درحالی که طی 50 سال گذشته تلسکوپهای ما روی زمین مجهزتر شده، اطلاعات بهتری درباره همسایگان کیهانی خود به دست آورده ایم و اکنون با گرمترین، سردترین، کوچکترین، بزرگترین و دورترین سیاره های منظومه‌های مختلف آشنایی داریم.

به گزارش خبرگزاری مهر، ستاره شناسان یک ردیف سیاره هایی را یافته اند که ویژگهای شگفت انگیزی دارند و بی تردید ارزش ذکرشدن در نسخه بین کهکشانی کتاب رکوردهای جهانی گینس را دارد.برای مثال، SWEEPS-10 سریع ترین کهکشانی است که با فاصله بیش از یک میلیون کیلومتری به دور خورشید خود می چرخد، فاصله ای که سه برابر فاصله ماه از زمین است، به این معنا که یک سال در این سیاره 10 ساعت به طول می انجامد.

سیاره SWEEPS-10 با چنان سرعتی به دور ستاره اصلی خود می چرخد که یک سال در این سیاره برابر با 10 ساعت است

بزرگترین سیاره ای که تاکنون شناخته شده سیاره TrES-4 است که اندازه آن 1.7 برابر مشتری منظومه شمسی ما است.این سیاره ممکن است بتواند نامزد انتخاب بزرگترین سیاره باشد، چرا که بسیار روشن است و کنار آن شکلی شبیه ستاره دنبال دار وجود دارد که از اتمسفر این سیاره تشکیل شده است.جئورجی مندوشو از مرکز رسد لوول در آریزونا اظهار داشت: جرم این سیاره 0.2 گرم در هر سانتیمتر مربع یا حدود چگالی چوب درخت بالسا است.

TrES-4 با فاصله 1400 سال نوری از زمین سیاره بزرگ پف آلودی است که جرم بسیار کمی دارد

فهرست سیاره های عجیب که از سوی سایت اسپیس منتشر شده برخی از ویژگیهای عجیب این جهان را نشان می دهد که در درک ما از فیزیک تأثیرگذار خواهد بود.برای مثال آشنایی با سیاره Methusela ( یا نام اصلی PSR B1620-26 b) خالی از لطف نیست، این سیاره قدیمی ترین سیاره کشف شده است و یکی از اجداد کیهان به شمار می رود که 12.7 میلیارد سال پیش تشکیل شده است، این سیاره 8 میلیارد سال پیرتر از زمین است.سیاره Methusela دو میلیون سال پس از بیگ بنگ یا انفجار بزرگ تشکیل شد، کشفی که در سال 1993 درک ما را از شکل گیری سیاره تغییر داد و به طور ضمنی این مفهوم را القا می کند که سیاره های بسیار مسن تری هستند که هنوز کشف نشده اند.این سیاره نیز در دوران زندگی خود دچار تحولاتی شده و درحالی که مهارتهای رصدی ما رشد می کند این سیاره به موضوع جالبی برای مطالعه تبدیل شده است.دانشمندان ناسا همچنین اعتقاد دارند که سیاره Methusela ممکن است اطراف یک ستاره دیگر تشکیل شده باشد اما پیش از آنکه توسط یک ستاره غیرفعال تسخیر شده باشد خود را از بین برده است.از سوی دیگر، سیاره ای وجود دارد که هنوز نامی برایش انتخاب نشده است، این سیاره با سنی کمتر از یک میلیون سال دور ستاره Coku Tau با فاصله حدود 420 سال نوری می چرخد.

سیاره باستانی Methusela ( نام پیرترین انسان در انجیل) 12.7 میلیارد سال سن دارد و مسن ترین سیاره ای است که تاکنون کشف شده است

این سیاره ، کم سن ترین سیاره ای است که دور ستاره Coku Tau می چرخد و شاید کمتر از یک میلیون سال سن داشته باشد

داغ ترین سیاره ای که تاکنون کشف شده WASP-12b است، سیاره از بخار که گرمای آن به 2200 درجه سانتیگراد می رسد. این سیاره همچنین داعیه دار عنوان یکی از بزرگترین سیاره ها نیز است چرا که اندازه آن دو برابر مشتری تخمین زده شده است.سردترین سیاره شناخته شده OGLE-BLG-390L است که حجم آن پنج برابر زمین است و گفته شده است که سطحی صخره مانند داشته و با فاصله 28 هزار سال نوری یکی از دورترین سیاره های است که تاکنون بشر شناخته است.دمای منفی 220 درجه سانتیگراداین سیاره پایین تر از نقطه جوش نیتروژن مایع و نزدیک به صفر مطلق است.

سیاره جوشان WASP-12b دمایی بالای 2200 درجه سانتیگراد دارد و داغترین سیاره شناخته شده است

در آن سوی دنیا سیاره (OGLE-2005-BLG-390L(b سردترین سیاره محسوب می شود

سیاره (Epsilon Eridani (b ممکن است از چنان ویژگیهای خاصی برخوردار نباشد که بتوان آن را در این مجموعه جای داد اما این سیاره با 10.5 سال نوری نزدیکترین سیاره به زمین تلقی می شود.این درحالی است که فاصله زیاد این سیاره از خورشید آن ، احتمال یافتن زندگی در آن به صفر می رسد و ممکن است اقیانوسهای این سیاره و سیاره سیاره ها در همین منظومه شمسی یخ زده باشند.

