مهمتر در این جا تغییرات بسیار مهم و سطح بالایی است که در اعضای جدید سری موج ایجاد شده و اصولا دیگر شباهت زیادی با جماران وجود ندارد و همین موضوع نشان میدهد در نیروهای مسلح ایران علاوه بر تولید، ارتقاء همزمان نیز مد نظر قرار دارد.
به مناسبت فرارسیدن روز نیروی دریایی، در این گزارش سعی خواهیم کرد به این تفاوتها بپردازیم.
پایه طراحی کلاس موج به شناورهای کلاس الوند بازمی گردد که قبل از پیروزی انقلاب و در اواخر دهه ۱۹۶۰ میلادی توسط انگلستان برای نیروی دریایی ایران طراحی و ساخته شد. ایران ۴ فروند از این ناوها را تحویل گرفت که یکی از آنها در جریان نبردی نابرابر با آمریکا در سال ۶۷ در خلیج فارس جاودانه شد. انتخاب این طرح قدیمی برای پایه کلاس سری موج نشان میدهد که طراحان نیروی دریایی ارتش و سازمان صنایع دریایی وزارت دفاع در گام اول برای این طرح مهم، انتخابی محافظه کارانه و مرسوم داشتند.
یکی از ناوهای سری کلاس الوند در خدمت نداجا
ناو جماران - اولین ناو از سری شناورهای کلاس موج
ناوهای سری موج در تناژ وزنی بین ۱۳۰۰ تا ۱۵۰۰ تن قرار دارند و طول آنها نیز در حدود ۹۵ متر است. در این شناورها از موشکهای ضد کشتی کروز مثل سری نور یا قدر استفاده میشود و در بخش ضد هوایی نیز معمولا دو تیر موشکهای سری محراب یا صیاد ۲ روی شناورها نصب شده است. در بحث طراحی بدنه در ناو جماران و دماوند ۱ با طراحی نزدیک بدنه با شناورهای گذشته رو به رو بودیم. در کل میتوان ابتدای برنامه موج را امکان سنجی توان ساخت یک شناور رزمی در داخل برشمرد، اما کم کم نبوغ و خلاقیت مهندسان ایرانی در تغییرات سایر اعضای سری موج مشخص شد.
حادثه برای دماوند و درسی مهم در بخش پیشرانه
اواخر سال ۹۶ با حادثهای غم بار برای نداجا همراه بود. ناو دماوند به عنوان اولین شناور کلاس موج در دریای خزر در ساحل بندر انزلی دچار حادثه شده و سازه این شناور دچار خسارت بسیار سنگین شد. بنا به توضیحات که اخیرا توسط فرمانده نداجا مطرح شده این حادثه تاثیر مهمی در سرعت بخشیدن به تغییر طراحی سری جدید ناوهای کلاس موج خصوصا در بحث پیشرانه داشته است.
ناو دماوند حادثه دیده در بندر انزلی
فرمانده نیروی دریایی ارتش در این خصوص این گونه گفته است: "در ترمیم و تعمیر دوباره ناوشکن دماوند نگاه جدیدی به شناورهای سنگین در دریای خزر داشتیم. دماوند جدید به لحاظ طراحی سازه کاملا جدید و متفاوت است و حتی ضخامت بدنه این سازه متناسب با شرایط جوی تغییر کرده، موتورخانه از یکی به ۲ عدد و موتورها از ۲ به ۴ موتور پراکنده افزایش یافته و تعداد شناورها هم بیشتر شده و قطر پروانهها کوچکتر و قدرت حرکت تقویت شده است. "
بر اساس صحبتهای رییس سازمان صنایع دریایی نیز ناوهای کلاس موج از پیشران دیزلی با قدرت ۵ هزار اسب بخار نیرو میگیرند. البته باید دید در طرح افزایش تعداد موتورها نیرو نهایی همان مقدار قبل بوده و در بین موتورهای بیشتر تقسیم شده یا ۲ موتور جدید هر کدام توانی به اندازه دو موتور قبلی دارند که در این صورت شاهد افزایش بسیار زیاد در توان سیستم پیشران شناورهای کلاس موج خواهیم بود.