سیاره  (Epsilon Eridani (b تنها 10.5 سال نوری با زمین ما فاصله دارد و ممکن است که به زودی بتوانیم آن را از طریق تلسکوپ مشاهده کنیم

آخرین مورد از این مجموعه کوچکترین سیاره یک منظومه غیر خورشیدی است.سیاره Kepler-10b تنها 1.4 برابر زمین است و با زمین حدود 560 سال نوری فاصله دارد و کشف آن در ژانویه 2011 اعلام شد.این سیاره خارج از منطقه گلدیلاکس 'Goldilocks' قرار دارد و به قدر کافی به خورشید خود نزدیک است که آب در این سیاره یخ نزند.

سیاره Kepler-10b کوچکترین سیاره شناخته شده است که کشف آن در ژانویه 2011 اعلام شد

 



تاريخ : پنج شنبه 14 ارديبهشت 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

استرالیا در بخشهایی از این کشور در نتیجه عوامل مختلفی چون افزایش جمعیت انسانها، کوآلاها را در فهرست گونه‌های در معرض تهدید قرار داده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، تونی بورک وزیر محیط زیست استرالیا اظهار داشت که کوآلاهای کوئینزلند در نیوساوت ولز و قلمرو پایتختی استرالیا به عنوان گونه های آسیب پذیر درنظر گرفته می شوند.از بین رفتن محل سکونت آنها، گسترش شهرسازی، هجوم وسائل نقلیه به شهرها، حمله سگها و ابتلا به بیماری از عوامل کاهش تعداد کوآلا ها است.

کوآلاها جانورانی گیاهخوار و کیسه ‌دار و بومی استرالیا هستند.کوآلاها فقط در جنگل‌های اکالیپتوس استرالیا زندگی می‌کنند. آنها هر شب با دستهای پر قدرتشان شاخه‌ها را می ‌گیرند و شاخه به شاخه برگهای سخت اکالیپتوس را می ‌خورند. میانگین وزن برگهای اکالیپتوس که می خورند 300 الی 400 گرم است.کوآلا به علت خوردن برگهای اکالیپتوس همیشه بوی همین برگ را می‌ دهند. آنها روزها بر روی شاخه‌ های پهن اکالیپتوس می‌ خوابند و بچه هایشان را هم آنجا به دنیا می ‌آورند.به دنبال اعلام مقامات استرالیایی برای در خطر بودن کوالاها در مناطق ذکر شده طرفداران محیط زیست اظهار داشتند که این اعلام باید به صورت ملی صورت بگیرد.برخلاف تصورات عمومی کوآلاها بومی استرالیا هستند و جز حیوانات کیسه دار بوده و خرس نیستند و به علت این که بیش از 20 ساعت در روز می خوابند به عنوان تنبلترین حیوان شهرت دارند.

این جانور به دلیل اینکه خیلی کم آب می‌خورد کوآلا نام گرفته است چرا که کوآلا به زبان استرالیایی به معنای حیوانی است که آب نمی خورد.درحال حاضر میزان کنونی جمعیت کوآلاها مشخص نیست اما برآوردهای صورت گرفته از تعداد چند صد هزار تا 43 هزار کوآلا حکایت می‌کند.تعداد کوآلاها در نیوساوت ولز و کوئینزلند از سال 1990 تاکنون کاهش 40 درصدی داشته است.وزیر محیط زیست استرالیا اظهار داشت: این تصمیم برای قرار گیری نام کوآلا در فهرست گونه های در معرض تهدید به دنبال انجام تحقیقات علمی درباره تعداد آنها و کاهش آنها در این مناطق بوده است.براساس گزارش بی بی سی، وی افزود: ما درباره گونه ای صحبت می کنیم که نه تنها حیوان نمادین استرالیا است بلکه در سراسر جهان شناخته شده است اما تعداد این گونه در 20 سال اخیر به شدت کاهش یافته و زمانی که دانشمندان درباره شواهد این مسئله به ما هشدار می دهنم نمی توانیم به سادگی از کنار آن عبور کنیم.براساس اظهارات بورک، هنوز هم در برخی نقاط استرالیا جمعیتهای درحال افزایشی از کوآلا وجود دارد.این درحالی است که دبورا تابارت از بنیاد غیرانتفاعی کوآلا در استرالیا اعتقا دارد که باید از تمام کوآلاهای کشور حمایت به عمل آورد، چرا که کوآلا یک نماد مهم برای گردشگری و نماد استرالیا تلقی می شود.

 



تاريخ : پنج شنبه 14 ارديبهشت 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

طرح ملی تولید بیواتانول (سوخت زیستی) امروز چهارشنبه با حضور معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در شیراز افتتاح می شود که با اجرای آن تولید صنعتی سوخت زیستی در کشور آغاز خواهد شد.

به گزارش خبرنگار مهر، بیواتانول نوعی الکل است که برای سوخت خودرو مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع سوخت زیستی شامل کربوهیدراتهای موجود در نباتات می شود و پتانسیل یک سوخت را دارد.بیواتانول همان اتانول یا الکل معمولی است ولی به دلیل سازگاری با محیط زیست، بیواتانول نامیده می شود. بیش از نیمی از کل تولید جهانی اتانول از نیشکر و محصولات دیگر چون غلات، ذرت و چغندر قند تولید می شود. در آمریکا 97 درصد از اتانول تولید شده در ایالات متحده از گیاه ذرت است.با توجه به مزایای استفاده از بیواتانول نظیر کاهش آلاینده های زیست محیطی در سالهای اخیر پروژه های تحقیقاتی بسیاری در دانشگاه ها و مراکز پژوهشی اجرایی شد و در این راستا طرح ملی تولید بیواتانول از ماده "لیگنو سلولزی" تعریف و با حمایت معاون علمی و فناوری رئیس جمهور از سوی ستاد توسعه فناوری انرژیهای نو به اجرا درآمد.در این طرح از پایه گیاهی، سوختی استخراج می شود که برای خودرو مورد استفاده قرار خواهد گرفت و آلودگی محیطی آن نیز بسیار کمتر از سوختهای فسیلی است.



تاريخ : پنج شنبه 14 ارديبهشت 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

خب بگذارید در ابتدا توضیح بدهیم که این آی-تی با آن آی-تی (فناوری اطلاعات یا Information Technology) که همه ما می شناسیم و به آن مبتلا هستیم تفاوت دارد و در حقیقت حروف اختصاری Innovative Trauma (ترومای نوین) است‪.‬ خونریزی به تنهایی رتبه اول دلایل مرگ و میر ناشی از تروما (ضربات و جراحات) را به خود اختصاص می دهد. بنابراین در صحنه نبرد، کنترل خونریزی می تواند تا حد زیادی از میزان تلفات نیروها بکاهد و البته در چنین شرایطی کار نسبتا مشکلی است.


itclamp_pic2_narenji.jpg

مبتکر این دستگاه یک پزشک متخصص جراحی تروما از نیروی دریایی کانادا است که مدتی را در افغانستان سپری کرده. او در جنگ افغانستان با موراد متعددی از زخم و خونریزی مواجه بوده و به این فکر می افتد که آیا راهی به غیر از بستن شریان بندهای معمول یا دیگر وسایل کنترل خونریزی که معمولا زمان بر هستند، وجود ندارد؟ در این حال گیره های معمول مو جرقه ای را در ذهن دکتر دنیس فیلیپس برافروخت.


itclamp_pic1_narenji.jpg

آی-تی-کلمپ در حقیقت یک کلیپس پلاستیکی استریل است که سوزنهای ریزی در فک های آن وجود دارد و طولش به 5 سانتی متر می رسد. این کلیپس یا کلمپ به سادگی و بدون نیاز به آموزش تخصصی قابل استفاده است. تنها کافی است فرد استفاده کننده آن را مثل گیره مو در دست بگیرد و روی زخم همرزم خود قرار دهد و سپس آن را رها کند. فک های گیره، به همراه سوزنها، باعث می شوند که ناحیه بریدگی زخم به درون گیره برود و با فشار متناسبی که روی رگهای خونریزی کننده وارد می شود، انعقاد خون سریع و راحت صورت پذیرد تا فرد مجروح به بیمارستان برسد. قیمت این وسیله هم تنها 65 دلار است و احتمالا دکتر دنیس خواهد توانست از طریق فروش آن به نهادهای نظامی، درآمد خوبی کسب کند.



تاريخ : چهار شنبه 13 ارديبهشت 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
انسان مقدار زيادي انرژي توليد مي‌كند، ولي بخش اعظم آن به هدر مي‌رود. تكنولوژي نه‌چندان جديدي به نام پيزوالكتريك مي‌تواند از حركات بدن، الكتريسيته توليد نمايد، اما تا به حال كسي نتوانسته از گرماي بدن براي توليد انرژي الكتريكي استفاده كند. اما اكنون به نظر مي‌رسد يك فناوري نوين به نام پاورفلت (Power Felt)مي‌تواند فرآيند فوق را محقق سازد. كوري هويت (Corey Hewitt) دانشجوي دكتري مركز نانوتكنولوژي و مواد مولكولي دانشگاه ويك فورست توانست با يك روش ساده، انرژي ترموالكتريسيته يا گرمابرقي را از طريق گرماي بدن به‌دست آورد.شايد يك روز ژاكت شما بتواند نيروي موردنياز گوشي تلفن‌تان را تامين كند. در اينجا ما در مورد پيزوالكتريك كه نيروي الكتريسيته را از طريق فشار ناشي از حركت مكانيكي توليد مي‌نمايد و مواد فتوولتايي كه از نور خورشيد، برق توليد مي‌كند صحبت نمي‌كنيم بلكه منظور مواد گرمابرقي جديد با نام پاورفلت است كه اختلافات دمايي را به ولتاژ الكتريكي تبديل مي‌كند.پاورفلت در حقيقت يك دستگاه ترموالكتريسيته يا گرمابرقي است كه مي‌تواند نيروي موردنياز را از طريق گرماي بدن به‌دست آورد. علاوه بر بدن، گرماي موردنياز را مي‌توان از طريق دستگاه‌هايي كه گرما توليد مي‌كنند مانند سفال‌هاي سقف و وسايل الكترونيكي تامين نمود.در اين مدل نانولوله‌هاي كربني در داخل مواد پلاستيكي انعطاف‌پذير جاسازي مي‌شوند و الكتريسيته به كمك اختلاف بين دماي بدن و دماي هوا توليد مي‌شود. هر ماده‌اي در دمايي، سطحي از الكترون‌هاي آزاد را دارد. حال اگر 2 ماده مختلف را در 2 دماي متفاوت قرار دهيم يك اختلاف پتانسيل كوچكي به دست مي‌آيد كه مي‌توان از آن بهره‌برداري كرد.مي‌توان گفت پاورفلت يك تكنولوژي پيشرفته است كه انرژي تلف شده دستگاه‌هاي توليدكننده گرما را بازيابي مي‌كند و سپس مورد استفاده قرار مي‌دهد.پاورفلت را مي‌توان در ميان تودوزي‌هاي صندلي اتومبيل، عايق‌هاي لوله‌هاي آب گرم، ميان دوخت‌هاي پوشاك ورزشي يا حتي در داخل باندهاي زخم جاسازي كرد و در تمامي موارد فوق مقداري گرما توليد مي‌شود كه دستگاه پاورفلت مي‌تواند آن را به آساني جمع‌آوري و به برق تبديل كند.گرچه قبلا هم از مواد ترموالكتريك متفاوتي مثل بيسموت تلوريد(bismuth telluride) استفاده مي‌كردند ولي برخي محققان عقيده دارند پاورفلت مي‌تواند از نظر اقتصادي باصرفه‌تر باشد و بر اين باور هستند كه اگر از اين تكنولوژي در كاور و روكش موبايل استفاده شود، قيمت آن فقط در حدود يك دلار افزايش خواهد يافت، اما مي‌تواند بخشي از برق گوشي تلفن شما را از طريق گرماي دست‌تان تامين كند. ما مي‌توانيم اين تكنولوژي را در مكان‌هايي مورد استفاده قرار دهيم كه در معرض اختلاف دمايي بالايي هستند. اما آيا اين تكنولوژي از بازده كافي برخوردار است؟پاسخ به اين سوال مهم است. در حقيقت دانشمندان به 2 دليل از كاربرد تكنولوژي فوق اجتناب مي‌كنند؛ هزينه بالاي لايه‌هاي نانولوله كربن و پيشرفته نبودن سيستم به حد كافي به گونه‌اي كه بتواند مقدار مناسبي انرژي الكتريكي توليد كند.حتي اگر دستگاه پاورفلت از 72 لايه نانو لوله كربن استفاده نمايد فقط مي‌تواند 140 نانو وات برق توليد كند و اين مقدار نيرو خيلي ناچيز است. 140 نانووات چيزي نيست كه بتواند تلفن همراه يا هر دستگاه الكترونيكي ديگري را شارژ نمايد.