تلاش برای سطح مقطع راداری در طراحی سازه ناوهای موج
یکی از اصلیترین مباحث در خصوص طراحی ناوهای کلاس سری موج، طراحی سازه بیرونی و ظاهر این ناو بوده است در ناوهای موج و دماوند ۱ شدیدا از طرح اولیه سری الوند الگو گرفته و جزو نسلهای جدید موجود در دنیا محسوب نمیشدند، اما با انتشار تصاویر از سری جدید ناوهای سری موج مشخص شد که تغییرات بسیار شدیدی در بحث طراحی بدنه انجام شده تا سطح مقطع راداری ناوهای مورد نظر را کاهش دهد.
ناو سهند - به تغییرات در طراحی بدنه به نسبت جماران دقت کنید
ناو دماوند ۲ - محل دودکش با فلش مشخص شده- به طراحی متفاوت و مدرنتر بدنه در مقایسه با جماران دقت کنید
اگر به اعضای مختلف خانواده شناور موج خصوصا عضو جدید این سری یعنی سهند نگاهی داشته باشیم متوجه میشویم که از جماران تا سهند تغییرات خاصی در ساخت سازه شناور ایجاد شده و طراحان ایرانی به سمت طرحهای با افزایش سطح پنهانکاری رفته اند. امروزه در جهان دریانوردی و در حوزه نظامی تقریبا تمام سازندگان عالی رتبه و اصلی شناورهای رزمی در اکثر کلاسها و وزن ها، به سمت طراحی پنهانکار رفته اند چراکه این طراحی پنهانکار باعث افزایش سطح بقاء پذیری شناور در میدان نبرد میشود.
البته ذکر این مسئله نیز بسیار مهم است که طراحی پنهانکار صرفا به سازه محدود نشده و نیاز دارد که در بخشهای دیگر مثل کاهش حرارت خروجی گازهای سیستم پیشران و طراحی سامانههای تسلیحاتی و اپتیکی که بر روی بدنه نصب میشوند نیز مواردی لحاظ شوند.
در بحث کاهش حرارت نیز با نگاهی به تصاویر موجود از شناور جدیدی که برای ناوگان شمال کشور در کلاس موج در حال ساخت است، میبینیم که نیروی دریایی نیز به سمت طراحی دو دودکش کوچکتر رفته این در حالی است که در نسل اولیه مثل ناو جماران یک دودکش وجود داشت. افزایش تعداد دودکشها و کوچکتر شدن باعث کاهش اثر حرارتی میشود در عین حال با اضافه شدن سیستمهای خنک کننده میتوان از سطح حرارت خروجی نیز کم کرد.
چشم عقاب جایگزین عصر میشود
یکی دیگر از بحثهای مهم در هر شناور مدرن مسئله رادار و سیستم الکترونیکی و ارتباطی است. در شناورهای سری موج اولیه از رادار عصر استفاده شده است. در چینش اولیه رادار برای شناور جماران، با یک رادار جستجوی سطحی و هوایی با ظاهری قدیمی رو به رو بودیم که از نظر ظاهری به رادار AWS-۱ ساخت انگلستان شباهت فراوانی داشت که یک رادار ۲ بعدی با بردی در حدود ۱۰۰ کیلومتر است.
اما خیلی طول نکشید تا جایگزین قدرتمند ایرانی این رادار به میدان پا بگذارد و در ۶ آذر سال ۱۳۹۲ از رادار آرایه فازی فعال و سه بعدی عصر ساخت ایران رونمایی شد.
ناو جماران با رادار اولیه
رادار عصر بر روی ناو جماران
این رادار نخستین رادار سه بُعدی آرایه فازی ایران بود و میتواند اهداف را تا شعاع ۲۰۰ کیلومتری کشف کند. از مهمترین ویژگیهای این رادار، قابلیت کشف و رهگیری اهداف هوایی و سطحی، توانایی رهگیری ۱۰۰ هدف به صورت همزمان و مقابله با جنگ الکترونیک است.