 



تاريخ : چهار شنبه 13 ارديبهشت 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

جهان امروزي در آستانه ورود به سه بحران جدي انرژي، آب و محيط زيست است. با توجه به اين‌كه منبع اصلي تامين انرژي اكثر كشورهاي جهان بر اساس سوخت‌هاي فسيلي بنا شده و پيش‌بيني مي‌‌شود سوخت‌هاي فسيلي شامل گاز طبيعي، نفت خام و زغال سنگ در همين سده حاضر پايان پذيرند، يافتن منابع جايگزين انرژي پايدار بسيار ضروري و حياتي به نظر مي‌رسد.انرژي خورشيدي نه تنها منبع مطمئن لايزالي است كه به رايگان در دسترس بشر قرار دارد بلكه به خاطر تميز بودن، به گذر مطمئن از بحران زيست‌محيطي نيز كمك شاياني خواهد كرد. همچنين به نظر مي‌رسد استفاده از انرژي خورشيدي قادر است مساله بحران تامين آب‌شيرين مصرفي را كه امروزه به عنوان يك بحران جدي براي آينده بشر محسوب مي‌شود، برطرف كند.

تهيه آبي شيرين با الهام از طبيعت

امروزه استفاده از انرژي پاك خورشيدي براي به دست آوردن آب‌شيرين در اغلب كشورهاي گرمسيري متداول است و به نظر مي‌رسد با توجه به شرايط اقليمي گرم و خشك ايران، استفاده از اين انرژي، مناسب‌ترين انتخاب براي شيرين‌سازي آب باشد.اصغر حاجي سقطي، عضو هيات علمي دانشكده مهندسي مكانيك دانشگاه علم و صنعت ايران، اصول تمام آب‌شيرين‌كن‌هاي خورشيدي را تقريبا مشابه تهيه آب‌شيرين در چرخه طبيعت دانست و گفت: در طبيعت آب‌هاي تبخيرشده از سطح درياها و اقيانوس‌ها، ابرها را به وجود مي‌آورند. در اين تبخير و جا به جايي طبيعي، مواد محلول از جمله نمك‌ها تبخير نشده بنابراين بارش به صورت برف و باران به حالت آب‌شيرين نازل مي‌شود. همچنين اين آب مي‌تواند تبديل به درياچه‌هاي آب‌شيرين و برف كوه‌ها شود. برف كوه‌ها نيز به مرور به لايه‌هاي زيرين زمين نفوذ كرده و به آب‌هاي زيرزميني تبديل مي‌شود.وي اظهار كرد: طبيعت اين چنين آب‌شيرين را در اختيار ما قرار داده است، اما براي تمام مصارف ما كافي نيست بنابراين براي تامين مايحتاج خود لازم است به صورت مصنوعي اقدام به تهيه آب‌شيرين‌كنيم.وي گفت: اصولا براي شيرين كردن آب از 2 طريق انجماد يا تقطير و تبخير استفاده مي‌كنند، اما ساده‌ترين آب‌شيرين‌كن‌ها، آب‌شيرين‌كن‌هاي تقطيري به 2 صورت يك‌طرفه يا دوطرفه هستند. معمولا در انتهاي اين دستگاه تشتكي به رنگ سياه وجود دارد. وقتي آفتاب به شيشه مي‌خورد اين تابش به صفحه سياه بازتاب داده مي‌شود. اين صفحه سياه انرژي حرارتي نور را جذب مي‌كند و آب شور را به تدريج داغ مي‌نمايد. آب شور به دليل اين‌كه فضا بسته است، بخار مي‌شود و به صفحه شيشه‌اي شيب‌دار برخورد مي‌كند و اختلاف هواي بيرون و داخل سيستم باعث مي‌شود بخار به محض برخورد به سطح شيشه‌اي تقطير شود. از آنجا كه اين شيشه‌ها شيب‌دار هستند، قطره آب تقطير شده از شيشه‌ها به سمت پايين سر مي‌خورد. در انتهاي اين ناوداني ظروف جمع‌آوري‌كننده آب‌شيرين وجود دارد كه آب‌شيرين وارد آنجا مي‌شود. وي با اشاره به فرمول يك، يك، يك آب‌شيرين‌كن‌هاي خورشيدي گفت: هر مترمربعي كه مقابل انرژي خورشيدي قرار گيرد در يك سال مي‌تواند يك مترمكعب آب‌شيرين توليد كند. اگر اين عدد را تقسيم بر 360 روز سال كنيم مي‌توانيم روزي معادل 3 تا 5/3 ليتر به ازاي هر مترمربع تهيه كنيم بنابراين براي اين‌كه بتوانيم آب‌شيرين بيشتري مثلا براي مصارف كشاورزي در مزارع به دست آوريم بايد سطح اين آب‌شيرين‌كن را زياد كنيم.

كمبود آب و عوامل محدودكننده آن

با اين كه در حال حاضر سه‌چهارم كره زمين را آب اقيانوس‌ها و درياها و يك‌چهارم آن را خشكي‌ها تشكيل داده‌اند، اما كمبود آب يكي از مهم‌ترين عوامل محدودكننده محيط زندگي و كشاورزي و عدم توسعه صنايع است. در حقيقت بدون آب زندگي و پيشرفت ممكن نيست. اقيانوس‌ها يكي از بزرگ‌ترين منابع ذخيره آب بوده، اما با داشتن حدود 5/3 درصد وزن ناخالص شامل املاح مختلف و انواع نمك، استفاده مستقيم از اين آب‌ها در بيشتر موارد غيرممكن است.

نكته: استفاده از انرژي خورشيدي قادر است مساله بحران تامين آب‌شيرين مصرفي را كه امروزه به عنوان يك بحران جدي براي آينده بشر شناخته مي‌شود، برطرف كند

حاج سقطي درخصوص چرايي اين اشكال، سختي آب را 2 نوع موقتي و دائم عنوان كرد و گفت: زماني كه آب را به جوش برسانيم، املاحي درته ظرف يا سماور ته‌نشين مي‌شود كه به آنها سختي موقت مي‌گوييم، اما سختي‌هاي دائمي آنهايي هستند كه حتي با جوشاندن نيز از بين نمي‌روند بنابراين در اين نوع از آب‌ها بايد مواد سختگيري محلول شود تا سختي آن املاح مانند سولفات گرفته شود.وي گفت: درصد املاح محلول اقيانوس‌ها و درياها نسبت به عمق‌هاي مختلف متفاوت است چون آب مصرفي در ساختمان‌هاي مسكوني و صنعت و كشاورزي و شرب، هر يك مشخصات خاصي دارند كه با آب اقيانوس‌ها و درياها مطابقت نمي‌كند بنابراين حذف قسمت اعظم املاح آب اقيانوس‌ها و انجام پاره‌اي تغييرات در تركيبات آنها قبل از مصرف، حتمي و ضروري است. مثلا آب آشاميدني نبايد بيش از 1000 ميلي‌گرم در ليتر املاح داشته باشد يا آبي كه در كشاورزي مصرف مي‌شود حداكثر املاح مجاز آن 5000 ميلي‌گرم در ليتر است.وي افزود: در صنعت نيز آب‌هاي سخت با املاح زياد، علاوه بر امكان خوردگي با ايجاد رسوب در لوله‌ها و دستگاه‌ها، مشكلاتي در تاسيسات ايجاد كرده و سرمايه‌هاي هنگفتي را به هدر مي‌دهند و با اين ترتيب آب اقيانوس‌ها و درياها با داشتن 35 گرم در ليتر از مواد محلول، به هيچ عنوان نمي‌توانند مستقيما در صنعت و كشاورزي و شرب مورد استفاده قرار گيرند.