ماکت رادار چشم عقاب
اما این رادار جوابگوی نیازهای رو به افزایش یک نبرد مدرن نبوده و نداجا با علم به این مهم، به دنبال طرحی جدید و پیشرفته رفته است. آذر ماه سال گذشته و در نمایشگاهی از دستاوردهای نیروی دریایی، ماکتی از طرح رادار کنترل آتش آینده نیروی دریایی ارتش رونمایی شد که "چشم عقاب" نام دارد. این سیستم راداری یک سامانه هدایت تیر سه بعدی غیرچرخان است که با هدف کشف و رهگیری بیش از ۱۰۰ هدف سطحی و هوایی و انتقال اطلاعات آنها به سامانههای موشکی و توپخانه نصب شده روی ناوها، طراحی شده است.
برد رادار مورد نظر در حدود ۲۰۰ کیلومتر بوده و ارتفاع کشف آن نیز در حدود ۳۰ کیلومتر است. این رادار در هر وجهه خود دارای ۱۰۰۰ المان بوده و هر وجه قادر به رهگیری همزمان ۳ هدف است. یعنی رادار چشم عقاب توان رهگیری ۱۲ هدف به صورت همزمان را نیز دارد. تعداد کل المانها نیز با این حساب در "چشم عقاب"، ۴ هزار المان است که هر کدام از این المان ها، نقش مهم و اثرگذاری در کشف و شناسایی هدف ایفا میکنند.
چشم عقاب توانایی بروزرسانی وضعیت اهداف را در زیر ۱ ثانیه در هر نوبت داشته و امکان ارسال تصادفی پالس، تغییر سریع فرکانس و تجزیه و تحلیل سیگنالهای اخلالگر را دارد که این تواناییها جزو زیر مجموعه بحث مقابله بر علیه اقدامات متقابل الکترونیک یا ECCM قرار میگیرد. این رادار به نسبت مدلهای قدیمیتر نیاز کمتری به تعمیر و نگهداری داشته و سطح مقطع راداری بدنه و سازه آن به دلیل ساختار و نوع طراحی آن به نسبت نمونههای قبلی بسیار کمتر است. این رادار میتواند اهداف بسیار متفاوتی مثل شناور، هواپیما، بالگرد، پهپاد و موشک کروز را کشف و تعقیب کند.
شکل ماکت و طراحی این رادار ایرانی نیز شبیه به یکی از پروژههای موفق و مشهور در دنیا یعنی طرح APAR از شرکت تالس که یک شرکت چند ملیتی با مرکزیت فرانسه است، میباشد و طبیعتا تواناییهای آن نیز در حوزه دریایی و هوایی، همچون اینگونه رادارها، قابل اتکا و دلگرم کننده است. البته رادار عصر نیز بر اساس گفته فرمانده نیروی دریایی ارتش با ارتقاء در کنار چشم عقاب حفظ شده و وظیفه هشدار اولیه را خواهد داشت.
تسلیحات؛ از دفاع نقطهای تا پرتابگرهای عمودی
یکی از دیگر نقاط ضعف در سری اول شناورهای کلاس موج، عدم وجود سیستمهای دفاع نقطهای بود که مشخصا در اعضای جدید این ضعف تا حد زیادی با حضور سامانه کمند پوشش داده شده است. این سامانه اولین بار بر روی شناور سهند دیده شده و بنا به گفته دریادار خانزادی توان شلیک ۴ هزار گلوله در دقیقه را دارد.
سامانه کمند بر روی ناو سهند
مسئله بسیار مهم و راهبردی در خصوص سامانه تسلیحاتی در ناوهای سری موج جدید اضافه شدن پرتابگرهای عمودی به آنها است. این لانچرها نقش بسیار ویژه در افزایش تعداد موشکهای قابل حمل توسط شناورهای رزمی و البته کاهش سطح مقطع راداری ناوها خواهند داشت. به نظر میرسد ناوهای دماوند ۲ و دنا به این سامانه مجهز خواهند شد. هنوز مشخص نیست که چه نوع موشکهایی از این پرتابگرها شلیک خواهد شد. با توجه به صحبتهای رییس سازمان صنایع دریایی مبنی بر تحویل ناو دنا تا پایان سال به نداجا به نظر به زودی به جزییات بیشتری در خصوص موشکهای نصب شده روی ناوهای جدید سری موج دست پیدا خواهیم کرد.