تامين آب شرب مناطق محروم

آب شرب مانند هواي پاك از ملزومات حياتي انسان است، اما در حال حاضر به دليل گسترش سرزمين‌هاي خشك و ايجاد صحراهاي ماسه‌اي، بحران كم‌آبي و خشكسالي، به صورت كاهش سفره‌هاي آب‌هاي زيرزميني و افزايش شوري آنها، سهم زيادي در تخريب اقتصاد كشورهاي صحرايي دارد به طوري كه طبق آمارها هم‌اكنون بيش از يك ميليارد نفر از 6 ميليارد جمعيت انساني در كره زمين دسترسي به آب شرب مناسب ندارند و همه ساله به دليل آلودگي‌ها و بيماري‌هاي ناشي از آب غيربهداشتي در حدود 6 ميليون كودك جان خود را از دست مي‌دهند. مناطق محروم و جنوبي كشور ما نيز از اين امر مستثني نبوده و هر ساله با شيوع فصل گرما شاهد افزايش آمار مرگ و مير ناشي از برخي بيماري‌هاي واگيردار مانند وبا در كشور هستيم. آيا مي‌توان با به‌كارگيري از اين انرژي طبيعي آب‌شيرين و بهداشتي تهيه كرد و مانع پديد آمدن اين بيماري‌ها شد؟داوود فدايي، عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي اميركبير نيز در پاسخ به اين سوال گفت: براي تامين آب آشاميدني اين مناطق 2 نوع سيستم پيشنهاد مي‌شود. نخست سيستم اسمز معكوس كه همان سيستم‌هاي تصفيه آب آشاميدني زير سينكي است. در اين نوع سيستم 2 نوع پمپ وجود دارد كه مي‌توان براي تامين انرژي الكتريكي اين پمپ‌ها از سلول‌هاي خورشيدي استفاده كرد. اين سيستم با استفاده از برق خورشيدي در مناطق دورافتاده و محرومي كه املاح آبشان زياد است به كار برده مي‌شوند. نوع دوم، سيستم تبخيري ـ تقطيري است. در اين سيستم نور خورشيد پس از تماس به كلكتور باعث گرم شدن روغن سيكل داخل محفظه مي‌شود. بالطبع گرم شدن روغن، باعث بخار شدن آب و عمل تقطير و به دست آمدن آب مقطر مي‌شود. در حال حاضر اين دو سيستم، متداول‌ترين سيستم‌هاي دنيا هستند.رئيس انجمن صنايع خورشيدي ايران همچنين با توجه به اين كه برخي ساكنان مناطق محروم و روستايي توان مالي خريد چنين تجهيزاتي را ندارند، گفت: دولت بايد به جاي دادن يارانه به مردم، اين تجهيزات خورشيدي را به مردم ارائه دهد زيرا در اين صورت ضمن كارآفريني و توليد اشتغال، ديگر نيازي به استفاده از برق يا گاز نيست. در نهايت اين مناطق ديگر نيازي به يارانه نخواهند داشت بنابراين اگر مبلغ يارانه يك خانوار 4 نفري را طي يك ماه حساب كنيم معادل 160 هزار تومان مي‌شود يعني بيش از يك ميليون تومان در سال. در صورتي كه براي تجهيز شدن به اين سيستم فقط سالي 100 هزار تومان نياز داريم. تفاضل اين اعداد در سال عدد قابل توجه و تاملي است كه بايد در اين بخش انديشه شود. به گفته فدايي، با اجرايي شدن اين طرح 100 درصد مناطق محروم روستايي از داشتن آب سالم برخوردار خواهند شد زيرا اين كار اجرايي شده و در فضاي كاغذ نمانده است.نايب‌رئيس انجمن علمي انرژي خورشيدي ايران با اشاره به شيوع هر ساله وبا در مناطق جنوبي و محروم كشور افزود: براي پيشگيري از اين معضل ما به وزارت بهداشت پيشنهاد كرديم به جاي تخصيص بودجه جهت مبارزه با وبا، براي پيشگيري از اين بيماري هزينه كند و به عبارت ديگر با نصب اين آب‌شيرين‌كن‌ها در مناطق روستايي و محروم بتوانيم از بروز سالانه اين بيماري جلوگيري به عمل آوريم، اما متاسفانه وزارت بهداشت اعلام كرد ما بودجه‌اي براي پيشگيري نداريم، اما اگر وبا در كشور شيوع پيدا كند، پول دارو و درمانش را مي‌پردازيم.



تاريخ : چهار شنبه 13 ارديبهشت 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 بيولوژيست‌هاي مركز تحقيقاتي PRBO براي اولين بار توانستند مسير مهاجرت گنجشك‌هاي تاج طلايي كاليفرنيا را شناسايي كنند. گروه گنجشك‌هاي كوچك كاليفرنيا ابتداي زمستان هر سال به سمت شمال پرواز مي‌كنند و آنجا به جفت‌گيري و تخمگذاري مي‌پردازند. سپس اوايل پاييز به آسمان شهر كاليفرنيا بازمي‌گردند.طي تحقيقاتي كه دانشمندان PRBO انجام دادند، مقصد اين گروه پرنده‌ها، سواحل آلاسكا و جنگل‌هاي آنجاست؛ بهترين مكان به لحاظ اقليمي براي تخمگذاري اين گونه پرنده پروژه به اين صورت بوده كه دانشمندان به 4 پرنده از يك گروه مهاجر، برچسب‌هاي بسيار ريزي چسباندند كه مي‌توانستند طول روز را به دقت اندازه بگيرند. اين 4 گنجشك با برچسب‌هايشان رفتند و پس از بهار و تابستان دوباره همراه گروهشان به كاليفرنيا برگشتند. سپس دانشمندان آن برچسب‌ها را گردآوري كرده و اطلاعات روي آنها را دانلود و بررسي كردند. اين روش به آنها كمك كرد كه پاسخ اين سوال قديمي را بيابند: «گنجشك‌هاي تاج طلايي، هر سال زمستان به كجا مي‌روند؟» اندازه‌گيري طول دقيق روز و توجه به تاريخ ثبت آن به دانشمندان مي‌گفت گنجشك‌ها هر روز را در چه عرض جغرافيايي گذرانده‌اند. هر كدام از اين پرنده‌ها حداكثر 30 گرم وزن دارند؛ اين در حالي است كه در هر مهاجرت خود، حدود 2900 تا 4300 كيلومتر مسافت را بال مي‌زنند تا به سرزمين توليدمثل خود برسند. آنها تقريبا 1300 كيلومتر دورتر از سواحل آلاسكا تخمگذاري مي‌كنند و پس از مدتي، مسيري را كه 29 روزه رفته بودند، طي 53 روز برمي‌گردند.ديانا هامپل، يكي از محققان اين پروژه مي‌گويد: اين پرنده‌ها در نوع خود يكي از طولاني‌ترين مهاجرت‌ها را انجام مي‌دهند و براي محققان بسيار جالب و لازم بود كه بدانند مقصد دقيق آنها كجاست.PRBO يك مركز تحقيقات روي پرنده‌ها و زيستگاه‌هاي آنهاست كه از سال 1966 تا امروز، تحقيقات مختلفي را درباره پرندگان دنبال كرده است. هدف اين تحقيقات فهم دقيق ميزان تاثير رفتارهاي انساني و تغييرات اخير آب و هوايي روي زيستگاه پرندگان و طرز رفتار و شيوه زندگي آنهاست. اين داده‌ها به دانشمندان كمك مي‌كند براي حفاظت از گونه‌هاي مختلف پرنده‌ها و سعي در ثابت نگه داشتن شيوه طبيعي زندگي آنها برنامه‌ريزي روشن‌تر و دقيق‌تري داشته باشند.



تاريخ : چهار شنبه 13 ارديبهشت 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |


براي ورود به دنياي مجازي برج ايفل بايد آدرس http:‌/‌‌/‌www.eiffel-tower.com‌/‌ را در مرورگر اينترنت خود وارد كنيد تا به دنياي مجازي بزرگترين سازه پيش ساخته آهني در دنيا وارد شويد، سايت برج ايفل تا حدودي سنگين بوده و بسته به سرعت اينترنت شما ممكن است مدتي براي بارگذاري سايت صرف گردد، بدنه اصلي سايت داراي يك قسمت اصلي در مركز و منو‌هاي بالايي دارد، در قسمت اصلي مي‌توانيد از چند تصوير منتخب از برج ايفل لذت ببريد و در زير اين عكس‌ها نيز لينك‌هاي مربوط به رستوران‌ها، اخبار و خريد بليت دست يابيد كه البته تمامي موارد ياد شده در منوي اصلي نيز قابل دستيابي است، ديگر قسمت مهم در صفحه اصلي، نوار باريكي در بالاترين قسمت سايت است كه در اين نوار مي‌توان براي تغيير زبان سايت، دريافت برنامه ويژه برج ايفل براي كامپيوتر‌هاي خانگي و حتي رزرو ميز براي رستوران برج اقدام كرد. اصلي‌ترين قسمت در حقيقت منوي اصلي سايت در قسمت بالايي نوار تصاوير متحرك است كه به ترتيب شامل موارد زير است:جادوي برج ايفل: در اين قسمت بزرگترين ويژگي‌هاي اين برج در 5 طبقه‌بندي براي بازديدكنندگان سايت به نمايش مي‌گذارد كه مطالعه هر يك از آنها خالي از لطف نيست.ديدار از برج ايفل: در اين قسمت 4 زيرشاخه اصلي وجود دارد كه شامل آمادگي براي بازديد، گشت‌و‌گذار در برج، هر آنچه بايد درباره برج بدانيد و اخبار خواهد بود، به صورت كلي كاربرد هر بخش از نام آن بخش قابل درك است.برجي براي كودكان: در اين برج برنامه‌هاي ويژه‌اي براي محافظت از كودكان نيز در نظر گرفته شده است كه شامل موارد آموزشي و همچنين سرگرم‌كننده است. به اين ترتيب در بازديد از اين برج مي‌توانيد براحتي از لذت بردن كودكانتان در حالي كه مزاحم بازديد شما نمي‌شوند، مطمئن باشيد.گالري برج ايفل: در اين گالري مي‌توانيد به تصاوير منتخب نورپردازي برج ايفل، فيلم‌هايي از برگزاري مراسم‌هاي ياد شده، تصاوير سه‌بعدي برج و تصاوير سه‌بعدي منظره برج دسترسي داشته و از اين تصاوير زيبا لذت ببريد.حرفه‌اي‌ها: در اين قسمت مي‌توانيد به اطلاعات زيادي درباره گوستاو ايفل، سازنده برج، برند بين‌المللي برج ايفل و حتي شرايط ايجاد يك تور اختصاصي در برج دست يابيد.در پايان بايد گفت كه سايت برج ايفل به مراتب گسترده‌تر از موارد ياد‌شده است ولي به علت محدوديت فضاي كار امكان بررسي كل سايت وجود ندارد و پيشنهاد مي‌شود با مراجعه به سايت اين برج از ساير موارد اين سايت نيز لذت ببريد.




تاريخ : چهار شنبه 13 ارديبهشت 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

دانشمندان پروتئینی کشف کرده اند که می‌تواند روند پیرشدن فضانوردان و سالخوردگان را آهسته‌تر کند.