موشکها به صورت معمول در شناورهای قدیمیتر درون پرتابگرهای جعبهای و به صورت مایل قرار میگرفتند و این مسئله باعث جا گیری بسیار بالا در فضای ناو شده و عملا شناورها با وجود این که توان حمل تعداد بیشتری از موشکها را از نظر وزنی داشتند، ولی به دلیل کمبود فضا به داشتن تعداد کمی موشک بسنده میکردند. از دهه ۸۰ میلادی در شناورهای غربی و شرقی پرتابگرهای عمودی کم کم وارد کار شدند. این لانچرها که در داخل بدنه شناورها نصب میشوند این امکان را فراهم میکنند که توان حمل موشک شناورها افزایش خاصی پیدا کند. در دنیا با دو نوع پرتابگر رو به رو هستیم که یکی سرد و دیگری گرم هستند و آنچه ایران با سامانه باور ۳۷۳ بدست آورده پرتابگرهای عمودی از نوع پرتاب گرم است.
به صورت کلی باید گفت که در پرتابگرهای سرد معمولا از یک منبع تولید هوای پرفشار استفاده میشود که موشک مورد نظر را به سمت بالا و به بیرون از آن فرستاده و سپس موتور موشک فعال میشود. سامانههایی مثل اس ۳۰۰ یا تور که هر دو ساخته روسیه هستند و در سازمان رزم نیروهای مسلح ما نیز وجود دارند از سیستم پرتاب سرد بهره میبرند.
اما در سیستمهای پرتاب گرم، موشک مورد نظر در درون مخزن مورد نظر خود فعال شده و معمولا از طریق محلهای خاصی که در اطراف آن در نظر گرفته شده حرارت خارج میشود و موشک حرکت عمودی خود را آغاز کرده و شروع به پرواز میکند. پرتابگرهای عمودی از نوع گرم در جهان امروز، خصوصا در دنیای غرب از محبوبیت خاصی برخوردار هستند و خصوصا در اکثر نیروهای دریایی نزدیک به بلوک غرب از پرتابگرهای عمودی با سیستم پرتاب گرم بهره گرفته میشود. بالاتر در بحث طراحی پنهانکار به بحث سیستمهای تسلیحاتی نیز اشاره شده بود. نصب موشکها در داخل بدنه شناور از جمله اقدامات مهمی است که باعث کاهش سطح مقطع راداری خواهد شد.
آنچه در بالا به آن اشاره شد روایتی فشرده از داستان سری موج بود که از شاید نزدیک به دو دهه پیش آغاز و امروز در حال رسیدن به اوج و کمال خود است. آغاز کار با یک طرح مرسوم که سالها از عمر آن گذشته است و حالا رسیدن به طراحیهایی که مشخصا تجمیع آنها در شناوری در وزن ۱۵۰۰ تن و طولی کمتر از ۱۰۰ متر نشان از پیشرفت خارق العاده تفکر طراحی و مهندسی دریایی در کشور ما دارد که تغییر در طراحی سازه، پیشرانه، رادار و سیستم سلاح آنهم فقط در یک دهه، اقدامی قابل تحسین و چشمگیر است.
طبیعتا تا پایان سال جاری و با رونمایی از حداقل یکی از اعضای جدید سری موج میتوانیم تحلیلهای دقیق تری از نسل جدید شناورهای رزمی نداجا را به رشته تحریر در بیاوریم تا مشخص شود چرا نیروهای مسلح همواره با خلاقیت و ابتکار پیش میروند، اما برخی صنایع رانتی، مدام در حال در جا زدن و حتی عقبگرد هستند.
.: Weblog Themes By Pichak :.