 براساس تحقیقات دانشگاه ترامو در ایتالیا آنزیم 5- لیپوکسیژناس (5-lipoxygenase) نقش مهمی در مرگ سلول در فضا ایفا می کند.دانشمندان اعتقاد دارند که ایجاد مانع در مقابل این آنزیم، مشکلات فضانودان که در نتیجه پروازهای فضایی به وجود می آید از بین می رود.این ادعا در رابطه با سرکوبی آنزیم کشف شده ثابت کرده که سالخوردگان نیز می توانند از مزایای تقویت سیستم ایمنی بدن خود استفاده کنند.از آنجایی که شرایط فضایی مشکلات سلامتی را مشابه فرآیند پیر شدن در زمین برای فضانوردان به همراه دارد، این کشف ممکن است به درمان این شرایط در فضانوردان کمک کرده و همچنین به تقویت سیستم ایمنی سالخوردگان منتهی شود.این تحقیقات از سوی دپارتمان علوم زیست پزشکی دانشگاه ترامو ایتالیا انجام شده و نتایج آن در مجله FASEB به چاپ رسیده است.دکتر ماورو ماکارونه به عنوان رئیس این گروه تحقیقاتی اعلام کرد که نتایج این تحقیق فضایی می تواند برای بهبود سلامتی سالخوردگان در زمین نیز موثر باشد.براساس گزارش دیلی میل، وی افزود: در حقیقت شرایط فضایی مشکلاتی را برای فضانوردان ایجاد می کند که به فرآیند پیرشدن فیزیولوژیکی شباهت دارد و ممکن است بتوان با استفاده از برخی داروها در این فرآیند مانع ایجاد کرد.درحال حاضر داروهای بازدارنده آنزیم 5- لیپوکسیژناس (5-lipoxygenase) برای ممانعت از ابتلا به بیماری های التهابی استفاده می شود.دکتر ماکارونه و گروه تحقیقاتی وی این اکتشاف را با انجام آزمایشهایی روی دو گروه انجام داده است. یک گروه از لنفوسیتهای انسانی که از خون دو اهدا کننده سالم گرفته شده بود، مورد مطالعه قرار گرفت و همچنین مطالعاتی روی نمونه های گرفته شده از ایستگاه بین المللی فضایی انجام شده است.گروه اول از لنفوسیتها در معرض ریزگرانشهای ایستگاه بین المللی فضایی قرار گرفتند.گروه دوم در یک سانتریفیوژ روی ایستگاه بین المللی فضایی قرار گرفت تا گرانش زمین را تجربه کند.دانشمندان از این تحقیق نتیجه گیری کرده اند که تفاوت ایجاد شده به تفاوت سطح آنزیم 5- لیپوکسیژناس (5-lipoxygenase) باز می گردد.گرالد ویسمان سردبیر مجله FASEB اظهار داشت: جای شگفتی نیست که بدن انسان برای کارآیی سالم به گرانش زمینی نیاز دارد جرا که ما برای زندگی روی این سیاره خلق شده ایم.وی افزود: وقتی انسان به فضا می رود و به سیارات و خرده سیاره های دیگر سفر می کند واضح است که نه تنها باید شرایط ایمن زندگی را بررسی کنیم بلکه باید فضای امنی را برای سلامتی خود فراهم کنیم.



تاريخ : چهار شنبه 13 ارديبهشت 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

دانشمندان نجومی مدعی شده‌اند که تحقیقات جدید آنها این امکان را فراهم می کند که ستاره شناسان بتوانند به طور دقیق نوترینوها را به عنوان روشن‌ترین ذرات ریزاتمی جهان را اندازه گیری کنند.

 یک تیم بین المللی تحقیقاتی پس از بررسیهای بسیار نتایج تحقیقات خود را منتشر کرده و اظهار داشته است که این تحقیقات می تواند پیشترفتهای قابل توجهی در اندازه گیری نوترینوها ایجاد کند.این تحقیقات که در مجله " بررسی فیزیکی D ارتباط سریع" منتشر شده، نتیجه گیری کرده است که وقتی مسئله اندازه توده نوترینوها مطرح می شود، اندازه گیریهای کهکشانی موثرتر از بررسیهای آزمایشگاهی روی زمین است.نوترینوها ذرات بنیادین ریز اتمی هستند که در جهان معلق است و روشن ترین توده های ذرات شناخته شده است که به لحاظ گفته می شود هیچ جرمی ندارند.دکتر سینیه ریمر سورنسن در دانشگاه کوئینزلند به عنوان رئیس این گروه تحقیقاتی اظهار داشت که تحقیقات آنها این امکان را برای محققان ایجاد می کند که تصویری با حساسیت بالا از جرم نوترینوها به دست آورند و این امر به درک تازه ای از جهان منتهی خواهد شد.دکتر ریمر سورنسن اظهار داشت: این تحقیق راه را برای بررسی های آینده کهکشانی باز می کند تا شگفتی های اسرار آمیز جهان را درک کنیم و همچنین در پیشرفتهایی چون مدلهای بهبود یافته از انفجارهای ستاره ای و همچنین طراحی تلسکوپهایی که می تواند اجسام بسیار دور را بهتر از تلسکوپهای کلاسیک تشخیص دهد، تغییراتی ایجاد خواهد کرد.اگرچه بررسیهای آزمایشگاهی روی زمین تاکنون توانسته تفاوتهایی را در جرمها میان گونه های مختلف نوترینوها اندازه گیری کند اما اندازه گیری جرم دقیق نوترینونها ناموفق بوده است.



تاريخ : چهار شنبه 13 ارديبهشت 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
صفحه قبل 1 ... 3309 3310 3311 3312 3313 ... 3356 صفحه بعد